Męczennica,Passiflora - cz.1 uprawa,pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
mely
200p
200p
Od: 7 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Passiflora

Post »

Anastazja324 - przyczyn może być wiele np. przy przesadzaniu uszkodziłaś korzenie poza tym teraz jest zimno i nie jest to najlepsza pora na przesadzanie. Mam nadzieję że nie wnosisz i wynosisz jej na dwór i z dworu w zależności od pogody bo to dla niej szok. Zostaw ją w domu, najlepiej w temp. 25 stopni i spryskuj wodą. Trochę dziwi mnie że opadły jej liście, nie zalałaś jej za bardzo?
pozdrawiam, Gosiek
Anastazja324
50p
50p
Od: 24 wrz 2008, o 23:45

Post »

Liście opadły w sensie,że oklapły,nie że ODPADŁY.No niestety noszę,nie wiedziałam,że nie wolno,ale myślę,że nie jest to zbyt duży szok,bo trzymam ją w nieogrzewanym pokoju i nie jest tam na pewno więcej stopni niż na dworzu gdy jest ciepło,a wynoszę ją żeby wystawić ją na słońce,chciałam,żeby zakwitła jeszcze w tym sezonie...Podlewam ją tylko gdy ziemia przeschnie,więc raczej nie zalałam.Wydaje mi się,że nie uszkodziłam też korzeni,tym bardziej,ze miała dużą bryłę korzeniową i nawet jeśli,to chyba nie odczułaby tego tak bardzo.Parę dni po posadzeniu wyglądała już dobrze jakby się przyjęła,a potem oklapła :(
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moja 'zołza ' zdecydowała się jednak zakwitnąć w tym sezonie.
Wczoraj wieczorem rozwinęła swój pierwszy kwiat ale teraz spodziewam się następnych

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

Anastazja324 - ja zrozumiałam co napisałaś i też miałam na myśli ich oklapnięcie a nie odpadnięcie ale wciaż mnie to dziwi choć jestem zdania, że wynoszenie i wnoszenie rośliny to szok dla niej - co chwilę zmieniasz jej warunki - ona nie ma czasu się przyzwyczaić i choć może się wydawać, że zapewniasz jej takie same warunki to uwierz mi tak nie jest. Mnie po przesadzeniu żadna nie "klapie" więc coś jest nie tak. Na siłę Ci nie zakwitnie a one czasem są złośliwe im bardziej chcesz żeby zakwitły tym one bardziej idą w "zielone"

KaRo - no pięknie, ale gęsta :)
pozdrawiam, Gosiek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mely, uprzejmie donoszę, ze jedna z Passiflor od ciebie ma pączki i całkiem jej pogoda nie przeszkadza. Jak zakwitnie, to wrzucę fotki. :)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Strasznie gęsta i wielgachna jest moja passiflora. :D
Bałam się,że już nie zakwitnie w tym roku,długo nie zawiązywała pąków ale zdecydowała się wreszcie...
Powinnam ją przesadzić do większej donicy bo w tej ma same korzenie ,które już wyłażą dołem i górą i zaczynają żółknąć jej liście te ukryte w gęstwinie, ale nie ma to chyba sensu... musi tak dotrwać do wiosny .
Wiosną przytnę ją chyba mocniej niż w tym sezonie... może wtedy łatwiej przyjdzie jej zakwitnąć....
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Na mojej zauważyłam ostatnio takie cosie. Czy to są pąki kwiatowe ?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mely
200p
200p

Post »

tulipanka pewnie że pąki, co prawda na pierwszej fotce to już chyba po kwitnięciu ale ten na drugiej na dniach się otworzy :)
pozdrawiam, Gosiek
Anastazja324
50p
50p
Od: 24 wrz 2008, o 23:45

Post »

Moja passiflora też ma mnóstwo pąków,ale niestety nie mogę się cieszyć długo jej kwiatami,gdyż każdy po 1-2 dniach się z powrotem zamyka i w takiej postaci usycha :( Czy to normalne,że kwitnie tak krótko??
stoper
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 wrz 2009, o 18:01

Post »

niestety...:( - taki to urok passiflory....- pięknie kwitnie, ale krótko.....
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02

Post »

Krótko, ale jakże treściwie! :D W tym roku, dzięki upałom, mogę tylko powtórzyć za Królem Julianem z "Madagaskaru" : "Szaleństwo, szaleństwo"- mając na myśli szaleństwo kwitnienia. Bardzo ładnie kwitł okaz najstarszy, tegoroczne maleństwa(ukorzenione w wodzie z najładniejszych fragmentów po cięciu w marcu bodaj), a także zeszłoroczny odrost korzeniowy. I okaz "mateczny" i maluchy zawiązały owoce.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Oraz zdjęcia "na czasie":

Obrazek Obrazek Obrazek

To ostatnie, to tegoroczna sadzoneczka :D . Przy okazji dowiedziałam się(upały!) jak passiflora może odurzająco i intensywnie pachnieć! Zapach skojarzył mi się z zapachem dawnych, hi hi komunistycznych :lol:) kredek woskowych. Tych chińskich- jeśli ktoś pamięta- z pandą :D . I przy okazji, bo nie mogę się opanować- a ktoś pamięta te cudnie pachnące chińskie gumki z lat 70- dziesiątych?

Obrazek
Pozdrawiam- Liliana
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Kwitnie i pewnie dość długo to jeszcze potrwa
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Czy jeszcze na dworze zostawiać ;:108 Tylko co, jak u mnie w nocy 5 stopni?
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

U mnie wczoraj w nocy termometr zanotował 2,9 i to na wysokości 1szego piętra. Póki co Passiflorom na zewnątrz nic sie nie stało.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

U mnie już kilka nocy pod rząd po 5*C,nie zauważyłam by miały zniszczone liście.Więcej zniszczeń spowoduje wiatr,bo piździ zdrowo :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”