Ogródek aleb-azi
- MariaTeresa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Re: Ogródek aleb-azi

Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Iza buszowałam ostatnio po Twoich okolicach, no tak +_ 50 km
i mam takie pytanie dotyczące dziko rosnących kwiatów:
co to może być? kwitnie na fioletowo, obok - razem z zawilcami gajowymi ???
Nie mogłam zobaczyć z bliska (wnuczek zasnął w samochodzie , nie chcieliśmy trzaskać drzwiami),
widziałam te kwiaty z okna samochodu, taka fioletowa mgła, ale dobrze widoczna.
To było na trasie z Wadowic do Krakowa.
Jakie fiolety pokazałaś na ostatnim zdjęciu? - zawilec blanda?

i mam takie pytanie dotyczące dziko rosnących kwiatów:
co to może być? kwitnie na fioletowo, obok - razem z zawilcami gajowymi ???
Nie mogłam zobaczyć z bliska (wnuczek zasnął w samochodzie , nie chcieliśmy trzaskać drzwiami),
widziałam te kwiaty z okna samochodu, taka fioletowa mgła, ale dobrze widoczna.
To było na trasie z Wadowic do Krakowa.
Jakie fiolety pokazałaś na ostatnim zdjęciu? - zawilec blanda?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odpowiem elsi -te fioletowe chmurki w lesie to żywiec gruczołowaty - zidentyfikowany w moim wątku przez Grażynkę - kogrę na 50 stronie. Zobacz czy to ta roślinka, o którą ci chodzi.
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Właśnie chyba dostałam coś takiego. Co to jest?
Wyjazd służbowy, czy towarzyski? Mnie by się przydało wyrwać z domu na chwilę

W imieniu nieobecnej Izy pozwolę sobie odpowiedzieć - zawilce greckie 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Marto dziękuję bardzo. Wczoraj koleżanka przywiozła mi mówiąc, że to coś. Przez forum już mnie coś nie interesuje, ja chcę wiedzieć 

- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Wesolutko już u Ciebie, widziałam rannikowe poletko, moje też się ładnie rozsiały, ale młodsze są.
Ciemierniki przepiękne
Ciemierniki przepiękne

- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Izulku, kropeczki na płatkach kwiatów, to ziarenka ziemi. Ale widzę, ze i Twoje białe są lekko zaróżowione ... Nadal jednak nie wiem, jakiego mam ciemiernika.
A twój bordowy jest tak piękny, ze dech zapiera! No i cała reszta ... Cudne kolory hiacyntów
A twój bordowy jest tak piękny, ze dech zapiera! No i cała reszta ... Cudne kolory hiacyntów

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Cudny ten zawilec
Izabelko, wracaj szybciutko

Izabelko, wracaj szybciutko

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Iza-belko
cały czas mam oko na Twój ogród 
Powiem szczerze, brakuje tu Ciebie

Powiem szczerze, brakuje tu Ciebie

- Zielona_Ania
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Piątek, wypogadza się, może będzie pogoda na weekend
. A gdzie Ty ?
Poproszę o jakąś relację ogródkową - czy coś nowego się pojawiło, rozkwitło...

-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witajcie
Dziękuję za opiekę nad ogródkiem
- odwdzięczę się kiedyś
Martuś - pięknie podlewałaś, Ave również i Tobie dziękuję. Starałyście się i wszystko pięknie rośnie. Nie przywiozłam niczego z wyprawy, miejscowość malutka i asortyment ogrodniczy skromny. Zawilca greckiego zgadłaś na piątkę w serduszku
Marto.
Mario Tereso - niebo płacze deszczem, ale i słonko przeziera przez chmury. Wiosna to pora odrodzenia i myślę, że musimy myśleć o tym co przed nami. Przyjdą ciepłe dni, świat rozkwitnie majem. A w sercu i pamięci każdego z nas zostanie wspomnienie tego strasznego zdarzenia. I pomimo wielkiego smutku rodzi się radość z kwitnącej roślinki, uśmiechu dziecka, spojrzenia bliskiego człowieka, machnięcia psiego ogona, łaszącego się kota...
Eluś - wędrowniczko
Botanicznie, to od mojej okolicy do okolicy Wadowic jest cały wszechświat. Dorotka rozszyfrowała żywca gruczołowatego. W mojej ubogiej i jałowej okolicy niestety nie występuje, a jeśli nawet, to nie masowo. Natomiast zawilca greckiego bezbłędnie zidentyfikowała Marta.
Goś - zawilca, jak już wiesz od Marty greckiego, dostałam w "ośmiopaku" zimą ubiegłego roku. Po okresie spoczynku wylądował jesienią w ogródku i efekt przerósł moje oczekiwania
Wyjazd był służbowy, ale i tak warto się ruszyć...
Aguś - to moje pierwsze rozsiane ranniki, rosną w tym miejscu od początku, ale nigdy jeszcze się nie odzieciły... Postanowiłam ich nie ruszać z tego miejsca- tyle czekania, że szkoda byłoby je stracić. W imieniu ciemierników - dzięks
(tak na pewno mówią ciemierniki)
Czarodziejko - wiem, że nie ustaniesz w poszukiwaniach imienia swojego ciemiernika, ale to chyba będzie trudne zadanie. Może to jakaś krzyżówka Helleborus niger F66 albo D12
. Ale takiego z czerwonym słupkiem nigdzie nie widziałam... A co do hiacyntów, to znalazłam żółtego. Jeszcze nie rozkwitł w pełni, ale to ON
Aniu Różana - zawilec maleńki, zmieścisz z łatwością
Wracałam szybciutko, bo tęskniłam
Halinko - dziękuję za dobre oko
Wróciłam i będę braki nadrabiać... Widziałam przejazdem okolice Sącza i Tymbarku. Ależ tam wiosna już pełną gębą
w porównaniu z moją wczesną wiosenką ...
Aniu Zielona - mówiłam, że zamawiałam pogodę na weekend, bo mam wolny a zaległości ogrodowych duuuużoooo. Czy coś się pojawiło? Są tulipanki ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo się zachmurzyło, ściemniło i włączała się lampa. Ale zdążyłam coś tam pstryknąć - zaraz coś wkleję

Martuś - pięknie podlewałaś, Ave również i Tobie dziękuję. Starałyście się i wszystko pięknie rośnie. Nie przywiozłam niczego z wyprawy, miejscowość malutka i asortyment ogrodniczy skromny. Zawilca greckiego zgadłaś na piątkę w serduszku

Mario Tereso - niebo płacze deszczem, ale i słonko przeziera przez chmury. Wiosna to pora odrodzenia i myślę, że musimy myśleć o tym co przed nami. Przyjdą ciepłe dni, świat rozkwitnie majem. A w sercu i pamięci każdego z nas zostanie wspomnienie tego strasznego zdarzenia. I pomimo wielkiego smutku rodzi się radość z kwitnącej roślinki, uśmiechu dziecka, spojrzenia bliskiego człowieka, machnięcia psiego ogona, łaszącego się kota...
Eluś - wędrowniczko

Goś - zawilca, jak już wiesz od Marty greckiego, dostałam w "ośmiopaku" zimą ubiegłego roku. Po okresie spoczynku wylądował jesienią w ogródku i efekt przerósł moje oczekiwania

Aguś - to moje pierwsze rozsiane ranniki, rosną w tym miejscu od początku, ale nigdy jeszcze się nie odzieciły... Postanowiłam ich nie ruszać z tego miejsca- tyle czekania, że szkoda byłoby je stracić. W imieniu ciemierników - dzięks

Czarodziejko - wiem, że nie ustaniesz w poszukiwaniach imienia swojego ciemiernika, ale to chyba będzie trudne zadanie. Może to jakaś krzyżówka Helleborus niger F66 albo D12

Aniu Różana - zawilec maleńki, zmieścisz z łatwością

Halinko - dziękuję za dobre oko

Aniu Zielona - mówiłam, że zamawiałam pogodę na weekend, bo mam wolny a zaległości ogrodowych duuuużoooo. Czy coś się pojawiło? Są tulipanki ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo się zachmurzyło, ściemniło i włączała się lampa. Ale zdążyłam coś tam pstryknąć - zaraz coś wkleję