Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Nawoziłeś wcześniej czymś, obornik lub coś podobnego ?
dyrydyry7
500p
500p

Post »

Ogólnie to wygląda na niedobór mikroelementów, spowodowany przenawożeniem, do tego słabym podlewaniem, ewentualnie zalaniem , jeżeli miałeś wcześniej zakopany jakiś nawóz organiczny to wstrzymaj się z nawożeniem mineralnym aż roślina wykształci dobrze system korzeniowy, dopcha się do tego wszystkiego co zakopałeś, nawożenie organiczne to podstawa, mineralnymi uzupełnimy, ale to poźniej,
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Co z tym substralem? Jakie NPK? Ile na litr wody?
uki94
200p
200p
Od: 4 mar 2008, o 09:55

Post »

Substralem podlewałem 1 łyżeczkę na 10 ltr, obornikiem wcześniej nie nawoziłem. Substral to ten specjalny do pomidorów stosuje go od kilku lat.
Lukasz uki94
dyrydyry7
500p
500p

Post »

A gleba niczym nie nawożona wcześniej ? co tam rosło? wcześniej w tym miejscu miałeś pomidory?
uki94
200p
200p

Post »

Tak wcześniej tam miałem pomidory, zapomniałem dodać, że było trochę ziemi nawiezionej z takiego przerobionego obornika.
Lukasz uki94
dyrydyry7
500p
500p

Post »

Moim zdaniem powinieneś przestać podlewać nawozami, sprawdzaj czy masz odpowiednią wilgotność w glebie, powinno minąć
radekt
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2014, o 08:22

Post »

Po dzisiejszej wizycie w foliaku stwierdziłem że żółte przebarwienia znikają ;:304 Myślę że pomógł ten popiół plus to że wczoraj bardzo obficie podlałem( chyba wcześniej za mało podlewałem bo ok raz na tydzień pół konewki na krzak). Na jednym krzaku był też młody liść, który kompletnie zwiądł a dzisiaj widzę że wygląda normalnie a wcześniej wisiał jak szmata. :)

@ Pyxis Trochę z Tobą się nie zgadzam z tym sposobem podawania pierwiastków roślinie. Z Twojej wypowiedzi wynika że ten przykładowy magnez jak podamy w formie siarczanu czy innych nawozów sztucznych a w formie nawożenia naturalnego (odp. przygotowanie gleby, gnojówki, popiół itp) to nie ma dla rośliny (a zwłaszcza dla konsumenta) żadnego znaczenia. Lub np azot lepiej podać w formie gnojówki czy saletry ? Ale mogę się mylić
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Możesz się zgadzać albo nie. Fakt pozostaje faktem, że pod względem mikrobiologicznym nawozy mineralne są wręcz sterylne. Jest tylko ale..... Podobnie jak nie można dzieciom dawać do ręki zapałek,tak niektórym ogrodnikom, nawozów mineralnych.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

Ten popiol mial taki wplyw na pomidorki przez te 2 dni, jak obciecie paznokci na zapalenie pluc.

Nie jestem z wyksztalcenia chemikiem, ale w Twoich "ulubionych gnojowkach" magnez bedzie w takiej samej formie, jak w nawozie sztucznym. Inaczej roslina by go po prostu nie przyswoila.
Ci ogrodnicy ktorzy stosuja bez umiaru kurzeniec, jedza takie same pomidory z azotanami, jak Ci, ktorzy leja bez umiaru pod krzak saletre. :)
uki94
200p
200p

Post »

uki94 pisze:Witam proszę o pomoc nie wiem co się dzieje z moimi pomidorami, mam tak na dwóch krzaczkach.
Obrazek
A może to jest poparzenie słoneczne?
Lukasz uki94
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

Nie, to nie jest poparzenie sloneczne.
Mialem podobne przebarwienia jak pomidorki w gruncie "wystartowaly" i bylo duzo opadow. Po tygodniu wybarwienia pieknie sie zazielenily (zrobilo sie cieplej i sucho). W miedzyczasie opryskalem Florovitem, ale nie wiem na ile to mialo wplyw.

Obrazek
radekt
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 maja 2014, o 08:22

Post »

Tym popiołem to sypnąłem w tamtym tyg (jakoś w środku tyg) tylko że mało podlewałem. A wczoraj nalałem prawie po konewce pod krzak.
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Martwiłam się, a one chyba w dobrej kondycji ;:218

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
nertu
100p
100p
Od: 6 kwie 2014, o 12:35

Post »

Niepostrzeżenie mój pomidor malinowy ma 3 pędy ;:oj , nie chcę go tak prowadzić, czy jeden z pędów mogę zwyczajnie odciąć nożem? Wszystkie pędy są już dość spore i maja kwiatki.
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”