Zdejmij zraza z podkładki, ukorzeń i się przekonaj. Tylko licz się z tym, że nie posiadając chlorofilu, nie da rady sie wykarmić i w niedługim czasie zemrze z głodu

Nie byłbym tego taki pewny. Wydaje mi się, że czasem mogą one dawać odrosty. Przykładowe zdjęcie poniżej. Nie wiem, czy wszsytkie główki są od jednej mamusi czy są to siewki, ale jedno jest pewne - roślinki rosły nie tylko pojedynczo ale także czasem i w grupach.theoria_ pisze:Z tymi Echinopsis to jakiś dziwny sezon był, sporo osób nie miało szczęścia do kwiatów. Chyba rzadko zdarzają się E. subdenudata z odrostami, gdzieś w sieci spotkałam się nawet z informacją, że one rosną tylko pojedynczo
Ja bym był daleki od uznawania tego, co w kwiaciarni jako typ a tego co w naturze jako formamoritius pisze:Tomku - jak sam piszesz, to forma. A ja przejrzałem dość dużo zdjęć takich typowych "kwiaciarniaków" i chyba nie było nigdzie rośliny z odrostem ;).
Co do zdjęć: dziwnemoritius pisze:Te na własnych korzeniach są (zielonych części mają tyle, że nie poradziłyby sobie z wykarmieniem całej rośliny)
1, 2, 3.
A moje jest bardziej w takim kolorze. Co do kupowania w centrach/marketach/etc - u mnie w mieście pierwszy raz od 15 lat w tym roku w kwiaciarniach pojawiły się kaktusy bezchlorofilowe.