Czy dobrze Ci zimuje?
Cztery pory roku w moim ogrodzie cz. 3 i nie tylko....
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz. 3 i nie tylko....
Januszu cudny hibiskus bylinowy.
Czy dobrze Ci zimuje?
Czy dobrze Ci zimuje?
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Co to jest ta lantana? Z doniczki wnioskuję że nie zimuje w ogrodzie 
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- drozd

- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Iwonko. Prawdopodobnie jedną rozplenikę będę wiosna usuwał więc można ją podzielić i nie musiałabyś szukać. Trochę za ciasno zrobiło się w śród traw a już nie chcę znowu przesadzać. Na to miejsce wsadzę coś szczuplejszego. Grucha to prezent i nie pamiętam nazwy. Wygląda na jakąś późną odmianę. Owoc jest duży pewnie ok 1 kg ale może dlatego ,że jest jeden.
Teresko. Dwie zimy przetrwał w piwnicy bardzo dobrze. Będzie to jego pierwsza zima w ogrodzie. Sądząc po wysychającej ziemi w okół korzeni to takiej donicy nie znajdę, by na zimę wykopać.Codziennie podlewam i do wieczora wysycha kółko średnicy 1m to sądzę,żę tak zajmują korzenie.
Jagusiu. Lantana jest rośliną doniczkową i nie zimuje w gruncie. Ładnie kwitnie całe lato tylko trzeba obcinać zawiązujące się owoce jak przy fuksji, bo przestanie kwitnąć. Liście wydzielają dość miły zapach. Miałem jeszcze o żółtych kwiatach w gruncie ale jak kret czepił się to codziennie była wysadzona na powierzchnię aż uschła.
Teresko. Dwie zimy przetrwał w piwnicy bardzo dobrze. Będzie to jego pierwsza zima w ogrodzie. Sądząc po wysychającej ziemi w okół korzeni to takiej donicy nie znajdę, by na zimę wykopać.Codziennie podlewam i do wieczora wysycha kółko średnicy 1m to sądzę,żę tak zajmują korzenie.
Jagusiu. Lantana jest rośliną doniczkową i nie zimuje w gruncie. Ładnie kwitnie całe lato tylko trzeba obcinać zawiązujące się owoce jak przy fuksji, bo przestanie kwitnąć. Liście wydzielają dość miły zapach. Miałem jeszcze o żółtych kwiatach w gruncie ale jak kret czepił się to codziennie była wysadzona na powierzchnię aż uschła.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- babuchna
- -Moderator Forum-.

- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Idę z meldunkiem.
Niebieska lobelia tworzy już swe rozetki.
Wreszcie! Wreszcie i ja będę mogła się z Tobą czymś podzielić!
Januszu, twój moscheutos jest przepiękny i wprost gigantyczny!
Moje biedaczki odchorowują zeszłoroczne dzielenia.
Ale i tak mnie cieszą, bo
je ogromnie.
Serdecznie pozdrawiam i ...idę teraz u Ciebie na wstecznym na cichy zwiad.
Mam zaległości.

Niebieska lobelia tworzy już swe rozetki.
Wreszcie! Wreszcie i ja będę mogła się z Tobą czymś podzielić!
Januszu, twój moscheutos jest przepiękny i wprost gigantyczny!
Moje biedaczki odchorowują zeszłoroczne dzielenia.
Ale i tak mnie cieszą, bo
Serdecznie pozdrawiam i ...idę teraz u Ciebie na wstecznym na cichy zwiad.
Mam zaległości.
Januszu, mina zrobiła na mnie wrażenie jak oglądałam ją u Was w naturze, a sądząc po zdjęciach jeszcze urosła od tamtej pory - cudo- takie delikatne.
U nas w tym roku niestety kobea pewnie nie zakwitnie po prostu za późno zrobiliśmy sadzonki i wysadzałam b.małe.
Pragnę zameldować , że konfitury z Waszych jeżyn -miodzio.Jeszcze raz dziękuję
Uściski dla Krysi.
U nas w tym roku niestety kobea pewnie nie zakwitnie po prostu za późno zrobiliśmy sadzonki i wysadzałam b.małe.
Pragnę zameldować , że konfitury z Waszych jeżyn -miodzio.Jeszcze raz dziękuję
Uściski dla Krysi.
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
A dlaczego nikt mnie o tym wcześniej nie powiedziałdrozd pisze: Jagusiu. Lantana jest rośliną doniczkową i nie zimuje w gruncie. Ładnie kwitnie całe lato tylko trzeba obcinać zawiązujące się owoce jak przy fuksji, bo przestanie kwitnąć. Liście wydzielają dość miły zapach. Miałem jeszcze o żółtych kwiatach w gruncie ale jak kret czepił się to codziennie była wysadzona na powierzchnię aż uschła.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
- drozd

Dorotko. Też się cieszę,że niebieska lobelia rozrasta się a jeszcze jak wspomniałaś,że się podzielisz to podskakuję z radości
Nie mogę jej nigdy spotkać w ogrodniczych. Dostałem w ub. roku od kogoś ale nie wiem dlaczego w zimie padła a była w doniczce jak inne.
Moscheutosa będę pokazywał do znudzenia ale też zrobił na mnie wrażenie i często do niego zaglądam.
Dzisiaj zmierzyłem wielkość kwiatu.

Dziękuję za pozdrowienia również pozdrawiam serdecznie.
Danusiu. Minę zgapiłem w ub roku u Jagusi. Uroczo wyglądała prowadzona przy iglaku dlatego pomysł ten przeniosłem do swojego ogrodu. Myślę,że nie będzie miała Jagusi pretensji za naruszenie praw autorskich.
Kobeę już więcej nie będę sadził. Same z nią kłopoty a takim cudem nie jest by poświęcać jej tyle czasu.
Cieszę się,że konfitury udały się. Podobno im ciemniejszy owoc tym bardziej wartościowy dla organizmu.
Krystynę uścisnąłem
ale zadowolona.
Pozdrawia Was.
Ps. Dzisiaj kupiłem dwie borówki - przyjadę do Was po ziemię z igliwia jak pozwolicie
- proszę!!!
Jagusiu. Nie wszystkie fuksje reagują w ten sposób ale im bardziej wartościowe tym gorzej to znoszą. U tych zwykłych też nie obrywam owoców i ładnie kwitną.
..a ta kwitnie od końca maja do tej pory non stop.

Moscheutosa będę pokazywał do znudzenia ale też zrobił na mnie wrażenie i często do niego zaglądam.
Dzisiaj zmierzyłem wielkość kwiatu.

Dziękuję za pozdrowienia również pozdrawiam serdecznie.
Danusiu. Minę zgapiłem w ub roku u Jagusi. Uroczo wyglądała prowadzona przy iglaku dlatego pomysł ten przeniosłem do swojego ogrodu. Myślę,że nie będzie miała Jagusi pretensji za naruszenie praw autorskich.
Kobeę już więcej nie będę sadził. Same z nią kłopoty a takim cudem nie jest by poświęcać jej tyle czasu.
Cieszę się,że konfitury udały się. Podobno im ciemniejszy owoc tym bardziej wartościowy dla organizmu.
Krystynę uścisnąłem
Pozdrawia Was.
Ps. Dzisiaj kupiłem dwie borówki - przyjadę do Was po ziemię z igliwia jak pozwolicie
Jagusiu. Nie wszystkie fuksje reagują w ten sposób ale im bardziej wartościowe tym gorzej to znoszą. U tych zwykłych też nie obrywam owoców i ładnie kwitną.
..a ta kwitnie od końca maja do tej pory non stop.

- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Janusz ja też kupiłam nowe borówki bo stare mi zimą bardzo przymarzły i już posadziłam .
A dziś mieliśmy pełne ręce roboty z przekopywaniem azalii i rododendronów .
Moscheutos to hibiskus bylinowy?
Ta ostatnia fuksja cudna
.
Pozdrowienia dla Krysi
A dziś mieliśmy pełne ręce roboty z przekopywaniem azalii i rododendronów .
Moscheutos to hibiskus bylinowy?
Ta ostatnia fuksja cudna
Pozdrowienia dla Krysi
- Norbitka

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
Przecudny ten hibiskus.
Ja na kwitnienie moich nowych nabytków muszę czekać do przyszłego roku
Ja na kwitnienie moich nowych nabytków muszę czekać do przyszłego roku
- drozd

Geniu. Dzisiaj byliśmy w Zamościu i to taki nieplanowany zakup. Były po 2 zł dość ładne krzaczki to jak nie wziąć. Kupiliśmy dodatkowo trzy jałowce po 2,99 zł i dwie karłowe róże też po 2,99 .
Chyba miałaś deszczyk,że przesadzasz. U mnie susza potworna. Dzisiaj od rana mżawka . Nawet na ziemi nic nie widać tyle,że rosa na wszystkim.
Hibiskus tak to jest bylina. Na zimę część nadziemna usycha.
Fuksja zwie się "Thalia" godna polecenia.
Wandziu. Przepraszam miałem pokazać róże z patyka. Oto one:
Hokus Pokus z rozwijającym się pąkiem.

I następne też już z pąkami.

Ukorzeniając teraz koniecznie trzeba użyć ukorzeniacza do roślin 'zielnych i półzdrewniałych'
Chyba miałaś deszczyk,że przesadzasz. U mnie susza potworna. Dzisiaj od rana mżawka . Nawet na ziemi nic nie widać tyle,że rosa na wszystkim.
Hibiskus tak to jest bylina. Na zimę część nadziemna usycha.
Fuksja zwie się "Thalia" godna polecenia.
Wandziu. Przepraszam miałem pokazać róże z patyka. Oto one:
Hokus Pokus z rozwijającym się pąkiem.

I następne też już z pąkami.

Ukorzeniając teraz koniecznie trzeba użyć ukorzeniacza do roślin 'zielnych i półzdrewniałych'
My równieżdrozd pisze: Pozdrawia Was.
Ps. Dzisiaj kupiłem dwie borówki - przyjadę do Was po ziemię z igliwia jak pozwolicie- proszę!!!
- drozd

Dziękuję Danusiu ale to dopiero po powrocie z podróży.
Beatko. Jakie kolory hibiskusa kupiłaś. Zastanawiam się czy jeszcze nie zakupić z jednego.
Beatko. Jakie kolory hibiskusa kupiłaś. Zastanawiam się czy jeszcze nie zakupić z jednego.
- Norbitka

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
bylinowe Jazzberry Jam i Crunberry Crusch
Drugi z nich jest na fotce u mnie. Niestety pąki zgubił i nie zobaczyłam kwiatu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=56
I niedawno kupiłam takiego http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154
Drugi z nich jest na fotce u mnie. Niestety pąki zgubił i nie zobaczyłam kwiatu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=56
I niedawno kupiłam takiego http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154
- drozd

Ładny ten bylinowy. Kolor taki mało spotykany. Ten drugi to syriacus. Krzew.
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Januszu u nas 2 dni padało , ziemia na 20 cm nawodniona więc wykorzystałam sytuacje .
Do tego przyjechał syn z Belfastu i bardzo Marianowi pomagał ,8 rododendronów i 9 azalii wielkokwiatowych przesadzone pod płot , będzie troszkę miejsca na trawnik
Do tego przyjechał syn z Belfastu i bardzo Marianowi pomagał ,8 rododendronów i 9 azalii wielkokwiatowych przesadzone pod płot , będzie troszkę miejsca na trawnik