Ogród Tesi 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Tesi 2014

Post »

Grażynko, Jakobinia jest rośliną pokojową ,ale uwielbia latem "wakacje" w ogrodzie lub na balkonie. Lubi ciepło.
Zimować może w temp.16-18 stopni C.Podłoże winno być żyzne i stale wilgotne.Nie dopuszczamy do całkowitego jego wyschnięcia.Na niedostatek wilgoci reaguje więdnięciem. Roślinę w czasie wegetacji zasilamy raz w tygodniu nawozem do kwiatów. Regularne przycinana rozkrzewia się ,a w konsekwencji obficiej kwitnie.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tereniu :wit
Moje chryzantemy też jeszcze w pączkach,tylko jedna kwitnie dwoma kwiatkami :roll:
Ale moją uwagę dłuższą przykuł pewien ładny kwiatuszek-- jakobinia ;:219 a cóż to za roślinka ??,ja je nie znam :oops:
Różyczki śliczne.Dalie i to z nazwami ;:224 ;:224
Ja w większości dalijki mam NN :(
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Nie dziwię Ci się Tereniu, ze uszczuplasz trawnik. W końcu na świecie jest tyle pięknych roślin...
Chryzantemy w tym roku bardzo dziwnie kwitną. Niektóre od czerwca a inne nie wiem, czy rozwiną pąki przed przymrozkami.
Dalie masz przepiękne! Jakoś nigdy ich nie uprawiałam.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowne kolory w twym ogrodzie jesienią takie ontensywne;). Docelowo chyba mało u ciebie będzie trawnika, jak w takim tempie go redukujesz :wit
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Tereniu to faktycznie o begonie mi chodziło, wygląda pięknie , zjawiskowo :) no a nowa rabata jeszcze z doniczkami, metkami :) wygląda wspaniale , pięknie ogrodzona kamieniami , wspaniale, tak się powinno odgradzać rabaty, u mnie niestety trawa wchodzi w rabaty i jest bajzel :) a jakie piękne i kolorowe kwiaty jeszcze u Ciebie :) gdzie tam jesień :) lato w pełni ;:138 pozdrawiam karolina
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Tesiu - w jakich warunkach przechowujesz swoje begonie? Urocza ta ostatnia begonia.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Tesiu masz piękne dalie ;:215
Mnóstwo znaczników widzę, zapewne dużo cebulowych posadziłaś :?:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Świetne dalie! Czy to od Legutki? Bo takie nazwy (raczej nieznane w zagranicznych katalogach) to chyba tylko od niego mogą być ;:224 Ale to nie umniejsza ich urody ;:333
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Oglądam ten Twój ogródek i tak ..... kręcę (sobie) głową nad Twoją i moją pracowitością ;:224 (czytaj - taką sobie mądrością)
Otoczakami otoczyć rabaty - hardcore :lol:
Podejrzewam, że, podobnie jak ja tańczysz z kosiarką jak derwisz w amoku a po koszeniu ..... na kolanach między tymi kamulcami trawę "rżniesz" ;:306
Wygląda to ślicznie ;:215 ale robota głupkowata jak nie wiem co ;:131 ;:306
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu-anabuko1, ja już traciłam nadzieję że chryzantema mi zakwitnie, więc jak zobaczyłam że jednak jest zapączkowana to strasznie się ucieszyłam :tan A o Jakobinii już pisałam że jest rośliną pokojową ,ale uwielbia latem "wakacje" w ogrodzie lub na balkonie. Lubi ciepło. Zimować może w temp.16-18 stopni C.Podłoże winno być żyzne i stale wilgotne.Nie dopuszczamy do całkowitego jego wyschnięcia.Na niedostatek wilgoci reaguje więdnięciem. Roślinę w czasie wegetacji zasilamy raz w tygodniu nawozem do kwiatów. Regularne przycinana rozkrzewia się ,a w konsekwencji obficiej kwitnie.
Iwonko, ja mam racze trawę a nie trawnik, więc i nie szkoda ją uszczuplać. W daliach się zakochałam jak zobaczyłam piękne odmiany u pana Stanisława ;:108
Pati, trawy trochę zostanie, przecież musi być w ogrodzie część wypoczynkowa ;:108
Karolino, lubię mieć opisane rośliny, żebym wiosną zanim byliny zaczną rosnąć miała rozeznanie gdzie co jest ;:108
Helenko, pierwszy rok będę przechowywać begonie, mam zamiar je trzymać w nieogrzewanym pomieszczeniu gdzie temperatura jest zimą około 3-5 *C i nie podlewać aż do wiosny. Ale jeszcze muszę doczytać czy to dobry pomysł ;:224
Aniu-anym, ja mam właściwie wszystko oprócz drzew i krzewów pooznaczane ;:224 Na razie posadziłam kilka odmian Irysów reticulata :tan
Jacku, dobrze odgadłeś, wszystkie są od Legutko ;:108 jestem z nich zadowolona, a Wiga jest moją ulubienicą ;:167
Mariola, żebyś wiedziała że to głupia robota, najpierw slalom a potem ręczne przystrzyganie przy kamorkach ;:306 Ale ja tak lubię ;:224 ;:306
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę kolorów z ogrodu :tan

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zakwitł mi aster płożący :heja ma malutkie kwiatuszki
Obrazek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

I ciebie zapał nie opuszcza ;:215 Mnóstwo kolorów masz w ogrodzie,oby ta pogoda utrzymywała się długo i pozwoliła pokwitnąć kwiatom.W ogóle nie kojarzę Jakobini ;:185 Napisz coś o niej.Przypomina pysznogłówkę trochę.
Jeszcze prośba,Teresko.Urok pięknym zdjęciom odbiera to,że łączą się.Jakbyś robiła malutkie przerwy,byłyby czytelniejsze ;:180
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko, o jakobinii pisałam dwa posty temu ;:108 Fotki u mnie na kompie nie są połączone, mają mały odstęp między sobą ;:108
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Teresko śliczne kolorki ;:138
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Piękne dali, i chyba ten klonik, jakoś nigdy go nie zapraszałam do sibie, mało nawet wiem o tej roślince.Ładnie wygląda.
Będzie czas to poczytam o nim. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”