Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Post »

Lucynko całkiem ładne widoczki masz za oknem ,a o działeczkę się nie martw jak pisałam do wiosny mamy czas ;:196
Różyczka śliczna dobrze ,że Cię rozweseliła :D
Pozdrawiam ;:167 ;:167 ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Weekend spędziłam w domu, ale nie tylko w sobotę zdążyłam jeszcze wykopać rózyczki, które idą w dobre ręce
Czyli trochę otoczenia natury miałam :wink:
A ty jak po weekendzie się czujesz?
Mimo, że pada jestem zadowolona bo nareszcie roślinki dostały wody. Już się bałam, że zima przyjdzie, a deszczu nie uświadczymy
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alicjo - masz słuszność. ;:108
Działka nie zając, nie ucieknie. Poczeka i jeśli czegoś nie zrobi się jesienią, zawsze da się zrobić wiosną.
Ja mimo wszystko mam nadzieję, że jeszcze wrócą słoneczne jesienne dni.

Gosiu [Margo] - ja , niestety, poza krótkim wypadem ( msza) niedzielę spędziłam w domu.
Nie nudziłam się, bo miałam dobrą lekturę. Dobrą w tym znaczeniu, że nie pozwoliła od siebie odejść aż do ostatniego zdania. Jednak nie pytaj mnie o tytuł, bo - wstyd się przyznać, ale to była literatura sensacyjno-kryminalna, a więc niewysokich lotów, raczej taka dla rozrywki.
Deszcz cieszy mnie podobnie jak chyba większość z nas. Niech pada tak co najmniej jeszcze ze dwa dni, zważywszy że to nie jest ulewa, a taki przyjazny opadzik. ;:333

Przypomniało mi się dzisiaj, że mam w pudełkach zerwane zielone pomidory i wypadałoby do nich zajrzeć. No i zajrzałam.
A oto, co znalazłam:

Pudełko pierwsze, Obrazek

drugie, Obrazek

Trzecie pudełeczko. Obrazek

Następnie przebrałam i posegregowałam pomidorki, biorąc pod uwagę stopień dojrzałości.

Zupełnie dojrzałe, Obrazek

Lekko zarumienioneObrazek

Niedojrzałe.Obrazek

Nie chcąc być gołosłowną, pokazuję, jak w domu dojrzewają zupełnie zielone , a często niewyrośnięte jeszcze pomidorki.

Jeśli ktoś jeszcze martwi się, że pomidory mu nie dojrzeją, a nie znał tego sposobu, to z czystym sumieniem polecam. ;:215
Miłego wieczoru. ;:168
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Zawsze można zrobić z zielonych pomidorków sałatki,lub dżemiki pyszniutkie :tan
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko też w ten sposób zawsze robiłam , niestety w tym roku moje pomidorki pod folią zakosztowały minusowej temperatury i niektóre są lekko szkliste. ;:145 więc boję się ,ze mogą gnić. Może spróbuję dokładnie przebrać i część chociaż w ten sposób przechować ;:204 bo sposób dobry często do połowy grudnia miałam swoje pomidory. Ja jeszcze przekładałam warstwy ręcznikiem papierowym w razie niespodzianek z gniciem wtedy nie zarażały się pozostałe.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Lucynko, a u mnie w weekend nie padało i cały czas spędziłam pracowicie w ogrodzie.
Ponadrabiałam porządkowo-przesadzeniowe zaległości i udało mi się włożyć do ziemi część cebulek.
Resztę musze powkładac z doskoku po pracy w tygodniu, no i jeszcze przyjdą róże.
Pracowitą mam jesień w tym roku ;:108
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, ale mi wstyd :oops: dopiero dzisiaj zorientowałam się, że gdzieś mi zginęłaś a powiadomienia nie przychodziły. ;:124
Bardzo Cię przepraszam ;:196 wiele przez ten czas straciłam. Zaległości już nadrobione a u Ciebie ciągle coś się działo. ;:oj
Piękny ogród nic nie ucierpiał,choć pochłonęły Cię też prace remontowe. Gołąbki ślicznie się prezentują a kicia z telefonem superowy. ;:138 Wpadnę potem na naleweczkę pigwowcową jeśli pozwolisz. ;:113 :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie!

Jacku - dżemik z zielonych pomidorów [z dodatkami oczywiście] tak, ale nigdy nie robię, bo jednak więcej wartości mają surowe owoce.
Natomiast o sałatce z zielonych czytałam niezachęcające opinie. Prawdopodobnie zawiera składniki niesprzyjające zdrowiu, dlatego jej nie robię, mimo że dawniej , owszem, robiłam i smakowała wszystkim. ;:108

Julio - podczas długiej i ciepłej jesieni miałam własne pomidory do Bożego Narodzenia. W tym roku wcześnie przyszły przymrozki, ale z tunelu jeszcze nie zerwałam i nawet tam - pojedynczo bo pojedynczo - ale jeszcze dojrzewają.
im później zerwę, tym później dojdą w domu. Przynajmniej tak mi się marzy .. ;:218

Zuziu - nie zazdroszczę jesiennych prac na działkach czy w ogrodach osobom pracującym zawodowo. Dni już krótkie, a szczególnie popołudnia i rzeczywiście trzeba proste - wydawałoby się - czynności rozłożyć na kilka dni.
Wierzę, że zdążysz ze wszystkim , czego szczerze Ci życzę.
Powodzenia i ;:3 ;:3 ;:3

Staszko - nic się nie stało. Wszyscy jesteśmy bardzo zajęci i często każdej z nas coś po drodze umknie.
Cieszy mnie Twoja obecność i to, że mogę się u Ciebie napatrzeć na bogatą gamę ślicznych roślinek. ;:333
Naleweczka się robi, a gdy już będzie gotowa, dam znać i będę czekała z pełną karafką. Może z dwiema, trzema .....
Zapraszam ;:180 ;:180

Małż. mnie wzywa do pomocy, więc życzę Wszystkim ciepłego wieczoru i spokojnej nocki. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, naparsteczek wystarczy, żebym potem nie zaczęła rozrabiać. :;230 :;230 :;230 Kolorowych snów. ;:19
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Lucynko wyczytałam, że masz "warszawskiego" synka, ja mam "warszawską" córcię :)
Moje pomidorki tak samo dojrzewają jak Twoje. Tylko te czerwone przekładam do lodówki...W zeszłym roku jedliśmy własne pomidory do listopada.
Jesienne prace już za mną. Teraz tylko wspomnki i oczekiwanie na wiosnę.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

U mnie też pada wiec tak jak Ty siedzę w domu ale tu pracy mam a mam, zaległości. ;:306
Pomidorki smakowicie wyglądają też u mnie dojrzewają ale dużo mnij bo mróz zniszczył. ;:145
Widoczki zza okna ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Staszko - naparsteczek? ;:185
Ja używam tego narzędzia wyłącznie podczas jednoczesnego używania igły z nitką. Do naleweczki mam kieliszeczki, nieco - no może więcej niż nieco - większe od naparstka.
To co? Może być taka zamiana?
Polecam i buziolki. ;:cm

Marysiu [amba] - ja mam dwóch warszawskich synów i jedną warszawską synową. :;230 :;230
Chowasz pomidory do lodówki? Ja nie chowam, bo nigdy nie zdążę. M zmiata, zresztą przy wydatnej mojej pomocy, jak to mówią: " na pniu i od ręki".
Na mnie czeka jeszcze trochę zajęć na działce, a konkretnie to obsypanie róż i opatulenie co bardziej wrażliwych roślin, ale na to jest jeszcze trochę czasu. Zdążę. :tan

Kasiu [Kasiula] - ostatnio to ja tak naprawdę głównie widoczki zza okna podziwiałam. :;230
Jednak nie płaczę z tego powodu, bo deszczyk ciągle niezbędny.
Teraz to już oby do wiosny ..... :wit
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko zbiory pomidorków ;:215
Myślę ,że wszyscy lubimy porządek .
W końcu udało mi się wykopać dalie i canny .Teraz czekamy na wiosnę ,ale zanim nadejdzie czekają mnie porządki w ogrodzie i to porządne ;:108 .W sobotę będę pomagać w ogrodzie mojemu bratu ciotecznemu ,który jest w wieku mojej córki :D
Pozdrawiam ;:196 ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko przyszłam Cię pocieszyć, że nie możesz rączek ubrudzić ziemią ;:196 Mam nadzieję, że inauguracyjny prysznic już wzięłaś :D Życzę szybkiego powrotu na działkę i do nas ;:4 ;:304
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko, skoro polecasz, to poddaję się Twojej sugestii i już mi ślinka cieknie. ;:152 ;:92 ;:23
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”