Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie 2014 rok

Post »

Trafiłam Januszku idealnie w czas pierwszych kwiatów lilii i liliowców a u Ciebie zawsze oczy nacieszę bo masz pięknie odmiany . U mnie pąki pękają czyli ... lada chwila...
Koleus Blumego wyjatkowo kolorowa i zmienna w sezonie odmiana.
Ze zdjęcia nigdy na 100% nie jestem pewna ale wszystko na to wskazuje ,że to "GILDA"
Zerknij na moje koleusy i porównaj - tu z września a tu >>> z lipca
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bożenko. Witam serdecznie. Całe dni spędzam w ogrodzie,że też nie spotkaliśmy się. :wink: Dziękuję za dużo miłych słów.
Fakt,że dużo czasu poświęcam ogrodowi ale robię to z przyjemnością. Trochę ten rok nietypowy, bo osłabia moją jak to określiłaś miłość do każdej rośliny. Od ponad miesiąca 4 rano zaczynam podlewanie ogrodu do 8 a i wieczorem podobnie- do ciemnej nocy. Efekt mojego trudu jest nie powiem ale jakim kosztem. Pewnie nie wiele by zostało roślin w ogrodzie gdyby nie tysiące litrów wylanej wody.

Ilonko. Miło powitać Cię ponownie w naszym ogrodzie. Przyznam też,że nazbierało się trochę roślinek przez ten niemały czas a i w dalszym ciągu od czasu do czasu też coś przybywa.
Dzisiaj, by tradycji stało się zadość odwiedziliśmy wystawę rolniczą w Sitnie i jak zawsze nowa porcja roślin kwiatowych przyjechała z nami.

Obrazek

Czosnek ten trochę później kwitnie od Twojego i ma bardziej zbite kwiatostany,. Mam też ten wcześniejszy. Trzymam go tak z sentymentu, bo był to pierwszy jaki otrzymałem,

Kłaniam się Marzenko
U mnie też chwasty rosną ale na szczęście tylko tam gdzie podlewam, bo już trochę dalej od roślin słońce wypaliło wszystko. Różom te upały nie zaszkodzą ale trzeba dobrze podlewać.
Zdjęcie dziś zrobione.
Musiałem popodpierać kwiaty, bo leżały na ziemi

Obrazek

Krysiu. Dawno nie odwiedzałaś mojego wątku. Przyznam się,że ja też z braku czasu rzadko odwiedzam ogrody Forumowiczów..
Lilie i liliowce nie mogą nabrać rozpędu w kwitnieniu a szczególnie liliowce maja jakieś takie niewykształcone kwiaty.
Dzięki Tobie dowiedziałem się ile jest nazw Koleusów. Myślałem,ze istnieje tylko pojęcie Koleus a różniące się barwą kwiaty są skutkiem wzajemnego zapylania.
To są lilie które dwa lata temu posadziłem jako cebulki przybyszowe(szkoda mi było wyrzucić) a dziś tak pięknie kwitną.

Obrazek
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Wow ale piękna alej różana ;:oj nie sądziłam że ten rok będzie taki suchy :roll: a u nas skwar jakich mało.Pozdrawiam :D
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

JANUSZU Twoje nie przespane poranki dają efekty, każdy zakątek w Waszym ogrodzie uroczy, aleja różana zachwyca.
Mimo suszy róże w tym sezonie nie maja się najgorzej, moje już przekwitły teraz będę czekała na mniejsze kwitnienie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko To już ostatnie kwiaty pierwszego kwitnienia. Wielkokwiatowe w większości już pościnane. Rabatowe jeszcze się trzymają, bo nie ma wiatru ale wystarczy trącić krzakiem i większość płatków spada.
Te jeszcze się uchowały.
Miniaturki
Obrazek

Obrazek
Papageno
Obrazek

Obrazek
Mazowsze
Obrazek

Krysiu.
To pocieszające,że nie na darmo mój trud , tylko nie wiadomo na jak długo takie podlewanie będzie skuteczne. Już w samo południe podlewania nie widać i rośliny zaczynają więdnąć. Nie wyobrażam sobie ile kosztowałaby woda z wodociągu choć i tak rachunek za energie będzie odzwierciedleniem pracy pompy.
Zaczyna się zastój kwiatowy .Nawet liliowce nie maja chęci rozkwitać a jak już to na jeden dzień.

Najciemniejszy liliowiec
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Janusz liliowce pięknie kwitną, ten ciemny jest śliczny, a paskowana róża przecudnej urody. ;:167
Moje liliowce siedzą jak zaklęte, czekają na deszcz, ale piszesz, że jest nadzieja.
Żurawki ciekawe kupiłeś, a te pozostałe bylinki to jakie?
Mam prośbę, czy mógłbyś mi powiedzieć jak nazywa się ta cudna paproć o metalicznych liściach, którą dostałam od Ciebie? :)
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

JANUSZ w ogrodzie przydomowym mam nie wiele liliowcó ale mają dużo pożółkłych liści, pąki są i nawet biorą się do kwitnienia.
U mnie dzisiaj też upał, żar z nieba spływa.

pozdrawiamy
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Te kule czosnku ozdobnego u Twojej odmiany ciągle mnie zadziwiają, że są takie gęste i tak późno kwitną.

A czy gryzonie nie próbują Wam w zimie tych cebul zjeść?

ten upał trwa już stanowczo za długo jak dla mnie. Widzę w prognozie, ze od czwartku mają być trzy dni z normalna temperaturą, a potem znowu do góry. :?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko
Część odpowiedzi napisałem w wątku lubelskim to już tu nie będę powtarzał.
Liliowce jakoś tak dziwnie rozkwitają. Część to kwiaty jakieś niewykształcone część zaatakowane przez te białe robaczki choć profilaktycznie opryskiwałem dwa razy.
Te co dziś rozkwitły:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krysiu. Mnie pierwszy raz upał wygnał do chłodnego mieszkania ale dziś już trudno było wytrzymać a do tego te slepe bąki tak gryzły,że trudno było z nimi wytrzymać. Chyba wyczuwały burzę, której z reszto nie było - może u kogoś

Dario Już wcześniej pisałem,że czosnek ten jest inny od tych popularnych często spotykanych w ogrodach Jest dużo późniejszy i ma gęściejszy kwiatostan.
Ma większe i gęściejsze kwiatostany
kryzysowa
---
Od: 9 kwie 2014, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Januszku, piękne liliowce, o różach nie wspomnę- Twoje róże od dawna w zachwyt mnie unoszą kilka centymetrów nad ziemię ;:oj
U mnie pokazują się pojedyncze kwiaty, ale bardzo biedne, a wszystko jak mniemam za sprawą braku dostatecznej ilości wilgoci, podlewamy oczywiście na tyle na ile jesteśmy w stanie, ale to wszystko za mało ;:192
Popadało u Ciebie wczoraj?
"Straszyli" nas synoptycy, "straszyło" też i niebo wieczorem, niestety na tym się skończyło, nie spadła nawet kropla deszczu i tak od ponad miesiąca, katastrofa :(
Gdybyś miał nadwyżkę tego przystojniaka, to ja się zapisuję na sadzonkę :)
Obrazek
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Piękna kolekcja liliowców,ale aleja różana nie do przebicia. ;:63 Musisz mieć bardzo dobrą glebę,że tak szybko z cebulek przybyszowych urósł Ci taki kwitnący łan lilii.Masz duży, zadbany ogród ;:108.Pracy w nim na pewno masę,chcąc utrzymać taki porządeczek.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Obrazek

Janusz co to za cudny liliowiec? , może znasz nazwę będę szukać tej odmiany .
Widzę że pająk ode mnie kwitnie .

Kasiu gdyby Janusz nie miał ja będę miała to jest Big City Ey
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Januszu, wiem że pisałeś. ;:108 Czytałam.
Ale i tak zawsze jak go widzę, to napatrzeć się nie mogę. Godny jest tego miejsca przy różach. ;:215
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

[Kasiu. Lewitacja ;:oj . Zazdroszczę,mnie się to nie udziela a szkoda, podobno niezwykłe uczucie. A tak na poważnie, wcale nie jest tak fajnie jak na zdjęciach. Zawsze jest coś godnego uwagi ale tak ogółem to wcale dobrze. Sucho, sucho i tak w nieskończoność. Liliowcom gniją paki są jakieś nabrzmiałe. w ub. roku było coś podobnego ale w pąkach były rabole. Teraz ich nie ma. Tylko pokazały się pędy z pąkami od razu opryskałem od tych owadów i to dwa razy. Były to rośliny bezproblemowe ale tak jak wszystko musi mieć swojego mola
U nas tylko pokropiło widoczne były ślady na blaszanym dachu,bo na ziemi już nie.
Ten przystojniak jest już Twój w całości. Możesz szykować miejsce :wink:

Witaj Zuziu.
Dziękuję za miły komentarz. Różami choć to może nieskromnie ale sam się zachwycam. Nie pamiętam roku w którym, by tak obficie i długo kwitły. Róże w czasie kwitnienia nie lubią deszczu i dlatego ten rok im sprzyja.
O pracy nawet nie wspomnę, bo to na własne życzenie ;:7 ale systematyczność przynosi efekty.

Geniu. Pająk kwitnie ładnie. Ma trzy łodygi kwiatowe. Pierwsze paki też opadły, podejrzane zerwałem. Drugi,chyba był żółty ale w tym roku nie zakwitnie.
Ze zdjęcia liliowiec - nie wiem nazwy, bo gdzieś wsadziłem katalog z którego wypisałem.Jak znajdę to Ci podam nazwę.

Dario Czosnki już przekwitają. Słoneczko robi swoje ale dopóki wiatr nie złamie łodygi będa stały obok róż

Na koniec trochę kolorków dopóki nie zasnę przy komputerze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ładny dzwonek tylko łapie rdzę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pinc Anabel tegoroczna sadzonka

Obrazek

Ogrodowe
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek]
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015

Post »

Janusz podziwiam Twój wypieszczony ogród, zawsze zadbany. ;:215
Jak Ty to robisz, że nie masz chwastów, ja tak nie potrafię, moje są jakieś takie szybkie. :)
Aleja różana cudowna. ;:138 Jak się mają pacioreczniki? Wybacz jeśli coś przegapiłam.
Serdecznie pozdrawiam. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”