Ogród Moni cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
OK
100p
100p
Od: 14 kwie 2009, o 00:20

Post »

:shock: Żartujesz :shock:
Pozdrawiam, Olga
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:lol: przyjedziesz akurat w czasie kiedy jeszcze róże nie kwitną, a lilaki i tulipany będą przekwitać :roll: Może chociaż jakaś piwonia zakwitnie :wink: :D Zobaczysz hortensję - jest już b.ładna :D
Awatar użytkownika
OK
100p
100p

Post »

U Ciebie na pewno jej dobrze :D
I na pewno będzie kwitło wiele roślin, zresztą przecież nie tylko kwiaty zdobią :wink:
Pozdrawiam, Olga
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

vertigo pisze:
OK pisze:A pokażesz mi ogródek na żywca :?:
jasne :wink:
a mnie też weźmiecie?? :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

też pytanie :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:D Rano popadał przez chwilę deszczyk, jednak pogoda deszczowa trwała zaledwie kilkanaście minut i przyszła kolejna fala upału :D Cieszył mnie ten deszcz, choć prawdę powiedziawszy nie było po nim śladu na działce - tak było sucho :roll: Zastanawialiśym się nawet, czy tam w ogóle spadł :lol: Oczywiście dzień był pracowity - zakopałam kilka róż, przygotowałam stanowisko pod lawendy i ... zrobiłam bardzo ładne zakupy roślinkowe oraz wielki 80l wór ziemi, rękawiczki gumowe i azofoskę :D
Na początek przedstawiam wykonany wczoraj klombik:
wewnątrz magnolia Satysfaction, w tyle thuje Holmstrup, cis o b.wolnym przyroście, po bikach krzewuszki Candida, a z przodu pięciorniki - różowy i biały :D Miejsce trawy będzie porastał płożący, zadarniający, biały barwinek, który już został tam wsadzony :wink: (jutro wytnę darńspomiędzy roslin). Na razie tak zostaje, ale pewnie z czasem coś tam jeszcze podosadzam wokół :lol: .
Obrazek

A teraz dzisiejsze zakupy:
Obrazek

a wśród tej gromady doniczek są:
skalniaczek na sklaniak
Obrazek

barwinek różowy pełny i niebieski o dużych kwiatkach :D - nareszczie udało mi się je zdobyć :D :D :D :D
Obrazek

Obrazek

Białe fiołeczki wonne - troszkę klapnięte, bo bardzo gorąco dzisiaj było, ale po podlaniu pięknie się podniosły :D Fiołki będą miały swoje miejsce na różanej rabacie
Obrazek

kolejna krzewuszka Candida - to moje ulubione (oprócz wspaniałych barw - od bieli poprzez blady róż, aż do różu przy przekwitaniu, mają też ładniejsze niż inne i większe kwiaty), więc będę miała ich kilka w ogrodzie :D
Obrazek

Floks na skalniak w pięknej barwie lila:
Obrazek

Trzmieliny - 3szt.
Obrazek

Nowy lilak - miał być inny, ale ten urzekł mnie kolorem kwiatów :D
Obrazek

Z kolei w ogrodzie zaczęły rozkwitać azalie i rhododendrony :D :D Póki co mają rozwinięte dopiero pojedyncze kwiaty, a resztę w pąkach, ale zawsze już coś :D :wink:
Claudius - wczoraj jeszcze w pąkach, a dzisiaj zachwycał kwiatami :D
Obrazek

Percy Wiseman w pełnej krasie:
Obrazek

Azalie:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na razie tyle - reszta się budzi ze snu :D

W związku z tym, że uwielbiam koliste formy (są spokojne, przyjemne) - wykonałam dzisiaj kolejną rabatę różaną na planie koła :D
Wewnątrz wsadzony został William Sheackespeare, a wokół The Fairy naprzemiennie z lawendą :D :D :D :D Tu jeszcze w trakcie pracy - wykop dołków :-? - każdy dołek porządnie uzbrojony w kamień :roll: . Wszystko trzeba było kuć kilofem i wybierać, a dopiero wtedy do dołków ziemię ze sklepu ogrodniczego :roll:
Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że wszystko się przyjmie :D
Awatar użytkownika
OK
100p
100p

Post »

I Ty mówisz, że nic nie będzie kwitło :?: :!: :shock:
Pozdrawiam, Olga
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Moni ja też mam krzewuszkę białą i mówisz ,że ona różowieje jak przekwita :?: :shock:
Danusia mówiła mi o takim krzaczku i myślałam ,że to jakiś mutant :lol: :lol: :lol:
Moja już ma spore pączki kwiatowe więc niedługo się okarze jak to z nią jest :)
Miałam ją jutro wsadzić na działce ale podobno idą przymrozki i na razie zostawiam ją na balkonie :roll:
Zakupy piękne, zwłaszcza kolor lilaka i floksików jest niezwykły :)
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cynthia pisze:Moni ja też mam krzewuszkę białą i mówisz ,że ona różowieje jak przekwita :?: :shock:
Danusia mówiła mi o takim krzaczku i myślałam ,że to jakiś mutant :lol: :lol: :lol:
Moja już ma spore pączki kwiatowe więc niedługo się okarze jak to z nią jest :)
Miałam ją jutro wsadzić na działce ale podobno idą przymrozki i na razie zostawiam ją na balkonie :roll:
Zakupy piękne, zwłaszcza kolor lilaka i floksików jest niezwykły :)
Cynthio, jeśli masz Candidę, to tak powinno być :wink: Tu moja pierwsza Candida, którą mam trzeci sezon - co roku mocno przycinam po kwitnieniu i dzięki temu obficie kwitnie i mocno się zagęszcza (w tym roku jest już naprawdę gęstym, 60cm krzaczkiem), a kolor kwiatów - jak widać :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WOW :shock:
Dzięki Moniu za zdjęcie :D A ja tyle się zastanawiałam czy ją kupić ,czy nie :roll:
A ona jest przepiękna ;:138
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cynthia pisze:WOW :shock:
Dzięki Moniu za zdjęcie :D A ja tyle się zastanawiałam czy ją kupić ,czy nie :roll:
A ona jest przepiękna ;:138
Moja ma już pąki kwiatowe i niedługo zakwitnie, to wrzucę bieżące zdjęcia :D Mam też 3 krzewuszki Nana Variegata o podobnych kwiatach, ale pstrych lisciach - też ładna odmiana, ale trąbki kwiatów nieco mniejsze i bardziej wydłużone - ta, moim zdaniem, jest najładniejszą z krzewuszek :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni ta moja balkonowa też już ma spore pączki kwiatowe....nie mogę się już doczekać kwiatków :!: :D
Koniecznie pokaż swoją w pełni rozkwitu, będzie czym oczy nakarmić :D
Miłego dnia :)
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pokażę, pokażę i Candidę i Variegatę Nana :wink: Gdyby tamta miała takie ciut większe trąbki, to pewnie byłaby ładniejsza :lol:
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

vertigo pisze:
dominikams pisze:A jak twoja Konferencja? Moja jakby lepiej, ale sama już nie wiem :roll: Podlałam ją raczej solidnie kilka dni temu. Ale czy to dotarło na głębokość korzeni? Wczoraj jak kopałam na działce, (tam, gdzie nie zagospodarowane), to sucho jak pieprz :evil: Pocieszam się, że tam nie podlewane w ogóle :roll:
ja też swoją mocniej podlałam i czekam na poprawę :roll:
zastanawiam się jednak czy ją cos nie podgryzło :?
Ja wczoraj znów podlewałam drzewka i krzewy, postawiłam tam zraszacz i aż porobiły się kałuże, więc mam nadzieję, że woda wsiąkła głębiej. W ogóle to być może Konferencja ma mieć takie liście wiotkie? :roll: :roll: U mnie jednak nie wydają się oklapłe, tylko takie bardziej w dół :lol: (to ci wytłumaczyłam 8) ). U mnie raczej nic nie podgryzło, chyba, że jakieś larwy (ale nie mam za dużo na działce, od czasu do czasu jakiś drutowiec sie trafi, ale nie ma żadnej plagi). Gryzoni nie ma, bo mam 2 kotki pogromczynie wszystkiego co się rusza :lol: , a zwłaszcza norników. Na działce już od roku wszystko wytępione.

Tak sobie pooglądałam nowe fotki, i śliczna ta krzewuszka Candida - nie widziałam jej niestety u nas nigdzie :cry: A też uwielbiam te zmieniające się kwiatki. Mam 2 variegaty nana, ukorzenione z patyczków w zeszłym roku (bo u nas w sklepach też nie mieli na wiosnę, dopiero później, ale już wtedy miałam małe sadzonki). Więc w razie czego to na jesieni czy wczesną wiosną uśmiechnę się do ciebie po sztoberki Candidy, ok? Uwielbiam ukorzeniać :oops:

No i jeszcze o okrągłej rabatce różanej chciałam :D Powiem ci, że taki pomysł jest mi bardzo bliski. Też mam okrągłe rabatki (chociaż na razie sąposadzone rośliny, a jeszcze trzeba to wszystko doprowadzić do ładu i składu). Podzielam twoje zdanie - koliste są super :wink: U mnie borówki rosną w kole, tylko dość dużym. W środku ma być postawiona ławeczka :lol:
A rabatkę z pięciornikami mam podobną - są 3 pięciorniki, dwie róże, berberys o zielonych liściach, które pięknie się przebarwiają na ostry pomarańcz jesienią, a w środku oliwnik wyprowadzony na drzewko.

Nie otwierają mi się foty z barwinkiem, a tak chciałam zobaczyć :cry: Chyba koło mnie są kiepskie sklepy ogrodnicze, bo nic takiego nie widziałam :evil:

Współczuję kopania w kamieniołomie :? Niestety wiem, jak to jest :(
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko, sztoberki masz zaklepane :wink:
Co do rabat - u mnie większość jest wykonanych na planie koła, a różane to niemal wszystkie :roll: Wklej swoje fotki - moze być u mnie, a najlepiej załóż swój wątek :wink: :D Zachęcam :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”