Marpy kwiatki wiosenno-letnie ...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Marpy kwiatki wiosenno-letnie ...CD

Post »

Marysiu nie potrafię się nacieszyć Twoim ogrodem, latam w tą i z powrotem i po kilka razy oglądam zdjęcia ;:170 ;:167
Wszystko takie piękne , soczyste i kolorowe, szczególnie spodobała mi się krokosmia ten czerwony kolor jest niesamowity ;:215
Czy na zimę trzeba ją wykopać?
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wyjątkowo kolorowy ogród, przeglądam kolejne strony i ciągle mnie coś zaskakuje. Podziwiam różnorodność i wiedzę. Ja nie potrafię połowy roślin nazwać. Trawy, jeżówki, heliotropy, żurawki i inne piękności.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Te zdjęcia z perspektywą są niesamowite
Masz niesamowitą ilośc kwiatów
Widziała gaurę. Twoja jest taka zwarta, moja to olbrzymie krzaczysko. Musze się jej pozbyć, bo mi róże zadusza
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Maryniu - czytam ,że masz moje podejście do roślin .Na coś trzeba emeryturę wdawać ;:306

Pieknie jak zawsze ,jeżóweczki ;:224 oko cieszą .
Miłej niedzieli ;:3
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A ja pomstowałam na moje zeszłoroczne jeżówki, a one tylko nieco później ruszyły ;:224 Ten rok jest jakiś inny i np. biała mi nie zakwitła. Ale żyje, więc w przyszłym roku... Mam nadzieję :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

LATO...Obrazek

W samo południe...

anym Aniu takie słowa to niebywała dla mnie radość .Serdecznie dziękuję! ;:180 Krokosmia to odm. lucifer i jej nie wykopuję na zimę a i nornice jej chyba nie lubią bo mam ją od kilku lat. Chciałyśmy wymienić się kolorami z sąsiadką ona ma bardziej orange kolor. Niestety nie udało się nam ani u niej ani u mnie nie pokazały się wiosną ;:131 I pozostałyśmy przy swoich... :?

cyma2704 Soniu witam krajankę i dziękuję za miłe odwiedziny ! ;:168 U mnie wszystkiego po troszku nie potrafię się skupiać na niektórych tylko wybranych roślinach takim ogródkiem się cieszę ! :D Uwielbiam je wszystkie nawet kwitnący chwast mnie cieszy... ;:7 ;:190 Ilu zwolenników tylu pewno przeciwników takich ogrodów ...każdy ma prawo wyboru !

Margo2 Gosiu dziękuje ! ;:196 Gaura to u mnie nowość ! Jeszcze się nie rozrosła zbytnio , każdym jej kwiatuszkiem się cieszę :)

e-babcia Jadziu co racja to racja... :D Jeżówki piękne oby tylko mniej kapryśne były bo czasem robią nam psikusa...W mojej 'ogrodniczej karierze' kilka już straciłam a mam je od lat...teraz przybywa coraz więcej odmian i im się też nie opieram... :)

sweety Aniu zauważyłam ,że jeżówki późno się pojawiają po zimie ...trzeba cierpliwie na nie czekać , wiem że jedną sobie wiosną sama straciłam , wyrwałam jako chwast i dopiero zauważyłam listki jeżówkowate ;:131 , bez korzenia wprawdzie ale nic się nie pojawiło w tym miejscu bo je zaznaczyłam i poddałam obserwacji
;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
stella d'oro nadal kwitnie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Podpatrzyłam, że pięknie Ci kwitnie ketmia -cały krzew jest w kwiatach ;:oj . Ile ta roślina może mieć lat?. Moja zakwita kilkoma kwiatkami co jakiś czas, pomimo, że pąków jest mnóstwo. Wydaje mi się też, że masz kilka tych krzewów ;:131 . Bardzo je lubię, ale u mnie wcześniej wymarzały.
A Twoje zdjęcia... no cóż; wg mnie każde przedstawia coś ładnego ;:138 . Nawet liście buraków są dobrym tłem :;230 . Ja to wszystko widzę, jak mi się pokaże, a tak, klapa niestety ;:174 . Ale widocznie tak mam i już ;:160. Dlatego z niecierpliwością czekam na Twoje zdjęcia, zastanawiając się, co też tym razem wymyślisz ;:196 . Jak pokażesz to, co już przekwitło, ale u Ciebie "niekoniecznie" do końca :tan .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Maryniu zrobiłam sobie fajny spacerek, nie wiem co piękniejsze, wszystko takie bujne, śliczne ;:215 ale jeżówki to chyba moje następne chciejstwo, mam na razie tylko cztery różne ;:108
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Witaj Maryniu.
I ja pospacerowałam po Twoim ogrodzie. Troszkę mi zeszło, bo oglądać było co i ta ogrom odmian.
Wydaje mi się,że już kiedyś byłam u Ciebie.Teraz jeśli pozwolisz będę częstym gościem.
Piękny ogród . Zgromadziłaś mnóstwo cudnych kwiatów. ;:138 Robisz też piękne fotki.
Bardzo mi się tu podoba. Pozdrawiam.Ala.
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Witaj Maryniu!
Zachwyca mnie ten Twój "busz". Twoje kwiaty takie bujne i zdrowe. Podziwiam heliotrop, ja też siałam, a potem wsadziłam do skrzynek balkonowych. Niestety, bardzo chorował i już poszedł na śmietnik. Podejrzewam, że w skrzynkach miał za mało ziemi i może od południowej strony było zbyt gorąco. Bogactwo Twojego kwiecia przyprawia o zawroty głowy, a do tego jeszcze takie piękne zdjęcia ;:215
W wątku Ani piszesz o giełdzie w październiku. Napisz coś bliższego, chętnie bym się wybrała, jeśli M. miałby wolne.
Pozdrawiam Lidka
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LATO...

Witam wszystkich tutaj obecnych i zaglądających tylko...takiego ruchu to daawno nie miałam :D co też mogło go spowodować ;:7
chyba nie mój wdzięk osobisty... ;:306 no chyba "polowanie" na jeżówki rozpoczęło się na FO ...ja troszkę mam ale jeszcze nie wszystkie pokazuję...

Ja dzisiaj pauzuję od działki/chyba/ raz to temperatura 32 st.w prognozie to dla mojego eM za dużo a i ok. 15 mam planową wizytę w przychodni lek. Trzeba będzie się zająć dzisiaj mniej 'przyziemnymi' sprawami domowymi...jakieś większe pranko , może okna w cieniu umyję...eee...wolałabym jednak działkę... ;:131
Może dam radę 'obskoczyć' po wizycie ???

Pulpa222Aniu przemiła jesteś dla mnie ;:196 nie szczędzisz mi ciepłych słów. Bardzo jesteś spostrzegawcza! Fotkę miałam faktycznie podpisać tulbaghia w buraczkach bo takie miałam skojarzenie ale pomyśałam aaa tam, i tak nikt nie zauważy...A odległość między nimi ok.1 m a na zdjęciu stanowią b.bliskie sąsiedztwo ;:190
Ketmia jest kilkuletnia a mami ich 2 jedną standardowy fiolecik i białą z czerwonym oczkiem.

iwona0042 miło,że wpadłaś! ;:168 jeżówkowe chciejstwa to ' forumowa top lista' :)
Co sezon coś innego na niej! :)

Biedronka641 Witaj Alu u mnie! Mam nadzieję na częstsze wzajemne wizyty! ;:168 Szczególne dzięki za zauważenie moich fotek ! :D bo konkurencja coraz mocniejsza i trudno się przebić ! ;:306
Radość mi sprawiłaś z rana swoimi ciepłymi słowami! Wprawdzie w każdym wątku ich wiele ale nadmiaru ich u mnie nie ma. Każdy taki wpis sprawia radość chyba nam wszystkim ! ;:196

stokrotka1805 Lidko i Ciebie witam serdecznie ! I ciepłe Twoje słowa z radością odczytuję! :D
Heliotrop to dość kapryśny kwiatek ale jaki uroczy i pachnący! Mnie się w tym roku siew udał ,wiele sadzonek rozdałam po sąsiedzku. Mam i w skrzynce balkonowej jak i w gruncie, słońce im nie przeszkadza. Właściwie codziennie je podlewam...
I kolejna pochwała zdjęć mnie niezwykle cieszy! Co za dzień! ;:180
Co do giełdy to terminu jeszcze nie znam..nad tym czuwa moja koleżanka,która mieszka w sąsiedniej miejscowości...Nie pamiętam czy to był wrzesień czy pocz. października . Sobota-niedziela się odbywają to może uda Ci się przyjechać. Dam znać jak będę znała termin...A giełda jak giełda wszystkiego po trochu,byliny,krzewy,jadło wszelakie ,miody,wędliny,sery, jakieś zwierzęta domowe w innej części ale ja nie zainteresowana to tam się nie zapuszczam..Zawsze szybko...szybko bo eM się plącze..ludzi kupa, aut, ciężko zaparkować szczególnie po sumie bo Kościół po sąsiedzku i w niedziele walą tłumy...Ceny średnie , wybór bylin duży ...chyba sprzedawcy "krążą" po całym kraju po wszystkich tego rodzaju giełdach bo nie tylko miejscowi są.Byłam w czerwcu no i troszkę się "zaopatrzyłam" roślinnie To był mój trzeci raz i chyba jeszcze nie ostatni bo dla mnie blisko i taką rozrywkę łatwo sobie zafundować , tym bardziej,że zawsze z Koleżanką/ jeszcze z ławy szkolnej mojej ogrodniczej guru, choć teraz role nasze się odwróciły...nieskromnie powiem ;:306 /

Ale się rozpisałam ...to chyba wskutek tylu miłych słów ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

te roślinki same się zaaranżowały tj. same się wzajemnie we własnym towarzystwie zasiały na samym krajuszku rabaty i co ??czy miałbym serce ,żeby je usunąć ,to moje ulubione ...wiedzą co lubię...
Obrazek

Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Oglądanie twojego ogrodu Marysiu to OGROMNA przyjemność.
I te jeżówki... cudne.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Maryniu ta fioletowa trawka co to takiego? śliczne :wit ta ostatnia też śliczna, mają nazwy?
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Kolorowa łączka śliczna!. Pokazałaś jarzmiankę - zbieram je od 2 lat, odkąd przywiozłam kawałek od Iwony. Dla mnie mają kwiaty, jak wyryte w krysztale - nie wiem czemu, mam takie wrażenie. Są niesamowite ;:138 . A przy kloniku widzę wypielone miejsce, czyżby było szykowane na jakąś 'nowinkę'? ;:7 .
Ja Cię nie chwalę, tylko tak to odbieram ;:196 . Poza tym, z tego co czytam, nie tylko ja ;:58 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ave dziękuje bardzo za rewizytę :) . Jeżówki teraz NR 1 na FO! ;:173

iwona0042 - fioletowa trawka to bardziej bordowo-brązowa, to kłos pennisetum rubrum, własnoręcznie wyhodowany z ub.rocznej sadzonki. A ostatnia to także rozplenica ale nie wiem jaka odmiana bo ona powstała z nasion przywiezionych z Kanady nie wiem dokładnie jaka to odmiana.Widzę, że i trawy są w kręgu Twoich zainteresowań roślinnych.

Pulpa222 Aniu masz rację kwiaty jarzmianki są jakby kryształowe, to drugie kwitnienie w tym roku. ;:173 Cofam niniejszym moje słowa dot. Twojej spostrzegawczości! ;:108 to jest nowa aranżacja a przynajmniej jej początki ;:131 ... zniknęła z pierwszego planu wierzba a klonik został wyciągnięty z głębi rabaty, w sąsiedztwie hebe nie było tej trawy ...Minusik... ;:306 ;:306 ;:oj Chwalić mnie możesz, możesz , nie tłumacz się... tak lubię... ;:191 W sobotę jakieś siły witalne we mnie wstąpiły jakich już dawno nie miałam...Złapałam za szpadel i wierzbę wykopałam..przesadziłam do tyłu, będzie rosła to dobrze..na wyrzucenie zawsze jest czas .. Nawet syn się zdziwił...Chcę wyeksponować wreszcie klonika i po ostatecznym zdecydowaniu na miejscówkę wysadzić go z donicy, w której rośnie 3 rok...
Ale na razie jeszcze myślę nad tą rabatą jak do końca ją zaaranżować :)Najważniejsze ,że się za to wzięłam choć nie pierwszy to raz..przesunięcia roślin w lewo...w prawo już były nie raz..Dlatego m.in. kloniki mam w donicach .A łączka to jeden pojedynczy krzaczek a w nim drugi z kosmosem , moim ulubionym... :)

Siedzę w domu i czekam na burzę zapowiadaną między 20-22 godz.oby nie była gwałtowna a powietrze by się oczyściło bo dziś było 32 st.w cieniu a ja na drugi koniec miasta musiałam jechać do poradni ...Obłęd , dobrze że autobus był klimatyzowany bo eMa nie chciałam ciągać za sobą...W tej chwili jest jeszcze gorąco i parno ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek