Ogród - mój azyl - JolantaG cz.2
- JolantaG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dalii mam nie wiele odmian ,ale dziesiątki karp .Chętnie się podzielę jesienią lub wiosną .AnniaJ pisze:Dalie przepiękne, czekam na więcejW przyszłym roku na pewno będę na nie polować
WITAM .Mam nadzieje ,że wypoczęłaś .Ja dopiero mogę wyjechać pod koniec lipca lub w sierpniu ,jak dokarmimy pszczółki .Monia68 pisze:Joluś, witam Cię serdecznie po wakacjachZ przyjemnością obejrzałam wszystkie zdjęcia, piękne rośliny
Zauroczył mnie liliowiec Arctic Snow, cudny!!
Hortensje zasilam tylko doglebowo ,nawozem do kwasolubnych .ElzbietaaG pisze:Piękna dalia czerwona na ostatnim zdjęciu i lilia trąbkowa.Hortensja ma niesamowicie zielone liście,
czy to zasługa nawożenia, może stosujesz Jolu coś dolistnie ?
Owoce mahonii są niejadalne .Irena37 pisze:Róże jakie one piękne! Masz sporo ciekawych i bardzo ładnych odmian dalii. Krzak mahonii oblepiony owocami, czy one są jadalne?
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Pozwolę sobie na sprostowanie owoce mahonii są jadalne, zawierają dużo wit.C, podobno Amerykanie robią z nich wino albo nalewkę
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie w domu robiło się z mahonii bardzo smaczny dżem i jeśli było jej dużo to rónież sok.
Warunkiem jest aby owoce były dobrze dojrzałe czyli całkiem czarne.
Najczęściej jednak zjadają je ptaki, właśnie ze względu na bogactwo witamin i dobrego smaku .
Tu masz jak robi go forumowiczka z innego forum
http://www.dzialkowcy.info/phpBB2/viewtopic.php?t=3311
Najczęściej jednak zjadają je ptaki, właśnie ze względu na bogactwo witamin i dobrego smaku .
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JolantaG
Też nie miałam pojęcia ,że jej owoce są jadalne .Aska pisze:Ha, ciekawostka z tą mahonią, nie wiedziałam, że się ją je...
HALINKO ,lubię sobie poprawiać humorek zakupami roślinek .
GRAŻYNKO ,dziękuje za link .Muszę tam zajrzeć ,bo moja mahonie są obsypane owocami .
Róza NN.

Jaskry z cebul.Na razie zakwitły tylko takie jakieś nijakie kolorki .

NN

Ogólny widoczek .

- JolantaG
GRAŻYNKO ,ale tam piszą tylko o soku z aronii ,a nie z mahonii.kogra pisze:U mnie w domu robiło się z mahonii bardzo smaczny dżem i jeśli było jej dużo to rónież sok.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeczytaj dokładnie.
Ona pisze, że robi go tak samo a z tego co zostanie robi dżem.
Ja nie podam Ci przepisu bo wtedy byłam małym dzieckiem i po prostu nie pamiętam jak się go robiło.
Ona pisze, że robi go tak samo a z tego co zostanie robi dżem.
Ja nie podam Ci przepisu bo wtedy byłam małym dzieckiem i po prostu nie pamiętam jak się go robiło.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- JolantaG
Witam wszystkich bardzo serdecznie w piękny poniedziałkowy poranek .Mam nadzieję ,że pogoda się utrzyma,bo muszę iść obrywać wiśnie i agresto- porzeczki .
Jak co dzień rano poszłam do ogrodu sprawdzić ,czy zakwitły jakieś nowe lilie lub liliowce .
Zakwitł tylko Frans Halls,a reszta czeka.
Te zwykłe starsze odmiany jakoś szybciej zakwitają ,a te bardziej szlachetne każą na siebie długo czekać .

Takiego kolorku nie zamawiałam ,więc nie wiem co to za jedna .Napis niestety się zmył .
Na tej też napisu nie widać ale może to ,,Gironde,,,bo z żółtych tylko taką zamawiałam .
Jak co dzień rano poszłam do ogrodu sprawdzić ,czy zakwitły jakieś nowe lilie lub liliowce .
Zakwitł tylko Frans Halls,a reszta czeka.

Takiego kolorku nie zamawiałam ,więc nie wiem co to za jedna .Napis niestety się zmył .

Na tej też napisu nie widać ale może to ,,Gironde,,,bo z żółtych tylko taką zamawiałam .