Czosnek zimowy cz.1
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy
Serdecznie dziękuję za odpowiedź, zostawię jeszcze w takim razie niech sobie te dwa czosnki rosną. 

pozdrawiam Ewa
- AniaAnia
- 50p
- Od: 14 mar 2011, o 22:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
A ja wyrwałam wczoraj na próbę do kiszenia ogórków jedną główkę mojego zimowego czosnku. Wygląda tak:

Ząbki są duże i ładnie wytworzone. Wyrywać go już czy jeszcze zostawić w ziemi? Pierwszy raz w tym roku sadziłam czosnek i nie chcę popełnić jakiegoś błędu zostawiając go w ziemi lub wyrywając za wcześnie..
A ja wyrwałam wczoraj na próbę do kiszenia ogórków jedną główkę mojego zimowego czosnku. Wygląda tak:

Ząbki są duże i ładnie wytworzone. Wyrywać go już czy jeszcze zostawić w ziemi? Pierwszy raz w tym roku sadziłam czosnek i nie chcę popełnić jakiegoś błędu zostawiając go w ziemi lub wyrywając za wcześnie..

Pozdrawiam,
Ania
Ania
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia
- AniaAnia
- 50p
Dzięki Asiu za odpowiedź! Zostawię więc go jeszcze na trochę
Choć już nie mogę się doczekać plecenia warkoczy! 

Pozdrawiam,
Ania
Ania
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Ja swój czosnek wykopałem wczoraj i przyznam że troszkę jestem rozczarowany, spodziewałem się trochę większych główek. Niebawem wrzucę fotki jak wysuszę i wyczyszczę z ziemi.
Pamiętajcie o ogrodach...
-
- 200p
Ja zawsze wyłamuję pęd z kwiatostanem i jeszcze wiażę szczypior - podobno dobrze to wpływa na rozwój główki. Twój czosnek z powodzeniem możesz potrzymać nawet 2 tygodnie i przekonasz się sama jakie ładne dostanie kolory (lekki fiolet) na łuskach. Nie obawiaj się że przypadkiem przez ten czas ząbki się rozpadną. Ostatnio aura jest taka że Twój czosnek może jeszcze trochę przytyć. Zwłaszcza że szczypior nie jest całkiem wysuszony.AniaAnia pisze:Witam!
A ja wyrwałam wczoraj na próbę do kiszenia ogórków jedną główkę mojego zimowego czosnku... Ząbki są duże i ładnie wytworzone. Wyrywać go już czy jeszcze zostawić w ziemi? Pierwszy raz w tym roku sadziłam czosnek i nie chcę popełnić jakiegoś błędu zostawiając go w ziemi lub wyrywając za wcześnie..
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój jeszcze się dosusza w słoneczku, część już odłożona do jesiennych nasadzeń

- AniaAnia
- 50p
Dzięki za odpowiedź.Zenon pisze: Ja zawsze wyłamuję pęd z kwiatostanem i jeszcze wiażę szczypior - podobno dobrze to wpływa na rozwój główki. Twój czosnek z powodzeniem możesz potrzymać nawet 2 tygodnie i przekonasz się sama jakie ładne dostanie kolory (lekki fiolet) na łuskach. Nie obawiaj się że przypadkiem przez ten czas ząbki się rozpadną. Ostatnio aura jest taka że Twój czosnek może jeszcze trochę przytyć. Zwłaszcza że szczypior nie jest całkiem wysuszony.

A Ty wiążesz szczypior na jeszcze nie wyrwanym czosnku? Hmm.. o tym jeszcze nie słyszałam, może spróbuję na połowie moich i zobaczymy czy przez 2 tygodnie będzie widać jakąś różnicę!

Pozdrawiam,
Ania
Ania
-
- 200p
No, no całkiem okazale się prezentuje ten Twój czosnek. A czemu zostawiłeś te 2 rzędy nie wykopując? Czyżby to patent na powiększenie ząbków. I jak długo zamierzasz trzymać jeszcze je w gruncie, chyba nie do X czy XI?przemek1136 pisze:No i pozamiatane. W gruncie zostały jeszcze 2 rzędy czosnku ale on będzie przeznaczony do sadzenia jesienią. 4 rzędy po wykopaniu trafiły do suszenia.

-
- 200p
Wiąże zawsze po wyłamaniu pędów nasiennych, ale to nie jest podobno tak b. konieczne jak tak czynność pierwsza.AniaAnia pisze:
A Ty wiążesz szczypior na jeszcze nie wyrwanym czosnku? Hmm.. o tym jeszcze nie słyszałam, może spróbuję na połowie moich i zobaczymy czy przez 2 tygodnie będzie widać jakąś różnicę!
Poniżej zamieszczam obiecane zdjęcia mojego Harnasia. Jestem z niego bardzo zadowolony.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Wszyscy macie piękne czosnki
.

Sadziłam czosnek zimowy i wiosenny.Mam mało doświadczenia w uprawie czosnku.Czosnek zimowy nierównomiernie u mnie dojrzewał.Wyrwałam czosnek u którego liście zrobiły sie żółte natomiast czosnek o zielonych liściach zostawiłam.Prosze znawców uprawy czosnku o poinformowanie jaki najlepiej dawać obornik.Ja na jesieni dawałam obornik bydlęcy.Czy mozna dać koński czy bydlęcy granulowany suchy.Czy zasilać czosnek dodatkowo w czasie rosnięcia.Czy czosnek po wyrwaniu można umyc w wodzie i dopieru suszyć.Ja zawsze myję i suszę .Pozdrawiam działkowców
Ja nie polecam, stosować bezpośrednio obornika przed jakimikolwiek warzywami, no i po co ten czosnek myć
wystarczy wysuszyć i obrać łuskę, nie warto go zwilżać dodatkowo.