Na łące

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na łące

Post »

Asiu, widząc Twoje jagódki kamczackie, nabieram ochoty do zakupienia takich krzaczków, ale mój zamysł najpierw musi dojrzeć
niczym jagódka na krzaczku ;:306 Życie spełniania marzeń ,, o małym białym domku z ganeczkiem,, ;:168
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asia, fajny spacer miałyśmy. :)
Dobrze, że napisałaś nazwę gatunkową tej zakupionej roślinki, bo starzec to kojarzył mi się do tej pory tylko z tą rabatową rośliną.
Udanych wyjazdów, pogody i szybkiego sadzenia życzę. ;:3
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wanda, polecam jagody kamczackie, najwcześniejsze owoce, kompot pyszny :)
Lenka, oby oby :), ale też gdzieś mi się obiło o uszy "strzeżcie się własnych marzeń" :)
Daria, dziś posadziłam arbuzy, kiwano, melony i ogórki. A mąż pobił rekord koszenia - 4 godz.

Ściółkowanie skoszoną, podsuszoną trawą:
kalarepki i groszek
Obrazek

brokuły
Obrazek

Obrazek

Ściółkowanie agrotkaniną :):
melony
Obrazek
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47

Post »

Jestem bardzo ciekawa Twoich melonow :) jaką masz odmianę? Trzymam kciuki za owocne plony :)
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Marta, posadziłam takie melony:

American Melon Sweet Passion (od Darii)
Melon Junior
Melon Seledyn F1
Melon Emir F1.

A z nimi ogórki Polan, może łatwiej będzie z zarazą walczyć.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asia, mój M też ostatnio chyba tyle czasu kosił - ale kosą tradycyjną, żeby nie drażnić sąsiadów za bardzo w niedzielę.
Przyjechaliśmy po dwóch tygodniach nieobecności - trawsko wysokie i już z nasionami oczywiście. :? ;:174 Nie ma z czego ściółki zrobić dobrej. Buuu!
Musiał wykosić m.in. wjazd, żeby samochód nie sunął w morzu traw. :wink:
Moje wysadzone 2 tyg. temu papryki i miechunki praktycznie znikły z powierzchni ziemi - nie do końca wiem, co się stało - czyżby ślimaki obżarły? Pomidory przeżyły, więc to nie kwestia niskich temperatur czy jakiegoś gradu.

Bardzo ładnie te Twoje rozsady na ściółce z sianka wyglądają. ;:215

Poproszę przepis na kompot z kamczatek.

P.S. Nie wiem, czy dawałam Ci też nasiona melona 'Valencia Winter' - w każdym razie u mnie na 6 wysianych wzeszedł tylko jeden, a i to po podgrzaniu w piekarniku. Nadal jest maleńki.
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Daria, myśmy sunęli w morzu traw ostatnio a to 200m i pora zadzwonić po kosiarza, żeby naszą polną drogę skosił. Ale, możliwe, że z powodu tego trawska mam awarię samochodu i czekam na rzeczoznawcę, podejrzewamy również gryzonia jako sprawcę...
A sadzonki w domu i na balkonie czekają, busem raczej się nie zabiorę z nimi...
Tego melona Walencia Winter nie mam, jak go przetestujesz to za rok wezmę nasiona. Tylko jak będzie jedynakiem to go pilnuj bo na pewno ślimaki będą się na niego czaić :).
Umiejętność koszenia kosą bezcenna ale mojemu mężowi to raczej nie pozwolę się uczyć bo by sobie chyba odnóża poobcinał...
Tyle mamy tej trawy, że trzeba ją wykorzystywać jak się da. Taka grubsza warstwa siana działa podobnie jak agrotkanina do przygotowania rabaty bez przekopywania darni. Fajnie by było także sprasowane kostki siana wykorzystać. Jeszcze słyszałam o koszach szytych z siana :).
Zobaczymy też jak się ściółkowanie króciutką trawą z pod kosiarki sprawdzi. Wczoraj słuchałam audycji ogrodniczej w której mówili, że taka trawa ma dużo azotu. To dobrze, bo zawsze się obawiam, że ściółka rozkładając się zabierze azot ale skoro ta ma swój to ok :).

Co się mogło stać z Twoimi paprykami i miechunkami? Papryki to pewnie zjedzone przez sarny czy zające czy ślimaki.... ale miechunki :shock: ? Myślałam, że nie są atrakcyjne dla zwierząt. Podobnie bakłażany - tego nic nie próbowało jeść (oprócz przędziorków). Ja mam pozostawione bez opieki, nadzoru, ogrodzenia i granulek przeciw ślimakom - świeżo posadzone arbuzowate i na razie tylko rządek papryk słodkich. Też nie wiem co zastanę i kiedy w ogóle pojedziemy :cry: .

Przepis na kompot z jagody kamczackiej moja mama zna ;:215 . Wypytam ją przy okazji.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Skoszona trawa ma dużo azotu, można ją dawać pod ściółkę ze zrębków drewna, ona właśnie azot zabiera ;:108 taką skoszoną trawę wykorzystuję do pozbywania się chwastów kiedy chcę oczyścić kawałek ziemi - grubsza warstwa, trochę poczekać i nawet perz nie ma szans ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Natalko jak grubą warstwę sypiesz? ja taką trawę z kosiarki podsypuję w warzywniku, ale chwasty przechodzą ;:173 Może za cienko? Chyba mam za mało trawnika :wink:
Asia ale będziesz miała melonowe lato ;:138
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Asiu poczytałam i nacieszyłam się widokami, dołączam do życzeń domku z tarasem ;:215. Widzę, że uprawy na zrębkach też trzeba odchwaszczać... nie ma lekko ;:306. Ogród Botaniczny kusi, ale raz byłam na wyprzedaży i tylko bazylię ładną kupiłam. Byliście na wycieczce rzut beretu ode mnie... tylko mnie tam nie ma ;:306 ale mam nadzieję na spotkanie w tym sezonie ;:4
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Zdjęcia z ogrodu botanicznego bardzo kolorowe i bogate ;:oj . Zakupy roślinne zawsze mile widziane :lol: . Widzę, że na łące trawsko dało się we znaki. Rośnie to to jak na drożdżach . Mam nadzieję, że awaria auta nie jest skomplikowana i kosztowna, trzymam kciuki ;:196 . Pozdrawiam i ładnej pogody życzę :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, sianko ma dużo azotu, za to kora, zrębki czy słoma - mają dużo węgla, a bakterie, które rozkładają te twardsze ściółki potrzebują dużo azotu do przeprowadzenia całego procesu, ale potem obumierają oddając ten azot do gleby. To jest bardzo fajny cykl naturalny, bo dzięki temu zyskujemy bardzo dobrą, żyzna i pulchniejszą glebę. Zrębków i kory nie należy mieszać z glebą, to nie będzie zauważalnych ubytków azotu.

Aguss85, siano szybko schnie i drastycznie zmniejsza swoją objętość, a ściółka żeby była skuteczna musi mieć min. 5-10 cm grubości i nie przepuszczać światła, żeby nasiona chwastów nie kiełkowały. (U nas często kiełkują, ale my mamy neistety siano już z nasionami, więc kiełkują na powierzchni.) Musisz regularnie uzupełniać swoją ściółkę.

Asia, oglądaliśmy kilka filmików o właściwym sposobie koszenia i spodobał nam się zwłaszcza jeden, z jakiejś akcji koszenia w Anglii. Stwierdziliśmy teraz, że kosisko, które mamy, jest źle zrobione: uchwyt jest w złej odległości od ostrza, powinny być w ogóle dwa i zakrzywione, żeby móc inaczej trzymać kosę i wykonywać nią płynne ruchy po łuku. Ja też chcę się nauczyć kosić, bo to dobre ćwiczenie na mięśnie talii, pleców i utrzymuje w formie. Ale cały czas nie mam na to czasu, bo szarpię chwasty z gliny. ;:219
Ale lubię jak M. kosi tradycyjnie, bo jest cicho. :)
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Hej, właśnie wybieram kosę, co sądzisz na oko o takim kosisku?
https://4.allegroimg.com/s400/01f1a7/2f ... f35efe5924
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ullak, cięższe niż drewniane, ale dobrze wyprofilowane wygięcie, szczerze mówiąc przymierzamy się też do takiego metalowego, jeszcze nie kupiliśmy. Za to połamaliśmy już ze 3 drewniane, bo jak M trafia na kopce, to mocno nadwyręża kosisko.

Z racji tego, że zapotrzebowanie na tradycyjne kosy jest szczątkowe - na rynku nie ma naprawdę dobrze zrobionych kos (np. z uwzględnieniem wzrostu kosiarza). Jeśli ktoś wie, czy jeszcze w Polsce produkują kosy - takie kute u nas - to proszę dajcie znać. Ja widziałam filmik o rodzinnej formie, która przez dekady wykuwała u nas kosy, ale w końcu przerzucili się na import wytłaczanych kos z Azji - bo klient woli kupić gorsze, ale taniej. ;:174 ;:174 ;:174
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dario miałam kiedyś przykład koszenia mojej łąki w 80 % kosą a reszta kosiarką. Koszone kosą wolno odrastało i zupełnie innymi roślinami, a kosiarką dużo szybciej mocną trawą i co przyjazd na działkę to koszenie. Masz rację, że ciszej i jakie miłe byłyby soboty
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”