Sojusz starego z nowym
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sojusz starego z nowym
Zuziu udanego wyjazdu i wracaj z zapasem zdjęć na parę części opowieści o tym pięknym miejscu 

- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Zuzanno-wszystkiego dobrego z okazji.....a skalniak dobrze zagospodarowany,no i pogoda nadal sprzyja.Udanego wyjazdu.
Wszystkiego najlepszego. Zdjęcia takich robaki będę musiała nakleić na lodówce
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu zrelacjonuję wiernie, aczkolwiek to wyjazd służbowy a w zasadzie zarobkowy, więc na turystyczne szaleństwa "kruca bomba, mało casu".
EwkoEs serdeczne dzięki
Skalniak, mam nadzieję, pokaże potęgę w przyszłym roku.
EwoM Dziękuję Ci za życzenia
Zdjęciami robaków i innych stworzeń w żywności służę, profesor nie zakazał przekazywania prezentacji 
Z nowych sprawności zdobytych za granicą poznałam słowo czeskie, oznaczające drapacz chmur: mrakodrap
Fajne, prawda?
EwkoEs serdeczne dzięki

EwoM Dziękuję Ci za życzenia

Z nowych sprawności zdobytych za granicą poznałam słowo czeskie, oznaczające drapacz chmur: mrakodrap

Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję
Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie

- Maska
- Kontakt:
Fajne i nieznane!
- zuzanna2418
- 1000p
Uffff... koniec pierwszej części występów na dziś. Kilka zdjęć z wczorajszego wieczornego spaceru po Pradze. To tylko promil tego, co w tym mieście jest godne uwagi a i tak szwendaliśmy się 3 i pół godziny... Ciepły wieczór, w późniejszych godzinach nieco mniej turystów. Niestety aparat nie współpracował przy nocnych zdjęciach, przy dłuższych czasach otwarcia migawki chyba statyw powinien być. Koleżanka z Pragi, która tez robi za wykładowcę na szkoleniu była naszym przewodnikiem. Nie wszystko zarejestrowałam, co mówiła, ale powaliła mnie na kolana bogactwem informacji i znajomością historii.
Najpierw największa synagoga w Pradze:

Brama miejska zwana Bramą Prochową

Obok piękny budynek zwany Domem Miejskim z niesamowitymi malowidłami na Placu Republiki

Hotel Paryski dla nieco bogatszych
oraz coś dla wielbicieli staroci 

Plac Staromiejski z Kościołem św. Mikołaja (barok), Kościołem NMP przed Tynem (to ze strzelistymi gotyckimi wieżami), pomnikiem reformatora religijnego Jana Husa, budynkiem ratusza i oczywiście zegarem :

Cdn .
Najpierw największa synagoga w Pradze:

Brama miejska zwana Bramą Prochową

Obok piękny budynek zwany Domem Miejskim z niesamowitymi malowidłami na Placu Republiki

Hotel Paryski dla nieco bogatszych

Plac Staromiejski z Kościołem św. Mikołaja (barok), Kościołem NMP przed Tynem (to ze strzelistymi gotyckimi wieżami), pomnikiem reformatora religijnego Jana Husa, budynkiem ratusza i oczywiście zegarem :

Cdn .

Zuza, dzięki za relację - to faktycznie piękne miasto! Byłam tam przed laty, ale nie pamiętam zbyt wiele i chętnie powłóczyłabym się po nim ponownie, zwłaszcza że architektura powalająca no i 10 kind of draught beer do wyboru ;-))
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Zuziu, dzięki za fajną relację z budowania skalniaka.
Naj...naj... naj... dla Ciebie
Zdjęcia z wycieczki po Pradze fajne, bo inne od znanych mi ze zdjęć znajonych, którzy tam byli.
A za tego Twojego białego grudnika, to dałabym się pokroić. Zatem jakbyś mogła mi kiedyś szczepkę przysłać to będziesz mieć dozgonnego dłużnika. Marcinkami na wieś mogę się zrewanżować w ilości hurtowej, ale to już masz i tak obiecane
Naj...naj... naj... dla Ciebie

Zdjęcia z wycieczki po Pradze fajne, bo inne od znanych mi ze zdjęć znajonych, którzy tam byli.
A za tego Twojego białego grudnika, to dałabym się pokroić. Zatem jakbyś mogła mi kiedyś szczepkę przysłać to będziesz mieć dozgonnego dłużnika. Marcinkami na wieś mogę się zrewanżować w ilości hurtowej, ale to już masz i tak obiecane
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Praga to jedne z tych miejsc do których chce się wracać 

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Ostatni raz byłam w Pradze dwa lata temu, ale nie miałabym nic przeciwko temu, aby ktoś porwał mnie tam na weekend
Cudowne miasto, więc za każdym razem można odkrywać coś nowego

Cudowne miasto, więc za każdym razem można odkrywać coś nowego

- zuzanna2418
- 1000p
Agnieszko sokole masz oko, wypatrzyłaś, co trzeba 
Marzka grudnika masz zaklepanego
Jak przekwitnie i mrozów trzaskających nie będzie, to wysyłam
Dziewczynki, definitywnie trzeba tu przyjechać, bo oglądania jest na tydzień co najmniej. Przy okazji można trafić na jakiś koncert albo wystawę, przed naszym przyjazdem zakończył się np. festiwal muzyki organowej.
Tu jeszcze bardzo marne zdjęcia mostu Karola, gdzie część figur jest w renowacji i chyba zostaną zastąpione replikami, jeśli dobrze zrozumiałam naszą przewodniczkę.

A oto Karol we własnej osobie, to jest pardon, Karol IV Luksemburski

Marzka grudnika masz zaklepanego

Dziewczynki, definitywnie trzeba tu przyjechać, bo oglądania jest na tydzień co najmniej. Przy okazji można trafić na jakiś koncert albo wystawę, przed naszym przyjazdem zakończył się np. festiwal muzyki organowej.
Tu jeszcze bardzo marne zdjęcia mostu Karola, gdzie część figur jest w renowacji i chyba zostaną zastąpione replikami, jeśli dobrze zrozumiałam naszą przewodniczkę.

A oto Karol we własnej osobie, to jest pardon, Karol IV Luksemburski

- zuzanna2418
- 1000p
Korzystając z dobrodziejstw darmowego Wi-Fi na lotnisku w Pradze (im. Vaclava Havla), napiszę jeszcze kilka słów na temat wrażeń. Co mnie zaskoczyło; ogromna ilość salonów masażu tajskiego, ukształtowanie terenu-łazi się z góry albo pod górę, czasem całkiem ostro, miasto dość brudnawe miejscami i budynki pobazgrane przez wandali, wszystkie małe sklepiki spożywcze prowadzą Azjaci, Krtki nie chodzą po ulicach, na Nemocnice na kraji mesta nie trafiłam, bo nie byłam na kraji tylko w dzielnicy Żiżkov, u Kalicha byłam ale Szwejka brak, Arabelli takoż
Aha, wieczorem przechodząc koło różnych klubów, piwiarni etc, gdzie młodzież stoi sobie na zewnątrz, wyczuwa się wyraźnie dość charakterystyczny zapach, pochodzący ze spalania pewnych gatunków roślin
Ale to jest tu legalne. Poza tym muszę się tu wybrać ponownie, już prywatnie, żeby na spokojnie obejrzeć co się da i przedtem dokształcić się teoretycznie. Tu jest pięknie 
Będzie jeszcze kilka zdjęć, przed odjazdem na lotnisko zrobiłam jeszcze spacer tempem słusznym, żeby obejrzeć po raz ostatni Wełtawę i Stare Miasto.
No to wsiadam w szybowiec i lecę na Ojczyzny łono...

Będzie jeszcze kilka zdjęć, przed odjazdem na lotnisko zrobiłam jeszcze spacer tempem słusznym, żeby obejrzeć po raz ostatni Wełtawę i Stare Miasto.
No to wsiadam w szybowiec i lecę na Ojczyzny łono...

- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Zuzanno-piękna Praga z Twoich zdjęć.
- Maska
- Kontakt:
No proszę ja przyszłam na kolejny spacerek, a Zuzia leci właśnie Ci macham! Miękkiego lądowania