W cieniu starego orzecha

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W cieniu starego orzecha

Post »

Lemeczko, ależ pięknie zakwitło u Ciebie. ;:138
Iryski, to Ci zmarzły. :( Ja też straciłam trochę cebulowych, ale tak dziwnie, bo nie we wszystkich miejscach. Tulipany w jednym miejscu wykiełkowały a w drugim przemarzły, nie wiem o co chodzi? :roll: Pewnie o ilość wody w czasie tych lutowych przymrozków.
Teraz dobra wiadomość, paczuszka z liliami do Ciebie jedzie, pilnuj listonosza. ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iduś narcyzowisko zapowiada się imponująco....jak zakwitnie widok będzie wspaniały :D Bardzo lubię te kwiaty, ale niestety u mnie nie chcą rosnąć :(
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne łany, niech no tylko zakwitną! ;:138
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Lemeczko,
Odkryłam hortensje ogrodowe, ale u mnie nie ma nic zielonego. Sterczą same sucha badylki. :wink:
Miały porządne kopczyki i co :roll: , mogły mi wymarznąć.

Pięknie u Ciebie się robi. Czekam na kwiaty, a róże maja już listeczki ?
Jadę w piątek dokończyć ostatnie nasadzenia bylin i powojników.
Pozostanie mi czekać co z tego mi wyrośnie. :tan
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Oliwko- to może być czosnek -niczego nie wykluczam a w dodatku coraz to nowe szczypiorki w tym miejscu sie wyłaniają. Fajne takie niespodzianki.

Magda mi w zasadzie zazwyczaj hortensje nie kwitną. Ale zawsze jakąś kupię w sklepie- postoi na balkonie a potem wsadzam na działkę. Można powiedzieć że kocham te liście :lol: Zazwyczaj przymrozki wiosenne skutecznie odbierają im chęć do kwitnienia. Ale moze w tym roku coś tam zakwitnie?

Ewuś jeszcze nie przyszły lilijki. Mam nadzieję że do jutra dojdą do mnie. :roll: U mnie cebulowe też mocno oberwały od zimy. Zakupy jesienne się szykują jak nic. Ale w zasadzie to sama przyjemność- zamiast kolejnych perfum czy ciucha paczuszka z cebulkami. :lol:

Aguś jak to nie chcą rosnać? One sie mnożą jak króliki dosłownie. Chcesz kilka cebulek? Będę u Janusza na spotkaniu to mogę Ci przywieźć.

Anabanana jak tylko zakwitną to na pewno je obfocę. Nareszcie mam aprat który bieli się nie boi.

Majeczko na pewno hortki żyją zwłaszcza jeśli je okryłaś. Różyczki coraz śmielej puszczają listeczki. Aż miło popatrzeć.

nowy balkonowy
Obrazek

i domowy - prezent od małża- zawsze marzył mi sie biały
Obrazek

i działkowe
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

takie ładne niebo było nad działeczką
Obrazek
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Lemeczko, nowy balkonowy ;:215 , prezent od M też ;:215
Dobrze będę czekać kiedy hortki :;230 mi wypuszczą listeczki.
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30

Post »

Uwielbiam żółte hiacynty-niestety w tym roku nie wylazł żaden ;:145 .
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

No ja jednak wole jak hortensje kwitną :heja. Śliczny storczyk, bardzo lubię te kwiaty
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Ido, może warto pomyśleć nad paniculatami? To znaczy hortensjami , one są niezawodne w przeciwieństwie do ogrodowych.
Bardzo fajny widoczek nieba :D
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Ida,moje ogrodowe kwitły tylko raz-po kupieniu.Okrywam na zimę i łudzę się,...naiwna.Ale też jak widzę w sklepie to nie mogę sobie odmówić.Wczoraj kupiłam i stoi kwitnąca w donicy.Jesienią pomyślę co z nimi dalej
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Majuś już coś tam pewnie puszczają? Moje zieloniutkie od spodu jak zwykle. Kiedyś się zawezmę i je porządnie zabezpieczę- chociaż najlepiej byłby je wykopywać i chować na zimę do altany. Musze pomyśleć jak to zorganizować. A w ogóle to są też odmany ogrodowych kwitnących na jednorocznych pędach -tylko gdzie je kupić?

Aguś ja mam tylko tego jednego- ale kolor jak na hiacynty jest niespotykany. I w dodatku kwitnie dużym kwiatem co roku. Tylko że się nie rozmnaża -jeden jedyny od trzech lat.

Magda ja też wolę gdy kwitną ale to takie karyśnice- na nasz klimat niestety nie są to odpowiednie rośliny. Tylko że są piękne i trudno im sie oprzeć.

Oliwko takie też mam- Pinky Winky, Grandiflorę i jeszcze dębolistną- ta ostatnia wprawdzie też u mnie jeszcze nie kwitła ale liście ma przepiękne.

Olu spróbuj wnosić na zimę do pomieszczenia razem z oleandrami. Przynajmniej jedną czy dwie można tak przechowywać. Sama jeśli kupię jakąś w tym roku to właśnie przesadzę do dużej donicy, z donicą wkopię na rabatę a zimą zabiorę razem z różami piennymi do altany.

Wczoraj było tak gorąco, że niewiele dało się zrobić na działce. Posadziłam trochę ostanio kupionych bylinek i cebulowych. Ale nie miałam siły walczyć z chwastami -upał jak w lecie.
Taki był gorąc, że już nawet myślałam że będzie burza- deszcz by sie przydał, ziemia na wierzchu suchuteńka, na szczęście głebiej jest wilgotna wiec bardzo podlewać nie trzeba.

-- N 29 kwi 2012 08:10 --

i wczorajsze fotki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

magnolia zakwitła- to jest jednak niesamowity widok
Obrazek

kwiat bliżej
Obrazek

i jeszcze bliżej
Obrazek
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Aż tutaj poczułam zapach moich ukochanych czerwonych tulipanów! ;:138 Magnolia czarująca, no i należycie obfocona :D A biedroneczka na kwitnącej tawule ;:63 Ja czekam, kiedy nasze się obsypią, bo pączków multum! Może jakieś zdążyły pęknąć już w ten wczorajszy szalony letni dzień :D Miłego dzionka!
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Narcyzy Ci się udały to i pewnie zakwitną wspaniale ładny gąszcz już zazdroszczę ;:oj bo u mnie ich zanik.
Hiacynty, tulipany cudne i magnolia wspaniale kwitnie .....domownik też ładniutki :D
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Magnolię masz taką samą jak moja i ślicznie Ci zakwitła, a moja podmarzła i sterczą tylko resztki kwiatów. Narcyzowisko wspaniałe, to pewnie z tych całkiem starych, moje ledwie rozkwitły od razu przekwitły w tym upale.
I co z tą zagadką cebulową, coś już rozkwita :?:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

lemka77 pisze: Aguś jak to nie chcą rosnać? One sie mnożą jak króliki dosłownie. Chcesz kilka cebulek? Będę u Janusza na spotkaniu to mogę Ci przywieźć.
Iduś ano nie rosną.....już tyle razy je sadziłam...przeróżne odmiany i zawsze ginęły....coś im u mnie nie odpowiada....już zrezygnowałam :? Dziękuję za propozycję cebulek ;:196 ale nie będzie mnie u Janusza :(
Prześlicznie kwitną Ci tulipanki Tarda, u mnie przez te upały niestety już przekwitają....
Łany żółto-czerwonych tulipanów są super :D ......no i magnolia cudeńko :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”