Cebulla walczy z ugorem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cebulla walczy z ugorem

Post »

A jaki będzie cudny kontrast kolorystyczny ! Efekt murowany.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Matko jedyna :shock: Napisałam "porządek" ;:223 ;:223 ;:223

Ufff. Klematisy zadołowane, wiciokrzew posadzony, uprzątnięte resztki po mega nasturcjach przy kompostowniku, wygrabione i wyrzucone chore liście porzeczek, posadzony wreszcie czosnek ozimy, przesiany przez sito kompościk do kopczyków różanych (wór 80l, więcej nie miałam siły). I to wszystko w 2,5 godziny :roll: Niezły fitness :lol:

Zostało jeszcze usunięcie mega nasturcji sprzed garażu, a zadarniły koło 6m2. No i przekopanie warzywniaka, rozłożenie kompostu i zabezpieczenie roślin na zimę. W sobotę przyjechali do nas w odwiedziny ludzie z lasu i nawieźli gałęzi swierkowych cały bagażnik, jestem więc uratowana :heja
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i jeszcze grabienie liści. Mam jedno małe drzewko i cały trawnik zawalony liśćmi sąsiadów. Wszystkie drzewa w okolicy łyse, tylko moja mirabelka się złoci- strojnisia! A ja chcę pograbić raz, a dokładnie! Mirabelki sąsiada łyse już całkiem, zastanawia mnie, dlaczego moja nie gubi liści :?:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
No to faktycznie - fitnes na max.
U mnie clematis jeszcze w donicy stoi, ale chyba czas najwyższy go zadołować... dziś pogoda nawet sprzyja ;:224 Jestem Ciekawa jak się u Ciebie zadomowi Lasurstern. Z opisu widzę że kwitnie w pięknym kolorze ;:63
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Cebulla pisze:A ja chcę pograbić raz, a dokładnie! Mirabelki sąsiada łyse już całkiem, zastanawia mnie, dlaczego moja nie gubi liści :?:
Druga tura fitnessu? :;230
Podobno liczy się systematyczność :lol:
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lenistwo i mieszkanie na górce jednak popłaca ;:224 Wczoraj tak powiało, że wszystkie liście z trawnika i mirabelki pooooleciały z górki hen, do samego Wrocławia chyba:tan Jedna robota mniej.

Wczoraj patriotycznie zadbaliśmy o poprawienie estetycznego wizerunku polskiej wsi. Ja ku chwale ojczyzny przesiałam i porozrzucałam na rabatach jeden z dużych kompostowników i pozbierałam wywiewane z wszelkich zakamarów szpejostwa pod postacią pustych doniczek, bambusowych patyczków, wiaderek na chwasty itp. A wieczorkiem poszyłam z agrowłókniny pokrowce na róże pienne i kilka innych, wrażliwszych roślin. Małż się zebrał i przerzucił dojrzewający kompost do pustego kompostownika, coby na wiosnę był jak znalazł. I przekopał ponad połowe warzywnika! Zuch chłopak! Jutro muszę nawieźć ziemi w pobliże rozlin do kopczykowania, żeby być w pełni przygotowanym...

Ni i mam jeszcze pomysł na podpórkę dla zimozielonego wiciokrzewu japońskiego. Chcę go przyczepić do takiego rulonu z siatki ogrodzeniowej. Czy kontakt z metalem w czasie mrozów nie uszkodzi mi roślinki?
Awatar użytkownika
cherryberry321
200p
200p
Od: 1 sty 2010, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj DAgmaro !

Pięknie uczciłaś święto narodowe. JA postąpiłam podobnie, bo akuratnie niebo zrobiło na tę okazję przerwę w padaniu i mogłam jeszcze zajrzeć do ogródka :;230 . Moi sasiedzi też świętowali przy cięciu drzewa na zimę. Ruch był na mojej wsi niesamowity. Ludziska wykorzystywali ten dzień bez deszczu, jak tylko mogli.
A jeśli chodzi o wiciokrzew japoński - to on ma być otoczony tą siateczką, czy będzie z boczku ?
W jednym i drugim przypadku można go lekko podczepić do siatki, żeby się o nią nie obcierał. Jak się nie będzie przemieszczał, np. w czasie wiatru, to nie powinien się uszkodzić, a sam kontak z metalem mu nie zaszkodzi. Mój młody egzemplarz tego wiciokrzewu rosnie przy ogrodzeniu z siatki metalowej niepowlekanej plastykiem. Był podwiązany zaraz po posadzeniu i ładnie się trzyma. Potem sam się poprzelata z siatką i nie trzeba go będzie wiązać.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37

Post »

Ja też godnie uczciłam święto w ogrodzie :wink: Uprzątnęłam prawie wszystkie liście, pościnałam zwiędłe rośliny, zostało mi jedynie ocieplanie róż i rh, ale z tym muszę poczekać do chłodów.
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cebulla pisze: Małż się zebrał i przerzucił dojrzewający kompost do pustego kompostownika, coby na wiosnę był jak znalazł. I przekopał ponad połowe warzywnika! Zuch chłopak! Jutro muszę nawieźć ziemi w pobliże rozlin do kopczykowania, żeby być w pełni przygotowanym...
To ja muszę też małża zagonić, ale musi słonko świecić i piwo dobre muszę mu kupić! ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ufff, trochę roślin pozabezpieczanych, zrobiony przy okazji przegląd ogrodu.

Róże
Westerland wiosenny nie stracił ani listka, nie ma też najmniejszej plamki! Wszystkie róże powinny takie być!
Bonica i Iceberg- listków nie mają wcale, ale kwitna jak szalone cały czas
The Fairy- listków brak, kwitnie i nawiązała ogrom pąków, które juz pewnie nie dadzą rady zakwitnąć :cry:
Rumba- przez plamistość straciła wszystkie liście już w sierpniu, teraz zazieleniła się jak na wiosnę i ma pąk :shock:
Z nasadzeń jesiennych Graham Thomas jest najżywotniejszy- wypuścił parę listków, Double de Light i różowa pnąca maja po parę kiełków, tylko Chopin ani drgnął... I mam pytanko do znawców- jeśli zasadziłam takie kikutki ledwo wystające nad ziemię, to mam je w całości zasypać ziemią przy kopczykowaniu, czy coś musi jednak wystawać?

Krzewy

Jaśminowiec oszalał i wypuszcza młode listki ;:223 Reszta śpi, a jesienne nasadzenia będą trzymać mnie w napięciudo wiosny- przyjęły się, czy nie... Czy przykrywać stroiszem RH i azalie już przed pierwszymi przymrozkami, czy poczekać jak z różami?

Iglaczki
w zeszłym roku chorowały na jakiegoś grzyba (posadzone zeszłej wiosny). Dostały szczepionkę mikoryzową i w tym roku zero problemów :roll: Najgorzej wygląda sosna drobnokwiatowa Glauca, za którą zapłaciłam jak za zboże :evil: W momencie brania ze szkółki wyglądała super, teraz połowa igieł zżółkła i opada... Byłam w tej szkółce, i tam wszystkie te sosny w doniczkach są prawie całe żółte... Zaraza sosnowa, czy co? Nie będę tam już kupować :twisted:

Bylinki dzięki dobroci Forumowiczów mam tyle bylinek, że nogi na rabacie nie ma gdzie postawić :;230 Oj bedzie przesadzania, będzie...
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Daguś. Widzę zrobiłaś przedzimowy remanent. Fajna metoda. Też już róże okryłam i mam ten sam dylemat z kwasolubami co Ty. Ale chyba okryję, gdyż nie mam ogrodu przy domu i mogę na czas nie zdążyć dojechać. Z tego co czytałam to dla nich najgorszym problemem jest brak wody, więc jeszcze podleję mimo opadów, w dodatku muszę opróżnić beczkę z wodą coby mi mróz jej nie rozsadził. Podobno częściej padają z braku wody niż od mrozu. A u mnie teraz ziemia jest bardzo przesączalna.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Cebulla pisze: Mam w tym miejscu masakryczną glinę, w której nic nie chce rosnąć. Rośliny się w tej glinie po prostu duszą. Muszę tu jakoś poprawić strukturę gleby. Eymyśliłam takie coś: Powycinałam kanny i część dalii. Bulwy kann zostały w ziemii- do wiosny rozłożą się w piękną próchnicę (tak już zrobiłam z częścią kann w zeszłym roku). Pocięłąm liście i łodygi, wykopałam rowek na głębokość jednego szpadla, wsypałam te pocięte liście i łodygi.

Obrazek

Przysypałam to wszystko ziemią i zostawiłam w tzw ostrej skibie, żeby mróz trochę nad tą gliną popracował. I tak rowek za rowkiem. Mam nadzieję, że liście się rozłożą i rozluźnią trochę to glińsko :roll: Jak myślicie, czy to bardzo durny pomysł był?
Musimy jeszcze dosypać w to miejsce ziemi, parę ton jeszcze leży na sąsiednim ugorze i wiosną bedzie można posadzić jakieś drzewo. Tylko jakie Nie mogę się zdecydować, czy to ma być brzoza, czy raczej jakiś zasłaniający świerk...
Witaj Dagmaro, ale glina, tak jakbym swoją widziała. ;:224 Od lat walczę by ją poprawić, po trochu, po trochu dosypuję ziemi pruchniczej na poprawę
struktury, szczególnie przy nowych nasadzeniach. Ale to żmudne i drogie zajęcie. Najlepiej wymieszać od razu glinę z dobrą ziemią zanim cokolwiek zacznie się
działać i to z dużą ilością. jeśli masz kilka ton na ugorze to nie ma co sie zastanawiać tylko do dzieła
Można ponoć dodać też piasku na polepszenie struktury ale tylko bardzo gruboziarnistego bo jak bedzie drobny to zrobi się zaprawa murarska :;230
Glina na ogół jest bogata w azot ale korzenie nie daja rady w niej się rozwijać, ile ja zmarnowałam roślin sadząc bezpośrednio do tej gliny ;:108
A na ładne wrzosowisko to małe są szanse. Można za to posadzić wrzośce które w wapiennej glinie bardzo dobrze sobie radzą.
Powodzenia w ogrodowych poczynaniach :D
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja glebę poprawiam regularnie mieszając ją z kompostem. Pomaga, ale dla cierpliwych ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
grabek
200p
200p
Od: 26 lut 2010, o 17:37

Post »

Dagmaro u mnie niestety też glina, ale na szczęście poprzedni właściciel nawiózł na wierzch dość dużo czarnej ziemi, a dodatkowo dokarmiam ją co roku kompostem. Myślę, że Twoje poczynania na pewno odniosą jakieś efekty.
Moje królestwo
Zapraszam serdecznie do mnie:-) Jola
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Hmmm... co do tego kopczykowania... też to właśnie przerabiałam... i zostawiłam kawałek wystający... coby wiedzieć potem, gdzie szukać :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”