Siew, rosada,pikowanie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.

Post »

Że się wtrącę :roll: Najprościej będzie napisać do producenta , może nawet wskaże najbliższego przedstawiciela lub preferowanego hurtownika :wink: :wink: :wink:

---> http://www.hollas.pl
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Alembik!
Jestem od Ciebie lepsza :lol:
Kupiłam 3 worki po 20 l i 1 worek 80 l za jednym zamachem.
A to dlatego,że te małe były do siania a duże do pikowania.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Zibi_41 pisze:Najprościej będzie napisać do producenta , może nawet wskaże najbliższego przedstawiciela lub preferowanego hurtownika :wink: :wink: :wink:
No ja właśnie tak zrobiłam co prawda najpierw zadzwoniłam do hurtownika z naszego terenu ale ten mi powiedział , że jak chcę ziemię to mam do niego na plac przyjechać :roll: - ponad 100km w jedną stronę . Potem zadzwoniłam bezpośrednio do firmy to mi podali 3 namiary na sklepy, gdzie powinny być ich produkty - podłoże z linii Aura miał tylko jeden z 3 podanych sprzedawców .
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U nas hollas hobbystyczny był w castoramie ale tylko po 20l ( 7zł z groszami za worek)
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Post »

Koło Częstochowy macie największego dystrybutora sadzonek , siewek i materiałów do produkcji na Śląsku , we wtorek będzie u mnie dostawca to wezmę od niego namiary i wieczorem je wstawię :uszy :uszy :uszy
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

To czekam z niecierpliwością ;:65 ;:65 ;:65 ;:oj i z góry dziękuję ;:138 ;:138 ;:138
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniaop pisze :
forumowicz mi zmyje głowę,
A za co ? :shock: . Jak nie chce rosnąć, to zawsze tą jedną, dwie sadzonki można przeznaczyć dla dobra nauki :lol: . Niektórzy sprytniejsi wysiewali sobie na próbę i wiedzieli wcześniej czy ziemia jest dobra.Byli i tacy, którzy posłuchali mnie i zakupili czysty , odkwaszony torf + nawóz w płynie. Jeżeli ktoś nie może kupić u siebie dobrej ziemi sprawdzonej przez forumowiczów,to kup człowieku właśnie czysty torf odkwaszony. Ten jest łatwiej dostać. Dodatkowo masz wiekszą pewność, że nie ma w tej ziemi ani grzybów powodujących zgorzele siewek ani żadnych gadów w rodzaju ziemiórek

Pozdrawiam
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35

Post »

Ciąg dalszy mojej historii z sianiem w substralu:
Dla przypomnienia: posadziłem dla testów jakiś czas temu pomidorki w ziemi subtral (Do siania i pikowania + biokompost). Nasionka a i owszem wszystkie wzeszły, osiągnęły wysokość paru cm i.... i koniec. Nie rosły dalej, nie puszczał liści właściwych. I tak przez kok 3 tygodnie.
Po waszych wskazówkach okazało się, że to prawdopodobnie ziemia jest do 4 liter. 5 dni temu przesadziłem więc pomidorki i do innej ziemi (Hollas) i.... i przez te 5 dni mogę powiedzieć, że pomidorki rosną normalnie na oczach. Jak szalone puszczają główne liście, pną się w górę - ogólnie widać że żyją.

Wniosek początkującego ogrodnika: substral - nigdy więcej.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

Pomocy.....poradźcie co zrobić, na mojej rozsadzie pomidorów znalazłam całe stada mszyc...jedna duża na siewce i masa maleńkich. Zastanawiam się czym to psiknąć aby nie przypalić siewki (dopiero co po pikowane 5 dni temu).
Na razie zgniatam ale rozsadzie to raczej nie służy :cry:
Aśka
Awatar użytkownika
JaKama
50p
50p
Od: 3 mar 2012, o 22:24

Post »

Witajcie :D
posiałam pomidory równo 2 tygodnie temu, pięknie powschodziły i teraz...
1. kiedy pikować? Boję się jakoś tego pikowania.. żeby nie uszkodzić korzeni.. pierwszy raz to robię, więc nie bijcie! ;:oj
2. czy jak już je poprzesadzam to kiedy wystawić w chłodne miejsce?
3. czytałam, że musi być odpowiednia ziemia do pikowania.. do sadzenia kupiłam gotową (z mini szklarnią) nie mam opakowania :? może kupię tę Pasłęcką przez wszystkich polecaną?

-- 19 mar 2012, o 08:02 --
forumowicz pisze:Kiedyś, za czasów mojej młodości, chcąc się coś mądrego dowiedzieć o uprawie trzeba było biegać od księgarni do księgarni. Teraz wystarczy wpisać hasło " rozsada pomidora " w wyszukiwarce a tam stoi :
Jeżeli nie zapewnimy optymalnej temperatury wschodów (25?27°C), to nasiona będą kiełkowały dłużej oraz niezbyt równo. Po wschodach temperaturę należy obniżyć do około 20oC w dzień i około 16oC w nocy.
a hartowanie :
W końcowym okresie produkcji, rozsadę przeznaczoną do zimnych tuneli foliowych i upraw polowych należy poddać zabiegowi hartowania, którego celem jest przystosowanie roślin do gorszych warunków klimatycznych po wysadzeniu na miejsce stałe. Hartowanie polega na ograniczeniu podlewania, obniżeniu temperatury powietrza poniżej 10oC i stopniowym zwiększaniu intensywności wietrzenia. Rozsada hartowana lepiej i szybciej się przyjmuje po posadzeniu.
Komentarza nie będzie, bo może być on źle przyjęty.

Pozdrawiam
temperaturę znalazłam ;:138
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Witam,
ja mam pytanie odnośnie miejsca sadzenia pomidorów - czy mogę je sadzić na to samo miejsce co w zeszłym roku, mimo że pomidory zniszczyła mi zaraza? Czy trzeba ziemię czymś odkazić?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

aśka2006 pisze:.poradźcie co zrobić, na mojej rozsadzie pomidorów znalazłam całe stada mszyc.
W takich przypadkach wskazane jest wklejenie fotki.
Porównaj sobie czy takich masz gości :
http://www.bayercropscience.pl/strony/2/i/262.php

Pozdrawiam
pasla3
200p
200p
Od: 11 mar 2009, o 14:46

Post »

JaKama ad.1 Ja pikuję gdy rozsada ma pierwszą parę liści [ liści nie liścieni].Lekkie uszkodzenie korzeni ma korzystny wpływ na ich dalszy wzrost.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

JaKama pisze: pierwszy raz to robię, więc nie bijcie! ;:oj
Aty ,aty ! http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... kZOLDabBWw
A za co ?. Za to, że nie kupiłaś ziemi wiedząc, że rozsadę trzeba przepikować.

Siewki pomidora trzeba przed wyjęciem z ziemi podważyć wraz z ziemia i delikatnie rozdzielić. Doniczki czy pojemniki, w których będzie rosła przepikowana rozsada ,napełnić najpierw ziemią nie ubijając jej zbytnio. Na środku doniczki zrobić wgłębienie tak głębokie by zmieściła się sadzonka prawie po same liścienie. Włożyć w otwór sadzonkę i delikatnie obcisnąć. Po przesadzeniu podlać. Po pikowaniu nie wystawiać od razu na słońce.
Jak 13- letni Konrad dał sobie radę , to tym bardziej Ty.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JaKama
50p
50p
Od: 3 mar 2012, o 22:24

Post »

No i dostało mi się 8-)
Dzięki forumowicz :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”