Miałam w tym roku po raz pierwszy kilka krzyżówek Kozuli. Wśród nich K/37 F8 ( chyba) . Do tej pory nie miałam do czynienia z tak twardym pomidorem

Czekałam i czekałam aż trochę zmięknie i nie doczekałam się.

Pomidor smaczny,ale jak dla mnie jednak ciut za twardy. Na moje szczęście trafiło mi się rozszczepienie tej krzyżówki z owocami w kolorze czerwonym

Ponoć możliwe,jak mi napisał ktoś,kto kontaktował się w tej sprawie z Anią Kozulą.)
Mam wrażenie,że czerwony też ma gen twardości,jednak nie wpływa aż tak spektakularnie na twardość owoców ,jak w przypadku malinowego. Czerwone owoce wielkością i kształtem bardzo podobne do swoich różowych kuzynów,jednak każdy pomidor ma cienką korkową obrączkę na górze i dołeczek na środku

. W przekroju też się nieco różnią- czerwony ma wieksze gniazda nasienne i ciut więcej galaretki.
Przepraszam za jakość zdjęć - były robione z fleszem
Jak smakuje różowy,każdy wie

,natomiast czerwony to taka słodko-kwaśna klasyka pomidorowa. Dla mnie
