---> http://www.hollas.pl
Siew, rosada,pikowanie cz.1
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
Że się wtrącę
Najprościej będzie napisać do producenta , może nawet wskaże najbliższego przedstawiciela lub preferowanego hurtownika

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Maraga

- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Alembik!
Jestem od Ciebie lepsza
Kupiłam 3 worki po 20 l i 1 worek 80 l za jednym zamachem.
A to dlatego,że te małe były do siania a duże do pikowania.
Jestem od Ciebie lepsza
Kupiłam 3 worki po 20 l i 1 worek 80 l za jednym zamachem.
A to dlatego,że te małe były do siania a duże do pikowania.
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
No ja właśnie tak zrobiłam co prawda najpierw zadzwoniłam do hurtownika z naszego terenu ale ten mi powiedział , że jak chcę ziemię to mam do niego na plac przyjechaćZibi_41 pisze:Najprościej będzie napisać do producenta , może nawet wskaże najbliższego przedstawiciela lub preferowanego hurtownika![]()
![]()
- SandraABC
- 1000p

- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U nas hollas hobbystyczny był w castoramie ale tylko po 20l ( 7zł z groszami za worek)
- Zibi_41

- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Koło Częstochowy macie największego dystrybutora sadzonek , siewek i materiałów do produkcji na Śląsku , we wtorek będzie u mnie dostawca to wezmę od niego namiary i wieczorem je wstawię

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
-
chudziak

- Od: 8 maja 2010, o 22:55
To czekam z niecierpliwością
i z góry dziękuję

Aniaop pisze :
. Jak nie chce rosnąć, to zawsze tą jedną, dwie sadzonki można przeznaczyć dla dobra nauki
. Niektórzy sprytniejsi wysiewali sobie na próbę i wiedzieli wcześniej czy ziemia jest dobra.Byli i tacy, którzy posłuchali mnie i zakupili czysty , odkwaszony torf + nawóz w płynie. Jeżeli ktoś nie może kupić u siebie dobrej ziemi sprawdzonej przez forumowiczów,to kup człowieku właśnie czysty torf odkwaszony. Ten jest łatwiej dostać. Dodatkowo masz wiekszą pewność, że nie ma w tej ziemi ani grzybów powodujących zgorzele siewek ani żadnych gadów w rodzaju ziemiórek
Pozdrawiam
A za co ?forumowicz mi zmyje głowę,
Pozdrawiam
Ciąg dalszy mojej historii z sianiem w substralu:
Dla przypomnienia: posadziłem dla testów jakiś czas temu pomidorki w ziemi subtral (Do siania i pikowania + biokompost). Nasionka a i owszem wszystkie wzeszły, osiągnęły wysokość paru cm i.... i koniec. Nie rosły dalej, nie puszczał liści właściwych. I tak przez kok 3 tygodnie.
Po waszych wskazówkach okazało się, że to prawdopodobnie ziemia jest do 4 liter. 5 dni temu przesadziłem więc pomidorki i do innej ziemi (Hollas) i.... i przez te 5 dni mogę powiedzieć, że pomidorki rosną normalnie na oczach. Jak szalone puszczają główne liście, pną się w górę - ogólnie widać że żyją.
Wniosek początkującego ogrodnika: substral - nigdy więcej.
Dla przypomnienia: posadziłem dla testów jakiś czas temu pomidorki w ziemi subtral (Do siania i pikowania + biokompost). Nasionka a i owszem wszystkie wzeszły, osiągnęły wysokość paru cm i.... i koniec. Nie rosły dalej, nie puszczał liści właściwych. I tak przez kok 3 tygodnie.
Po waszych wskazówkach okazało się, że to prawdopodobnie ziemia jest do 4 liter. 5 dni temu przesadziłem więc pomidorki i do innej ziemi (Hollas) i.... i przez te 5 dni mogę powiedzieć, że pomidorki rosną normalnie na oczach. Jak szalone puszczają główne liście, pną się w górę - ogólnie widać że żyją.
Wniosek początkującego ogrodnika: substral - nigdy więcej.
- aśka2006
- 500p

- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Pomocy.....poradźcie co zrobić, na mojej rozsadzie pomidorów znalazłam całe stada mszyc...jedna duża na siewce i masa maleńkich. Zastanawiam się czym to psiknąć aby nie przypalić siewki (dopiero co po pikowane 5 dni temu).
Na razie zgniatam ale rozsadzie to raczej nie służy
Na razie zgniatam ale rozsadzie to raczej nie służy
Aśka
Witajcie
posiałam pomidory równo 2 tygodnie temu, pięknie powschodziły i teraz...
1. kiedy pikować? Boję się jakoś tego pikowania.. żeby nie uszkodzić korzeni.. pierwszy raz to robię, więc nie bijcie!
2. czy jak już je poprzesadzam to kiedy wystawić w chłodne miejsce?
3. czytałam, że musi być odpowiednia ziemia do pikowania.. do sadzenia kupiłam gotową (z mini szklarnią) nie mam opakowania
może kupię tę Pasłęcką przez wszystkich polecaną?
-- 19 mar 2012, o 08:02 --

posiałam pomidory równo 2 tygodnie temu, pięknie powschodziły i teraz...
1. kiedy pikować? Boję się jakoś tego pikowania.. żeby nie uszkodzić korzeni.. pierwszy raz to robię, więc nie bijcie!
2. czy jak już je poprzesadzam to kiedy wystawić w chłodne miejsce?
3. czytałam, że musi być odpowiednia ziemia do pikowania.. do sadzenia kupiłam gotową (z mini szklarnią) nie mam opakowania
-- 19 mar 2012, o 08:02 --
temperaturę znalazłamforumowicz pisze:Kiedyś, za czasów mojej młodości, chcąc się coś mądrego dowiedzieć o uprawie trzeba było biegać od księgarni do księgarni. Teraz wystarczy wpisać hasło " rozsada pomidora " w wyszukiwarce a tam stoi :a hartowanie :Jeżeli nie zapewnimy optymalnej temperatury wschodów (25?27°C), to nasiona będą kiełkowały dłużej oraz niezbyt równo. Po wschodach temperaturę należy obniżyć do około 20oC w dzień i około 16oC w nocy.Komentarza nie będzie, bo może być on źle przyjęty.W końcowym okresie produkcji, rozsadę przeznaczoną do zimnych tuneli foliowych i upraw polowych należy poddać zabiegowi hartowania, którego celem jest przystosowanie roślin do gorszych warunków klimatycznych po wysadzeniu na miejsce stałe. Hartowanie polega na ograniczeniu podlewania, obniżeniu temperatury powietrza poniżej 10oC i stopniowym zwiększaniu intensywności wietrzenia. Rozsada hartowana lepiej i szybciej się przyjmuje po posadzeniu.
Pozdrawiam
-
tysonka
- 500p

- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
ja mam pytanie odnośnie miejsca sadzenia pomidorów - czy mogę je sadzić na to samo miejsce co w zeszłym roku, mimo że pomidory zniszczyła mi zaraza? Czy trzeba ziemię czymś odkazić?
ja mam pytanie odnośnie miejsca sadzenia pomidorów - czy mogę je sadzić na to samo miejsce co w zeszłym roku, mimo że pomidory zniszczyła mi zaraza? Czy trzeba ziemię czymś odkazić?
W takich przypadkach wskazane jest wklejenie fotki.aśka2006 pisze:.poradźcie co zrobić, na mojej rozsadzie pomidorów znalazłam całe stada mszyc.
Porównaj sobie czy takich masz gości :
http://www.bayercropscience.pl/strony/2/i/262.php
Pozdrawiam
JaKama ad.1 Ja pikuję gdy rozsada ma pierwszą parę liści [ liści nie liścieni].Lekkie uszkodzenie korzeni ma korzystny wpływ na ich dalszy wzrost.
Aty ,aty ! http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... kZOLDabBWwJaKama pisze: pierwszy raz to robię, więc nie bijcie!![]()
A za co ?. Za to, że nie kupiłaś ziemi wiedząc, że rozsadę trzeba przepikować.
Siewki pomidora trzeba przed wyjęciem z ziemi podważyć wraz z ziemia i delikatnie rozdzielić. Doniczki czy pojemniki, w których będzie rosła przepikowana rozsada ,napełnić najpierw ziemią nie ubijając jej zbytnio. Na środku doniczki zrobić wgłębienie tak głębokie by zmieściła się sadzonka prawie po same liścienie. Włożyć w otwór sadzonkę i delikatnie obcisnąć. Po przesadzeniu podlać. Po pikowaniu nie wystawiać od razu na słońce.
Jak 13- letni Konrad dał sobie radę , to tym bardziej Ty.
Pozdrawiam
No i dostało mi się
Dzięki forumowicz
Dzięki forumowicz