Ogródek AGNESS cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek AGNESS cz.6

Post »

WITAJ AGNIESZKO
Wiesz ja najbardziej z wszystkich moich kwiatów kocham hiacynty i rośliny
skalne. Mam też i inne, ale z niecierpliwością czekam zawsze na kwitnienie
hiacyntów. Rh ślicznie, niestety nie dla mnie, nie lubią mnie.
W swojej karierze ogrodniczej uśmierciłam chyba ze 30 odmian.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aguś
czekam na zdjęcia ciemierników ;) ;:65
jakie będą kolorki?
Ja wzięłam rok temu mieszankę o ciemniejszych kwiatach- kwitły wszystkie wiosną! :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aguś powiem Ci szczerze, ze ja kupując kieruję się urodą kwiatów, nie zwracam uwagi na nazwy, ze swoich odmian jestem bardzo zadowolona, pięknie rosną i kwitną, jutro sprawdzę nazwy na metkach i napiszę :D

Marylu faktycznie na dworze wspaniałe cieplutkie dni, absolutnie nie jak w październiku :D

Gosiu powinnam mieć jeszcze fotki 3 odmian, dziś już przeglądałam trochę inne foldery, ale nie widzę :roll: Może je wywaliłam przez pomyłkę, ale mam nadzieję, że gdzieś po prostu się zawieruszyły i jeszcze wpadną mi w oko :lol:

Iguś cieszę się, że u Ciebie cieplutko. U mnie tez nadal wspaniała pogoda i bardzo, bardzo słonecznie :tan Ale mimo takiej pięknej pogody, ja już mam lenia ogrodowego :oops: , to nie to co wiosną, czy latem, kiedy łapki aż swędzą, żeby pogrzebać w ziemi . Dziś wysadziłam tylko ciemierniki i uciekłam na taras leniuchować :lol:

Aniu bardzo się cieszę,że podobają Ci się moje Rh, w końcu zamieszkają i w Twoim ogrodzie i będą wspaniała ozdobą. Czemu na razie nie mozesz im stworzyć odpowiednich warunków ? Czy chodzi o brak cienia ?Rh faktycznie go potrzebują, ale azalie wspaniale rosną w delikatnym roświetlonym półcieniu, a literatura mówi, że wspaniale radzą sobie i na słońcu. I ja sie z tym zgodzę, bo moje azalie japońskie rosną dosłownie na ,,patelni,, i mają się dużo lepiej niż te rosnące w cieniu, dużo lepiej rosną i piękniej kwitną. Może kup jedną na próbe 8-) :lol:

Izuś jestem pewna, że i pięknie przezimują i zakwitną :D Może jak to takie młodzieniaczki to okryj je agrowłókniną jak przyjdą stałe mrozy i jeśli będę miały sucho to przed mrozami dobrze podlej.

Wandzu bardzo się cieszę, że podoba Ci sie :D Kolor ma naprawdę świetny :D

Krysieńko ja też bardzo lubię hiacynty, sa przepiękne i ten ich bajeczny zapach.....Ale z wiosennych cebulaczków jakoś najbardziej bliskie mojemu sercu są drobne szachownice i tulipany. Chociaż i hiacyntów w moim ogrodzie nigdy nie zabraknie :D
U Ciebie jest ich dosłownie morze, jestem zachwycona tymi widokami :D

Ewuniu ciemierniki już dziś wysadziłam , szkoda, że nie cyknęłam fotek przed wysadzeniem bo naprawdę ogromne piękne krzaczki. Ale ja już mam takiego jesiennego lenia, że nie tylko nie chce mi się pracować w ogródku, ale i cykać fotek :oops:
Ja kolorków też jestem bardzo ciekawa, wzięłam mieszankę , też mają zakwitnać wiosną, a ja już nie mogę doczekać się widoku kwiatuszków, strasznie jestem ich ciekawa ;:65
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguś - mam nadzieję, że masz jeszcze duużo energetycznych zdjęć?
Bo wiesz, zima długa ... Musi starczyć na grudzień, styczeń, luty no i marzec. :wink:

U mnie w zeszłym tygodniu lało i to chyba porządnie, bo na polach pełno wody,
a na mojej działce pełno błota. Ty musisz mieć jakiś mikroklimacik. :lol:

Piękny ten Kwanso. Trzeba będzie kiedyś o nim pomyśleć. :wink:

Rh chętnie sobie oglądam w Waszych ogrodach. Ja choruję tylko na jedną azalię -
u kogoś ją widziałam, ale nie pamiętam, jak się nazywa. :oops: W Twoim kolorze Auguś
- piękny, mocny pomarańcz.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś wiosennie hiacyntowo.....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jadziu zdjęć mam sporo 8-) :lol: Mam nadzieję, ze do wiosny wystarczy :lol:
Ten mój mikroklimacik, to nie za dobry, bo przeważnie susza, nawet teraz :roll: :lol:
Taką piękną azalię w intensywnym pomarańczowym kolorku widziałam u Izuni chatte, może myślimy o tej samej? Ja też na taką choruję, bo mam tylko jedną- tą marchewkowo czerwoną :lol:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit
No i powiało wiosną i zapachem hiacyntów.... :D
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Agnieszko, bardziej o miejsce, one raczej więcej miejsca potrzebują, a u mnie generalnie to największy problem ;:196 :lol:
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Skąd macie kochane te mieszanki ciemierników? ;:224
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Rh na szczęście i ja je posiadam więc serce mi nie drży gdy oglądam je u Ciebie,Moni i innych koleżanek.
Inaczej sie rzecz ma gdy spoglądam na całe łany hiacyntów a u Ciebie ich mnóstwo tak jak u Goryczki czy Wandy.
Mam ich zaledwie kilka i nie mam gdzie upchnąć więcej cebulek.Robię sobie jeszcze donicę z hiacyntami,szafirkami i co tam dostanę w sklepie.I mam namiastkę pola pachnącego :;230
Aga :wit
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

W przyrodzie pomieszanie pór roku, więc czemu nie miałoby go być i na forum? :wink:
Fajnie, że zdjęć jeszcze masz sporo w zanadrzu. Więc zima nam nie straszna!

Tak, o tej samej azalii mówimy. ;:108 Pięęękna!

A ja żałuję, że nie zajrzałam, czy mają w ogrodniczych jakieś przecenione może
cebule wiosenne - jeszcze bym je wsadziła do ziemi.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Dzięki - na pewno poprzykrywam swoje maluchy. Wiesz...u mnie zima bywa długa i mroźna, a ze śniegiem jest różnie.
Aż zapachniało mi hiacyntami. Tyle ich pokazałaś. Staram się co roku kilka cebul dosadzić i mam nadzieję na pachnącą łączkę kiedyś w przyszłości.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, no właśnie, ten zapach.....to nim mnie najbardziej oczarowały :D

Aniu- Ankha nie, żebym namawiała ;:224 ........ ale azalie japońskie są prześliczne, a to maluszki 8-) :lol:

Aniu- Ania DS PW :D

Aniu -an-ka hiacyntów nie mam dużo, 4 takie kępki jak ta na fotce, U Goryczki to wspaniałe łany tych ślicznych pachnących kwitów :D Przyszłej jesieni będę chciała posadzić jeszcze troszkę . bo im ich więcej , tym wspanialszy zapach rozciąga się nad całym ogrodem :D
Donica z hiacyntami i szafirkami to wspaniały pomysł, cudowna wiosna w domu ;:138

Jadziu ja w tym roku nie kupowałam , poza liliami, żadnych cebul. Wszędzie mam powtykane tulipany, i zawsze jak coś chcę dosadzić, to niszczę już te rosnące :roll: Przyszłej jesieni będę chciała dokupić troszke hiacyntów i sporo krokusów, bo szczególnie na te maluchy to miejsce się znajdzie. A bardzo lubię takie łany krokusików pod iglaczkami w pierwszych wiosennych promieniach słońca :D

Izuś, niestety ostatnie zimy są bardzo zdradliwe, albo duży mróz bez śniegu, albo po mrozach odwilż, a później znów ściska i rozhartowane roślinki marnieją. :roll: Jedyne wyjście to lekkie okrywanie, wtedy, ani mróz, ani ostry zimny wiatr, ani w końcu ostre słońce nie mają do nich bezpośredniego dostępu.
Hiacyntów u mnie niezbyt dużo, 4 kępki,ale w przyszłym roku pewnie jeszcze troszkę dosadzę :D One są piękne, a ich zapach bije wiosną wszystko :lol:
x-d-a

Post »

Agnieszko, jak miło w ten szary, ponury dzień nasycić oczęta kolorowymi hiacyntami :P Ja też je bardzo lubię-i za urodę kwiatów, i za zapach :!: Co roku więc dokupuję kilka egzemplarzy, żeby kolekcja się powiększała. Tej jesieni sprawiłam sobie białe, bo jeszcze hiacyntów w tym kolorku nie miałam, a biel to mój ulubiony kolor :lol:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Ja też powsadzałam hiacynty :) Wiosną tego roku u mnie w ogrodzie jeszcze nic nie było, więc tym bardziej czekam na następny sezon.
A hiacynty kupiłam niebieskie, różowe i bordowe :tan
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daluś u mnie też po pięknych słonecznych dniach dziś szaro i brzydko. Nie pada, ale jest mgliście i nieprzyjemnie. Ja białych hiacyntów też nie mam, choruję jeszcze na bordowe :roll: ale to już przyszłej jesieni :lol:

Aga na pewno wiosną będzie prześlicznie w Twoim ogródku :D Bordowych hiacyntów jestem bardzo ciekawa, też mam na nie wielką ochotę :D

Dzisiaj prawie za pomocą bacika Dorotka wygoniła mnie do ogrodu, żebym cyknęła fotki ciemiernikom które kupiłam. Oto one, piękne wielkie sadzonki :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i przy okazji kilka różanych niedobitków :wink: :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek