Zielono i kolorowo - ogród w remoncie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zielono i kolorowo - ogród w remoncie

Post »

Uleczko witaj ja też często zaglądam do wątków i nie zostawiam śladu .Bo weny twórczej mi brak :)
A co do doświadczenia to nie wiem raz sie uda a dwa nie. Myśle ,ze Twoje jest większe :D
A tak po prawdzie to wszyscy uczymy się od siebie nawzajem ;:168
Ula jak sie sadzonki kiwi udadzą to podeślę Ci parkę .Posadzisz obok tej co już masz albo trochę dalej .
Co do róż to pnące udawało mi się ukorzeniać a mam jedną taką co wystarczy ,że pęd na ziemi sie położy i sama się bez nakrywania ziemi ukorzeni .Tym ,które zakupiłam w ubiegłym roku zrobiłam jesienią ziemne odkłady i teraz czekam na efekty .
Będę jeszcze próbowała ukorzeniać tak jak kiwi ziemia z piaskiem do doniczki i podleje ukorzeniaczem z wierzby nakryje torebka i będę czekać na efekty .
Pozdrawiam wzajemnie ;:196

Lucynko jak mi ładnie rutewka powschodzi to dostaniesz sadzonkę lub dwie :D
U mnie tez roztopy i ślisko bardzo ,ale śnieg całkiem nie zginął .
Myślę ,że jeszcze na pada tylko ,żeby zdążył przed mrozami
Dziękuję dla Was również ;:4 ;:168
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu , kup granulat na mrówki i jak zauważysz na rabatach to po prostu posyp a po tygodniu nie będzie ani jednej . To łatwiejsze niż przesadzanie , ja tak robię z bardzo dobrym efektem . ;:167
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:167 ;:167 Elu pisałyśmy do siebie w jednym czasie :D
Granulat już jest mąż kupił w końcu pozbędę się ślimaków
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Trzymam kciuki za tą różyczkę bo piękna. Uwielbiam takie kolorki i cieniowanie. Mi też w minionym sezonie jedna długoletnia padła coś się działo z jej korzeniem przesadziłam, odbiła ale po dwóch kolejnych sezonach uschła. Dokupiłam sobie jesienią 4 nowe, casanova z Biedronki, różową w pomarańczowe paski Harry wheatcroft i dwie nn z czego jedna pnąca ale jeśli się zgodzą z obrazkami to też piękne.
U mnie też lekka odwilż ale jeszcze sporo śniegu się trzyma więc póki co rosliny wciąż pod pierzynką, ciekawe jak długo. Chciałabym aby ten śnieg nie zniknął całkowicie, no chyba że nie będzie już mrozów.
Ja o ile pamiętam przygięłam ascot, luis odier i kronenburg.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Alicjo, dziękuję i już się cieszę. :tan
Granulat na ślimaki nie przeszkadza mrówkom. Na te owady działają środki tylko dla nich przeznaczone. Najlepsze z firmy [napiszę małymi literami, by kryptoreklamy nie uprawiąć ;:306 ] bros.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obudziłam sie o 4-tej ,którąś noc z kolei spie na przystanki .....Ziewam ,ale się nie kładę bo syna do szkoły niebawem ,za dwie godziny będę budzić .
pela11 pisze:Alu , kup granulat na mrówki i jak zauważysz na rabatach to po prostu posyp a po tygodniu nie będzie ani jednej . To łatwiejsze niż przesadzanie , ja tak robię z bardzo dobrym efektem . ;:167
alicjad31 pisze:;:167 ;:167 Elu pisałyśmy do siebie w jednym czasie :D
Granulat już jest mąż kupił w końcu pozbędę się ślimaków
Ale zakręcona jestem ,mam na mrówki też :D

Kasiu to piękne róże rozmnożysz ;:333 Moja róża nie od korzenia tylko cos od liści i dlatego mam nadzieje ,
że coś wiosną od korzenia wypuści .Zawsze jest szkoda ładnych róż .Muszę się przejechać do tej B ,ale trochę mi nie po drodze .
Ja to myślę ,że roślinki mimo wszystko zdążyły zasnąć .Teraz to najgroźniejszy będzie mróz wiosenny ;:108
Wtedy to trzeba będzie zadbać bardziej np.o hortensje ,różom też może sie oberwać ,ale to wtedy tylko jak mróz będzie bardzo duzy . ;:167

plocczanka pisze:Alicjo, dziękuję i już się cieszę. :tan
Granulat na ślimaki nie przeszkadza mrówkom. Na te owady działają środki tylko dla nich przeznaczone. Najlepsze z firmy [napiszę małymi literami, by kryptoreklamy nie uprawiąć ;:306 ] bros.
Lucynko oczywiście mam taki i taki przez kilka lat nic ,ani na mrówki ,ani na ślimaki nie stosowałam .Teraz jest wojna ;:124
Rutewke siałam w grudniu przed mrozami i mam nadzieję ,że ładnie powschodzi :D

A może się po łoże :roll:
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Moje mrówki z żadnych środków nic sobie nie robię, sypię Bros chyba tylko po to aby z jednego miejsca przeniosły się w drugie. ;:oj . Być może śladowe ilości nie zdążą się przenieść, nie sposób tego sprawdzić. ;:173
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

No właśnie Alu, nie każda róża da się łatwo rozmnozyć, ale próbuj. Ja też tak będe próbowała, podobnie z krewami, za skarby nie da się rozmnożyć dereń kwiecisty, a takie śliczne sa :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Alicjo, co to znaczy, że chcesz się położyć? :?:
Czyżbyś zachorowała? :(
Jeśli tak, to kuruj się prędziutko, bo może wiosna się pośpieszy....
W każdym razie zdrówka Ci życzę. ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu całkiem mrówek się nie wytępi ,ale przynajmniej można zminimalizować szkody .

Karolciu to próbujemy innego wyjścia nie ma :D Jezeli chodzi o dereń to może próbuj o różnych porach roku go ukorzeniać .
W ubiegłym roku odłamałam małą gałązke derenia kousa w lutym i włożyłam do słoiczka z ukorzeniaczem z wierzby .
Ładnie puścił korzonki tylko chyba za wcześnie posadziłam go do ziemi .Teraz zrobiłabym tak jak z kiwi i też w lutym .

Lucynko nie nie jestem chora tylko wczoraj późno zasnęłam ,a dzisiaj obudzilam się o czwartej rano ,
ale i tak się nie położyłam .Chyba taki dzień bo słyszałam w sklepie jak ludzie narzekali na dzisiejszą bezsenność :roll:
Dziękuję za troske ;:196 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Alu , mnie się udało skutecznie pozbyć mrówek z tarasu i z pod roślin a nawet skasowałam olbrzymie mrowisko tych wielkich leśnych bo zrobiły sobie olbrzymie gniazdo zaraz za siatką i chodziły u mnie wszędzie po roślinach , drzewkach ,krzewach do tego stopnia że nie mogłam spokojnie postawić tam stopy , więc podsypałam im co kilka dni świeżą porcję granulatu i chyba po 2-3 tygodniach nie zostało ani jednej / Tak samo robię przy roślinach , ale co ważne nie wolno po rozsypaniu granulatu podlewać roślin przez 2-3 dni , żeby mrówki zaniosły granulat do środka mrowiska i tam go zjadały , a jak się rozsypie np. przy różach i tego samego dnia podleje się je to granulat się po prostu rozpuści i nic z tego nie będzie .To musi być jednak granulat drobny specjalny dla mrówek , a nie na ślimaki .

PS. jedni nie śpią na pełnię , inni na nów Księżyca .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu a ja myślałam, że tylko ja tam mam, że spać nie mogę, też niestety się męczyłam w nocy, nie ma to jak się człowiek na powietrzu napracuje to i sen lepszy się ma ;:215
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu od bardzo wielu lat nie zwalczaliśmy mrówek ,ani ślimaków .Zaczęliśmy od zeszłego roku .
Najgorsze są te ślimaki bez skorup u nas nigdy ich nie było .Pojawiły się w 2015r .
Ze spaniem to coraz gorzej mam .Pełnia pełnią ,ale od dawna boli mnie prawa ręka a najbardziej w nocy.

Iwonko chyba większość osób ma problemy ze snem i różne jego przyczyny .Ja mam tylko nadzieje ,ż ez nadejściem ciepłej wiosny ból ręki odpuści .Mam tak co jakiś czas .Ale tej zimy wyjatkowo boli .

Mam chłopców syna na noc :D
Miłego weekendu
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Alicjo, współczuję braku snu w nocy. ;:168
Mnie się takie bezsenne noce przytrafiają raz, niekiedy dwa razy w ciągu roku i strasznie się wtedy męczę. Nie wyobrażam sobie kilku bezsennych nocy po kolei. Na szczęście nie mam kłopotów ze snem i dzięki temu wstaję wypoczęta, ale też nie kładę się do łóżka później niż ok. 23. Jeśli przeczekam tę godzinę, to długo zasnąć nie mogę, a rano nie mogę wstać jak Pan Bóg przykazał.
A co z Twoją ręką? Czy to wina choroby stawów? Jeśli tak, to mogę dać Ci przepis na ziołowe lekarstwo do stosowania zewnętrznego. Naprawdę bardzo pomaga. Sprawdzone przez moją mamę.
Dobrej nocy, kochana i spokojnego słonecznego weekendu. ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko nie wiem co jest z tą ręką .Robiłam badania nic nie wychodzi ,Niby stawy w porządku .A mnie boli kość.
Mam taki chodzący ból ,uczucie silnego uderzenia czymś ostrym ,czasem jest bardzo mdły tępy ból .
Czasami tak boli ,że kubka nie moge utrzymać .A już ,żeby się na niej podeprzeć to nie ma mowy boli jakby sie łamała .
Bywa ,że na dwa dni odpuści całkiem .Latem ból ustępuje .Po niedzieli będe robic znowu badania . .
A o przepis poproszę
Dziękuje i wzajemnie ;:196 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”