Ola, Norbercie musicie spróbować z czymś na czym Wam nie zależy. Ja też byłam pełna obaw i najpierw było kilka, później zaciekawiona efektem próbowałam kolejne a teraz żałuję, że niektóre się bałam i nie dałam do hydro. Powiem Wam, że te w korze rosną mi dobrze, ale jak spojrzę na te w hydro to nagle te w korze już nie wyglądają tak super. Ewidentnie brak odpowiedniej wilgotności powietrza powoduje, że w korze słabiej rosną. To parowanie wody z doniczki plus stały dostęp do wody działa zadziwiająco. To jest to o czym pisała
Mirka, że rosną lepiej, kwitną chętniej i dłużej utrzymują kwiaty. Roślina jest w super kondycji wizualnie.
Mój
Mini Mark w korze wyglądał kiepsko, ewidentnie czegoś mu brakowało, już myślałam, że szykuje się na drugą stronę. Od 3 mc jest w hydro i zaczyna szaleć z korzeniami i nowy liść, który rośnie zapowiada się, że będzie większy, silniejszy niż te wcześniejsze.
Może miarą sukcesu hydro będzie to, że jak mam w hydro zdrową roślinę to korzenie tak szybko przyrastają, że po roku obowiązkowo trzeba przesadzić a niektóre nawet szybciej.
Joanno (Art) z pewnością problemem jest to, że w hydro masz same po przejściach. Jak wrzucam zdrową roślinę i przypilnuje, żeby korzenie nie zgniły to uwierz mi wulkan energii. Moje też chorowitki długo się zbierały a teraz już widzę, że niektóre muszę przesadzić, bo korzenie w doniczce się nie mieszczą.
Odnośnie nawozu z tego co pamiętam
Mirka tylko nawozi dolistnie. Prawda? Ja tak samo jak Ty
Joanno nie widziałam siebie z opryskiwaczem, bo już i bez tego opryskuje żelazem, beta-chikolem i citroseptem. Nawóz mam do hydro. Jest to nawóz naturalny, bez zapachu i testuje już go od paru miesięcy. Nazywa się Astivit w płynie. Kupiłam ostatnio konduktometr i zmierzyłam przewodnictwo przygotowanego nawozu wynosiło ok 200?S w wodzie deszczowej. Sprawdziłam też w doniczkach z hydro wartości były do 250 ?S. i tylko w paru przypadkach były większe, ale to już było widać, że na keramzycie na powierzchni występuje zasolenie. Co drugie dolewanie wody daje z nawozem.
Na tą chwilę uważam, że to super nawóz do hydro. Zmniejsze ciut dawkę nawozu do rozpuszczona, gdyż z tego co czytałam lepiej żeby przewodnictwo było do 200 na maxa do 300 w przypadku Phalaenopsis i Dendrobium. Teraz czekam na deszcz, bo muszę keramzyt wymoczyć w doniczkach.

a deszczu brak