Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród tesciowej, który wziełam pod swoje skrzydla

Post »

Eliza :wit ;:196 dzięki za odwiedzinki.Mieczyki są śliczne ;:4 ;:4 ;:108 ;:224
Awatar użytkownika
majar
1000p
1000p
Od: 26 sty 2011, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elizo, moje cebule mieczyków przechowywane w lodówce, mają kilka warstw suchych łupinek. Czy wszystkie zerwać? Mam jeszcze torebkę małych cebulek roślin, które nie zakwitły. Mają długie cienkie, sztywne liście. Nie wiem co to jest - nie zapisałam nazwy. :oops: Późną jesienią wyszła łodyżka podobna do bardzo malusich mieczyków, ale nie zdążyła zakwitnąć.
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p
Od: 17 lip 2011, o 22:45

Post »

Elizo! Naprawdę powinnaś prowadzić kącik Młodego Chemika!!!! :;230 :;230 :;230 :;230 Hehehehe..... Co zamierzam kombinować z liliami? Na początek to je po prostu posadzę! :) W ubiegłym sezonie miałem odmianę "Casablanca" ale moje psy chyba niezbyt lubią lilie, bo je stratowały, połamały i wykopały... :evil: Ale chociaż przez chwilkę się nacieszyłem ich widokiem a dwie czy trzy zdążyłem ściąć do wazonu, niechybnie przedłużając im życie :) Jak już pisałem w wątku liliowym mam kupiona odmianę "Salmon classic' oraz "Pavane". :) A co do pochwał, to wiesz, jeżeli ktoś zasłużył sobie pracą na efekty to i pochwały się pojawiły! A słuchaj jeszcze, kiedy sadzisz mieczyki i czy jakieś mogę wsadzać do donic (głupie pytanie - wiem...) ? :D
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Maju może to jest acidantera, nazywana też mieczykiem abisyńskim.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kurcze napisałam się napisałam i wszystko szlag trafił - skasowało mi sie w pierony wszystko :twisted: nooo dobra drugie podejście... :?

Gosia123A witam serdecznie :wit . Nie ma za co, a ja cieszę się że podobają Ci się moje mieczyki :tan

majar nawet niech Cie nie korci obrywać ich z tych łupinek, ponieważ one chronią cebulę przed nadmiernym wyschnięciem. Po wykopaniu, i podsuszeniu cebulek obrywa się tylko tą przybrudzoną "koszulkę" a reszte zostawia. Dopiero jak będziesz już miała zamiar sadzić a przedtem moczyć przeciwko grzybom i wciorniastkom to wtedy je możesz ogołocić z tych łupinek wymoczyć i posadzić. Nawet jak nie masz zamiaru ich moczyć to takie gołe też posadź - szybciej wtedy będą kiełkować :D
A ta roślinka o której piszesz to zielonego pojecia nie wiem co to może być, zrób najlepiej im zdjęcie i pokaż nam wtedy łatwiej nam będzie ją zidentyfikować ;:136

Igorze ojj tam od razu jakiś tam kącik... ja też się uczę - w zeszłym roku sama pierwszy raz moczyłam cebule, więc niestety nie wiem tez wszystkiego :wink: ojjj u mnie w zeszłym roku też kundel teściów zmasakrował mi lilie i nie doczekałam się ich kwitnienia ;:223
Mieczyki będę sadzić jak pogoda na to pozwoli i ziemia będzie na okolo 10 cm odmarznięta. Zazwyczaj sadzę miedzy połową a koncem kwietnia ;:108 A mieczyki można posadzić do donic, tylko nie za gęsto aby nie miały ścisku i w miare do głębokich tych donic aby korzenie swobodnie mogły sobie rosnąć - i wcale to nie głupie pytanie :uszy
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p

Post »

O, to git malina, posadzę o donic :) moje ukochane to te zielonkawe mieczyki, masz może? :)
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Igorze mam też zielonkawe :lol: właściwie to dodawałam już je tutaj :D
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Też mam ten ,,seledynek'' , nie wyszedł mi zbyt ładny. Miał dużą konkurencję , teraz posadzę w lepszym miejscu. ;:108
Awatar użytkownika
Igor _ 89
500p
500p

Post »

Oj, to przeszukam dokładniej Twój wątek :) no zobaczymy co mi wyjdzie jak posadzę :) mieczyki jak zwykle bajkowe :)
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tadku może w tym roku ładniej Ci zakwitnie i będzie cieszył oczy ;:108

Igor a ja jak zwykle dziękuję ;:196
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Ostatnio w jednym z zaprzyjaźnionym wątku czytałam, jak to dziewczyny nie lubią mieczyków...
Wiesz, co ? Chyba podam im namiary na Twój ogród, żeby zobaczyły, co tracą :!:
Elizo czy jest jakaś odmiana gladioli o której marzysz ;:170
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Też myślę , że będzie rewelka :tan :tan No właśnie Elizko , czy jeszcze jest jakiś o którym marzysz ;:7 ;:7
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Iwonko, też się spotykam z wypowiedziami wielu osób że nie przepadają za mieczykami, albo ze wzgledu na to że trzeba je wykopywać, albo im sie przewracają, lub krótko kwitną..., ale pomimo tego lubią na nie patrzeć :;230

hmmm czy jest jakiś o którym marzę... ojjj ja o wielu jeszcze marzę :;230 nasza Anita ma tych odmian 400 a ja zaledwie 210, więc możesz sobie sama odpowiedzić na pytanie czy jeszcze o jakiejś odmianie marzę a raczej odmianach :;230

Tadku jak pisałam już Iwonie tych do szczęścia brakuje mi jeszcze z 200 :;230 wszystkie mi sie podobają i wszystkie bym chciała mieć :heja nooo ale nie ma rzeczy niemożliwych :;230 a poza tym nowych odmian cały czas przybywa... trudno najwyżej zbankrutuje :;230

Powinnam się chyba już leczyć tak jak w AA bo to już się nazywa choroba a nie fioł :;230
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

400 :shock: 210 :shock: Chyba żartujesz :lol: Powiedz mi, gdzie będziesz szukała kolejnych egzemplarzy, bo chyba nie na marketowych półkach ?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

o nie na marketowych półkach nie wiem czy kiedykolwiek się takie pojawią ;:224 to są odmiany kolekcjonerskie głównie z czech, słowacji i innych krajów... nasza forumowa Anita je sprowadza, hoduje i kolekcjonuje :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”