Doniczkowe Barbry13

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Doniczkowe Barbry13

Post »

Kliwia piękna, oczywiście, ale zdjęcia po prostu rewelacyjne!
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Piękne zdęcia ślicznej rośliny . Ta kliwia jest przepiękna ;:oj . Moja nie chce zakwitnąć :? .
MoToKi
50p
50p
Od: 6 lut 2017, o 23:21

Post »

Nie mogę się napatrzeć na kliwię ;:167 Mam nadzieję że kiedyś moja będzie równie imponująca :) No i gratuluję oka, bo zdjęcia pierwsza klasa :D
Monika
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Bardzo dziękuję za wizyty.
Monika, Mieczysław - i ja się pocieszam, że wiosna coraz bliżej
Henryku, dziękuję bardzo, jak zwykle jesteś bardzo miły :D
Marianie, dziękuję, wiem, że i u Ciebie kwiatów nie brakuje.
Pelidea, dziękuję ;:196
Danusiu, dzięki. Może za ciepło miała Twoja kliwia? Moja całą jesień spędziła w temp. do 10*, dopiero przed zapowiadanymi styczniowymi mrozami wniosłam ją do ciepełka. Widać było, że ma zamiar kwitnąć, ale miałam nadzieję, że poczeka do cieplejszych lepszych czasów. U mnie duża rywalizacja, jeżeli chodzi o dobrą słoneczną miejscówkę (podejrzewam, że i u Ciebie :;230 ), więc kliwia stanęła w ciemnym kącie. Pęd kwiatowy szybko wyskoczył do góry i zostałam niejako zmuszona do przemeblowania parapetu. Na zapączkowanym zdjęciu kliwii widać nienaturalny kolor pędu, który wyrósł bez słońca.
MoToKi, witaj , dziękuję. Kliwie, to raczej nie są kapryśne rośliny, więc wszystko przed Tobą ( a raczej przed kliwią :) ).
U mnie jeszcze inna kliwia czeka w chłodnej piwnicy na moje zmiłowanie chyba. Też ma zamiar kwitnąć, ale musi poczekać, aż miejsce się zwolni. Normalnie jak na porodówce w dawnych czasach, teraz chyba tłoku nie ma :wink: .
I jeszcze muszę ogarnąć cebule hippeastrum, te stare i te nowe. Koniec z zakupami roślinnymi ;:14 .
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Koniec zakupów?? ;:185
Nie wierzę i nie uwierzę. Przecież wiosna nadchodzi kiedy to najwięcej kupujemy...
Ja dopiero zamierzam się w tym temacie uaktywnić. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

O pięknie kliwii już wszystko zostało powiedziane, więc tylko dołączam do zachwytów ;:167
I też Basiu jakoś w to nie uwierzę, że się nie uaktywnisz zakupowo wiosną, no niemożliwe :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
dalisbea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2016, o 22:52

Post »

Dzwoneczki fioletowe również mi się bardzo podobają... Ale kliwia ma przepiękne kwiaty - i również dołączam się do zachwytów , ten pomarańczowy kolorek chwyta za serce ;:167 :lol:
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ja nie wierzę Henryku :;230 , staram się, jak mogę, a nic mi nie wychodzi. A to jakaś dracena mi wpadnie ( chociaż z dracenami dawno skończyłam), a to Senecio mikanioides( bo wpadł mi w oko), a to hippeastrum. Właśnie posadziłam pięć nowych cebul hippeastrum i teraz pozostaje mi tylko czekać, co z tego wyrośnie, bo tu niespodzianki są na porządku dziennym. Co do kaktusów, to limitów nie ustawiam, bo i tak jestem na przegranej pozycji. One rządzą.
Ewa ;:196 , no okazuje się, że nikt we mnie nie wierzy :;230 , właśnie przeczytałam Twój wpis. Nie pozostaje mi nic innego, jak poddać się, bo próżne me starania.
Dziękuję Dalisbea, (coś nie mogę skończyć tego postu :lol: ), pomarańczowy, to jeden z moich ulubionych kolorów.
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

No i powinnam mieć zakaz na chodzenie po tak wypasionych wątkach :;230 Mało, że magiczne zielone rączki to i fotograf pierwsza klasa ;:215
Podglądam Twoją albuccę bo moja leniwa śpi. Postawiłam ją tydzień temu na ciepły parapet i delikatnie podlałam, przecież w zasadzie to o tej porze nie powinna spać.... u mnie jakoś na odwrót moje rośliny mają.
Kliwię masz przepiękną, moja ma powyciągane liściory, kwitnie co prawda rok w rok, ale nie tak pięknie jak Twoja. W tym roku wiem, że mam ją wystawić do ogrodu na lato - może się ogarnie i choć troszeczkę upodobni się do Twojej ;:306
MoToKi
50p
50p
Od: 6 lut 2017, o 23:21

Post »

barbra13 pisze:MoToKi, witaj , dziękuję. Kliwie, to raczej nie są kapryśne rośliny, więc wszystko przed Tobą ( a raczej przed kliwią :) ).
U mnie jeszcze inna kliwia czeka w chłodnej piwnicy na moje zmiłowanie chyba. Też ma zamiar kwitnąć, ale musi poczekać, aż miejsce się zwolni. Normalnie jak na porodówce w dawnych czasach, teraz chyba tłoku nie ma :wink: .
I jeszcze muszę ogarnąć cebule hippeastrum, te stare i te nowe. Koniec z zakupami roślinnymi ;:14 .
Jednak trzeba mieć też "rękę", żeby były takie piękne. Ja dostałam swoją od mamy, jeszcze młodziutka i zobaczymy czy jej się u mnie spodoba. No tak, w tym wszystkim to największy problem jest ze znalezieniem miejsca w domu dla roślinek. A tu tyle piękności by się chciało :)
Monika
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit galaxy, dziękuję bardzo za miłe słowa.
Jeżeli Twoja kliwia ma "powyciągane liściory", jak piszesz, to może masz inną odmianę. Ta moja to Clivia miniata, lato spędziła na pn.- zach. parapecie. Natomiast ta, którą mam jeszcze w piwnicy, to coś jakby C.nobilis, rzeczywiście z długimi liściorami, mimo, że lato spędziła na działce. Ma drobniejsze, bardziej wydłużone kwiaty i chyba bardziej brzoskwiniowe, niż pomarańczowe. I do tego bardzo się krzewi i zajmuje dużo miejsca.
MoToKi, Ty wcale nie wierz w tzw.zielone ręce, wystarczy odrobina wiedzy i doświadczenia, odpowiednie warunki i wszystko samo rośnie. Twoja kliwia z pewnością wkrótce dorośnie i pięknie zakwitnie ;:333 .
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Basiu, główna zasada przy postanowieniu "koniec zakupów roślinnych" brzmi: po każdym zakupie tej ostatniej rośliny, należy kupić jeszcze jedną. Tego się trzymajmy!
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
galaxy
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 17:26

Post »

barbra13 pisze: Jeżeli Twoja kliwia ma "powyciągane liściory", jak piszesz, to może masz inną odmianę.
Wiesz, że ja o tym nie pomyślałam :roll: najciemniej pod latarnią. No to stanowczo miniata duże TAK ;:167 a moja ;:222 no ale jest.....
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42

Post »

wisnia897 pisze:główna zasada przy postanowieniu "koniec zakupów roślinnych" brzmi: po każdym zakupie tej ostatniej rośliny, należy kupić jeszcze jedną.
;:306

Chyba każę to wygrawerować i powieszę nad swoim parapetem zastawionym piętrowo roślinkami, żeby Mąż widział... :D
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika, jak to dobrze być wśród swoich, że też ja tu tak późno trafiłam, muszę szybko nadrobić stracony czas i pilnie stosować się do Twojej zasady :D
Galaxy, wszystkie kliwie są ładne, a najładniejsze te, których jeszcze nie mamy :lol: .
Pelidea, takie zasady należy grawerować jeszcze przed ślubem :;230 .
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”