Moritiusowe kaktusy i sukulenty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moritiusowe kaktusy i sukulenty

Post »

Dla mnie to bez znaczenia, mniej czy bardziej żółta. Z resztą już o tym pisałem.
Zdejmij zraza z podkładki, ukorzeń i się przekonaj. Tylko licz się z tym, że nie posiadając chlorofilu, nie da rady sie wykarmić i w niedługim czasie zemrze z głodu :twisted: . Chociaż skoro jesteś taki pewny, że to variegata to nie musisz się o to martwić.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rzeczywiście warte obejrzenia Twoje roślinki. Mnie - już tradycyjnie - najbardziej się spodobała Pereskia grandifolia. :lol:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Sporo się u Ciebie dzieje.
W imieniu fanklubu mamilarii dziękuję za dedykację :wink: Czy M. marksiana kwitła już u Ciebie?
Z tymi Echinopsis to jakiś dziwny sezon był, sporo osób nie miało szczęścia do kwiatów. Chyba rzadko zdarzają się E. subdenudata z odrostami, gdzieś w sieci spotkałam się nawet z informacją, że one rosną tylko pojedynczo ;:224
Awatar użytkownika
phoebs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2008, o 01:20

Post »

Ja mam E. subdenudata z "dzidziusiem" :wink:
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Henryku, ty dowcipnisiu :lol:. Niemniej masz rację - pereskia jest świetna. Ciekawe, co wyjdzie z tego owocu ;).
Paula - ta mammillarka jest u mnie już 1,5 roku i jeszcze nie kwitła. Jak nie jestem za mammillarkami, tak ta przypadła mi do gustu (to przez te fotki z kwiatami obejrzanymi w necie :D).
Co do subdenudaty - też byłem zaskoczony jak zaczęła mi deformować doniczkę :P. Usunąłem wszystkie odrosty, z z czego 2 tylko nadawały się do posadzenia.
Artur - z żółtymi to jest o tyle ciekawa sprawa, że podobno da się je na własnych korzeniach utrzymać. Ja jednak nie chcę próbować jak na razie, bo to mój jedyny egzemplarz :P. A propos - tak wyglądała jakieś 2 tyg. po zaszczepieniu. Nie było widać, że to aurea :P:

Obrazek
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aurea (w domyśle bez chlorofilu) na własnym korzeniu?! A to ciekawe :P Spróbuj ją ukorzenić i utrzymać bez podkładki :twisted: W centach ogrodniczych/marketach na wiosnę będziesz miał takie żółte kulki na pęczki także bez obaw.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

theoria_ pisze:Z tymi Echinopsis to jakiś dziwny sezon był, sporo osób nie miało szczęścia do kwiatów. Chyba rzadko zdarzają się E. subdenudata z odrostami, gdzieś w sieci spotkałam się nawet z informacją, że one rosną tylko pojedynczo ;:224
Nie byłbym tego taki pewny. Wydaje mi się, że czasem mogą one dawać odrosty. Przykładowe zdjęcie poniżej. Nie wiem, czy wszsytkie główki są od jednej mamusi czy są to siewki, ale jedno jest pewne - roślinki rosły nie tylko pojedynczo ale także czasem i w grupach.

Obrazek
TB510.2 Echinopsis subdenudata forma

Inna para kaloszy, że nie były to takie typowe E.subdenudata tylko jakaś ich forma.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te na własnych korzeniach są (zielonych części mają tyle, że nie poradziłyby sobie z wykarmieniem całej rośliny)
1, 2, 3.
A moje jest bardziej w takim kolorze. Co do kupowania w centrach/marketach/etc - u mnie w mieście pierwszy raz od 15 lat w tym roku w kwiaciarniach pojawiły się kaktusy bezchlorofilowe. A poza tym obiecałem sobie, że zrywam z roślinami kwiaciarnianymi/marketowymi, chyba, że pojai się coś naprawdę niezwykłego typu jakaś chamaelobiwka (ale na to się nie zanosi). A tak biorę się od przyszłego sezony za rośliny z numerkami polowymi (a jak widać, w tym już zacząłem ;)).

Tomku - jak sam piszesz, to forma. A ja przejrzałem dość dużo zdjęć takich typowych "kwiaciarniaków" i chyba nie było nigdzie rośliny z odrostem ;).
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

W takim razie mój jest jednym z nielicznych :wink: W każdym razie dowodzi, że czasami dają odrosty.

Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

moritius pisze:Tomku - jak sam piszesz, to forma. A ja przejrzałem dość dużo zdjęć takich typowych "kwiaciarniaków" i chyba nie było nigdzie rośliny z odrostem ;).
Ja bym był daleki od uznawania tego, co w kwiaciarni jako typ a tego co w naturze jako forma :wink: Raczej powinno być odwrotnie. Zwłaszcza, że te kwiaciarniane E.subdenudata to jakaś hybryda. Typowe roślinki nie mają tych charakterystycznych dużych, białych areol.
Poniżej fota z mojej kolekcji. To typowe E.subdenudata (trzy roślinki na samym dole po lewej). Wyglądają nieco inaczej.

Obrazek

Te z natury są nieco inne, bo niektóre egzemplarze na stanowisku miały ciernie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
bod333
200p
200p
Od: 22 paź 2011, o 19:56

Post »

Witam.
W tym roku również e. subdenudata zamiast kwiatami postanowił obdarzyć mnie odrostami. Ciekawe co zaserwuje w przyszłym roku. Obrazek
Bogdan.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moritius pisze:Te na własnych korzeniach są (zielonych części mają tyle, że nie poradziłyby sobie z wykarmieniem całej rośliny)
1, 2, 3.
A moje jest bardziej w takim kolorze. Co do kupowania w centrach/marketach/etc - u mnie w mieście pierwszy raz od 15 lat w tym roku w kwiaciarniach pojawiły się kaktusy bezchlorofilowe.
Co do zdjęć: dziwne :| Może podkładka w przypadku mamilari jest przysypana żwirem :idea: :wink: Przypomniała mi sie historia z Gymnocalycium mihanowichii (koloru ciemnofioletowego lub wpadającego w brąz) jak by nie patrzeć pozbawionego chlorofilu a jednak teoretycznie żyjącego na własnych korzeniach.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Te gymnaki nie są pozbawione chlorofilu. Jeśli to gymno jest bez chlorofilu to jest czerwone :idea:
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Ja mam takiego i rośnie normalnie w ziemi, więc jakby nie miał chlorofilu, to by nie żył :D
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur, fioletowy mihanowicz jak najbardziej z chlorofilem. Za fioletowo-brązowy kolor odpowiadają inne barwniki.
Co do form bez chlorofilu - o ile pamiętam, np żółte jesienne liście przeprowadzają coś w stylu naprawdę mało wydajnej fotosyntezy. W nich chloroplasty przekształcane są w chromoplasty. Podejrzewam, że zaburzenie takich form polega (tzn żółtych bo czerwone na własnych korzeniach giną) właśnie na produkcji chromoplastów zamiast chloroplastów, albo na jednoczesnej produkcji obu organelli przy nadprodukcji tych z żółtym barwnikiem. Nie wiem, tu musiałby wypowiedzieć się jakiś znawca tematu ;).
Pozdrawiam, Aleksander
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”