Moja działka 7
Re: Moja działka 7
Lidziu, jakie piękne są te sasanki na ostatnim zdjęciu! Postrzępione, fioletowe i jeszcze te srebczyste futerko, no piękna kompozycja! 

- mar33
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lidziu tyle się dzieje na działce, że za trzy tygodnie to zaczną kwitnąć irysy
Miłek jest cudny
Sasanki w pełnym rozkwicie a moje gdzieś zaspały
Wszystkie ,botaniki' cieszą swoimi kolorami

Miłek jest cudny

Wszystkie ,botaniki' cieszą swoimi kolorami

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lidziu Orange Monarch otworzył pierwszego kwiatuszka w tym samym dniu, w którym pytałam o twojego
Miałam nadzieję na bardzie wyraźny pomarańcz, ale i tak są ładne
U ciebie wiosna szaleje już na całego
U mnie zaledwie jeden narcyz się dopiero rozwinął, tulipan jeszcze żaden
Ile ty masz sasanek

U ciebie wiosna szaleje już na całego

Ile ty masz sasanek

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Betusiu - beacia0088 w imieniu roślinek dziękuję za pochwałę. Odmian tulipanów mam sporo i gdybym chciała wszystkie cebule co roku wykopać, przesuszyć i jesienią na nowo posadzić, to na nic innego nie starczyłoby mi już czasu. Rosną więc sobie i nawet kwitną, chociaż jakiś czas temu zdarzyło mi się kupić w B.kilka odmian m.in. prześlicznego, różowego 'Candy Prince' i pomarańczowego 'Orange Cassini', które kwitły bardzo obficie, ale tylko przez jeden sezon. W następnym roku zostały po nich puste miejsca. Obiecywałam sobie, że będę wykopywać chociaż cenniejsze odmiany np.peoniowe, czy strzępiaste, ale czasu zabrakło.
Tereniu - TerDob dziękuję Ci w imieniu roślinek. Twoje cudeńka dopiero zaczynają się pokazywać, bo wiosna trochę się spóźniła, ale jak już wszystko zakwitnie, to nie będzie wiadomo co najpierw podziwiać. Pamiętam zeszłoroczne zdjęcia szalejącej wiosny na Twojej działce.
Ewuniu - ewa w dziękuję. Wszystkie moje piwonie traktuje jednakowo, to znaczy bardzo wczesną wiosną mieszam ziemię wokół nich z obornikiem granulowanym i podlewam, a jesienią, po wycięciu suchych łodyg obsypuję lekko kompostem.
Marysiu - delosperma dziękuję. O tak, sasanka jasnoróżowa potrafi się podobać. Rosną sobie takie trzy i każda ma nieco inny odcień.
Florianie - Florian Silesia bardzo dziękuję za pochwałę wiosennych kwiatów.
Z bardzo starej kępki narcyza 'Rip van Winkle' został już tylko jeden kwiatostan, a więc dobrze, że dwa lata temu dokupiłam kilka cebulek tej ślicznej odmiany.
Dominiko - Amanita bardzo lubię wszystkie sasanki i zawsze podziwiam, jak wczesną wiosną ich pączki w srebrzystych futerkach gramolą się z ziemi. Sasanka 'Papageno', z tych które u mnie rosną, niewątpliwie ma najwięcej uroku.
Marysiu - mar33 rośliny rzeczywiście rozszalały się, ale ostatnie chłodne i deszczowe dni trochę ukrócą ich zapędy.
Kwiatuszek miłka amurskiego jest prześliczny, chociaż odrobinę inny od tych, które dotychczas oglądałam na zdjęciach. Nie ma zielonego środeczka, a zielone płatki znajdują się raczej bliżej obrzeża.
Twoje sasanki zaspały, no to trzeba je szybko obudzić.
Małgosiu - clem3 tak, tegoroczna wiosna jest urocza. Rozkwita coraz więcej narcyzów, tulipanów, pierwiosnków i hiacyntów, pachną fiołki, a lilie zaczynają pokazywać kły.
Sama byłam ciekawa, ile na działce rośnie sasanek, zrobiłam obchód i doliczyłam się 31 sztuk. Część z nich to bardzo stare kilkudziesięcioletnie okazy, a reszka siewki.
Zdjęcia będą za chwilę.
Tereniu - TerDob dziękuję Ci w imieniu roślinek. Twoje cudeńka dopiero zaczynają się pokazywać, bo wiosna trochę się spóźniła, ale jak już wszystko zakwitnie, to nie będzie wiadomo co najpierw podziwiać. Pamiętam zeszłoroczne zdjęcia szalejącej wiosny na Twojej działce.
Ewuniu - ewa w dziękuję. Wszystkie moje piwonie traktuje jednakowo, to znaczy bardzo wczesną wiosną mieszam ziemię wokół nich z obornikiem granulowanym i podlewam, a jesienią, po wycięciu suchych łodyg obsypuję lekko kompostem.
Marysiu - delosperma dziękuję. O tak, sasanka jasnoróżowa potrafi się podobać. Rosną sobie takie trzy i każda ma nieco inny odcień.
Florianie - Florian Silesia bardzo dziękuję za pochwałę wiosennych kwiatów.
Z bardzo starej kępki narcyza 'Rip van Winkle' został już tylko jeden kwiatostan, a więc dobrze, że dwa lata temu dokupiłam kilka cebulek tej ślicznej odmiany.
Dominiko - Amanita bardzo lubię wszystkie sasanki i zawsze podziwiam, jak wczesną wiosną ich pączki w srebrzystych futerkach gramolą się z ziemi. Sasanka 'Papageno', z tych które u mnie rosną, niewątpliwie ma najwięcej uroku.
Marysiu - mar33 rośliny rzeczywiście rozszalały się, ale ostatnie chłodne i deszczowe dni trochę ukrócą ich zapędy.
Kwiatuszek miłka amurskiego jest prześliczny, chociaż odrobinę inny od tych, które dotychczas oglądałam na zdjęciach. Nie ma zielonego środeczka, a zielone płatki znajdują się raczej bliżej obrzeża.
Twoje sasanki zaspały, no to trzeba je szybko obudzić.
Małgosiu - clem3 tak, tegoroczna wiosna jest urocza. Rozkwita coraz więcej narcyzów, tulipanów, pierwiosnków i hiacyntów, pachną fiołki, a lilie zaczynają pokazywać kły.
Sama byłam ciekawa, ile na działce rośnie sasanek, zrobiłam obchód i doliczyłam się 31 sztuk. Część z nich to bardzo stare kilkudziesięcioletnie okazy, a reszka siewki.
Zdjęcia będą za chwilę.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Liduś, wszystkie Twoje wiosenniaczki czarują kolorami,
ale najdostojniej i najpiękniej prezentują się sasanki w swej różnorodności barw i kształtów!
U mnie zimno i mokro,
jednak nie narzekam wobec licznych przedświątecznych obowiązków domowych. 
Ps. Już po napisaniu postu pokazały się najnowsze zdjęcia Twoich kwitnień.
Jest ich tak dużo, że nie wiem, w jakiej kolejności je podziwiać i chwalić.
Powiem więc ogólnie: masz niesamowitą ilość kwiecia wiosennego,
a szczególnie : wymiziaj, proszę, kiciulka.
Życzę Ci dobrego weekendu.

U mnie zimno i mokro,

Ps. Już po napisaniu postu pokazały się najnowsze zdjęcia Twoich kwitnień.

Jest ich tak dużo, że nie wiem, w jakiej kolejności je podziwiać i chwalić.

Powiem więc ogólnie: masz niesamowitą ilość kwiecia wiosennego,

Życzę Ci dobrego weekendu.

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Lidziu piękne kwitnienia. Sasanki papageno u mnie jeszcze w pąkach. Liczyłaś, ile w tym roku ma Twój miłek wiosenny kwiatów.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Pudło! U mnie sasanki dopiero nieśmiało zawiązują pąki kwiatowe. Choć jedna roślina, która wam w Polsce kwitnie wcześniej niż mnie we Francji.
BTW, cudowną masz kolekcję pierwiosnków.
Pozdrawiam!
LOKI
BTW, cudowną masz kolekcję pierwiosnków.
Pozdrawiam!
LOKI
- juni
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Witam wiosennie.
Przejrzałam wszystkie zaległe strony.
Tyle różnych kwiatów i wszystkie nazwane.
Jeżyk już tupta.
Przejrzałam wszystkie zaległe strony.
Tyle różnych kwiatów i wszystkie nazwane.
Jeżyk już tupta.
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Pięknie u Ciebie tyle ciemierników i sasanek .Lubie wiosne i tą eksplozje kwiatów
- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Lidziu bardzo dziękuję za cudne zdjęcia
Wszystkie kwiatuszki przepiękne
ależ u Ciebie kolorowo
U mnie zimno i co dzień padało , wczoraj i dzisiaj nie byłam na działce - ciekawe co tam nowego zakwitło ??

Wszystkie kwiatuszki przepiękne

U mnie zimno i co dzień padało , wczoraj i dzisiaj nie byłam na działce - ciekawe co tam nowego zakwitło ??

- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Lidziu wirtualny spacer to nie to samo co w realu
Można kilka razy przechodzić tą samą ścieżką i za każdym razem co innego się widzi i to jest największa radość z oglądania Twoich rarytasków
Co do miłka to wiedziałam, że on ma inaczej ułożone te zielone płatki bo zostałam wtedy poinformowana 

Można kilka razy przechodzić tą samą ścieżką i za każdym razem co innego się widzi i to jest największa radość z oglądania Twoich rarytasków

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Lucynko - płocczanka dziękuję. Na mojej działce wiosną jest najpiękniej, to moja ulubiona pora roku i dużo wiosennych kwiatów musi być.
Kicia codziennie jest dokładnie wygłaskana, bo przy okazji staram się znaleźć kleszcze, które ją zaatakowały i usunąć je.
Alu - Biedronka641 dziękuję za pochwałę roślin. Miłek wiosenny nadal kwitnie. Wczesną wiosną naliczyłam u niego ponad 40 pąków.
Jurku - Locutus a to ciekawa sprawa, że sasanki kwitną u nas wcześniej, czy tak jest co roku?
To nie kolekcja pierwiosnków, to w większości samosiejki.
Beatko - Juni witam Cię kwieciście i zapraszam do dalszych spacerów.
Jeże prawdopodobnie są trzy, ale najczęściej widzę w przelocie malucha.
Marzenko - Marzena77 dziękuję. Trafnie to ujęłaś, rzeczywiście to eksplozja kwiatów.
Tereniu - TerDob dziękuję i dzisiaj tez zapraszam Cię do obejrzenia aktualnych zdjęć.
U mnie wczoraj była ładna pogoda, ale dzisiaj wietrznie, zimno, a od jutra znów zapowiadają opady deszczu.
Marysiu - mar33 masz rację. Czasem przechodzę kilka razy i wracam po aparat, bo znów coś pominęłam, jak chociażby dzisiaj, o mało nie przeoczyłam pierwszego pąka na niebieskim irysie MDB od Ciebie.
Kwiatuszek miłka amurskiego jest tak uroczy, że codziennie podnoszę jego główkę żeby mu się przyjrzeć.
Pierwszy pąk na irysie MDB nn i rozkwitająca szachownica kostkowana 'Alba'

fiołek trójbarwny

pierwsze pełne narcyzy

narcyz trąbkowy 'Hollywood'
narcyz karłowy 'Tete a Tete'
narcyz 'Johann Strauss'

narcyz nn

szafirek drobnokwiatowy 'Album'

zawilec powabny 'Album'

nadal kwitnie ostatni z krokusów "Orange Monarch'

kokorycz lakolistna

stopowiec himalajski

stopowiec tarczowaty

szachownica kostkowana

Kicia codziennie jest dokładnie wygłaskana, bo przy okazji staram się znaleźć kleszcze, które ją zaatakowały i usunąć je.
Alu - Biedronka641 dziękuję za pochwałę roślin. Miłek wiosenny nadal kwitnie. Wczesną wiosną naliczyłam u niego ponad 40 pąków.
Jurku - Locutus a to ciekawa sprawa, że sasanki kwitną u nas wcześniej, czy tak jest co roku?
To nie kolekcja pierwiosnków, to w większości samosiejki.
Beatko - Juni witam Cię kwieciście i zapraszam do dalszych spacerów.
Jeże prawdopodobnie są trzy, ale najczęściej widzę w przelocie malucha.
Marzenko - Marzena77 dziękuję. Trafnie to ujęłaś, rzeczywiście to eksplozja kwiatów.
Tereniu - TerDob dziękuję i dzisiaj tez zapraszam Cię do obejrzenia aktualnych zdjęć.
U mnie wczoraj była ładna pogoda, ale dzisiaj wietrznie, zimno, a od jutra znów zapowiadają opady deszczu.
Marysiu - mar33 masz rację. Czasem przechodzę kilka razy i wracam po aparat, bo znów coś pominęłam, jak chociażby dzisiaj, o mało nie przeoczyłam pierwszego pąka na niebieskim irysie MDB od Ciebie.
Kwiatuszek miłka amurskiego jest tak uroczy, że codziennie podnoszę jego główkę żeby mu się przyjrzeć.
Pierwszy pąk na irysie MDB nn i rozkwitająca szachownica kostkowana 'Alba'

fiołek trójbarwny

pierwsze pełne narcyzy

narcyz trąbkowy 'Hollywood'

narcyz karłowy 'Tete a Tete'

narcyz 'Johann Strauss'

narcyz nn

szafirek drobnokwiatowy 'Album'

zawilec powabny 'Album'

nadal kwitnie ostatni z krokusów "Orange Monarch'

kokorycz lakolistna

stopowiec himalajski

stopowiec tarczowaty

szachownica kostkowana

- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Ooo, stopowiec będzie u Ciebie kwitł. Cudny.
Mojego chyba niechcący dziabnęłam ,
bo na razie się nie pokazał. Nigdy nie kwitł, ale listki miał ładne.

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 8 lip 2014, o 15:28
O matko, oczopląsu dostałam
Tyle cudności naraz 

Pozdrawiam Małgosia poprzednie wątki - Nasze 1500 m2; Wyznania kwiatoholiczki ;)
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe
Własnymi łapkami
Nadwyżki ogrodowe