Nasze 1500 m2 - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze 1500 m2 - cz.2

Post »

Gosiu, kompozycja z oknem świetna ;:333 lustro też mam na rabacie, fajnie powiększa moją różankę, nadając jej głębię.
Róże są wspaniałe i jest ich tak dużo - jak ich nie pragnąć ;:306 mam tak samo, widzę i chcę mieć ;:219 Obecnie staranniej wybieram odmiany, która zapraszam do siebie, te bardziej wrażliwe podziwiam u innych.
Deszczu u mnie aż nadto, pada co dzień, do tego wieje - efekt, w weekend ścięłam wiadro przekwitłych kwiatów ...
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Domoniko ja i tak długo się broniłam przed wirusem różycowym :lol: Ale co zrobić, gdy one takie piękne ;:173 Drobnokwitowe różyczki kupiłam bez większego przekonania, bo do tej pory gustowałam wyłącznie w wielkokwiatowych, ale teraz też jestem nimi zachwycona. A gdy utworzy większy krzak dopiero będzie cudo...

Ewelinko te powojniki były u mnie jako pierwsze, więc już nie raz musiałam dać sobie radę z obcinaniem :roll: Ale fakt, że łobuz ładnie komponuje się z innymi :D Oj nie wiem, czy ta nowa choroba to dobrze w moim wypadku, w końcu miejsca nie przybywa...

Alu to telima.

Ewuniu ewarost no nie wiem, czy taka niegroźna... Miejsca nie przybywa, a one dość spore potrafią być. Nie wyobrażam sobie ogrodu tylko z trzema grupami roślin :roll: Bez wszystkich pozostałych cudności? :shock: To jednak nie dla mnie, choć te wymienione przez ciebie bardzo lubię :D

Mariolu dziękuję za pochwałę donic, tak to juta, a biały wzorek to część starej firanki :D Gdyby wszystkie powojniki tak kwitły to byłoby już po mnie, pewnie kupiłabym wszystkie odmiany ;:306

Ewuniu 36jj to mnie nie pocieszyłaś ;:306 Już się boję tej nowej choroby, bo takie bylinki jednak zdecydowanie łatwiej upchnąć niż róże i mniej wymagające... U mnie trochę popadało, ale już znowu sucho, a to też nie za dobrze ;:185

Ewuniu ewarm u mnie na szczęście nie było burz. W liliach zatopiłam się kompletnie...

Kasiu oj tak, lilie warto mieć, nie dość, że ładne to jeszcze większość cudnie pachnie...

Aniu anabuko a która róża to Concerto? Bo nie kupowałam żadnej z tą nazwą, ale mam kilka nn. Lilie dopiero zaczynają.

Izo brzmi fantastycznie :D Z takich rzeczy można zrobić naprawdę fajne ozdoby do ogrodu ;:108 poszukaj koniecznie.

Soniu one same się tak skomponowały :D No właśnie ta ilość odmian róż mnie przeraża, bo jest ich zdecydowanie więcej niż miejsca u mnie w ogrodzie ;:306 Dziękuję za pochwały, ostatnio coraz bardziej urzekają mnie takie klimaty... Masz rację, niby by się chciało, żeby wszystko było już zrobione na tip top, ale na dłuższą metę i tak nie wyobrażamy sobie życia bez tych prac :lol:

Martusiu szkoda, że nie wszystkie powojniki takie bujne, wtedy dopiero byłby widok... Róże jeszcze młodziutkie, ale starają się biedne.

Marlenko lustra bardzo fajnie wyglądają w ogrodzie, mam jeszcze jedno, ale em musi mi zrobić stojaczek na nie. Zakupy różane też niby się staram robić z głową, ale czasami trudno się oprzeć ;:223 U jednych za dużo deszczu, u innych za mało -niesprawiedliwa ta natura...
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opowiem wam jaką historię mrożącą krew w żyłach przeżyłam ? Byłam akurat u rodziców, gdy przyszła mieszkająca w pobliżu bratowa i spytała czy chcę zobaczyć niespotykanego ptaka. Ja tam zawsze pierwsza, gdy chodzi o zwierzątka, więc czym prędzej poszłam z nią. Po drodze próbowałam coś podpytać, nawet mi przyszło do głowy, że próbuje mnie wkręcać, ale nic nie chciała zdradzić. Gotowa na wszystko dałam się podprowadzić pod drzewo, gdzie już stały zaaferowane dzieci brata i patrzyły w górę. Niedaleko stał brat uśmiechnięty od ucha do ucha, patrzę więc w górę, a tam? kilka metrów nad ziemią siedzi malutki kotek, patrzy na nas i miauczy żałośnie bojąc się zejść na dół. Nawet trochę podobny do sowy :lol: . Pewnie zabłąkał się na podwórko, a że tam "przywitał" go pies, czmychnął na drzewo. Ja zwierzątkowa Matka Teresa od razu narobiłam rabanu, że on taki biedny, zmęczony, głodny na pewno, i jakby go tu ściągnąć, żeby na górze z głodu nie musiał umrzeć? Gdy byłyśmy już bliskie z bratową wzywać straż pożarną, zobaczyłam brata idącego do nas z drabiną. Niestety gdy koto-ptak zobaczył, że ktoś do niego się zbliża zamiast dać grzecznie się ściągnąć z drzewa, zaczął uciekać od pomocnej dłoni. Jako drogę ucieczki wybrał gałąź, i tu mały zonk, bo każdy człowiek wie, że gałąź kiedyś się kończy, wiedza ta chyba nie jest znana kotom, bo uciekinier nie zamierzał się zatrzymać, nawet gdy brat przestał go ?ścigać?. Jak teraz o tym piszę, to wyobrażam sobie jak musiała wyglądać ta scena z boku, brat wyłażący coraz wyżej, ja z bratową nie wiedzące czy bardziej bać się o niego czy o kotka i maluchy obok z hasłem ?nie mogę na to patzieć?? W pewnym momencie usłyszeliśmy pacnięcie i słowa brata ?spadł?. Najpierw zamarliśmy, a potem w te pędy jedno przed drugim rzuciliśmy się za siatkę, bo drzewo rosło przy końcu podwórka. Bałam się co tam zobaczymy, a tymczasem po kocie nie było nawet śladu. Po jakimś czasie poszukiwań brat wypatrzył go przyczajonego w trawieObrazek. Byliśmy pewni, że jest ciężko ranny, więc za nic w świecie nie chcieliśmy go tam zostawić na pastwę psów i powolnej śmierci. Stanęliśmy przed nim, aby zwracać jego uwagę, a brat po cichu zakradł się od tyłu. Ciężko przypłacił swoją dobroć, bo kotek bronił się jak najprawdziwszy tygrys. Ostatnio tak dzikiego kota widziałam w dzieciństwie ;:214 . Czym prędzej trafił do klatki i wreszcie mogliśmy ocenić czym przypłacił upadek. Maluch cały czas rzucał się na klatkę, prychał jak wściekły, ale na szczęście nie wydawało się, że coś mu dolega. Wstawiliśmy mu jedzonko i daliśmy spokój, bo był cały przerażony. Z początku trzymał się z daleka od miseczek, ale zostawiony sam sobie ochoczo skorzystał z poczęstunku, co tylko utwierdziło nas w przekonaniu, że wyszedł cało z opresji. Gdy dwa dni później byłam u niego w odwiedzinach dał się już nawet pogłaskać delikatnie, co prawda sycząc na wszelki wypadek ostrzegawczo, jednak w porównaniu z tym co było na początku to istny aniołek z niego się zrobił ;:170
A oto sprawca całego zamieszania ? Batman, pseudo Spadochroniarz :D
Obrazek
Już nie mogę się doczekać, kiedy da się wyprzytulać Obrazek

A w ogrodzie pysznią się sami moi ulubieńcy ? powojniki, róże, lilie, floksy, liliowce, złocienie? I w ten oto sposób kolejny miesiąc musi trafić na listę tych absolutnie najpiękniejszych :lol:

Rhapsody in Blue
Obrazek

Rosarium
Obrazek

Westerland ? gdyby wszystkie kwitły tak obficie i tak pięknie pachniały przepadłabym z kretesem
Obrazek

Obrazek

Casanova opłakana już wiosną otrząsnęła się z pozimowego niebytu i nawet kwitnie :heja
Obrazek

Kristall zdążyła mnie już zauroczyć ;:173
Obrazek

Papa Meidland ? kwiaty ma tak ogromne, a płatki tak cudne, że serducho od razu mi mocniej bije Obrazek
Obrazek

Kroenenbourg kolejna z mojej fazy fascynacji bordowymi różami Obrazek
Obrazek
Obrazek

I kilka nn ? gdyby ktoś poznawał będę wdzięczna za typy Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie może zabraknąć powojników czemuż, ach czemuż wszystkie nie mogą tak kwitnąć Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Xerxes zrobił mi prawdziwą niespodziankę ? objawił się po dwóch latach i kwitnie ;:138
Obrazek

No i moje pachnące pięknisie, kompletnie zwariowałam na ich punkcie Obrazek
Apricot Fudge
Obrazek

Starburst
Obrazek

Brindisi
Obrazek

Pink Flavour
Obrazek

Nn
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak według niektórych wygląda Patricia Pride :twisted: Patrząc na nie zastanawiałam się w jakim zaćmieniu umysłu postanowiłam posadzić je wśród różowych i czerwonych kwiatów, sprawa się wyjaśniła, gdy zerknęłam na znacznik...
Obrazek

Goździki ogrodowe, te dopiero pachną ;:173
Obrazek

Obrazek

Kamienne i kropkowany
Obrazek

Obrazek

Powiem wam, że jak się tak napatrzę, nawącham to już nic mi nie przeszkadza ;:306 . A to zaledwie preludium, bo jest jeszcze cała masa innych kwitnień

Liliowiec Bonanza
Obrazek

Rudbekie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Złocienie
Crazy Daisy
Obrazek

Obrazek

Maruny nigdy za wiele, z największą przyjemnością przygarnęłam takie od Soni Obrazek
Obrazek

Obrazek

Reszta następnym razem, bo mnie pogonią za ilość zdjęć :pogon
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jejuuuuu- jakie widoki!!!
Róże przecudne, powojniki- och, i ach, lilie, liliowce jak marzenie,
Historia o kociaku ;:167 Ja w niedzielę też stałam się posiadaczką kolejnego kociaka- całego czarnego, a przyniosłam go z ... kościoła.
Biedny, całą mszę przesiedział przy bocznym ołtarzu cichutko, po mszy pytam księdza czy to kot parafialny, czy jak? i usłyszałam, że ktoś go podrzucił pod kościół i można go zabrać. No to zabrałam ;:167
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

No wiadomo, ze róże i przecudowne powojniki najbardziej przyciągneły moja uwagę, ale goździki ;:167 Sa dla nich bardzo konkurencyjne :wink:

Dobrze, że historia z kicią szczęśliwie się skończyła ;:138
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jasny gwint! Ale powojniki! U siebie posadziłam chyba 4, trzy zakiwtły tak sobie wiosną, a jeden kwitnie teraz. I tylko ten jeden mi się naprawdę spodobał. Ale Twoje są cudowne, naprawdę piękne. NIe wiedziałam, że mogą aż tak kwitnąć. Chyba będę musiała z nich zrezygnować, okazuje się, że nie mam pojęcia, jak je uprawiać, kiedy ciąć itd. Może to przez niewłaściwe cięcie nie chcą kwitnąć tak jak powinny?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Czytałam i byłam ciekawa co to za ptak tam będzie ;:306 . Myślałam, że może jakaś papuga komuś uciekła ;:224 a tu o kotku mowa. Dobrze, że wszystko dobrze się skończyło. Swoją drogą koty zawsze spadają na 4 łapy przecież :wink: . Imię ma genialne, Batman z niego jak nic ;:306 . Twoje ogrodowe zdjęcia przepiękne ;:138 . Twoje powojniki dają popis ;:333 . Oj żeby tak wszystkie chciały ;:173 . Lilie to dobra miłość bo nie zajmują tak dużo miejsca jak np róże ;:306 . Pozdrawiam i udanego wieczorku życzę :wit .
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Małgosiu ale historia z kociakiem, no na szczęście dobrze wszystko ;:215 , powojniki masz śliczne, róże również, z tym opłakiwaniem róż to tak jest, u mnie nie tylko róże już opłakałam, ale i katalpę, judaszowca, albicję, a one wszystkie ruszyły :tan
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Małgosiu Spadochroniarz super bohater ;:215 ... pomalutku przywyknie do głasków i będzie odwdzięczał się trrrraktorrrkiem ... mam taką "dzikuskę" :lol: Maruna fajnie uzupełnia pustostany na grządkach ... moja jeszcze malutka, a powojniki masz... zajefajne, jak mówi moja siostrzenica ;:306
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu dziękuję w imieniu roślinek. U nas w kościele też często widzimy czarnego kota, ale on księdza jest, więc pewnie nie odda :lol: Świetnie, że kolejny kotek znalazł kochający dom ;:333

Aniu Ann te goździki długo kazały na siebie czekać, ale warto było. I te kulturalnie wyrosły wysokie, więc nawet nie trzeba się im do ziemi kłaniać przy wąchaniu ;:306 Kotek już jest na tyle oswojony, że daje się brać na ręce, co prawda jeszcze "rzadko i niechętnie" :D

Ewuś nie rezygnuj z powojników, daj im szansę ;:108 A z jakiej grupy powojniki kupiłaś? Długo je masz? Wielkokwiatowe potrzebują trochę czasu, żeby ładnie obficie kwitnąć. Dlatego coraz bardziej skłaniam się ku włoskim...

Ewelinko no niby to prawda z tymi czterema łapami, ale nie byłam pewna czy ta reguła dotyczy też takich maluchów :wink: Poza tym kot ciotki mojego ema gdy wypadł z balkonu na 10 piętrze chyba nie słyszał o tym powiedzeniu :( Wszystkim to imię wydało się adekwatne :D To samo sobie właśnie myślę o liliach - zawsze się gdzieś upchnie ;:306

Iwonko no na szczęście, bo chyba by mi serce pękło, gdyby kotek nie przeżył tej przygody... Roślinki potrafią naprawdę mile zaskoczyć ;:108

Ewuś ewarost ja też już niejednego dzikusa przywróciłam na łono społeczeństwa :lol: Ale szybkość adaptacji tego bardzo mnie zaskoczyła. Opuścił już klatkę, daje się brać na ręce, choć jeszcze z małymi oporami :wink: A mruczenie kota to dla mnie najpiękniejszy dźwięk na świecie ;:167 Maruna uzupełnia, ale i fajnie się komponuje z wszystkimi roślinami ;:173
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Obłędnie wszystko kwitnie i wygląda ;:173
Kotek śliczny. Dobrze że nic mu nie jest.
Będzie z niego waleczny łowca, a może to koteczka?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś dziękuję. Ponoć to "chłopczyk", ale ja się nie przyglądałam :D Grunt, że ma więcej szczęścia niż rozumu :wink:

Zakwitła kolejna świeżynka - Polka. To mój nowy ulubiony kolor róż...
Obrazek

Obrazek

Sezon piwoniowy kończy Primavera
Obrazek

Do koleżanek dołączyła Kelso
Obrazek

Trzeci na podium floks - Blue Paradise
Obrazek

Pierwszym był Ferris Wheel
Obrazek

Obrazek

Liliowce stopniują napięcie ;:224
Obrazek

Szkoda, że to już ostatnie goździki, za to największe ze wszystkich
Obrazek

Za to sezon dopiero zaczynają pysznogłówki, kupuję je w każdym napotkanym kolorze i odcieniu :lol:
Obrazek

Obrazek

Przetaczniki też zaledwie na starcie
Obrazek

Obrazek Obrazek

Podobnie jak tawułki
Diamant
Obrazek

Kobierce macierzanek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

"A co tam panie na skalniaku słychać"
rozchodnik Coral Carpet
Obrazek

Przelot. Pierwsza sadzonka była w moim ogrodzie "przelotem" :lol: mam nadzieję, że ta zostanie dłużej... Póki co świetnie sobie radzi
Obrazek

karmnik Aurea
Obrazek

dziewięćsił
Obrazek

rozchodnik mediovariegata
Obrazek

rozchodnik kaukaski w objęciach kostrzewy sinej
Obrazek

I cała "reszta"
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Makleja robi w moim ogrodzie największą furorę. Co rusz jakiś przechodzień pyta o jej nazwę :D
Obrazek

Obrazek

trojeść krwista Cindirella
Obrazek

tawuła
Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W moich "donicach" wreszcie coś się zaczyna dziać :D
Obrazek
Awatar użytkownika
ewarm
500p
500p
Od: 3 paź 2010, o 23:53

Post »

Dzieje się u Ciebie Małgosiu bardzo dużo, wszystko kwitnie, bujne i zielone.
Bardzo kolorowe rabatki i dobrze zaplanowane.
Róże w Twoim ulubionym kolorze są i moim ulubionym kolorem.
Daj zdjęcia na całe rabaty,chętnie pooglądam, z perspektywy.
Pozdrawiam.
ewa
Wyczekiwany ogród
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Małgosiu ale cudne kwitnienia masz. Krwawnik w ślicznym kolorze i przelot też. Macierzanki pewnie obłędnie pachną ;:108 . Padało dziś u Ciebie?Mój ogród podlany.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Małgosiu wszystkie roślinki piękne, bujne i kolorowe ;:215 O Makleję też bym pytała :oops: Ale moje Juki (jak je podlało) też wreszcie pięknie kwitną prawie jak Twoje ;:173
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”