Ogród ciągle w budowie 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród ciągle w budowie 2016

Post »

Kasiu Creme de cassis mnie zauroczyła na maksa ;:173 Ale z tego co widzę nie tylko mnie :D
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Mi też się Gitty Up bardzo spodobała, taka trochę jakby...hmm.. jeżówkowa? :D Jak Hot Papaya :D
Szkoda, że nie mam piwnicy na kłącza, niektóre z Twoich dalii bardzo podobałyby mi się też w moim ogrodzie :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, niech Ci wszystkie daliowe karpy wspaniale zimę przetrwają, by w nowym roku znowu cieszyły oczy. ;:215
Nadchodzący rok niech przyniesie Tobie i wszystkim, których kochasz, wszystko co najpiękniejsze. ;:167
Niech Twój ogród kwitnie i owocuje jak nigdy dotąd. ;:196
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguss85 ma rację, Gitty up przypomina jeżówkę :D (przynajmniej z fot), szkoda tylko, że w przeciwieństwie do jeżówek trzeba je na zimę wysadzać :?
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Dalisbea wcale nie tak dużo. Niektóre karpy są spore, inne wielkości zaledwie pięści. Kilka pudeł i wszystko spakowane :D Pudła ustawia sie jedno na drugim i wcale tak dużo miejsca nie zajmują.

Miłko anemonowe dalie mają coś w sobie ;:108 A Gitty Up wygląda wśród nich wyjątkowo, mimo ze nie jest zbyt duża.

Ewelinko jeszcze kilka zostało, więc na pewno coś w Twojej kolorystyce się trafi :D Do tej pory nie podpędzałam dalii, bo nie mam do tego warunków. Jeśli dobrze pójdzie to w przyszłym sezonie coś popróbuję. ;:108

Dominiko można szpalerek od strony sąsiadów i z czegoś innego ;:306 Ale z dalii faktycznie robiłby wrażenie.

Anida jak widać czasem pomyłki bywają całkiem fajne :D

Malwinko pełne dalie też dają nasiona, tylko trudniej je zawiązują, bo przez płatki owadom jest trudniej je zapylić. Poza tym przekwitłe kwiatostany wyglądają brzydko i zwykle się je obcina. Ale czasem cos się samo wysiewa - głównie proste dalie. Ale w zeszłym roku wysiała mi się ewidentnie z pełnej taka - niestety karpa nie przeżyła zimy. Żółta obok to też siewka.

Obrazek Obrazek

Małgosiu oj cudne ;:173 Mam nadzieję, że dobrze się przechowają, bo bardzo wodą były napompowane. Jeszcze tyle miesięcy trzeba czekać....

Małgosiu a nie mówiłam, ze koło Creme de Cassis nikt nie przejdzie obojętnie? :D Mimo że nie jest "wypasiona" to i tak rzuca się w oczy.

Aga faktycznie... nie miałam skojarzenia z jeżówkami, ale coś w tym jest. Ja nie przechowuję w piwnicy, tylko w nieogrzewanym domu. Jedną czy dwie karpy, to można by było nawet w lodówce trzymać :D

Lucynko dziękuję ;:167 ;:196

Kochani wszystkiego najlepszego w Nowym Roku - oby nam rosło i się zieleniło ;:136 ;:162
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Kasiu, wszystkiego dobrego w Nowym Roku ;:304 Niech Ci dalie kwitną jak szalone ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu trzymam kciuki za przechowywanie i ostrzę sobie apetyt ;:306 Dobrego i zdrowego Roku Kasieńko ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kasiu nawet nie wiedziałam, że dalie mogą się wysiewać. ;:173 Dobrego roku, niech spełnią się marzenia, ogrodowe w szczególności. ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Kasiu, wszystkiego najpiękniejszego życzę na ten Nowy Rok, zdrówka dla Ciebie i Twoich roślinek :wit
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Dziewczyny dzięki ;:196 ;:167

Soniu dalie sie bardzo ładnie wysiewają i bardzo ładnie kiełkują - jak by im pozwolić, to rosłyby jak chwasty ;:306 Nasiona bez problemu zimują w gruncie i na wiosnę rosną. Zwykle zostawiam siewki, bo wiele ich nie mam - obcinam przekwitłe kwiaty i dlatego nasiona nie dojrzewają. Czasem uchowa się jakiś wśród liści i wtedy mam niespodziankę :D Najczęściej żółtą :;230

To wracamy do mojego alfabetu :D
Good Earth - bardzo zdrowa, wyprostowana dalia. Obficie kwitnąca.

Obrazek Obrazek

Guitar Man? Dość podobna, ale późno zakwitła i nie do końca jestem przekonana.

Obrazek

Za to kolejna to prawdziwa piękność - Harvest Moonlight. Niestety była dość marna - chyba Klip Dagga za bardzo zasłaniała jej słońce.

Obrazek Obrazek

Hawaii - średniego wzrostu i średniej wielkości kwiatów dalia. Za to pieknie wybarwiona i bardzo wytrzymała - 3 sezony juz u mnie dała radę :D

Obrazek Obrazek

Hugs 'N' Kisses - dalia o ładnym kolorze i ciekawym układzie płatków.

Obrazek Obrazek

Hy Clown - cudna dalia. Kwiat w pełnym rozkwicie ma tak wygięte do tyłu płatki, że tworzy zamkniętą kulę ;:167

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Kasiu,ja tez nie wiedziałam, że dalie mogą się wysiewać :wink: Choć siałam je z nasion :;230
Moje tegoroczne karpy przemarzły, nie została ani jedna ;:185 gdybyś miała jakieś nadwyżki to chętnie przygarnę ;:173
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Kasiu, gdybyś mogła w swoich opisach wspomnieć jeszcze o wielkości. Tak bez centymetrów, pi razy oko.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39

Post »

Hugs 'N' Kisses jest prześliczna, idealnie pasowała by u mnie ;:167
... no, gdyby u mnie wyrastały czasem dalie zgodne z nazwą ;:306
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Hawaii piękna ;:167 Fajnie wyglądają dalie jak mają różnokolorowe płatki.

Zaskoczyłas mnie tym wysiewaniem się dalii ;:oj Czy takie siewki powtarzają cechy mamusi czy są różne?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

No właśnie, Kasiu, też zaobserwowałam, że samosiewki dalii kwitną wyłącznie żółtymi kwiatami, dlatego nawet jeśli wzejdą, wyrzucam je, a sadzę wysiane wcześniej w domu. ;:108 Mam tu na myśli tylko te niskie, z nasion, jako że z tych wysokich nigdy nasion nie zbierałam.
Bardzo ładne te Twoje dalijki. ;:215

Miłego dnia. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”