Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

To zdjęcia przez rewolucją, nie duża, ale efekt dla mnie zadowalający. Parę roślin zmieniło miejsce zamieszkania ;:224
Zapraszam tym razem do lasu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz wygląda tak. Zdjęcia z każdej strony i jeszcze trochę mam, bo jak popatrzę to jeszcze coś wymyślę :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Dorotko,ogród pięknieje w oczach,widać twoją pracę ,nawet bardzo widać,oczko ciekawie wyszło,z tym kształtem,nasadzeń sporo ,i porządeczek w około ,posesja tak zagospodarowana ,jakby inna była,no i te schody rewelacja,pozdrawiam i zdrówka życzę ;:196
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Witaj Doroto. Zaległości w czytaniu nadrobiłam :oops: Widać efekty twojej pracy ;:333 , ale na zdrowie też uważaj ;:196
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Leśna rabata bardzo dobrze się prezentuje ;:333 tak naturalnie ! Dorotko a ze schodami miałaś świetny pomysł, będą służyły do podejścia czy będziesz tam coś sadziła? Skomponować taki ogród, żeby wyglądał naturalnie jet bardzo trudno, bo ma się czasem zachcianki nie pasujące do niego :lol:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

koziorozec pisze:Witaj Dorotko,ogród pięknieje w oczach,widać twoją pracę ,nawet bardzo widać,oczko ciekawie wyszło,z tym kształtem,nasadzeń sporo ,i porządeczek w około ,posesja tak zagospodarowana ,jakby inna była,no i te schody rewelacja,pozdrawiam i zdrówka życzę ;:196
Martuś dziękuję, pięknieje dzięki roślinom, których dostałam masę ;:196 . Teraz ta część ze schodkami to moje ulubione miejsce ;:306 . Oczko jeszcze długo będzie w rozsypce, wiesz męskie ręce potrzebne, a teraz robią dom :wink: .
jode22 pisze:Witaj Doroto. Zaległości w czytaniu nadrobiłam :oops: Widać efekty twojej pracy ;:333 , ale na zdrowie też uważaj ;:196
Nie odzywałaś się Jolu, zaczęłam się martwić. Ale jesteś jako główny, nadrzędny budowniczy usprawiedliwiona. Ja małymi kroczkami do przodu, ale jak Ty już pokażesz efekty swoje pracy to padniemy wszyscy z wrażenia.
Maska pisze:Leśna rabata bardzo dobrze się prezentuje ;:333 tak naturalnie ! Dorotko a ze schodami miałaś świetny pomysł, będą służyły do podejścia czy będziesz tam coś sadziła? Skomponować taki ogród, żeby wyglądał naturalnie jet bardzo trudno, bo ma się czasem zachcianki nie pasujące do niego :lol:
Marysiu dziękuję, jestem dumna z efektów ;:224 .
Nasadzenia obok są, ale to ciężkie miejsce, połowa roślin wypadła stamtąd, bo cień i górka , w złym miejscu górkę wymyśliłam :;230. Tworząc ją w takim cieniu nie pomyślałam, że roślinom będzie ciężko. Cienioluby zazwyczaj lubią wilgoć, a nie suche górki ;:224 , a podlewanie raz w tygodniu , albo czasami rzadziej nie pomaga. Schodki będą do wchodzenia do lasu, po bokach od strony lasu chciałam paprocie wsadzić, ale też mogą mieć ciężko, bo sucho. Spróbuję, zacznę od tych tańszych , leśnych ;:306 Jakieś hosty spróbuję tam dosadzić, ale też może być kiepsko. Podosadzam fiołków tych leśnych i zawilce, takie plamy, leśne sezonowe. Nic więcej.
Dzieciaki już mają zabawę w berka po schodach, ciekawa jestem jak długo konstrukcja wytrzyma ;:224 , bo świeżo usypana.
Z rozbiórki podłóg z domu będą legary, w razie niszczenia konstrukcji, wymienię na legary, będą masywniejsze schody. Na razie tak zostaje.
Julka chciała zdjęcie w nowym kąciku :uszy
Obrazek
To i mały urwis Izabela też, a co będzie gorsza ;:306
Obrazek
Leśna rabata jeszcze nie ma kolorów, w większości składa się z hortensji, Żurawek i kilku takich różnych maleństw:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazekObrazek

Pigwowiec pod dębem, owoców nie będzie, ale jak pięknie kwitnie ;:333
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O właśnie o fiołkach myślałam ;:215 nie jest tak sucho skoro smardz rośnie :D Barwinek też powinien dać radę ;:215
Dziewczyny Ci urosły, widać dużą różnicę Julka już panienka, a Iza to już większy urwis ;:167
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko i u mnie wysyp smardzy. Dziś znalazłam kilka kolejnych. ;:224
Bardzo klimatyczna ta leśna rabata. ;:215 Lubię takie pniaki, gałęzie itp.
Dziewczyny (tak, widzę dwie dziewczyny ;:170 ) jak wdzięcznie pozują. Po Izie wcale nie widać, że urwis. A urwisem to nie powinna być Julka? Mówią, że Julki to rozrabiary. I przykład mojej własnej, potwierdza to. ;:224
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Tego smardza to na masełko i jajeczko wbić! ;:173
Ja poszukuję roślin do suchego ciemnego kąta. Może rzeczywiście żurawki i hosty. Przecież mogę od czasu do czasu podlać... ;:131 Barwinki już mam w takim miejscu - pod bzem!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Leśny zakątek ładnie wyszedł, brunery, paprocie powinny dać radę w takim miejscu. Dorotko, drewno jak możesz to obierz z kory...w takim stanie długo nie poleży, zostanie w środku sypki proszek...mam porównanie, obrane dobrze się trzyma...w nieobranym miesza różne robactwo...wszystko się już sypie, gnije od środka. Lilie wodne wypuszczają liście, czy jeszcze nic nie widać :?:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maska pisze:O właśnie o fiołkach myślałam ;:215 nie jest tak sucho skoro smardz rośnie :D Barwinek też powinien dać radę ;:215
Dziewczyny Ci urosły, widać dużą różnicę Julka już panienka, a Iza to już większy urwis ;:167
Marysiu fiołki, zawilce leśne, barwinek. Żurawinę też tam wsadziłam, ale ciężko jej idzie, niestety na górce ma za sucho, jak ją się podlewa to jest ok, ale przerwy w podlewaniu jej nie służą, dwa krzaczki wyschły na wiór. Dziewczynki przecież takie malutkie. :wink:
marzanka wonna prawie, prawie, pewnie zakwitnie w przyszłym tygodniu.
Obrazek
bodziszek żałobny już
Obrazek
a ta kosodrzewina będzie miała szyszki?
Obrazek[/URL

Smardze w każdym miejscu rosną, gdzie popadnie, ale jesteśmy bogate :;230. Czytałam, że 1kg. suszu smardzy (kapelusze) to 3000 ;:oj , ale kasy przejadłam ;:306 .
Aniu Julka była szalona, taki wolny ptak, wiecznie z głową w chmurach i tak jej zostało. Teraz to bardziej buntownik niż urwis.
A Izabela to urwisek straszny się zrobił, ale śmieszka rewelacyjna, z nią się nie nudzi.
Próbowałam zrobić po raz setny zdjęcie rabaty leśnej, wlazła na górę z piachem na wylewkę.
Tu się gramoli( kawek czapki)[url=http://images72.fotosik.pl/439/038c1b436cda8cd0.jpg]Obrazek

tu kawałek ręki
Obrazek
i wreszcie w pełnej okazałości :;230
Obrazek
takasobie pisze:Tego smardza to na masełko i jajeczko wbić! ;:173 Ja poszukuję roślin do suchego ciemnego kąta. Może rzeczywiście żurawki i hosty. Przecież mogę od czasu do czasu podlać... ;:131 Barwinki już mam w takim miejscu - pod bzem!
Miłka o tym nie pomyślałam, był boczek wędzony, cebulka i smardze, mniammniam.
Do ciemnego kącika host i żurawki tak, ale nie do suchego, zmarnieją, chyba że będziesz sukcesywnie podlewać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Anna11 pisze:Leśny zakątek ładnie wyszedł, brunery, paprocie powinny dać radę w takim miejscu. Dorotko, drewno jak możesz to obierz z kory...w takim stanie długo nie poleży, zostanie w środku sypki proszek...mam porównanie, obrane dobrze się trzyma...w nieobranym miesza różne robactwo...wszystko się już sypie, gnije od środka. Lilie wodne wypuszczają liście, czy jeszcze nic nie widać :?:
Dziękuję Aniu. To świeże drewno, więc raczej nie za bardzo, ale i tak będzie wymiana po pewnym czasie, legary z podłogi z kuchni będą wykorzystane na schodki, w miarę dobrze się trzymają, więc po pewnym czasie zmienimy. Wiem, że robactwo i gnicie i sypanie, bo zrobiłam z brzóz przy domu i właśnie taki efekt o jakim piszesz. Lilie to jakaś lipa :;230 nic nie wyrasta.Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dajcie przepis na te smardze. Ja mam a nidm jem bo się boję. :oops: Gotować, zblanszować, czy tylko podsmażyć?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko żurawina musi mieć mokro, bo tak rośnie zalana w naturze ;:333 Dodaj to tych rośli kopytnik, bo kwiatki ma marne ale liście ozdobne ;:333 Dziewczynki malutkie, ale to tak krótko trwa ;:167
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A wiesz, ze hosty u mnie w suchym miejscu całkiem nieźle rosną, ale może nie są takie imponujące. Wysciółkowane są więc ziemia, jak się podleje, trzyma długo te potrzebne minimum wilgoci. Rosną pod sosnami, które wypijają wszystko szybciutko.
Piękny bodziszek żałobny! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu nie mam przepisu, my też pierwszy raz jedliśmy i żyjemy ;:138 ;:138 udało się. Ja ugotowałam grzyby całe, jak każde, wybrałam łyżką ( bo w kapeluszu dużo ziemi), wystudziłam i pokroiłam, później boczuś w kawałkach , cebulka i grzybki podsmażyłam. Były pyszne. Tak mi podchodzą te smardze pod grzybki mun- mięsiste, dobre będą do warzyw w paseczki podsmażone, duszone.
Jak masz dużo to w całości zgotuj , wystudź pokrój i zamroź w woreczki porcjami, jak będą cukinie, kabaczki i inne warzywka to na patelnię razem podduś. Tylko do mrożenia nie solimy grzybów( dbamy o zamrażarki :wink: ).

Tulipanki
Obrazek

Obrazek

Obrazek ObrazekObrazek

Te dopiero się rozwinęły
Obrazek
ObrazekObrazek

Marysi musiałam zobaczyć co to ten kopytnik ;:224 , fajny, ładne błyszczące liście. A on się nie rozłazi?, bo mam tam wsadzoną jeszcze Cymbalaria bluszczykowatą, nie będą rywalizować o miejsce? Cymbalaria ładnie kwitnie, nie pokłócą się ;:306 . Jeśli chodzi o żurawinę, mogę ją niżej przesadzić, ale i tak bez sukcesywnego podlewania nic z niej nie będzie, wiem może do oczka ją wsadzić :;230 .

W tym roku zakwitł tylko jeden:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Te już przekwitają Obrazek Obrazek Obrazek

Tej rabaty jeszcze nie porządkowałam, rosną na niej tulipany z zeszłego roku
Obrazek Obrazek

Miłka tak wyściółkowanie przytrzymuje wilgoć, stąd ta masa mielonej kory u mnie, jeszcze nie rozwieziona wszędzie ;:223 nie dałam rady.
Tak bardzo ładnie wygląd ten bodziszek , zdjęcie całkiem tego nie oddaje.
Obrazek
Więcej tulipanów nie mam, jeszcze jakieś pojedyncze, z zeszłego roku zakwitną na środkowej rabacie.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,u mnie też rosną smardze i jakoś nie odważyłam się ich zjeść ,kopytnik rośnie u mnie ,ale nie jest agresywny i nawet po posadzeniu długawo sie adoptuje ,myślę ,że w Twoim lesie dała by radę jasnota ozdobna ,u mnie w cieniu rośnie i na słońcu w suchym rośnie ,piękne dywany tworzy,miłego dnia życzę :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”