Doniczkowe Barbry13
- Pelidea
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Doniczkowe Barbry13
Kliwia piękna, oczywiście, ale zdjęcia po prostu rewelacyjne!
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Piękne zdęcia ślicznej rośliny . Ta kliwia jest przepiękna
. Moja nie chce zakwitnąć
.

Nie mogę się napatrzeć na kliwię
Mam nadzieję że kiedyś moja będzie równie imponująca
No i gratuluję oka, bo zdjęcia pierwsza klasa 

Monika
Bardzo dziękuję za wizyty.
Monika, Mieczysław - i ja się pocieszam, że wiosna coraz bliżej
Henryku, dziękuję bardzo, jak zwykle jesteś bardzo miły
Marianie, dziękuję, wiem, że i u Ciebie kwiatów nie brakuje.
Pelidea, dziękuję
Danusiu, dzięki. Może za ciepło miała Twoja kliwia? Moja całą jesień spędziła w temp. do 10*, dopiero przed zapowiadanymi styczniowymi mrozami wniosłam ją do ciepełka. Widać było, że ma zamiar kwitnąć, ale miałam nadzieję, że poczeka do cieplejszych lepszych czasów. U mnie duża rywalizacja, jeżeli chodzi o dobrą słoneczną miejscówkę (podejrzewam, że i u Ciebie
), więc kliwia stanęła w ciemnym kącie. Pęd kwiatowy szybko wyskoczył do góry i zostałam niejako zmuszona do przemeblowania parapetu. Na zapączkowanym zdjęciu kliwii widać nienaturalny kolor pędu, który wyrósł bez słońca.
MoToKi, witaj , dziękuję. Kliwie, to raczej nie są kapryśne rośliny, więc wszystko przed Tobą ( a raczej przed kliwią
).
U mnie jeszcze inna kliwia czeka w chłodnej piwnicy na moje zmiłowanie chyba. Też ma zamiar kwitnąć, ale musi poczekać, aż miejsce się zwolni. Normalnie jak na porodówce w dawnych czasach, teraz chyba tłoku nie ma
.
I jeszcze muszę ogarnąć cebule hippeastrum, te stare i te nowe. Koniec z zakupami roślinnymi
.
Monika, Mieczysław - i ja się pocieszam, że wiosna coraz bliżej
Henryku, dziękuję bardzo, jak zwykle jesteś bardzo miły

Marianie, dziękuję, wiem, że i u Ciebie kwiatów nie brakuje.
Pelidea, dziękuję

Danusiu, dzięki. Może za ciepło miała Twoja kliwia? Moja całą jesień spędziła w temp. do 10*, dopiero przed zapowiadanymi styczniowymi mrozami wniosłam ją do ciepełka. Widać było, że ma zamiar kwitnąć, ale miałam nadzieję, że poczeka do cieplejszych lepszych czasów. U mnie duża rywalizacja, jeżeli chodzi o dobrą słoneczną miejscówkę (podejrzewam, że i u Ciebie

MoToKi, witaj , dziękuję. Kliwie, to raczej nie są kapryśne rośliny, więc wszystko przed Tobą ( a raczej przed kliwią

U mnie jeszcze inna kliwia czeka w chłodnej piwnicy na moje zmiłowanie chyba. Też ma zamiar kwitnąć, ale musi poczekać, aż miejsce się zwolni. Normalnie jak na porodówce w dawnych czasach, teraz chyba tłoku nie ma

I jeszcze muszę ogarnąć cebule hippeastrum, te stare i te nowe. Koniec z zakupami roślinnymi

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Koniec zakupów??
Nie wierzę i nie uwierzę. Przecież wiosna nadchodzi kiedy to najwięcej kupujemy...
Ja dopiero zamierzam się w tym temacie uaktywnić.

Nie wierzę i nie uwierzę. Przecież wiosna nadchodzi kiedy to najwięcej kupujemy...
Ja dopiero zamierzam się w tym temacie uaktywnić.

- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
O pięknie kliwii już wszystko zostało powiedziane, więc tylko dołączam do zachwytów
I też Basiu jakoś w to nie uwierzę, że się nie uaktywnisz zakupowo wiosną, no niemożliwe

I też Basiu jakoś w to nie uwierzę, że się nie uaktywnisz zakupowo wiosną, no niemożliwe

Pozdrawiam i zapraszam
- dalisbea
- Od: 15 lut 2016, o 22:52
Dzwoneczki fioletowe również mi się bardzo podobają... Ale kliwia ma przepiękne kwiaty - i również dołączam się do zachwytów , ten pomarańczowy kolorek chwyta za serce

I ja nie wierzę Henryku
, staram się, jak mogę, a nic mi nie wychodzi. A to jakaś dracena mi wpadnie ( chociaż z dracenami dawno skończyłam), a to Senecio mikanioides( bo wpadł mi w oko), a to hippeastrum. Właśnie posadziłam pięć nowych cebul hippeastrum i teraz pozostaje mi tylko czekać, co z tego wyrośnie, bo tu niespodzianki są na porządku dziennym. Co do kaktusów, to limitów nie ustawiam, bo i tak jestem na przegranej pozycji. One rządzą.
Ewa
, no okazuje się, że nikt we mnie nie wierzy
, właśnie przeczytałam Twój wpis. Nie pozostaje mi nic innego, jak poddać się, bo próżne me starania.
Dziękuję Dalisbea, (coś nie mogę skończyć tego postu
), pomarańczowy, to jeden z moich ulubionych kolorów.

Ewa

Dziękuję Dalisbea, (coś nie mogę skończyć tego postu

- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
No i powinnam mieć zakaz na chodzenie po tak wypasionych wątkach
Mało, że magiczne zielone rączki to i fotograf pierwsza klasa
Podglądam Twoją albuccę bo moja leniwa śpi. Postawiłam ją tydzień temu na ciepły parapet i delikatnie podlałam, przecież w zasadzie to o tej porze nie powinna spać.... u mnie jakoś na odwrót moje rośliny mają.
Kliwię masz przepiękną, moja ma powyciągane liściory, kwitnie co prawda rok w rok, ale nie tak pięknie jak Twoja. W tym roku wiem, że mam ją wystawić do ogrodu na lato - może się ogarnie i choć troszeczkę upodobni się do Twojej

Podglądam Twoją albuccę bo moja leniwa śpi. Postawiłam ją tydzień temu na ciepły parapet i delikatnie podlałam, przecież w zasadzie to o tej porze nie powinna spać.... u mnie jakoś na odwrót moje rośliny mają.
Kliwię masz przepiękną, moja ma powyciągane liściory, kwitnie co prawda rok w rok, ale nie tak pięknie jak Twoja. W tym roku wiem, że mam ją wystawić do ogrodu na lato - może się ogarnie i choć troszeczkę upodobni się do Twojej

Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Jednak trzeba mieć też "rękę", żeby były takie piękne. Ja dostałam swoją od mamy, jeszcze młodziutka i zobaczymy czy jej się u mnie spodoba. No tak, w tym wszystkim to największy problem jest ze znalezieniem miejsca w domu dla roślinek. A tu tyle piękności by się chciałobarbra13 pisze:MoToKi, witaj , dziękuję. Kliwie, to raczej nie są kapryśne rośliny, więc wszystko przed Tobą ( a raczej przed kliwią).
U mnie jeszcze inna kliwia czeka w chłodnej piwnicy na moje zmiłowanie chyba. Też ma zamiar kwitnąć, ale musi poczekać, aż miejsce się zwolni. Normalnie jak na porodówce w dawnych czasach, teraz chyba tłoku nie ma.
I jeszcze muszę ogarnąć cebule hippeastrum, te stare i te nowe. Koniec z zakupami roślinnymi.

Monika

Jeżeli Twoja kliwia ma "powyciągane liściory", jak piszesz, to może masz inną odmianę. Ta moja to Clivia miniata, lato spędziła na pn.- zach. parapecie. Natomiast ta, którą mam jeszcze w piwnicy, to coś jakby C.nobilis, rzeczywiście z długimi liściorami, mimo, że lato spędziła na działce. Ma drobniejsze, bardziej wydłużone kwiaty i chyba bardziej brzoskwiniowe, niż pomarańczowe. I do tego bardzo się krzewi i zajmuje dużo miejsca.
MoToKi, Ty wcale nie wierz w tzw.zielone ręce, wystarczy odrobina wiedzy i doświadczenia, odpowiednie warunki i wszystko samo rośnie. Twoja kliwia z pewnością wkrótce dorośnie i pięknie zakwitnie

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Basiu, główna zasada przy postanowieniu "koniec zakupów roślinnych" brzmi: po każdym zakupie tej ostatniej rośliny, należy kupić jeszcze jedną. Tego się trzymajmy!
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
Wiesz, że ja o tym nie pomyślałambarbra13 pisze: Jeżeli Twoja kliwia ma "powyciągane liściory", jak piszesz, to może masz inną odmianę.

Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
wisnia897 pisze:główna zasada przy postanowieniu "koniec zakupów roślinnych" brzmi: po każdym zakupie tej ostatniej rośliny, należy kupić jeszcze jedną.

Chyba każę to wygrawerować i powieszę nad swoim parapetem zastawionym piętrowo roślinkami, żeby Mąż widział...

Monika, jak to dobrze być wśród swoich, że też ja tu tak późno trafiłam, muszę szybko nadrobić stracony czas i pilnie stosować się do Twojej zasady
Galaxy, wszystkie kliwie są ładne, a najładniejsze te, których jeszcze nie mamy
.
Pelidea, takie zasady należy grawerować jeszcze przed ślubem
.

Galaxy, wszystkie kliwie są ładne, a najładniejsze te, których jeszcze nie mamy

Pelidea, takie zasady należy grawerować jeszcze przed ślubem