Rano popadał przez chwilę deszczyk, jednak pogoda deszczowa trwała zaledwie kilkanaście minut i przyszła kolejna fala upału

Cieszył mnie ten deszcz, choć prawdę powiedziawszy nie było po nim śladu na działce - tak było sucho

Zastanawialiśym się nawet, czy tam w ogóle spadł

Oczywiście dzień był pracowity - zakopałam kilka róż, przygotowałam stanowisko pod lawendy i ... zrobiłam bardzo ładne zakupy roślinkowe oraz wielki 80l wór ziemi, rękawiczki gumowe i azofoskę
Na początek przedstawiam wykonany wczoraj klombik:
wewnątrz magnolia Satysfaction, w tyle thuje Holmstrup, cis o b.wolnym przyroście, po bikach krzewuszki Candida, a z przodu pięciorniki - różowy i biały

Miejsce trawy będzie porastał płożący, zadarniający, biały barwinek, który już został tam wsadzony

(jutro wytnę darńspomiędzy roslin). Na razie tak zostaje, ale pewnie z czasem coś tam jeszcze podosadzam wokół

.
A teraz dzisiejsze zakupy:
a wśród tej gromady doniczek są:
skalniaczek na sklaniak
barwinek różowy pełny i niebieski o dużych kwiatkach

- nareszczie udało mi się je zdobyć
Białe fiołeczki wonne - troszkę klapnięte, bo bardzo gorąco dzisiaj było, ale po podlaniu pięknie się podniosły

Fiołki będą miały swoje miejsce na różanej rabacie
kolejna krzewuszka Candida - to moje ulubione (oprócz wspaniałych barw - od bieli poprzez blady róż, aż do różu przy przekwitaniu, mają też ładniejsze niż inne i większe kwiaty), więc będę miała ich kilka w ogrodzie
Floks na skalniak w pięknej barwie lila:
Trzmieliny - 3szt.
Nowy lilak - miał być inny, ale ten urzekł mnie kolorem kwiatów
Z kolei w ogrodzie zaczęły rozkwitać azalie i rhododendrony

Póki co mają rozwinięte dopiero pojedyncze kwiaty, a resztę w pąkach, ale zawsze już coś
Claudius - wczoraj jeszcze w pąkach, a dzisiaj zachwycał kwiatami
Percy Wiseman w pełnej krasie:
Azalie:
Na razie tyle - reszta się budzi ze snu
W związku z tym, że uwielbiam koliste formy (są spokojne, przyjemne) - wykonałam dzisiaj kolejną rabatę różaną na planie koła
Wewnątrz wsadzony został William Sheackespeare, a wokół The Fairy naprzemiennie z lawendą

Tu jeszcze w trakcie pracy - wykop dołków :-? - każdy dołek porządnie uzbrojony w kamień

. Wszystko trzeba było kuć kilofem i wybierać, a dopiero wtedy do dołków ziemię ze sklepu ogrodniczego
Mam nadzieję, że wszystko się przyjmie