Ranczo Nokły cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ranczo Nokły cz.3

Post »

;:138 Śliczny ten "gorejący krzew", :wit pozdrawiam.
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja dziś przejrzałam całą te ostatnia część , szkoda że nie wszystkie zdjęcia są dostępne .
Chciałam zobaczyć wszystkie Wasze kwiatki , bo iglaki już prawie wszystkie widziałam .
Piękną kolekcję hortensji żona wybrała .ja też je bardzo kocham .Cudne rododendrony i azalie .
Jutro zobaczę 1 część .
Genia
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

DOROTKO- dziękuję za odwiedziny, cudeńka pokazuję, ale nie kuszę,ja tylko pokazuję co może rosnąć w każdym ogrodzie, a tych "cudeniek" jeszcze trochę mam do pokazania, zapraszam do ich oglądania.

JOLU- dziękuję za odwiedziny, wiciokrzew Browna przyjemnie pachnie, ale zapach ten nie rozchodzi się po całym ogrodzie (jak np maciejki).Powojnik "Tangucki" , w ubiegłym roku, mimo że był małą sadzonką, dużo urósł. Poniżej zdjęcie powojnika zrobione zaraz po kupnie.

Obrazek

Sośnicę można spotkać w Centrum Ogrodniczym przy Zemborzyckiej w Lublinie, ale jej cena jest dość wysoka.

EDYTO- dziękuję za odwiedziny w ogrodzie.

GENIU- dziękuję za odwiedziny i za pozdrowienia dla mojej Zosieńki. Sośnicę kupiłem od sprzedawcy na targu, który, przywozi je bezpośrednio z Niemiec, kupiłem czteroletnią sadzonkę za 70 zł. Po Twoim sygnale o nieotwieraniu się zdjęć, zajrzałem na początek mojego 3 wątku , nie wiem dlaczego nie otwierają się zdjęcia, całe szczęście że dotyczy to około dziesięciu zdjęć, od Fotosika od ponad roku nie miałem jeszcze przekroczonych miesięcznych limitów.

Wszystkie kwitnące w naszym ogrodzie kwiaty pokazywałem na Forum , bezpośrednio w czasie kwitnienia, trudno mi zliczyć ile tych kwiatów jest, jeżeli drzewa, krzewy, czy iglaki staram się policzyć, to z kwiatami już straciłem kontrolę ile ich jest. Zapraszam do I części, bo tam jest najwięcej opisane o ogrodzie i otoczeniu ogrodu.

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, sośnicę mam już kilka lat i jest już duża, natomiast sosnę koreańską kupiłem dopiero w 2009 roku, mam nadzieję że razem z innymi sosnami, kupionymi w ubiegłym roku będą zdobiły za kilka lat nasz ogród.

KATARZYNO - dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, berberys Wilsona, przez cały rok jest trudno zauważalną w ogrodzie rośliną okrywową ( u stóp powojnika), natomiast jesienią, daje się zauważyć z daleka, swoim wyglądem jakby" płonącego ogniska".

Kontynuacja zdjęć roślin rosnących na Placu Centralnym

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Witaj Tadeusz - gdzie kupowałeś Świerka Wężowego?
Cze Modrzew Draft gubi igły na zimę?
Zastanawiam się nad kupnem tych drzewek.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

Same rarytasy pokazujesz na tych ostatnich zdjęciach! ;:138
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, świerk wężowy kupiłem na allegro( kupiłem tam wiele cennych , a trudno dostępnych roślin), z internetu wiem że w swojej ofercie ma szkółka "PINUS" w Starym Zamościu prowadzona przez p.p. Kurowskich, u nich również kupiłem w przeszłości kilka ciekawych roślin. http://www.pinus.net.pl/

Modrzew "Draft" , kupiony w Płoskim , gubi igły na zimę, nie jestem pewien, ale nie ma modrzewi nie gubiących igieł na zimę.

ANETKO- dziękuję za odwiedziny, pokazane ostatnio rośliny, takie jak sośnica, jodła hiszpańska, świerk wężowy, jodła "Glauca", czy dzisiejszy świerk "Inwersa" są rzeczywiście trudno dostępnymi rarytasami w ogrodzie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Tadeusz widzę że przekrój ilości gatunków drzew iglastych w Twoim ogrodzie jest imponujący. ;:138 Bardzo ładny świerk Inversa, czy pędy płożące są skracane gdyż ładnie jest zagęszczony.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te czerwone szyszeczi (kwiaty?) to z Inversy? Cudna jest ta odmiana!
Ciąge nie znam odpowiedzi, dlaczego u mnie nie mogę dostać takich rarytasów??? :(
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZENKU-dziękuję za odwiedziny, zdecydowana większość roślin w ogrodzie to rośliny iglaste, podejrzewam ( nie liczyłem), ale 2/3 to iglaste, a 1/3 liściaste.Świerk "Inversa" w ubiegłym roku poprzez moje niedopatrzenie utracił przewodnika, w czasie majowych przymrozków, chroniąc młode pędy świerku , narzuciłem na roślinę włókninę.

Włóknina ochroniła młode pędy, poza przewodnikiem, gdyż tkanina włókniny na samym wierzchołku rośliny ściśle przylegała do rozpoczynającego wzrost pędu przewodniego, i stąd przewodnik mi przemarzł.To nauczyło mnie że okrywając wiosną roślinę przed przymrozkami trzeba wbić palik obok chronionej rośliny, by góra palika była wyższa od rośliny, by włóknina opierała się na wbitym paliku, a nie na roślinie.

Pędów płożących jeszcze nie przycinałem, dotychczas nie przeszkadzały mi one w koszeniu trawnika, ale, nie wiem jak będzie dalej, czy nie będę musiał ich skracać.

ANETKO-dziękuję za odwiedziny, czerwone" szyszeczki" są wytwarzane wiosną, przez świerk "Inversa", z tych "szyszeczek" po pewnym czasie uwalniają się rodniki, pylą one jak by się z nich kurzyło, a później resztki odpadają.Mój świerk jest jeszcze młody i powoli poznaję wzrost tej rośliny i rozwój jej poszczególnych stadiów.

Świerk "Inversa" i inne "wynalazki" nie są tanie, gdyż są trudne w produkcji( szczepione), stąd trudno je znaleźć w szkółkach szczególnie nastawionych na szybki zysk. Ja większość swoich "wynalazków" zakupiłem i internecie na Allegro.

Najpierw znajduję to co chcę kupić, później patrzę, czy ma inne rośliny, które również widział bym w swoim ogrodzie( kupując 3, czy 5 roślin i płacąc tylko za przesyłkę tak jak by za jedną roślinę , wtedy koszt zakupu jednej rośliny jest niższy niż bym kupił tylko jedną roślinę), a następnie klikając na nick sprzedającego czytam komentarze wystawione przez osoby które wcześniej kupiły towar u tej osoby.

W ten sposób kupiłem już co najmniej 20 ciekawych roślin, których nie mogłem znaleźć w szkółkach w pobliżu mojego miejsca zamieszkania. Uważam że po dokładnym zaznajomieniu się z opinią o sprzedającym i jego ofertą jest pewność że się nie zostanie oszukanym na towarze i pieniądzach, kupując na allegro unikam jak ognia zakupu " okazji za pół ceny", bo to z daleka "śmierdzi".

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Tadeusz zapewne masz jakiegoś sprzedawcę, którego możesz polecić :wink:
Czy trwają już u Ciebie przygotowania do wysiewu papryki? Ja wysiałam wczoraj..zaczęło się szaleństwo :heja siewów !
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JUDYTO- dziękuję za odwiedziny, mogę Ci polecić każdego sprzedawcę na Allegro, pod warunkiem że sprzedaje dłużej niż jeden rok i ma wszystkie( no prawie wszystkie,bo każdemu może się zdarzyć jedna,góra dwie oceny negatywne) pozytywne komentarze, a te warto czytać, przed każdym zakupem roślinek.

Na razie nic nie wysiałem ,ale mam zaplanowany siew papryki, ( no, może i kilka ziarenek pomidorów) w okresie 29.01 godz.14.00 do 31,01. godz. 14.00- które są najlepszymi dniami według kalendarza biodynamicznego wydawnictwa działkowiec. Z kalendarza tego zawsze korzystam, kiedy tylko planowane przeze mnie czynności zgrywają się z kalendarzowymi i nie ma innych przeszkód.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Donneczka
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 00:15

Post »

witaj Tadeuszu..mam pytanko. Widze że masz sośnice. Powiedz czy dobrze zimuje? Mam na nią chęć juz od trzech lat ale powiedzino, że lubi wymarzac.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Witaj Tadeuszu!
Zainteresowała mnie Twoja trzmielina oskrzydlona z placu centralnego.Napisz, proszę czy liście tej trzmieliny przebarwiają się jesienią na czerwony kolor?
A może to cecha wszystkich trzmielin? :oops: :?:
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Śliczny tamaryszek. Jest w tym krzewie taka zwiewność...
dwostr - trzmielina oskrzydlona to ta cudownie czerwona jesienią. Fortune'a nie ma już tego kolorku.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też chciałąm zapytać o polecanego przez Ciebie sprzedawcę- mam jakoś ciągle opory przed takim spospbem kupna- i choć czytam pozytywne opinie, to zastanawia mnie, jak ten specyficzny towar jest pakowany... Ile z przychodzących, zamówionych roślinek przeżywa?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”