Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lana i storczykowe towarzystwo.

Post »

Lucynko - wielkie brawa dla Ciebie ;:63 , bo cokolwiek z tego wyszło, najważniejsze, że wykazałaś się ogromną cierpliwością i Cattleya w końcu zakwitła :D Z tego, co opowiadałaś mi telefonicznie, myślałam, że będzie bardziej różowa, bardziej ciapata i generalnie tandetnie krzykliwa, ale patrząc na zdjęcia jest całkiem, całkiem ;:183 . Najbardziej podoba mi się na przedostatniej fotce - takie delikatne pastele, ale pewnie to kwestia światła....A roślinka sama w sobie też ładna, no i wielkość ma słuszną - w sensie - ilość psb, bo jak z wysokością - nie wiem :wink:
No i bardzo podobają mi się zdjęcia, szczególnie dwa ostatnie - pozdrowienia dla Leszka :wit
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję bardzo za tyle entuzjastycznych wpisów, a sądziłam, że to nie będzie zbyt interesująca wzmianka.

Merghen ten cytrynowy kolorek jest bardziej kaczuszkowy, jeżeli wiesz, co mam na myśli :wink: .

Jovanko dziękuję za namiary, będę zaraz sobie oglądać i sprawdzać, cóż to za stwór :lol: , bo czysto cattleykowy z pewnością nie jest, muszę przynać, że aż takiej cierpliwości nie miałam :oops: . Wiele razy chciałam już się pozbyć rośliny, bo kto lubi patrzeć cały czas na sałatę :evil: , tym bardziej że nie wiedziałm wcale, co z tego zakwitnie.
"Niedogadanie" całkiem możliwe, jakoś przez przypadek na początku jesieni przesadziłam z nawozem (pare dawek jedna po drugiej) i tu też dopatruję się jednego z powodów wytworzenia pierwszego kwiatu na roślinie. Z całą pewnością jednak nie jest to jedyny powód.

Alusiu dziękuję za uznanie, ale roślinka nasłuchała się, zagroziłam że ją wyrzucę, jak nie będzie kwitła :twisted: .

Joasiu dziękuję ;:167 , bez Twoich uwag i wskazówek mogłabym stracić wychodzący pąk kwiatowy. Nie postrzegam go jako coś brzydkiego, tylko moje wyobrażenie było troszęczkę inne. Mam jeszcze pare innych "długodystantowców", ale ten właśnie kosztował mnie najwięcej cierpliwości. Raczej nie liczyłam już na to, że zakwitnie.

Madziu dziękuję, przekażę Leszkowi, a zdjęcia były mieszane :lol: . Te ostatnie to chyba nawet moje, ale obróbka w całości mężowska :D . Może i tragedi w kolorystyce nie ma, ale twoje określenia są bardzo kompatebilne z moimi odczuciami :lol: . Często na zdjęciu kolory są mniej nasycone, niż w rzeczywistości. Wypadałoby mi wziąść roślinkę pod pachę i przytaszczyć do Ciebie celem dokładniejszego oglądu. Całkiem możliwe, że tak bym zrobiła (bo jest to wykonalne), gdyby nie pora roku :wink: . Ogólnie roślinka wygląda dosyć dziwacznie, w centralnum punkcie gęste chaszcze, a całkiem z boku kwiatuszek.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli to zdjęcie przez Ciebie robione to oczywiście dla Ciebie uznanie ;:138
Muszę powiedzieć, że "gęste chaszcze" bardzo mi się podobają - uwielbiam tak rozrośnięte rośliny i po prostu nie rozumiem pędu do dzielenia, choćby na pojedyncze psb lub rozetki....
Bez dzielenia można by doczekać kiedyś TAKIEGO WIDOKU....
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu o mało mi oczy nie wylazły :shock: . Widok wspaniały, dla mnie raczej niedościgniony. Moje cudo tak grzecznie i w rządku nie rośnie :lol: , raczej do właścicieli się upodobniło :lol: . Zapewniam, że podzielić tego raczej się nie da. Plątanina pseudobulw i zwariowanych powietrznych, cienkich korzonków, rosnących poziomo, skutecznie to uniemożliwia. Ogólnie roślina nie należy do dużych. Liście cieniutkie i bardzo zbite, całkowicie nie podobne do grubych, rozłożystych i mięsistych cattleyastych.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lana pisze: Zapewniam, że podzielić tego raczej się nie da. Plątanina pseudobulw i zwariowanych powietrznych, cienkich korzonków, rosnących poziomo, skutecznie to uniemożliwia.
No i dobrze :P
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

A, nic nie stoi na przeszkodzie, gdyby storczyk Lucynko też tak wyglądał , jak....IMPONUJĄCY BUKIET
Jest to kolejne kwitnienie -pierwsze było skromne, jednym pędem i 2-/3 kwiatami...
Wzrost tych hybryd ,zaliczanych chyba umownie do" mini-cattleya",zazwyczaj jest chaotyczny- ale w grupie..
Więc , nie martw się o poplątanie korzeni ,psb..
Storczyk pewnie lubi taki chaos :P ,dążąc ;:65 do wzrostu w dywizje.

Więc, widzę :lol: ...wszystko przed Tobą.
Z optymizmem dla przyszłości.....

pozdrawiam JOVANKA
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Joasiu, moje cudo potraktowało mnie najbardziej minimalistycznie jak się dało, czyli tylko jednym kwiatuszkiem. Z tego właśnie powodu wzieły się moje wątpliwości, co to jest ?
Postaram się jednak dobrotliwie mu to wybaczyć :wink: , mając nadzieję na liczniejsze kwitnienie :lol: .
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Gratuluję sukcesu :wit
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko dziękuję, jakaś telepatia, czy cóś :lol: . Właśnie byłam w Twoim wątku :wit .
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Widzisz jesteś znacznie szybsza niż ja. Tamta wiadomość miała być wysłana na pw i dlatego ją moderowałam i wysłałam tam gdzie miała od początku trafić :oops:
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawno mnie tu nie było, z pewnością niewiele osób już mnie pamięta. Kwitnienia też nie za obfite, ale... zakwitł mój Phal. floresensis, pielęgnowany od malutkiej roślinki. Duma mnie rozpiera, więc postanowiłam podzielić sie z Wami tą moją radością :wink: . Specjalnie dla Asi Art z zachętą. Kwiatuszek niewielkich rozmiarów, ale cudny, a zapach przepiekny. Dla mnie jakoś konwaliowo pachnie, ale może tylko mi sie zdaje.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakość zdjęć maleje znacznie przy kompresji :oops: , może dodam jeszcze pare. Dodatkowo jedna z hybryd kwitnąca w tym czasie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A teraz mała prywata, mam nadzieję, że głowy mi za to nie urwiecie :| . Oto mój ostatni przygarnięty "kwiatuszek".

Obrazek

Za krótki czas bedę mogła pokazać coś więcej, jest pare roślin w pąkach i niedługo będą cudowne kwiatuchy. Może nie jakieś specjalne rośliny, ale zawsze ;:108 nasze ukochane .
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ooo... ;:224 Lucynko, ale dopasowały się kolorystycznie obydwa storczyki. Obydwa śliczne :!:
I wiem, jaka to radość, gdy doczeka się kwitnienia rośliny chowanej od maleństwa. Gratuluję Ci serdecznie ;:215
Jak długo czekałaś na kwitnienie Phal. floresensis ? Super, że jeszcze tyle pączków czeka na rozkwit.
Dziękuję za dedykację ;:196 i czekam cierpliwie na kolejne zdjęcia.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu specjalnie sprawdziłam. Na kwitnienie Phal. floresensis czekałam troszkę więcej niż 3 lata od zakupu młodej roślinki, czyli chyba standardowo :roll: .
Kolory kwiatuchów rzeczywiście podobne, ale zapowiada się już bardziej ciekawie. Pączusie będą w bardziej intensywnych odcieniach.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Lucynko witaj,witaj..
piszesz:
Dawno mnie tu nie było, z pewnością niewiele osób już mnie pamięta.
;:7 gdybym była obrażalska to... pewnie bym stosownie skwitowała.A tak :;230 pośmiałam się "co nieco".
Zdecydowanie czas bardzo zasuwa ;za szybko, ale pamięć chyba mam wytrenowaną, bo ...procentuje.
Pamiętamy się ;:138 ..zapewniam.
I cieszę się ,ze zaglądasz do nas....

Śliczne storczyki wpasowały się w koloryt świąt - jakby programowo.Zapach... majowej konwalii czyni wiosnę.
Gratuluję efektów na tych maluchach, cierpliwości; ja jej mam coraz mniej.

A...z futrzakiem to pewnie pojedziesz na zlot.......Kocie rozkosznie wygląda;podobny jest do mojego z dawnych lat.

serdecznie pozdrawiam JOVANKA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”