Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. IV

Post »

A więc to takie zamknięcie. ;:oj Różne opcje brałem pod uwagę,ale nie zamek błyskawiczny. ;:306 Ciężka sprawa,pewnie ząbki Ci się wyłamały. ;:108 Jedyne co w tej chwili mi przychodzi do głowy tak na szybko to wszycie co pewną odległość rzepów,ale do tego też krawcowa jest potrzebna. :) Gdybyś nie mieszkała pół Polski dalej :;230 podjąłbym się ręcznego wszycia.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Ja zamiast wszywania tych rzepów chyba bardziej polecałabym przyklejenie dobrym klejem. Szycie mogłoby naruszyć i osłabić folię.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Myślałam o rzepach ,ale tu brzegi foli są na styk, i nie ma jak tych taśm z rzepami zamontować , żeby się na siebie zachodziły a nie stykały ....wiecie o co chodzi :oops: ?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko że na klej będzie "pracować" wiele razy przy otwieraniu i zamykaniu w sezonie i w końcu może puścić.Tak ja myślę. ;:173
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Asiu, możesz dokupić kawałek takiej folii (lub podobnej z jakiej zrobiony jest tunel) o powierzchni trochę większej niż to wejście i zrobić nowe, naklejane drzwi na rzepy. Albo kupić dwa pasy takiej folii i naklejać je niezależnie od siebie w miejscu gdzie teraz są zamki. Nie wiem, czy wystarczająco jasno mój pomysł naświetlam? :wink:
Witek, jak kupi np. jakiś epoksydowy, to żaden atom tego nie ruszy. :lol: Ale nie upieram się przy kleju. Zgrabne szycie też będzie ok.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można i tak Kasiu,jak będzie naprawdę solidny klej.Asia ma teraz nad czym myśleć by wybrać najlepsze rozwiązanie.Czasami odnoszę wrażenie że te tunele są tak kiepsko celowo jakby robione.Z wieloma sprzętami tak teraz jest podobnie żeby był ruch w interesie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,temat pomidorowy nie schodzi u Ciebie ze sceny,no i ja coraz bardziej na nie napalona ,mam nasionka ,bo przysłała mi Grażynka,jeszcze Beatka ma mi wysłać ,a ja dodatkowo w googlach analizuję nasionka ,chyba oszalałam ;:306 wyłożę się na pysk od moich zachcianek ;:306 ,ale się może podniosę :;230 ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A cóż Cię tak dręczy jeszcze z odmian Marta,mogę Ci namieszać jeszcze w głowie jak odczuwasz taką potrzebę. :;230
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziękuję za pomysły,już wiem ,że wykorzystam do naprawy rzepy i klej :) :)
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit

Asia Ponieważ jestem w miarę na bieżąco w kwestiach dziecięcych, to podpowiem takie rozwiązanie dla foliaczka ;:215
http://bezpiecznydzieciak.plp/product-p ... wki.htmlpp
Żeby link zadziałał trzeba usunąć ostatnie dwie literki pp po wklejeniu linka do przeglądarki
Takie zabezpieczenia trzymają niezwykle mocno i łatwo je kupić.

Marysiu W moim przypadku najlepszy jest hamulec ;:306 Rozpędzanie się teraz z nasadzeniami nie ma sensu ale chyba rozumiesz, że trudno tak zupełnie nic... ;:131
Perspektywa kanalizacji też nie ciekawa ale lepsze to, niż "pływające" szambo. Oby jak najszybciej przyszli, przekopali, pociągnęli rury i wtedy już spokojnie będziesz mogła patrzeć w przyszłość ;:168

Martusiu Nic się nie martw, jeśli padniesz, to my Cię podniesiemy, bo pomidory bez Ciebie nie dadzą rady ;:306 A poza tym smak własnych wynagrodzi trudy. Może tylko nie szalej z ilością na pierwszy raz ;:173

A ja dziś wyjęłam ze skrzynki paczuchę od Beatki. Dopiero teraz będzie jazda, bo otrzymałam więcej nasion, niż przewidywałam. Pomidory, papryki, cukinie, dynie....
Muszę to wszystko teraz wygooglać :wink: No i wybrać, co proste nie będzie ;:173
Dziękuję Kochana ;:196
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Wituś ,dziękuję bardzo za mieszanie w mojej głowie ,już wystarczająco mieszam sobie w niej sama ;:306 , ale chciałabym jeszcze dużego malinowego,bo lubię duże pomidory :uszy ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Małgosiu

Cieszę się bardzo, że przesyłka dotała :D

Podzieliłam się tak od serca. Co wysiejesz wybierzesz sobie sama. Ważne, że jest tego do koloru do wyboru. Przecież wysiewać wszystkiego nie musisz ;:136

Martusiu, do Ciebie też wysłałam. Zapakowałam wszystkie jakie zachciałaś. Powiem Ci , że jestem pod wielkim wrażeniem odmian wybranych przez Ciebie. Powiedziałabym, że wszystkie z górnej półki smakowej. Nic ująć, może jeszcze kilka dodać. ;:333

Wituś, ja wiem, że Ty potrafisz zakręcić w głowie jeśli chodzi o pomidorki. Ja podobnie do Marty, sama sobie potrafię namieszać.
Już mi się robi mętlik w głowie co do wyboru odmian na ten sezon. Uwielbiam ten stan umysłu. :roll:

Asiu, miałam podobny tunelik. Oczywiście suwaki szybko się powyrywały. Plastikowe zapinki do podtrzymywania zrolowanych drzwi, też szybko się połamały. Rozwiązałam to w ten sposób, że drzwi zrolowałam, do resztek zapinek podwiązałam drutem i drzwi stały otworem. Tak naprawdę te niby drzwi przy takim namiociku do niczego nie są potrzebne. Sprawdź sobie, że jak jest zimno, to przy zamkniętych dzrzwiach, rano jest w naniocie nawet jeden, dwa stopnie chłodnj niż na dworzu. Namiot musi się wietrzyć. U mnie nawet teraz w szklarni pootwierane są okna na przestrzał.
Oczywiście zamknięte drzwi mają sens jeślibyś podgrzewała wnętrze tunelika, bo jeśli nie podgrzewasz to drzwi swobodnie możesz zlikwidować.
Mój tunelik żył trzy sezony. Follia może była nawet w nienajgorszym stanie, nie biorąc pod uwagę powyrywanych zamków i porwanej siatki w okienkach ( sprawka borsuka), jednak konstrukcja z cienkich, dmuchanych rurek po prostu przerdzewiała w kilku miejsczach i jesienią tunelik się rozkraczył. Postanowiłyśmy reanimacji mu już nie przeprowadzać. Został poddany domowenu recyklingowi. Może poszczególne elementy do czegoś się jeszcze przydadzą. :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

:wit Ogrodomaniacy :D
Czy parapety, akwaria, tunery, kaloryfery, piekarniki zaczęły się zapełniać? :;230

Jaką byście poleciły czerwoną papryczkę do donicy?
Ma być krzaczek niewielki, owoce też nie muszą być duże, taka ozdobna, ale jadalna, wczesna.
Wysiałam ostre i Mini Bell Orange, przydałaby mi się jeszcze czerwona.

Martusiu, ciekawa jestem Twoich pomidorowych wyborów, na wszelki wypadek, żeby nie mieszać Ci w głowie :;230, oprócz tych odmian wybranych przez Ciebie, zostaw sobie trochę dodatkowych miejscówek na niespodzianki. :D

Pozdrawiam Irena
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie ,u mnie jeszcze nie, ale coraz bliżej i bliżej i bliżej ;:173
A co do mojego namiociku , to w zasadzie całe lato też był otwarty, jedynie na początku maja go zamykałam ,jak posadziłam pomidory ...okna były pootwierane od początku.
Dam znać ,jakie zastosowałam rozwiązanie ....dzięki za rady ;:168 i Małgosi ,za to że mogłam wykorzystać do mich celów jej wątek ;:173
Asia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko powiem szczerze, że jak przeczytałam
A ja dziś wyjęłam ze skrzynki paczuchę od Beatki. Dopiero teraz będzie jazda, bo otrzymałam więcej nasion, niż przewidywałam. Pomidory, papryki, cukinie, dynie...
to lekko zadrżałam, ale dziękuję za skromne potraktowanie mnie ;:196
Pozdrawiam i życzę udanych siewów!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”