Petunia z nasion Cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Petunia z nasion cz.2

Post »

Mariola54 pisze:...
Tak mi też lepiej rosną zwisające , zwykła petunia malusia całkiem stoi w miejscu .
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Na opakowaniu tych wyżej pokazanych jest podany termin wysiewu od początku lutego do końca kwietnia :shock: Z tego wnioskuję, że jak piszecie chyba szybko rosną i wcześnie wchodzą w okres kwitnienia.Liczę, że wystarczy im 3 miesiące i pod koniec maja zakwitną :wink: Jeszcze nigdy nie wysiewałam petunii, zawsze sadzonki kupowałam.
Podobają mi się takie bardziej zwarte, podobne do surfinii, o mniejszych kwiatach, ale nie wiem czy z siewu takie wychodzą.Sadzonki surfinii w sprzedaży, bywają często w maju już bardzo wybujałe, a ja nie chcę mieć w tym czasie jeszcze burzy kwiatów.
agaszkobel
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 kwie 2012, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś siał petunie pełne??
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p
Od: 14 wrz 2010, o 12:12

Post »

Ja wysiałam pełne petunie w środę. Stoją sobie w ciepełku i już widzę pierwsze kiełki. Wysiewam je po raz pierwszy, więc sama jestem ciekawa co z nich wyrośnie.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Też jestem ciekawa tych pełnych ale to już w przyszłym roku o nich pomyślę.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

Pełne miała Gertruda.
Wysiałam tytułem eksperymentu. Coś wzeszło, ale okrutnie wyciągnięte, bo nie było mnie parę dni, a kuweta stała zapomniana bez dostępu światła. Nie wiem, czy coś z nich będzie.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Może nie będzie tak źle i poradzą sobie trzymam kciuki. :D
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Agrestowa pisze:Pełne miała Gertruda.
Wysiałam tytułem eksperymentu. Coś wzeszło, ale okrutnie wyciągnięte, bo nie było mnie parę dni, a kuweta stała zapomniana bez dostępu światła. Nie wiem, czy coś z nich będzie.
Spokojnie -szybko przepikuj już teraz nawet jeśli nie mają liści właściwych dość głęboko aż po same liścienie ,postaw na nieco chłodniejszy i bardziej nasłoneczniony parapet i będzie ok. dojdą do siebie tylko pamiętaj o uszczykiwaniu to ważne szczególnie dla tych pełnych bo maja dość ciężkie kwiaty i na długich gałązkach będą się wyłamywały ,więc trzeba zadbać o to by miały dużo krótkich pędów . Ja swoje dopiero wysiałam w poniedziałek -ale to jeszcze dobry termin ,jak wysiewałam wcześniej to mi bujały i długo potem nie kwitły -niestety mam dość ciemne parapety :roll:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Pawrzes
200p
200p
Od: 21 kwie 2013, o 00:32

Post »

Wczoraj wysiałem pierwszy raz petunie tak więc stresujące dni mnie czekają...
2 lata u mnie na balkonie nie było petunii tak więc trochę się za nimi zatęskniło a forumowicze zarazili sianiem kwiatów których nigdy nie miałem z nasion :)
Pozdrawiam
Paweł
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

A jakie wysiałeś? :D
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31

Post »

Dzisiaj rozłożyłam się w kuchni z petuniami i zaczęłam pikować - jak dożyją do jutra to pstryknę fotkę. Zostawiłam sobie jeszcze 30 klateczek na jutro - bo od tego pikowania aż mi kręgosłup wysiadał. Razem będzie 160 popikowanach petunii. Skorzystałam z waszych rad i pikowałam wykałaczką , następnie nabierałam wody na łyżeczkę do herbaty i delikatnie podlewałam a potem palcami dociskałam delikatnie ziemię . Zobaczymy co wyjdzie bo nie wiem czy dobrze robiłam .Miłego wieczoru ;:3 ;:7
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Wow to szybko pikowałaś mają już listki właściwe?
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31

Post »

Mają po jednym lisku właściwym ,ale nie chciałam dłużej czekać ,bo zaczęły mi się strasznie pokładać, część z nich zwiędła. Co ma być to będzie , najwyżej padną. W razie czego czeka jeszcze druga zapasowa partia ,a to będzie eksperymencik - pozdrawiam Aniu
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Mi została ostania setka do pikowania i koniec z pikowaniem petuni. ;:138 ;:138 ;:138
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

baxiowa toż to całe Opole obdzielisz sadzonkami. :;230
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”