Moje skarby
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Miltonopsis otwiera kwiaty na drugim pędzie. Na pierwszym jeden pączek odpadł i został tylko jeden kwiat, za to na drugim otwierają się trzy na raz. Dumna jestem z siebie, bo to jej pierwsze kwitnienie u mnie. Stała na balkonie, ale gdy zakwitła zabrałam ja do mieszkania. Jej cudny zapach czuć w cały pokoju. Po południu pachnie mniej intensywnie.

- Wanda
Odontonium Samuraj wypuścił już u mnie, po kwitnieniu nowy, piękny przyrost i ..... ciekawostka - na starej psb rośnie mu keiki!

To jest to malutkie keiki na pierwszym planie. Na dalszym, w drugiej doniczce widać malutkie, ale już z korzonkiem keiki na Dendrodium Phalaenopsis Annabel, które wcześniej pokazywałam i które właśnie mi kwitnie.

To jest to malutkie keiki na pierwszym planie. Na dalszym, w drugiej doniczce widać malutkie, ale już z korzonkiem keiki na Dendrodium Phalaenopsis Annabel, które wcześniej pokazywałam i które właśnie mi kwitnie.
- Wanda
Sylki, dla mnie, to akurat ta Miltonopsis jest bezproblemowa. Syn mi ją zamówił na Allegro. Była nie kwitnąca. Od tego czasu wypuściła 4 nowe psb i na tej największej zakwitła na dwóch pędach. Dwie inne kupiłam przecenione i po kwitnieniu. Niestety, jedna, mimo moich wysiłków kilka dni temu odeszła. Druga jakoś się trzyma, ale nowych przyrostów nie wypuszcza.
- Wanda
Hura!!! Jest! Mam ją nareszcie!
Ascocenda Bangkhuntien Gold & Ken Kone!!!
Przyszła w całkiem niezłym stanie. Ponieważ wysłana została w poniedziałek, więc natychmiast wstawiłam do szklaneczki z wodą i nawozem do storczyków. Ma 6 małych korzonków i jeden malutki, całkiem nowy długości ok. 1 cm. Trochę kłopot mam z tym moczeniem, bo wszystkie korzonki, poza tym najmniejszym są skierowane ku górze.
Ascocenda Bangkhuntien Gold & Ken Kone!!!
Przyszła w całkiem niezłym stanie. Ponieważ wysłana została w poniedziałek, więc natychmiast wstawiłam do szklaneczki z wodą i nawozem do storczyków. Ma 6 małych korzonków i jeden malutki, całkiem nowy długości ok. 1 cm. Trochę kłopot mam z tym moczeniem, bo wszystkie korzonki, poza tym najmniejszym są skierowane ku górze.

- Wanda
Po wczorajszej wystawie jestem chora na Catleye. Szczególnie te o dużych kwiatach. Od pomarańczowej i tęczowej nie mogłam oczu oderwać. Ech! Tylko te ceny. Nic to! Upoluję taniej na Allegro po kwitnieniu. Będzie większa radocha, gdy sama doprowadzę do kwitnienia. Z pustymi rękoma nie wyszłam, bo pamiątka być musiała. Fotki zrobione na szybko i przy kiepskim oświetleniu.
Phalaenopsis - biały w delikatne bordowe kropeczki

i Miltonopsis o dużych, bordowych kwiatach do towarzystwa mojej białej. Pąki pewnie za dzień lub dwa sobie rozwiną.

Phalaenopsis - biały w delikatne bordowe kropeczki

i Miltonopsis o dużych, bordowych kwiatach do towarzystwa mojej białej. Pąki pewnie za dzień lub dwa sobie rozwiną.