Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Post »

Alicjo - mam nadzieję, że dzięki pomocy bratu zyskasz pomocnika dla siebie. Wykorzystaj okazję, póki jeszcze brat pamięta.
Remontu u mnie ciąg dalszy. Przedpokój przestał mi się podobać i kuję żelazo , póki gorące.
W dalszej kolejności ostrzę sobie apetyt na "mały remoncik" kuchni.
Tak się rozpędziłam! A co?! :tan :tan

Marysiu [Maska] - a mogę wiedzieć, dlaczego nie mogę rąk ziemią ubrudzić?
Prysznic .... :;230 :;230 :;230 Może dopiero jutro, jak Bóg da, a gotowy montaż pozwoli.
Okazało się, że dowieziono nam niekompletny. Takiego pecha to tylko ja mogę mieć!!!
Tyle, że ja się już tylko z tego wszystkiego zwyczajnie śmieję do rozpuku :;230
Na działce oczywiście nie byłam, bo przecież ktoś musiał dopilnować dostawy brakujących części.
Fajnie jest. Oby do poniedziałku. ;:218

Staszko - ojej! Ale chwilowo to ja Ci mogę służyć chusteczką higieniczną.
Chociaż mój M twierdzi, że nalewkę można już drugiego dnia po zalaniu wypić, bo procenty ma odpowiednie, a w gruncie rzeczy przecież o te procenty biega, c'nie?
Duża ;:79

Z nudów powyglądałam sobie przez okna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocki, kochane, kolorowych snów! ;:cm
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko no włąśnie dlatego
Na działce oczywiście nie byłam, bo przecież ktoś musiał dopilnować dostawy brakujących części.
Fajnie jest. Oby do poniedziałku.
Robiąc zdjęcia z okna trudno rączki pobrudzić :;230
Masz pecha, no nie macie pecha ;:224 Już niedługo! Trzymaj się Kochana ;:4 ;:196
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko piękne widoki za oknem rekompensują Ci uwięzienie w czterech ścianach. Pech - nie pech, bo przecież dowieźli Wam brakujące części.
Mam nadzieję, że remont pójdzie już gładko i będziesz mogła się cieszyć bytnością na działce.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Lucynko - ja też jeszcze pojadę na działkę. Musimy jeszcze wyłączyć i spuścić wodę z domowej instalacji. Wtedy pewnie zabezpieczę róże. Na razie za ciepło, chociaż na niektórych działkach widziałam już rośliny poowijane włókniną dwa tygodnie temu. Pewnie właściciele nie planują przyjazdu na swoje włości ale wg mnie więcej szkody jak pożytku z takiego działania.
==================
Przeczytałam w wątku Kasi-Vimen o Twojej sąsiadce, która wymyśla "autorskie" nazwy dla swoich roślin: "O! np. kosmos/onętek to u niej motylek, może dlatego, że jego kwiatki przypominają motyle. ;:72"
Wiesz jak byłam dzieckiem - to tak właśnie mówiliśmy na kosmosy z naszego ogródka. Jako bardzo dorosła osoba ze zdziwieniem :shock: dowiedziałam się jak brzmi ich prawidłowa nazwa ;:306

Post »

Witam Was wszystkich bardzo gorąco i radośnie!
Nareszcie dzisiaj nawiedziłam działkę i jestem podwójnie szczęśliwa, bo dodatkowo wzięłam prysznic jak panisko! :tan :tan
Przyniosłam też trochę zdjęć z działeczki. Może to już ostatnie w tym sezonie .... Mam na myśli foty kwitnących jeszcze roślinek. ;:333

Obrazek

Marysiu [Maska] - wyobraź sobie, że dzisiaj porządnie sobie łapki pobrudziłam i wcale z tego powodu nie płaczę, Przeciwnie: bardzo się cieszę. :;230
Łazienka skończona! Znaczy: remont skończony i wszystko jest już na swoim miejscu! Siok!!!
Ale rozpędziłam się, może zanadto, bo zaraz po świętach zaczynamy remont przedpokoju, a jeszcze w sprawie kuchni eMowi zawracam głowę. Już, już powoli zaczyna się ze mną zgadzać. Zawsze najistotniejszy jest dobór argumentów, c'nie?
Marysiu, życzę Ci bardzo, ale to bardzo słonecznej i uśmiechniętej niedzieli. Takiej jak w Chicago dzisiejszy dzień. ;:215 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Halinko - poooszło! Łazienka gotowa, a co najważniejsze prysznic w domu. To jest dopiero radocha!
Działeczka się nie pogniewała, poczekała na panią. Pani wzięła się ostro do roboty i wszystkie stresy odreagowane. :tan
Miłej, słonecznej niedzieli, Halinko. ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu [amba] - ja nie opatuliłam jeszcze swoich wrażliwców. Mam blisko działkę, zdążę jeszcze to zrobić.
Poobcinałam pozostałe badyle, przygotowałam materiał do okrycia roślin na zimę - smagliczka się suszy.
Zebrałam jeszcze nieco nasionek, część rozsiałam - wiosną powinny powschodzić.
A'propos mojej babki - sąsiadki to dodam, że na budleję mówi "burdelówka".
Muszę zacząć zapisywać te jej określenia, z których razem z nią zawsze się śmiejemy do rozpuku. :;230 :;230
Cieplutkiej niedzieli, Marysiu. ;:3 ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kochani, życzę Wam wspanialej, cudownej, spełnionej niedzieli!!! ;:15 ;:15 ;:cm
Wierzę, że ta niedziela będzie dla nas. ;:138 ;:138 ;:138
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

O jak ładnie Ci się jeszcze kwiatki trzymają ;:oj I gazanie jakie ładnie - moje już zimę poczuły :(
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kasiu [vimen] - te moje kwiatki to już tylko takie ostatki pojedyncze. Takie, które w cieplejszych zakątkach mieszkają.
Gazania przeniesiona do doniczki, a z doniczką do tunelu i tylko dzięki temu jeszcze się ostała.
W ogóle to dziwię się, że gazania jeszcze żyje ;:333 , bo kilka pomidorów w tunelu, których nie zerwałam wcześniej, zwyczajnie zmarzło. ;:222 Musiało nieźle przymrozić. ;:174
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
Dzień pogodny i Twoje mina także, ruch na powietrzu, potem kąpiel pod własnym prysznicem robi cuda! Ogrodniczka nie ta sama :D Kwiatuszki jeszcze rosną, jedne w tunelu inne na grządce, a trójsklepka? u mnie jeszcze kwitnie mimo że jedna sirotka Skoro pomidory w tunelu zmarzły to musiał być spory mrozik.
Trzymam kciuki za uśmiechniętą niedzielę ;:173 I Tobie życzę powodów do radości i pięknej słonecznej pogody Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

No Lucynko gratuluję prysznica we własnym domku ;:333 Takie rzeczy docenia się dopiero jak człowiek jest ich przez jakiś czas pozbawiony ;:108 Pomimo, że mówisz ze to już pojedyncze kwiatuszki, to i tak sporo ich jeszcze u Ciebie kwitnie. U mnie już jesień daleko posunięta, a smętnego obrazu dopełniły kopce po posadzeniu zamówionych róż z których wystają ich gołe badyle.
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Lucynko gratuluję zakończenia remontu.
W temacie nazw roślin mistrzynią była również moja babcia, wszystkie kwiatki w jej ogródku to były indyczki albo kogutki, wyjątkiem były aksamitki, które nazwane były bździuszkami. Za to śliwa z pysznymi malutkimi owockami nazywana była "srołka"
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, tyle kwiatów Ci jeszcze kwitnie, masz bardziej kolorowo niż u mnie. ;:oj ;:138 ;:138
Gratuluję, ciałko wykąpane, właścicielka odżyła i jak by nieco zelżała pozbywając się kurzu remontowego. ;:215
Ja bym poszła za ciosem, przedpokój i kuchnia, do Świąt zdążycie i wszystko przy jednym sprzątaniu będzie. ;:108
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Lucynko, U Ciebie to jeszcze naprawdę jest na czym oko zawiesić ;:173 U mnie tak kolorowo chyba nie jest...jednoroczne zwarzone przymrozkiem wylądowały już na kompoście lub na wysypisku...Jeszcze pojedyncze róże się wysilają , zakwitły chryzantemy nawet miskanty w tym sezonie zastrajkowały i nie kwitną !Ale kolorów dostarczają berberysy,tawuły ..i ogród mieni się barwami jesieni...
Remonty planujesz dalsze ;:oj ...podziwiam! Na samą myśl skóra mi cierpnie! :?
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko fajnie ,ze udało się odstresować na działce, gratuluję gotowej łazienki ;:138
mam małe pytanie o roślinkę na tym zdjęciu, bo siałam mieszankę na skalniak i coś podobnego mi rośnie, czy jest to może gęsiówka?
Obrazek
Mam takich kilka o różnej wielkości listków :oops:
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Lucynko cudnie u Ciebie, każdy kwiatek cieszy i sporo jeszcze wypatrzyłaś. ;:138
Marcinki dużo koloru teraz wnoszą no i e ozdobne z liści jak żurawki czy dąbrówka. ;:180
Julio podpowiem że tak to gęsiówka. ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wybaczcie mi , proszę, małe spóźnienie. Musiałam odespać zarwane dwie noce.
szczęśliwie już jestem w pełni sił zarówno fizycznych i umysłowych
, chociaż jak chodzi o te drugie, to nie jestem taka pewna......

Marysiu [Maska] - od wczoraj uśmiecham się całą gębą do wszystkich i do wszystkiego! ;:1
Jestem pewna, że Ty również. ;:138
Moje trójsklepki zmarzły, niestety, nie zdążywszy rozwinąć wszystkich pączków. ;:222 Przebolałam. Poczekam do następnego sezonu. Cierpliwość w cenie.

Zuziu - Twoje gołe badyle po zimie zazielenią się listowiem i zabarwią kwieciem. Będą cieszyć oczy i - domyślam się - powonienie. ;:333
U mnie tez jesień. Nie daj się zwieść tymi sierotkami, które jeszcze nie zmarzły. One już nie dają kolorytu działce. ;:224

Kasiu [klarag] - powiem tak: to na razie część remontu, bo jakoś tak rozpędziłam się i po króciutkiej przerwie związanej ze świętem zmarłych nastąpi kontynuacja remontu kolejnych pomieszczeń. :;230
W ogródku mojej babuni, także u mamy też kwitły kogutki, a były nimi nasturcje. ;:108

Staszko - przesadzasz, kobieto! ;:112 Tobie duuużo więcej kwiatów kwitnie. ;:108 Mam oczy! ;:173 Widziałam! ;:219
Masz słuszność: remont zapoczątkowany trzeba kontynuować z rozbiegu. Jeśli się coś odkłada, trudno na powrót się do tego przymierzyć i powstaje prowizorka. A tego nie znoszę, brrr! ;:202
Najważniejsze, że teraz już po każdym zapyleniu można wskoczyć pod prysznic. ;:50

Maryniu - teraz najciekawiej jest popatrzeć na drzewa i krzewy. Zwłaszcza w słoneczne dni, jakie aktualnie mamy. ;:215
Mienią się tyloma kolorami i odcieniami kolorów, że oczy bolą patrzeć! ;:138
Remonty .... tak, planuję. Też mi skóra cierpnie, ale dam radę. Nie pierwszy raz i raczej nie ostatni. Planuję bowiem jeszcze sobie pożyć. ;:113

Julio - skoro Kasia napisała, że ta roślina to gęsiówka, to zapewne tak jest. Ja nie znam jej nazwy. Ale bardzo ją lubię za to, że wcześnie i bogato kwitnie, szybko się rozrasta i tworzy takie fajne poduszeczki, dzięki czemu jest ozdobna nie tylko z kwiatów. ;:215

Kasiu [Kasiula] - ;:196 Dzięki za info w sprawie gęsiówki. Bez Twojej podpowiedzi nie mogłabym odpowiedzieć Julii. ;:108

Już późny wieczór - taka pora roku. Ciemno, ale szczęśliwie ciepło i w domku przytulnie.
Jutro ponoć ma świecić słoneczko, toteż trzeba będzie odwiedzić działeczkę, co sprawi mi ogromną przyjemność.
Wszystkim Wam życzę słonecznych, kolorowych i cieplutkich dni. ;:cm
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”