Na starym po nowemu 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na starym po nowemu 4.

Post »

Masz bardzo ładne lilie, Beatko! ;:333
Liatra już Ci pokazuje kolorek ;:111
Śliczna jest ta potargana aksamitka! ;:215 Też taką siałam, m.in., ale nie mam żadnej. ;:222 Zapewne ślimaki wrąbały na śniadanko. ;:224
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko, co jest na tym zdjęciu? Bo patrze i patrzę nie wiem na co ;:306
Obrazek

Wszystko teraz cudnie kwitnie, nie tylko maki i aksamitki. Te pomarańczowe są ładniejsze od żółtych, ale jak są to trzeba mieć i te i te ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Iwonko pozwolisz ,ze odpowiem zamiast Beatki to Anafalis perłowy o ile dobrze sie znam na roślinkach :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
asikowo
100p
100p
Od: 10 kwie 2016, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak dobrze że jest takie forum i można się o tylu roślinkach dowiedzieć, np.o anafalisie. Aksamitka ta pomarańczowa śliczna, muszę się nią zainteresować i poszukać w przyszłym roku. Lilie masz giganty- bardzo ładnie u Ciebie:)
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Tak, tak to anafalis perłowy, a ja muszę spróbować herbatki z kurdybanka :wit
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko dzięki za nasionka i ewentualnie ociupkę tej czerwonej driakwi. ;:196 :tan Jest cudna. ;:138
U Ciebie wszystko kwitnie na potęgę...ten czosnek główkowy, coś ostatnio wszędzie go widzę...chyba mnie do niego ciągnie. :wink:
To może ja też spróbuję herbatki z kurdybanka....u mnie go pod dostatkiem. Tylko jak ją przyrządzić, tak po prostu zalać wrzątkiem?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Aniu, anabuko1 - ja już listę powojników i róż mam na kolejny sezon. I teraz wielki dylemat - wybrać 3 z 20 powojników i 3 z 50 róż ;:306
Na białą hostę też mam chrapkę, jest taka cudna ;:108 I tak nią kuszą w ofertach sprzedażowych :uszy
Mnie się pierwszy raz floksy ciutkę wysiały, ależ się cieszę. :tan

Alunia :wit
Dziękuję ;:168
Tę śliczną postrzępioną aksamitkę mam od Iwonki1, zadbała abym miała nasiona najwyższej klasy. I miałam 100% wschodów ;:215 Bardzo polecam.
Jest wielka i na prawdę cudowna. I Iwonka i ta aksamitka ;:215
Po cichutko napiszę, że w rzeczywistości ta aksamitka jest jeszcze ładniejsza niż na fotkach.

Lucynko, bardzo lubię liatrę, mam białą i fioletową. Ta biała jest u mnie dużo wyrywniejsza niż ta druga. Ale fioletowa i tak zawsze zdązy ją dogonić potem w kwitnieniu.
A te duże aksamitki siałam na moje zimne parapety w marcu i mam je tylko w donicach. Bo inaczej też na pewno stanowiłyby zbyt szybko przysmak dla ślimaków.
Dzięki Iwonce1 mam wspaniale obsadzoną największą donicę ;:167 Wystarczają trzy sztuki i metr kwadratowy jest z głowy :tan

Iwonko1 - tak jak Jadzia pisze - to anafalis. Bardzo lubię kolor tych liści. Są zimozielone, więc stale wiadomo gdzie jest ta roślinka. Wprawzie nie za bardzo mi się podoba jak już kwitnie na całego, ale to i tak nic nie zmienia abym zaliczała ją do moich ulubionych roślin. Anafalis jest bezobsłygowy, tylko go ścinam przed zimą, troszkę nad ziemią. Liście cały czas są srebrno szare.
A siałaś tę białą aksamitkę? Bo moje zaczynają kwitnąć, ciekawa jestem jakie będż ich główki. Bo kolor się zgaza.
I mam kolejną świetną wiadomość, mam jednak białą jeżówkę od Ciebie! Dziękuję! ;:196

Jadziu, zdecydowanie toż to on, anafalis. ;:215 Ten Twój jest taki sam? U Ciebie prawie wszystko inaczej się prezentuje, no choćby ta wielka dziewanna ;:215
No hibiskusy mają już duże pąki, i sporo ich w tym roku. :tan
Zawilec japoński co roku tak szaleje, uwielbiam go ;:167
A to fioletowe to jarmuż (nie mam niestety kapusty), mam go w dużej donicy razem z koktailowymi pomidorkami.

Asiu, niestety ani jedna drzewiasta lilia nie przetrwała u mnie minionej zimy, ale reszta to wyszła na podziw dobrze i nawet z wielką zupełnie nie spodziewaną nazwiązką. W grupie lilie wyglądają fantastycznie, więc cieszę się, że się tak namnożyły.
Wcale się nie ziwię zaniteresowaniem tą strzępiastą aksamitką. Jest zjawiskowa.
Anafalisa też bardzo polecam, jak dla mnie to roślina wręcz idealna dla zapracowanych ;:108 A przy tym delikatna na rabacie, pasuje chyba do wszystkiego.

Iwonko0042, nic nie wysłałam bo nie dałaś mi zielonego światełka z pozwoleniem jak pytałam. A jest teraz sezon wakacyjny więc bywają wyjazdy i nie zawsze taka przesyłka pasuje. Czekam na dezyzję czy nadal jesteś zainteresowana.
Jeśli lubisz herbatki ziolowe, to i kurdybanek Ci zasmakuje. Ale ja już mam takie smaki, że np herbata rumiankowa smakuje mi wybornie.

Eluniu, mam już zebrane nasiona driakwi. Mam też dla Ciebie krokosmię, może zakwitnie już w przyszłym roku bo to młode cebulki, ale trawka jest ładna i zdrowa.
Elfe ma już pączki, nie zawiodła ;:167 I znów wyskoczyła mocno w górę.
Czosnki na pewno polecam, w ciemno, są rewelacyjne. A te dwa na ostatnich relacjach z mojego ogrodu to cieszę się, że są zgodne, bo były sobie w skrzynce z ich zdjęciem i nie miałam żadnej gwarancji, że te dwie ostatnie cebulki to one - ale tak, udało się. Od sierpnia trzeba już polować :tan
Tak, kurdybanka potraktować jak inne ziółka, zalać wrzątkiem pod przykryciem, 5 - 10 minut i gotowe. Albo pić solo, albo z sokiem albo tak jak wcześniej pisałam z miętą i melisą lub dodać do innych mieszanek ziół.
Nigdy nie piłam tylu ziół co w tym roku. A wszystko to dzięki Jadzi ;:3

Też u Was tak niesamowicie wiało minionej nocy?
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Beatko za pamięci...czy możesz napisać nazwę tego czosnku żeby znowu nie wtopić. Ostatnio kupiłam a to był inny (hair).
Już się cieszę na harbatkę...jutro mam wolne więc sobie zapodam. :D
;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko nie mam już Elfe po zimie wypuściła mały pędzik i niestety usechł ;:145 Dwie róże straciłam, ale to i tak nieźle, bo wydawało się że więcej :wink:
Przeszkód miałam kilka ale nie pisałam jakie, bo nieciekawe wierz mi :D Zaraz wyślę pw bo pamięć ma rewelacyjna ale króciutką ;:168 Anafalis jak dla mnie jest agresywny i jak go zostawiam w spokoju to zawładnąłby połową ogrodu...więc wyrywam :wink:
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Beaby pisze: Alunia :wit
Dziękuję ;:168
Tę śliczną postrzępioną aksamitkę mam od Iwonki1, zadbała abym miała nasiona najwyższej klasy. I miałam 100% wschodów ;:215 Bardzo polecam.
Jest wielka i na prawdę cudowna. I Iwonka i ta aksamitka ;:215
Po cichutko napiszę, że w rzeczywistości ta aksamitka jest jeszcze ładniejsza niż na fotkach.
No to teraz już moją chęć posiadania tej piękności rozbuchałaś na całego ;:306
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mój Anafalis taki sam jak Twój lecz jeszcze go nie zauważyłam może skutecznie go uprzątnęłam :wink: bo tak się rozrastał.Jednak Bylica Ludovica to całkiem co innego wyrosła ponad miarę, a ma mieć tylko 70 cm .Ona nawet w wodzie się ukorzenia tak jak Odętka i fajnie stoi w wazonie ..Beatko mój Hibiskus też ma już pąki bo jakoś nie zwracałam na niego uwagi
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Ależ u Ciebie kwiecia ;:oj . Niektóre znane inne dla mnie trochę mniej ale wszystko piękne ;:138 . Bardzo różnorodnie u Ciebie ;:108 . Kępa zawilca japońskiego powaliła mnie na kolana ;:oj . Aksamitki to bardzo słoneczne kwiaty a ja w tym roku nie mam ani jednej :roll: . Niestety zapomniałam wysiać i jakoś tak wyszło. Pozdrawiam i udanego weekendu życzę :wit .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Beatko, jak się cieszę, że udało się z białą jeżówką :heja Tym bardziej, że nie byłam tego pewna, a na dodatek całą zimę spędziła w doniczce, a nie w gruncie. Miałam je do wydania na jesieni, ale tak lało cały czas, że nie miałam jak ich zabrać i tak zostały. To jednak żywotne panny ;:63
Już się sama pogubiłam co siałam, a czego nie ;:202 Jakieś aksamitki mi wykiełkowały, ale siane do gruntu (bo w domu już nie miałam miejsca). Czy są tam białe to się dopiero okaże. Ogólnie sianie do gruntu mi nie wyszło, siałam różne nasiona, a wschodów jakoś nie widzę ;:218 A może tak pieliłam, że wypieliłam doszczętnie? Maki sypałam szczodrą ręką, a tymczasem mam tylko trzy ;:145 Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Eluniu, to Red Mohican. Jest wysoki, ten wyższy mam na ok 1,20 metra. Bardzo mi się podoba.
Ja piłam kurdybanka razem z Tobą ;:172 Tylko dodałam sobie do tego jeszcze liść orzecha, miętę i melisę. Jestem alergikiem, a jak mnie taka mikstura nie uczula to na prawdę musi być ok :tan

Obrazek

Marysiu, cieszę się, że już Ci się co nieco ponaprawiało ;:168 ;:196
A zostawisz Elfe czy odbije na przyszły rok? Moja już kwitnie i ma ładny spory krzak, a też wiosną była cięta przy samym gruncie.
Może obydwie te róże Ci jeszcze odbiją.....
A Anafalis to chyba musi trafić na świetny grunt aby był ekspansywny, To moje zdjęcie to cały on u mnie czteroletni.... Więc maleńko go. Ale w razie czego to się go łatwo wyrywa na szczęście.

Obrazek

Alunia, całkowicie podzielm Twój zachwyt nad tą aksamitką. ;:108
W ogóle lubię wysokie aksamitki bo są pięknie rozkrzewione i fajnie się trzymają. I są dużo łatwiejsze do siania.
Parę lat temu zapytałam znajomej czy chce 4 aksamitki ode mnie ;:306 , jak je przywiozłam to się aż za głowę chwyciła ze zdumienia bo to były te zwykłe ale te bardzo wysokie. Też cudne. Niestety jakoś mi się ich nasiona zatraciły.

Jadziu, na pewno się piszę na tę bylicę ludovicę, bardzo mi się u Ciebie podobała.
Cassandra ma jednak już pączusie ;:138
Cieszę się, że i Twoje hibiskusy już prawie gotowe do kwitnienia, Ja na swoje stale zerkałam bo to w sumie nowe nabytki a w tym roku pierwszy raz je przyciinałam na wiosnę.
Zastanawiąm sie nad odętką ale nad różową, tylko czy da się ją uspokoić na rabacie by nie była aż nadto ekspansywna?
Jak dobrze, że wreszcie nadszedł czas na moje ukochane rozwary

Obrazek

Ewelinko, no a taki fajny rok jest na aksamitki ;:172
Ale fatalny na nasturcje, przynajmniej u mnie. Z roku na rok je miałam a w tym roku cisza, nawet z tymi wysianymi.
Ten zawilec japoński jest jak z bajki, co roku mnie zachwyca....
No mam miszmasz roślinny, przyznaję się bez bicia. ;:306 Ale i tak 3/4 roślin to dzięki FO, albo tu poznane albo stąd przysłane ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko1, może maki się jeszcze rozhulają.
A jak ja się cieszę z tej białej jeżówki ;:138 ;:196
No ja mało co sieję bezpośrednio do gruntu, bo wschody są zaraz pożerane....
Dlatego sieję od razu na zewnątrz, w kwietniiu lub w maju ale do dużych donic i mam pewność, że wszystko ładnie wzejdzie.
W tym roku bezpośrednio do gruntu siałam tylko czarnuszkę ( na nowe miejsca), oczywiście smagliczkę, ślazówkę i klarkię.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30