W tym roku ukorzeniałem w słoikach i dopiero jak pojawiały się korzonki sadziłem do ziemi. Przy bezpośrednim sadzeniu do ziemi (bez korzeni) lepiej zadbać o zwiększoną wilgotność powietrza a nie miałem aż tylu plastikowych kubków do przykrycia.Tylko jedną odmianę ukorzeniałem w doniczce pod przykryciem a wynikało to z faktu, że miałem tylko 2 sadzoneczki.
Moje dopiero dziś będę pikować. Zaczynają pokazywać kolorki, dwa są wyraźnie inne, a reszta bardzo podobnie się przebarwia.
Zobaczymy, co pokażą jak jeszcze podrosną
Moje rosną zgrupowane w jednej części pojemnika. Nasiona musiały się przesunąć przed wykiełkowaniem. Będzie zabawa z pikowaniem :/
Dzisiaj wysiałam krewniaczkę koleusów - perillę. Pierwszy raz i bardzo jestem ciekawa efektów.
Witam, wysiałam 15 marca koleusy, powschodziło najwięcej blumego, ale wczoraj przy wietrzeniu zauważyłam że placyk na środku jest chyba zarażony pleśnią lub jakiś grzyb wszedł. Siewki są małe, nie mają liści właściwych. Co mam teraz zrobić by wszystkie nie padły?? POMOCY!!! Dodam że już nie przykrywałam folią.
Ostatnio stosowałam przeciwgrzybiczo nadmanganian potasu 1 tabletka/0,5l (akurat taki mam spryskiwacz)koszt 30 tabletek 6zł więc się bardziej opłaca niż previcur który wcześniej stosowałam ale ze względu na cenę szukałam innej alternatywy. Nadmanganianem opryskuje prawie zawsze -przynajmniej co 2-3 podlewanie a previcur musiałam przy dużej ilości roślinek skąpić.