Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 3

Post »

Miałam w tym roku po raz pierwszy kilka krzyżówek Kozuli. Wśród nich K/37 F8 ( chyba) . Do tej pory nie miałam do czynienia z tak twardym pomidorem ;:oj Czekałam i czekałam aż trochę zmięknie i nie doczekałam się. :) Pomidor smaczny,ale jak dla mnie jednak ciut za twardy. Na moje szczęście trafiło mi się rozszczepienie tej krzyżówki z owocami w kolorze czerwonym :) Ponoć możliwe,jak mi napisał ktoś,kto kontaktował się w tej sprawie z Anią Kozulą.)

Mam wrażenie,że czerwony też ma gen twardości,jednak nie wpływa aż tak spektakularnie na twardość owoców ,jak w przypadku malinowego. Czerwone owoce wielkością i kształtem bardzo podobne do swoich różowych kuzynów,jednak każdy pomidor ma cienką korkową obrączkę na górze i dołeczek na środku :) . W przekroju też się nieco różnią- czerwony ma wieksze gniazda nasienne i ciut więcej galaretki.
Przepraszam za jakość zdjęć - były robione z fleszem :roll:

Obrazek Obrazek

Jak smakuje różowy,każdy wie :wink: ,natomiast czerwony to taka słodko-kwaśna klasyka pomidorowa. Dla mnie ;:333
Pozdrawiam serdecznie- Ela
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

krynka pisze:Wśród nich K/37 F8 ( chyba)
Równie dobrze mogłaś otrzymać ode mnie nasiona F 2 jeśli rośliny uległy w trakcie uprawy hybrydyzacji. Zauważyłem na swoim balkonowym K37 bardzo duży odsetek kwiatów z wystającym słupkiem.
Uważam, że w przypadku prowadzenia upraw bez izolacji przestrzennej jakakolwiek systematyka pokoleń to science fiction.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

I tak oto w brutalny sposób człowiek zostaje sprowadzony na ziemię ;:306
Jeśli nawet tak się stało- pomidor fajny i wart zachodu :)
Posłałam go trochę na akcję :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

krynka pisze:pomidor fajny i wart zachodu
W kolejne lata przekonasz się czy interesujące Cię cechy w tym pomidorze będą się powtarzać
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

krynka!

Tym sprowadzeniem na ziemię to się nie przejmuj!
Dotyczy to każdej uprawianej odmiany,nie tylko krzyżówek Ani kozuli.
Nawet te jak najbardziej chwalone też nieraz mogą się nie udać.
Najważniejsze jest to,że mamy swoje sadzonki i obserwujemy ich rozwój.I plony.Mniejsze lub większe.

Co do krzyżówek Ani kozuli u mnie w dalszym ciągu będą one przede wszystkim.Trzeba jeszcze kilku lat aby mieć odmianę ustaloną.I nie mam tu na myśli nr 37.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu!

Mam trochę nasion krzyżówek Ani kozuli i postaram się wysłać je na akcję.Tylko przyznam Ci ,że masz rację,akcja wymiany nasion przeszła na inne odmiany, mało kto je uprawia.
Jest małe zainteresowanie a tym samym przechodzi ochota uszczęśliwiania kogoś na siłę.
I dodawania roboty Świstaczkowi Pauli.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ja też mam trochę nasion kozulek. Część wyślę na akcję, ale faktycznie wydaje mi się małe zainteresowanie krzyżówkami. U mnie sporo w tym roku przez pogodę nie było tak ładne jak powinny, ale wszystkim obdarowanym smakowały. Może spróbuję jakieś mniej popularne złapać na akcji. W moich chciejstwach jest winogronek, bo megaronka miałam pierwszy raz i przepyszny.
wojtek i
50p
50p
Od: 26 lip 2013, o 23:54

Post »

K/134 zebra żółta śliwka F6
W tym sezonie miałem 2 krzaczki tej krzyżówki. Roślinki nieco różniły się między sobą ale ponieważ były smaczne nasiona pozyskałem z obu.
Wersja podłużna, bardziej zebrowana
Obrazek
Obrazek

oraz wersja okrągła, mniej zebrowana. owoce mocno pomarańczowe
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Dziewczyny, macie rację, że mało jak na razie Kozulek na Akcji. Ale może jak Paula oficjalną listę zrobi będzie więcej. Odemnie poszły w tym roku K 25 i K 125 na Akcję. Z braku miejsca ( mam tylko 15-16 krzaczków ) sadzę na rok nie więcej jak 3 Kozulowe, bo zawsze conajmniej po 2 krzaki dla porównania. Na przyszły rok będzie na pewno znowu K 25 i pierwszy raz K 20 ( Aimee, jeszcze raz sedeczne dzięki za nasiona ;:196 ) i pewnie jeszcze jakiś dobiorę. Uważam, że sadzenie Kozulek to też wspaniała zabawa, no bo nigdy nie wiadomo, jakie w tym roku będą, takie czekanie jak na Mikołaja - albo coś super, albo rózga :;230 ;:215

PS. Wojtek, a wstaw tego Twojego też tu : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=64458 bo chyba go tam jeszcze nie ma a fajny ;:215
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piszę tutaj w tym wątku ponieważ mam spakowane ale jeszcze nie wysłane nasionka kozulowe:
K/37/4F9 25 x6 szt
K/38/F3 15 x 5
K/42/F3 23 x 10
K/54/F3 21 x 5
K/55/F3 50 x 10
K/77/F5 21 x 5
K/128/F5 34 x 5
K/149/F4 52 x 10
Jeszcze mam parę odmian ale czekam na uzupełnienie listy przez PaulęPolę,Jeśli będzie ich sporo to nie będę pakować.Najwyższy czas aby wysyłać.
Te nasiona są z tego roku.Mam jeszcze trochę innych z 2012 r.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Marga, lista krzyżówek uzupełniona na bierząco, będę ja aktualizować o dzisiejsze przesyłki, ale tam malutko paczek jest.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Listę wysłanych nasionek kozulkowych podałam w odpowiednim wątku.
Kilku krzyżówek nie wysyłałam ze względu na bardzo małą ilość nasion.Zostawiam je do uprawy w przyszłym roku i rozmnożenia.
Tak ogólnie biorąc liczyłam na to,że więcej osób podeśle nasionka Ani kozuli i dlatego tak mało uzbierałam.
Pozdrawiam Maria.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Chciałam ustalić dane dotyczące pomidora opisanego jak K/178 F3 - samokończący malinowy, bardzo plenny.

W 2013 roku sadziłam tego pomidora (sztuk 1 :wink: ) z nasion opisanych z akcji jako 178 F? Zuzia55.
Chciałam dowiedzieć się jak wyglądają kolejne pokolenia tego pomidora u innych którzy go siali w 2013 i 2014 roku.

U mnie ten pomidor był wysoki o niekończącym się wzroście.
W 2014 nie siałam ale mam nasionka zebrane z moich owoców w 2013 r.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Ja go miałam, nie wiem, które to było pokolenie. U mnie też był samokończący, plenny i zdrowy. Owoce barwy malinowej, twarde, nieciapowate.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

K/178
Owoce rzeczywiście malinowe, twarde, na pierwszych 3 gronach miałam 10 sztuk po ok. 40 dag każdy (bardzo podobne do siebie w kształcie lekko spłaszczonej kuli), na kolejnych jeszcze kilka po po ok. 30 dag (może gdybym dała później jeść to byłyby większe).
Nie wyglądały na tak ciężkie ale jak się brało do ręki to budziło u mnie zdziwienie.
Chciałabym aby te cecha plenności i ciągłego wzrostu powtórzyły się w 2015 roku. Smak może rzeczywiście nie nadzwyczajny - po prostu zwykły pomidor, dlatego nie miałam go w 2014 roku bo próbowałam kolejne odmiany, ale na pewno spróbuje znów.

Następne pytanie:
Dlaczego znalazłam identyczne woreczki strunowe z napisem:
177 Orance Strawberry i 133 Malinowa zebra z dzióbkiem F5 pisane czarnym flamastrem - otrzymałam wiosną 2012 roku (nasiona 2011 lub wcześniej) - wyglądają jak krzyżówki Kozuli, a przecież Orange Strawberry jest odmianą ustaloną, a zebra krzyżówką. Ponadto w spisie krzyżówek Kozuli nie ma 177 numeru.
Dlaczego mam nasiona z 2013 roku pod nazwą K/10 Kalman słodki? To też nie jest krzyżówka.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”