Na starym po nowemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu

Post »

Beatko cudowna ta czerwona chryzantema. Ten kolor suuuuper! ;:167
A co do brzoskwini, to wyobraź sobie, że ona u mnie (zresztą morela też), wygląda jakby pełnia lata była - liście ma zielone, zdrowe i mocno się trzymają, chociaż większość drzew już stoi golutka! ;:oj
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu Ann_85 - to zawilec japoński. Ale tylko ten jeden egzemplarz ma je aż takie duże. Na innych krzaczkach to kulki średnicy ok 1 cm, a jak się zapuchują to też są nie wielkie.

Karola - i ja się cieszę, że doczekałyśmy się takiej kolorowej jesieni. Dzisiaj wprawdzie pada ale to jak było pięknie wczoraj to na długo naładowało moje akumulatory. ;:172

Marysiu - no właśnie: bawełna zawilcowa albo zawilec bawełniany ;:306
I Tobie życzę miłej niedzieli. ;:168
Wczoraj leciutko popracowałam. Leciutko - to znaczy, że dzisiaj mogę się ruszać ;:306 Mimo, że darń zrywałam, ale szło jak z płatka.

Ewelinko - no marzyła mi się właśnie taka jesień. Jedynie na co nie mogłam sobie jeszcze pozwolić to na spacer w parku bo tam też pewnie jest pięknie.
A rzadko mi się zdarza aby wolny dzień od pracy był taki słoneczny jak wczoraj - więc radość z takiego dnia podwójna.

Iwonko0042 - no ja też jestem zaskoczona takim kolorem korali. Liczyłam na czerwone. I z roku na rok są takie nijakie. A może nalewka z nich będzie bardzo smaczniusia?

Iwonko1 - no takiego białotruskawkowego psikusa mi sprawił ten zawilec japoński. ;:172 Super wyglądają te puszystości.
Ale tylko ten, bo inne mają skromne kule.
Zgadzam się, że obrazki weneckie są ciekawą rośliną. Dziękuję, że wstawiłaś fotkę tych pięknych owocostanów. Ja tylko rozważam czy nie są zbyt rozrastające się do mojego ogrodu. No i nigdy ich nigdzie nie widziałam, tylko na zdjęciach.

Basieńko - oj cudna ta czerwona chryzantema, cudna, A w rzeczywistości jest jeszcze piękniejsza niż na zdjęciu. Kolor ma taki głęboki, że tylko podziwiać ;:108
A kalina też mi się ociągała z przebarwieniem, ale to sprawa tylko kilku dni by nabrała tylu pięknych kolorków.
A z Twoimi morelami i brzoskwiniami tylko się cieszyć, że lato u Ciebie dłuższe ;:215
U mnie pół na pól golizny w ogrodzie. Np pęcherznica Diabolo ma wszystkie listki, a Luteus tylko kilka...
asikowo
100p
100p
Od: 10 kwie 2016, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale ładna ta trawa Hakonechloa-muszę o niej poczytać. Piekną masz kalinę-ja tej jesieni nabyłam cztery różne odmiany-bardzo mi się podobają:) miłej niedzieli!
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko u mnie na odwrót - czerwonolistna pęcherznica zrzuciła liście w ciągu dwóch dni, wiszą może jeszcze ze 4 sztuki...
Za to zielonolistna ma ich dużo ;:306
I ładny jeszcze dereń "biały". Nic go nie rusza :)
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Beatko chyba musimy zrobić jakieś machniom z nimi ;:215
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu :wit
Hakonechloa jest cudna, teraz jest prawie żółto - pomarańczowa. Ale latem seledynowa - jak dla mnie śliczna. Ma tylko jedną wadę - lubi półcień a nie za bardzo słoneczko. Ale czy to wada to zależy jakie kto ma stanowiska w ogrodzie. No i fajnie jak jest na jakimś podniesieniu by ślicznie spływała w dół, jak kaskada. Moja to odmiana All Gold. Jest niska, bo miewa ok 30 cm natomiast w szerz może przybrać nawet około metra.
Miłego tygodnia ;:3

Basiu - a mój dereń już cały golusieńki i rozłogowy i Sibirica. A ten drugi wypuścił korzonki na jednej z łodyżek no i już ta nowa sadzonka znalazła swoje miejsce.
Twoje zatrzymują nadal lato ;:172

Iwonko0042 - napisz mi, proszę, kochana co masz na myśli z tym "machniomem". Jakoś się pogubiłam. I nie za bardzo wiem co sobie życzysz.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Beatko myślałam o kalinie koralowej, mam z czerwonymi koralami a Ty z żółtymi, więc może patyczkami się wymienimy ;:108
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

berberys ładnie wybarwiony :0
Ale ta chryzantemka faktycznie piękna.Nic dziwnego,że się w niej zakochałaś ;:108 ;:108
Może wiesz co to za odmiana??to z niskich ?? Samokrzewiąca ??
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Bea, u mnie Obrazki za bardzo się nie rozrastają. Od lat rosły w tym samym miejscu i trochę zdrobniały, dlatego latem je przesadziłam. Wydaje mi się, że nie wybrałam kłaczy dokładnie i chyba odrastały w starym miejscu. Jeżeli wylezą na wiosnę a będziesz chętna, to mogę Ci podesłać. Szkoda, że takie cudne owocostany nie tworzą się co roku ;:174
Nigdy nie zauważyłam, żeby moje zawilce miały takie puchate, zabawne kuleczki ;:63
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Moje zawilce mają brudne czarne resztki kudełków ;:131 Bea moje obrazki marnie się rozrastają, a wręcz raz jest ich mniej innym razem trochę więcej...może gliny nie papu :D za to Arisaema się rozrasta ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko0042 - a jasne, że o kalinę chodziło.
Ja swojej wprawdzie nie tnę bo nie trzeba, ma ładny pokrój ale jeśli sobie życzysz patyczka z mojej to przyślę wiosną bardzo chętnie.
Ta moja raczej nie ma żółtych tych korali tylko takie wodno bladokarmelowe. Natomiast cudnie kwitnie.

Aniu - Anabuko1 - na nazwy chryzantem musimy poczekać aż się Jadzia / e-babcia pojawi i podpowie co i jak.

Iwonko1 - może ścinasz tego zawilca i już nie zdąży wypuścić kulek?
A z obrazkami włoskimi raczej dawałam sobie spokój. Moją uwagę zwróciły głównie ich listki z tym bardzo ciekawym wybarwieniem. też masz takie?
Bardzo dziękuję za chęci podzielenia się. Jak dają to biorę? :tan

Marysiu - no i musiałam sobie poczytać co to Arisaema. bardzo mi się podoba, śliczne to.
I potwierdzasz co pisze Iwonka1, że nie koniecznie obrazki muszą się zanadto panoszyć w ogrodzie. ;:172 To dobrze.

Dzisiaj miałam troszkę słoneczka w ciągu dnia, akurat by na spokojnie pochować donice na zimę.
Ale jak chciałam zrobić kilka fotek to już słoneczko się ukryło.
No ale laurowiśnię to pochwalić muszę, to jej zdjęcia z dzisiaj:

Kwiaty ma w różnej fazie, od najmniejszego pąka do przekwitających

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest sporych rozmiarów, sąsiadująca z nią kosodrzewina ma półtora metra wysokości i tyleż samo szerokości

Obrazek

Idealna jako soliter lub do grup, moja rośnie w bezpośrednim sąsiedztwie bukszpanu i tawuły nippońskiej.

Obrazek

Miłego świętowania ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie pamiętam czy moje są tak mocno wybarwione ;:185 Mogą być troszkę jaśniejsze niż Jadzi, ale rosną w cieniu. Po powrocie do domu zapiszę sobie Ciebie w notesiku, coby nie zapomnieć :D
Laurośliwa? A jakiś pożytek z niej jest, czy tylko ozdobny?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko1 - ale nic na przymusie z tymi obrazkami, to nic pilnego.
A to laurowiśnia - ozdobny krzew zimozielony. Dla mnie, że to ozdoba to też pożytek ;:306
A tak na poważnie to w moim ogrodzie pełni wyłącznie funkcję ozdobną. Uwielbiam ten wielki krzew, uwielbiam.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Laurowiśnie oby tylko nie przemarzły im pąki to wiosną będą cudnie kwitnąć .Pamiętam ,że po tej ostrej zimie w 2012 mnóstwo Laurowiśni nie kwitło także Rh pomarzły .Oby już takich zim nie było z wielkim mrozem, a bez śniegu.
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nic pilnego
Dlatego nie będę się spieszyć przynajmniej aż do wiosny ;:306
Zablokowany