Ogród Tesi 2014
- tesia39
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Tesi 2014
Grażynko, Jakobinia jest rośliną pokojową ,ale uwielbia latem "wakacje" w ogrodzie lub na balkonie. Lubi ciepło.
Zimować może w temp.16-18 stopni C.Podłoże winno być żyzne i stale wilgotne.Nie dopuszczamy do całkowitego jego wyschnięcia.Na niedostatek wilgoci reaguje więdnięciem. Roślinę w czasie wegetacji zasilamy raz w tygodniu nawozem do kwiatów. Regularne przycinana rozkrzewia się ,a w konsekwencji obficiej kwitnie.
Zimować może w temp.16-18 stopni C.Podłoże winno być żyzne i stale wilgotne.Nie dopuszczamy do całkowitego jego wyschnięcia.Na niedostatek wilgoci reaguje więdnięciem. Roślinę w czasie wegetacji zasilamy raz w tygodniu nawozem do kwiatów. Regularne przycinana rozkrzewia się ,a w konsekwencji obficiej kwitnie.
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tereniu
Moje chryzantemy też jeszcze w pączkach,tylko jedna kwitnie dwoma kwiatkami
Ale moją uwagę dłuższą przykuł pewien ładny kwiatuszek-- jakobinia
a cóż to za roślinka ??,ja je nie znam
Różyczki śliczne.Dalie i to z nazwami
Ja w większości dalijki mam NN

Moje chryzantemy też jeszcze w pączkach,tylko jedna kwitnie dwoma kwiatkami

Ale moją uwagę dłuższą przykuł pewien ładny kwiatuszek-- jakobinia

Różyczki śliczne.Dalie i to z nazwami

Ja w większości dalijki mam NN

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Nie dziwię Ci się Tereniu, ze uszczuplasz trawnik. W końcu na świecie jest tyle pięknych roślin...
Chryzantemy w tym roku bardzo dziwnie kwitną. Niektóre od czerwca a inne nie wiem, czy rozwiną pąki przed przymrozkami.
Dalie masz przepiękne! Jakoś nigdy ich nie uprawiałam.
Chryzantemy w tym roku bardzo dziwnie kwitną. Niektóre od czerwca a inne nie wiem, czy rozwiną pąki przed przymrozkami.
Dalie masz przepiękne! Jakoś nigdy ich nie uprawiałam.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Cudowne kolory w twym ogrodzie jesienią takie ontensywne;). Docelowo chyba mało u ciebie będzie trawnika, jak w takim tempie go redukujesz 

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tereniu to faktycznie o begonie mi chodziło, wygląda pięknie , zjawiskowo
no a nowa rabata jeszcze z doniczkami, metkami
wygląda wspaniale , pięknie ogrodzona kamieniami , wspaniale, tak się powinno odgradzać rabaty, u mnie niestety trawa wchodzi w rabaty i jest bajzel
a jakie piękne i kolorowe kwiaty jeszcze u Ciebie
gdzie tam jesień
lato w pełni
pozdrawiam karolina

- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Tesiu - w jakich warunkach przechowujesz swoje begonie? Urocza ta ostatnia begonia.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Tesiu masz piękne dalie 
Mnóstwo znaczników widzę, zapewne dużo cebulowych posadziłaś

Mnóstwo znaczników widzę, zapewne dużo cebulowych posadziłaś

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Świetne dalie! Czy to od Legutki? Bo takie nazwy (raczej nieznane w zagranicznych katalogach) to chyba tylko od niego mogą być
Ale to nie umniejsza ich urody 

- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Oglądam ten Twój ogródek i tak ..... kręcę (sobie) głową nad Twoją i moją pracowitością
(czytaj - taką sobie mądrością)
Otoczakami otoczyć rabaty - hardcore
Podejrzewam, że, podobnie jak ja tańczysz z kosiarką jak derwisz w amoku a po koszeniu ..... na kolanach między tymi kamulcami trawę "rżniesz"
Wygląda to ślicznie
ale robota głupkowata jak nie wiem co

Otoczakami otoczyć rabaty - hardcore

Podejrzewam, że, podobnie jak ja tańczysz z kosiarką jak derwisz w amoku a po koszeniu ..... na kolanach między tymi kamulcami trawę "rżniesz"

Wygląda to ślicznie

- tesia39
Aniu-anabuko1, ja już traciłam nadzieję że chryzantema mi zakwitnie, więc jak zobaczyłam że jednak jest zapączkowana to strasznie się ucieszyłam
A o Jakobinii już pisałam że jest rośliną pokojową ,ale uwielbia latem "wakacje" w ogrodzie lub na balkonie. Lubi ciepło. Zimować może w temp.16-18 stopni C.Podłoże winno być żyzne i stale wilgotne.Nie dopuszczamy do całkowitego jego wyschnięcia.Na niedostatek wilgoci reaguje więdnięciem. Roślinę w czasie wegetacji zasilamy raz w tygodniu nawozem do kwiatów. Regularne przycinana rozkrzewia się ,a w konsekwencji obficiej kwitnie.
Iwonko, ja mam racze trawę a nie trawnik, więc i nie szkoda ją uszczuplać. W daliach się zakochałam jak zobaczyłam piękne odmiany u pana Stanisława
Pati, trawy trochę zostanie, przecież musi być w ogrodzie część wypoczynkowa
Karolino, lubię mieć opisane rośliny, żebym wiosną zanim byliny zaczną rosnąć miała rozeznanie gdzie co jest
Helenko, pierwszy rok będę przechowywać begonie, mam zamiar je trzymać w nieogrzewanym pomieszczeniu gdzie temperatura jest zimą około 3-5 *C i nie podlewać aż do wiosny. Ale jeszcze muszę doczytać czy to dobry pomysł
Aniu-anym, ja mam właściwie wszystko oprócz drzew i krzewów pooznaczane
Na razie posadziłam kilka odmian Irysów reticulata
Jacku, dobrze odgadłeś, wszystkie są od Legutko
jestem z nich zadowolona, a Wiga jest moją ulubienicą
Mariola, żebyś wiedziała że to głupia robota, najpierw slalom a potem ręczne przystrzyganie przy kamorkach
Ale ja tak lubię

Iwonko, ja mam racze trawę a nie trawnik, więc i nie szkoda ją uszczuplać. W daliach się zakochałam jak zobaczyłam piękne odmiany u pana Stanisława

Pati, trawy trochę zostanie, przecież musi być w ogrodzie część wypoczynkowa

Karolino, lubię mieć opisane rośliny, żebym wiosną zanim byliny zaczną rosnąć miała rozeznanie gdzie co jest

Helenko, pierwszy rok będę przechowywać begonie, mam zamiar je trzymać w nieogrzewanym pomieszczeniu gdzie temperatura jest zimą około 3-5 *C i nie podlewać aż do wiosny. Ale jeszcze muszę doczytać czy to dobry pomysł

Aniu-anym, ja mam właściwie wszystko oprócz drzew i krzewów pooznaczane

Jacku, dobrze odgadłeś, wszystkie są od Legutko

Mariola, żebyś wiedziała że to głupia robota, najpierw slalom a potem ręczne przystrzyganie przy kamorkach

-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
I ciebie zapał nie opuszcza
Mnóstwo kolorów masz w ogrodzie,oby ta pogoda utrzymywała się długo i pozwoliła pokwitnąć kwiatom.W ogóle nie kojarzę Jakobini
Napisz coś o niej.Przypomina pysznogłówkę trochę.
Jeszcze prośba,Teresko.Urok pięknym zdjęciom odbiera to,że łączą się.Jakbyś robiła malutkie przerwy,byłyby czytelniejsze

Jeszcze prośba,Teresko.Urok pięknym zdjęciom odbiera to,że łączą się.Jakbyś robiła malutkie przerwy,byłyby czytelniejsze

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- tesia39
Mireczko, o jakobinii pisałam dwa posty temu
Fotki u mnie na kompie nie są połączone, mają mały odstęp między sobą 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19

Piękne dali, i chyba ten klonik, jakoś nigdy go nie zapraszałam do sibie, mało nawet wiem o tej roślince.Ładnie wygląda.
Będzie czas to poczytam o nim.