Nasze 1500 m2 - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze 1500 m2 - cz.2

Post »

Witaj Małgosiu :wit . No tak, 10 piętro to już trochę gorzej. Nie chciałabym tego widzieć ;:185 . Szkoda kota :( . Widzę, że mamy nowy ulubiony kolor róż :;230 . Ja też właśnie planuję posadzić trochę takich moreli , brzoskwini lub tym podobnych ;:224 . Zobaczymy co mi z tego wyjdzie ;:173 . Cudnie wszystko Ci kwitnie ;:108 . Liliowce, lilie, floksy oj , jest na czym oko zawiesić ;:63 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nic dziwnego, że pytają o makleje.Piękną ja masz. Moja ma zaledwie ze 20 cm.i taka jest od posadzenia od ubiegłego roku. A nic nie wiadomo o tym żeby miniaturki jak były ;:306
Piękne róże, też lubię wszelkie pomaranczki.
Floksy ciekawe ;ładne odmiany.Ja w większości mam nn.
I te lilie i liliowce; które Tak bardzo lubię. Z wielką przyjemnością się do nich zagląda ,prawda?
No i ta cala kwitnąca reszta. Pięknie. Pięknie tam masz. ;:215
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale masz pieknie, nawet nie wiem co bardziej podziwiać, wszystko takie piękne ;:oj Tyle masz gatunków :!: Dopiero teraz kwitną żylistki ? :lol: u mnie już przycięte. Ale piękne floksy, uwielbiam je, clematisy, , liliowce, krwawnik.....no po prostu nie przebrane cuda ;:138
Dzięki za link, na pewno jeszcze ktoś skorzysta a ja sobie w niedzielę obejrzę jeszcze na duzym ekranie telewizora, powtórkę na tvn :wink: :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

O jej, ale różnorodność gatunkowa ;:oj
Pięknie i wspaniale ;:167
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Mnie też Małgosiu oczarowują najbardziej jasne morele i brzoskwinie, ale też bardziej wyraziste ciepłe pomarańcze ;:108 Nie zamykam się na inne kolory, ale chyba te mnie najbardziej urzekają - ciepłe odcienie ;:173

U Ciebie jak zwykle bogactwo odmianowe! Myslę, że jesteś jedną z osób na FO, która ma najwiekszą i najbardziej różnorodną kolekcję roślin wszelakich, a co więcej, wszystkie nazwy odmian przykładnie opanowane! ;:215 Ja się czasem musze u siebie dobrze zastanowić co jest czym, a to margines Twoich zbiorów :wink:

Jak tam kicia?
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Gosieńko ale miałaś przygodę ze spadochroniarzem i jak ciekawie ją zrelacjonowałaś . ;:215
Ogród rozbuchał się kolorami i zapachami a każda roślina chce się oglądającemu czymś przypodobać. ;:63 ;:63
Powojnikowa ściana malowniczo teraz wygląda a Anielski donżuan, przygarnął w swoje objęcia spragnione miłości towarzyszki. ;:4
Co do cięcia, to wszystkie późno kwitnące tnę na 20-30cm.od ziemi. ;:108
Wyjątkiem jest Piilu, który można ciąć nisko i wysoko, ale żeby dał pierwsze kwiaty pełne to nie tnę go wcale.
Po zimie tylko kosmetyka w razie potrzeby, no i oczywiście odżywianie.
Wszystkie powojniki włoskie tak bardzo się rozkrzewiają. :tan
A widziałaś u mnie jak poszybował w niebo Abudance , Alba Luxurians też nie jest mniejszy. ;:oj
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewuniu ewarm chciałabym, żeby to były zasłużone komplementy, ale tak dobrze nie ma ;:185 Z tym planowaniem różnie wychodzi, często są tak różne opisy roślin na rożnych stronach, że nie trudno o niewłaściwe nasadzenia... Ale oczywiście wstawię kilka szerszych ujęć specjalnie dla ciebie ;:168

Alu dziękuję. Macierzanki specjalnie "szturcham" przy przechodzeniu, bo lubię jak wtedy tryskają zapachem, normalnie jakby perfumy ktoś rozpylił :D Deszcz trochę popadał w sobotę, ale wciąż są to znikome ilości.

Ewuniu ewarost wiadomo, że nie jesteśmy w stanie poznać wszystkich roślin, dziwi mnie tylko to, że przy tylu kwitnących ślicznotach najwięcej osób zachwyca się makleją. Choć i mnie urzekają jej wielkie liście w niespotykanym jak dla roślin kolorze... Moje juki dopiero w tym roku kwitną jak dla mnie zadowalająco. Choć jak sobie przypomnę te, które widywałam na Mazurach (sama kwitnąca "kita" miała ze dwa metry :shock: ) to moje wydają mi się karzełkami :lol:

Ewelinko ja się już trochę boję tych moich wszystkich nowych "ulubionych" ;:306 Choć w sumie to już powoli godzę się z tym, że pewnie i tak będę coś dosadzać ciągle póki sił starczy :;230

Aniu anabuko moja makleja w pierwszym roku też nie była cudem, ale jak potem zebrała... ;:219 Dzisiaj moja siostrzenica była u mnie i spytała " a to z Jurajskiego Parku to co?" :D Ja na początku sadziłam tylko bardzo ciemne róże, im ciemniejsze tym lepiej, ogarnęłam się trochę z tym kolorem i postanowiłam urozmaicić zbiór, ale teraz z kolei łapię na tym, że wszystkie kupowałabym we wszelkich odcieniach brzoskwini itp. ;:224 Lilii koniecznie jeszcze dosadzę, liliowców też bym chętnie jeszcze nabyła, ale te już więcej miejsca zajmują :(

Karolinko widocznie moje żylistki trochę "przysnęły" :lol: To moje uwielbienie różnorodności doprowadzi mnie kiedys do zguby, ale póki co sadzę co się da i ile się da ;:306

Mariolko jak już pisałam wyżej póki co nie umiem się oprzeć wszelkim różnościom... Zawsze mi się wtedy przypomina scena z "Och, Karol II", gdy głównemu bohaterowi terapeuta mówi "nie można mieć wszystkich kobiet na świecie", a on odpowiada "ale zawsze można próbować", tak samo jest ze mną i kwiatami ;:306

Aniu Ann pięknie to ujęłaś "nie zamykam się na inne kolory, ale...." ;:333 Choć ostatnio próbuję wprowadzić do siebie trochę różowych róż ;:224 Ja na początku nie potrafiłam zapamiętać nawet podstawowej nazwy gatunku, o odmianach nawet nie wspominając, ale im więcej czasu poświęcałam na zachwycanie się każdym kwiatuszkiem, tym szybciej nazwy wskakiwały do głowy :wink: Kicia ma się świetnie, robi się z niego niezły łobuziak. W domu brata ma kolegę trochę starszego od siebie i ciągle z nim zaczyna, tamten ignoruje go póki może, ale w końcu traci cierpliwość i próbuje utemperować malucha, wtedy ten tak wrzeszczy jakby go mordowali... Na początku wszyscy biegli go bronić, bo niby taki biedny, dopiero brat podpatrzył przypadkiem kto tu naprawdę jest "agresorem" ;:306

Stasiu teraz tę przygodę z kociakiem wspominamy ze śmiechem, ale wtedy serce miałam ściśnięte strachem... Anioł to prawdziwy lovelas, już mu nawet damy rosnące obok nie wystarczają i udał się na niziny do roślin rosnących w stópkach ;:306 Dzięki za podpowiedź, do tej pory próbowała "wypośrodkować" sprzeczne informacje o nim i cięłam tak na ok. metr, wiosną go skrócę porządnie. Twoje powojniki to wszystkie rosną olbrzymie, więc się nawet z nimi nie porównuję ;:224
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Od czego by tu zacząć? Może od moich ulubieńców :D Na pierwszy rzut najstarsza miłość ;:167
To miał być Piilu zamiast tego, który niby wypadł po zimie, skoro jednak tamten przeżył to może i lepiej, że odmiana się nie zgadza ;:224 Tylko co to za jeden i jak go ciąć?
Obrazek

Tu już właściwy Piilu
Obrazek

Pierwsze kwiatki Ville de Lyon póki co w wersji mini. Ciekawe czy to chociaż on?...
Obrazek

Xerxes jak na powracającego z zaświatów nie jest źle :D
Obrazek

Te już były, ale tak się starają, że nie mogę ich nie pokazać ;:173 Ciekawe czy którykolwiek z powojników im dorówna
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja niedawna miłość...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy jest coś piękniejszego niż krople deszczu na płatkach kwiatów? zwłaszcza po tak długiej suszy ;:306
Obrazek

Lankon
Obrazek

Satysfaction ? ta dopiero pachnie Obrazek
Obrazek

Obrazek

I ta właśnie kiełkująca ;:173
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Graham Thomas
Obrazek

Liliowców też nie może zabraknąć
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I trochę szerszych ujęć na prośbę Ewy, choć uważam że nie ma za bardzo co pokazywać, bo wiele rzeczy wymaga mniejszych lub większych zmian ;:223
Póki co najbardziej chyba lubię tę, choć jeszcze niedokończona...
Obrazek

Obrazek

Powojników nigdy dosyć, nawet jeśli to tylko lustrzane odbicie (na żywo o wiele lepiej to widac)
Obrazek

Pergolowa też musi przejść małą kosmetykę, kilka roślin trafiło na nią ?na razie? i koniecznie trzeba je przesadzić ;:224
Obrazek

Obrazek

O tej porze uwielbiam przebywać na tarasie, zapach lilii czuć w jego każdym zakątku ;:173 .
Obrazek

Obrazek

Na tę mam trochę inny pomysł, ale poczekam na chłodniejsze i mokrzejsze dni
Obrazek

I trochę buszu :D
Obrazek

Obrazek

Na koniec zdjęcie z wizyty u Spadochroniarza, kto by pomyślał, że w zaledwie tydzień ta mała wścieklizna da się przytulać :D
Obrazek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Jaki on kochany , teraz przytulas a koledze ukradkiem dokucza, zaczepniś z niego, dobrych manier dopiero musi się nauczyć. ;:oj ;:306
Coraz piękniejsza powojnikowa ściana, nie podwiązany Anioł, własnym ciężarem gnie się do ziemi. ;:108
Z cięciem zasada jest prosta ; Atragene nie tykaj, bylinowe i te późno kwitnące, czyli po połowie czerwca, tniesz na 20-30cm.
A wielkokwiatowe kwitnące wcześnie, czyli na pędach zeszłorocznych ciachasz na 1-1,5m.
Nawet jak nie znasz nazwy, to z obserwacji wydedukujesz wysokość cięcia - oczywiście licząc od ziemi. ;:306
Też miałam kiedyś te cudnie pachnące lilie, gdy jeszcze nie miałam takiego buszu. W zagęstnieniu marniały aż całkiem padły-za mokro chyba miały. ;:108
Pomysłowy ten lustrzany zakątek, kwiatki będą mogły podziwiać własne sukienki. ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

Koty bardzo lubię wszystkie, mam swoje i czasem tymczasuję jakąś biedę, leczę i szukam domku.
Maluch śliczniutki, w oczach diabliki, musi rozrabiać, a potem to będzie stateczny kot.

Powojniki cudne, ale o tym wiesz.
Rabaty część, prawie ukończona, tam co roku coś wpadnie i wypadnie.
Rabata wokół pergoli prawdopodobnie, masz plany co do niej, tu masz jeszcze wielkie pole do popisu, jaki kształt i co będzie na niej rosło.
Ta rabata chyba będzie u Ciebie najważniejsza, bo jest w centrum.
Lilie lubię i tez mam ich sporo. Co roku są coraz większe.
Będę dalej obserwować Twój ogród.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,ściana clematisów cudowna ,tyle kwiecia naraz to i efekt piękny i jeszcze lilie dodają uroku ogrodowi ,nie tylko pachną ,ale i wyglądają świetnie ,kotek słodziutki ,pozdrawiam :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Małgosiu zachwycają, a te ogromne klematisy mogą się śnic po nocach ;:333 Kwiatuszek z ostatniej fotki słodziutki urwis ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Jaki fajniusi kociaczek!!! :D
Już tam widzę dużo masz pięknych liliowców.
A jeszcze lilii dużo pięknych, dostojnych.
I pachnących też widzę. Ummm uwielbiam je
Powojniki masz śliczne, bujne, super ukwiecone.Błękitny anioła z tyloma kwiatami cudnie się prezentuje.Mój jeszcze mały,Niewiele pączków ma.Ale i tak juz cieszy ;:173
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Pięknie u Ciebie! Skrzyneczki białe bardzo mi się podobają ;:333
Kociak-słodziak, mój czarnulek szaleje niesamowicie, biega jak strzała, nie sposób go upilnować, a najgorsze, że szosa tuż przy domu, a on jak szalony biegnie do ogrodu i na nic uwagi nie zwraca. Te pędzące samochody to plaga na wiejskie koty :(
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu ale masz cudne zakątki w swoim ogrodzie :uszy Te skrzynki białe wow uwielbiam ;:167 Tworzą klimat ...
Kotek mała przytulanka,moja Gabi ma urojoną ciążę i do legowiska zabawki ściąga ;:303
Ściana clematisów u Ciebie,no zazdraszczam,bo moje bidy straszą ;:145
Lilie u mnie pączków sporo pogubiło albo zgniły.Czekam na drugie kwitnienie róż,pogoda do czwartku ma być u mnie burzowa ;:222
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”