Mufka - ogrodowe marzenia... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia... cz.2

Post »

:wit

Jacku ja chyba wolę trawy w towarzystwie krzewów i bylin. Rabaty są wtedy ciekawsze przez cały sezon. Chociaż dobrze skomponowana trawiasta rabata może być bezkonkurencyjna ! Marzę o takich jednorodnych trawiastych przestrzeniach, wśród moich głazów, przy planowanym wgłębniku.

Ewciu zarówno Ritausma jak i Rotes Meer, jak wszystkie rugosy, lepiej wyglądają posadzone w większych grupach. Cieszę się więc, bo moje mają odrosty korzeniowe i jest ich coraz więcej. Sadziłam po pięć sztuk.

Adrianno kochana ;:167 koty rosną i biorą czynny udział we wszystkich pracach domowych. Dzisiaj Niuton, jak przystało na pełnego pasji poznawczej naukowca, z wielkim zapałem i niepohamowaną ciekawością, a także poświęceniem, wylądował w samym środku blachy z surowym jeszcze ciastem ! Możesz sobie wyobrazić co się działo gdy z niego wyskoczył, otrząsając z dezaprobatą, wszystkie cztery łapy ;:306 Kot zakończył swój eksperyment w kąpieli, a ciasto w koszu.

Justynko mój Malepartus wybarwił się tak ładnie po raz pierwszy, choć rośnie u mnie już ładnych parę lat. Kupiłam go u pp. S.

Iwonko myśliwi każdej jesieni powodują u mnie głęboką frustrację ! Nie dość, że jest ich coraz więcej, to jeszcze nie przestrzegają podstawowych zasad i po prostu mordują biedne ptaki, które nie mają żadnych szans na ucieczkę. Jak tak dalej pójdzie niebawem nie zostanie ani jedna żywa sztuka ;:223

Grażynko nie mogę się z tym pogodzić, a tym bardziej zaakceptować takiego stanu rzeczy...Czuję bezgraniczną, straszną bezradność i bezsilność. Tym bardziej, że to nie są osoby z jakiegoś miejscowego Koła Łowieckiego, tylko panowie ze stolicy, którzy w ten sposób bawiąc się, spędzają wolny czas. Koszmar...
Pokazałam swoja najładniejszą jeszcze hortensję. To Limelight. Wypuszcza co roku nieco później, wyższe dodatkowe pędy, które kwitną o ile pogoda dopisze, do późnej jesieni. Te pierwsze są zwykle większe i już dawno przekwitły. :wink:

Edytko krzaki róż nie nadają się już do pokazania. Tylko pojedyncze kwiaty jeszcze cieszą :wink:
Malepartus ma ciemne kłosy. Mój też już zmienił barwę na bardziej wypłowiałą, chociaż nie do końca. Może dlatego, że rośnie w półcieniu za dereniami.

Justynko ja teraz stawiam głównie na róże terminatorki, które przetrwają mrozy i suszę. Nie zawsze bowiem mogę je podlać czy okopać przed zimą, bo działka dość daleko a oczy już nie te co dawniej... Lubię rugosy, zachwycają mnie nieustannym kwitnieniem i żywotnością.
Zwierzyniec został dość szybko zintegrowany, choć muszę przyznać, że jeden kocur się wyłamał i czmychnął do dzieci na górę. Widocznie woli towarzystwo dwóch dużych psów, niż małych, wszędobylskich kociaków ;:224

Gosiu tak naprawdę, to jestem dopiero w połowie drogi do celu, choć co roku o parę kroków bliżej.
Tak wiele jeszcze chciałabym zmienić, tak dużo planów zrealizować. Szkoda, że nie mam czarodziejskiej różdżki... ;:224

Michałku jeszcze nieco mam i obiecuję powklejać. Tegoroczna jesień jest zjawiskowo kolorowa. To pewnie przez letnią suszę.

Ewa te moje odmianowe brzozy nawet tak bardzo nie śmiecą. Dużo mniej niż te zwyczajne. Mają większe liście i rosną niższe. Zrzucają też liście później - może dlatego, że mają na rabacie więcej wilgoci, niż brzozy rosnące na otwartej przestrzeni w piasku.
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu ;:196
Miskant posadzony w okolicy brzozy i niedaleko pięknego Malepartusa do Justi. Malepartus jeszcze dwa dni temu też był tak ładnie wybarwiony jak twój ale dziś już płowy. Będą do siebie pasować.

Urzekły mnie twoje łany rugosy ;:180 Bardzo ładnie komponują się te różyczki w tym miejscu, gratuluję pomysłu.
U mnie też masa maślaków pod cisami i trwają wyścigi ze ślimakami, kto je pierwszy skonsumuje ;:306

Jesienne obrazki bardzo nostalgiczne ;:97
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marysiu, cudne te owoce na różach ;:170
Abraham ma śliczny kształt kwiatu, piękny zaserwował Ci widok na jesień ;:138
Maślaki na działce to miła niespodzianka, u siebie pod sosnami tez kilka znalazłam ;:172
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Kolory jesieni intensywne, nasycone - super :!:
Pewnie będę kombinował jeszcze różne zestawienia z trawami. Może właśnie z jesiennymi bylinami, np. astrami :idea:
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Jolu, Kasiu i Jacku ! Dziękuję Kochani za odwiedziny. Cieszę się, że podobają Wam się moje klimaty.
Dla Was ostatnie kwitnące u mnie perełki i trochę kolorów jesieni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jeszcze utrzymały Ci się laskowe orzechy ?
Moje już w lipcu wszamały wiewiórcze pasibrzuchy a raczej zniszczyły bo w środku była jeszcze biała wata.
Ale fajnie było je podglądać jak usiłowały coś zjeść i nawet dały się fotografować.
Chyba nie ma ich u Ciebie, skoro orzechy wiszą jeszcze na krzewach.
Śliczny ten zakątek żwirowy pośród traw z miejscem do posiedzenia.
No i te kwitnące teraz krwawniki, bo to chyba one..... ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kwitnie tyle, jakby nie było u Ciebie przymrozków :D
Twoja opowieść o kocie przypomniała mi podobną sytuację-tylko ciasto drożdżowe do wyrośnięcia przykryte ręcznikiem stało na kaloryferze. Kot położył się po prostu na wierzchu :D Nic mu się nie stało, tylko ciasto wyrzuciłam-razem z ręcznikiem.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Marysiu....wpadłam na wyciszający spacer w twojego zielone progi.
Kolory głębokiej jesieni uwielbiam...paleta różnorodnej czerwieni ;:167 uwielbiam tą kolorystykę w ogrodzie najbardziej.
U Ciebie nie widać oznak pierwszych przymrozków...a kępy traw jak zwykle wywołują u mnie szybsze bicie ;:167 a ich szelest jest muzyką dla duszy.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Marysiu :wit
Pięknie,jesienie,,kolorowo :D
Te pierwsze zdjataka piękne są ;:108
I ostróżki Ci kwitną ;:215
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Kochana, jesienne barwy u Ciebie pysznią się na rabatach! :wink: Myślę, że ta jesień jest wyjątkowo szczodra jeśli chodzi o kolory. Wszystko pięknie się przebarwia.
Ogród kamienny szalenie efektowny o tej porze roku. Czy dobrze pamiętam, że większość kamieni zbieraliście sami?
Zastanawiam się jakie leszczyny rosną u Ciebie. Czy masz może turecką? I czy te które masz są szczepione żeby nie tworzyły odrostów?
Twoje 'Doorenbosy' mają wyjątkowo białą korę. I bardzo ładny pokrój. Kupione przeze mnie w tym roku chyba są starsze, ale kora nie jest tak ślicznie śnieżnobiała jak u Ciebie.

Mufko Droga, a co to za irga? Kupiłam wydaje mi się taką samą, niestety nie posiadała sprecyzowanego gatunku. Czy to divaricatus może ?
Mufka pisze:Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Maryś, masz wesoło w domu z tymi łobuzami :)
Zachwycające są te Twoje brzozy. Piszesz, ze rosną słabiej niż gatunek? Widziałas gdzies może taką 'dorosłą"? Jak była duża?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Marysiu, piękna jesień u Ciebie, orzeczy i inne owoce na drzewach. Masz prawdziwą stołówkę dla ptaków i ssaków u siebie.
Muszę koniecznie dosadzić krzewów u siebie i drzew liściastych.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MUFKO,bardzo ładny ten drugi krwawnik :wit
Ja nie poznałem ale GRAŻYNA-Kogra tak :!: I chyba dobrze :wink:
Pozdrowienia,
SŁA
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Taaaaak,
O krwawnikach jeszcze.... Dla Ciebie Marysiu wprost stworzone ;:3
To niedoceniane u nas byliny. Ja jestem bardzo z nich zadowolona. Kwitną i u mnie w tej chwili. Czego chcieć więcej w okolicach 1 listopada ;:173
Takiego jaśniutkiego nie mam, ale kupiłam inne, np. kremowego ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu Dziś przesadzałem swój orzech laskowy i chyba zamierza być zimozielony, jeszcze nawet jeden listek mu się nie przebarwił. Połowę jednak urwałem żeby się lepiej przyjął. Podobną historię z kotem miałem dziś - Emilka mi zeżarła łopatkę na sos i musiałem jechać kupować nowe mięso :evil:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”