Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. III- zaklinamy wiosnę ;)

Post »

Kasiu ;:196

Super , super zdjęcia , super egzotyczny czosnek ! ;:63

Oczywiście , że piszę się na jego testowanie . ;:108

Ptaszki całkiem inne niż u nas ;:oj
I kwiatki jakieś takie egzotyczne .

Pomidorki i papryki jakieś upolowałaś ?

Może jeszcze kilka fotek ? Poproszę . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Marysiu Ty nawet nie strasz z tym ozdobnym czosnkiem. ;:306 Dogadać się z nimi nijak nie idzie, tylko na migi, więc tak naprawdę kto wie co to jest :;230

Beatko papryk (ani ogórków) żadnych nie zdobyłam
:(.
Pomidory mają, ale przeważnie beznadziejne w smaku. Nie wiem, czy dlatego, że sprzedają takie niedojrzałe, czy po prostu takie już są. Może to być też kwestia pory roku :wink:
W końcu tu zima już idzie :;230
Jakby nie było oczywiście wydłubałam nasionka z plasterka w kanapce (te akurat były całkiem ok w smaku) :lol: i będą próby w naszym klimacie, czy da się z nich coś dobrego wykrzesać. ;:173. W sumie mam nasionka pomidorów z dwóch różnych miejsc (Brazylii i Paragwaju).
Generalnie warzyw tu bardzo mało na straganach. Głównie owoce.
Za to czosnek taki, że mimo podwójnego worka czuć w całym plecaku ;:306
No to jeszcze jedna kolorowa fotka z dzisiejszej wycieczki

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu nie nie! ja nie myślę że to ozdobny czosnek tylko wygląd główki taki dekoracyjny (o tak się wyrażę). Znam te schody z innych zdjęć i marzę o takich tylko skąd wziąć tyle kolorowych płytek :D
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
A jutro już piątek, piąteczek, piątunio :heja
Nie ważne, że zapowiadają w sobotę deszcz; nie ważne, że zapowiadają ochłodzenie; nie ważne, że jestem zmęczona po piekielnym tygodniu. Sobota jest moja i mojego ogrodu i zaszaleję na maksa. Może pomidory i papryki wsadzę do gruntu, może zrobię porządki w "grajdołku", może dokończę oczyszczać przyczepę, może przesadzę pęcherznicę i derenia a może po prostu poszwędam się i napatrzę na zieleń i mokre kolory :tan

Marysiu Rodzynka jeszcze nie przejęłam ale jak Kasia wróci, to mam nadzieję, że umówimy się na ploty (choćby na godzinkę) i porwę dla Ciebie rodzynka ;:333

KasiuTo, co pokazujesz na zdjęciach jest piękne. Nawet czosnek jest piękny i jestem bardzo ciekawa, co z niego wyrośnie. Taki busz mogłabym mieć w jednym z zakątków tymczasowego- może koło tarasu ;:173 ale to chyba w innym Tymczasowym musiałoby być. Kolory i soczystość zieleni mimo jesieni fantastyczna a schody wywołały uśmiech.

Beatko Może klimat także ociepli się u Ciebie po sprowadzeniu egzotycznego czosnku ;:215 Ty lubisz takie eksperymenty i w Twoich rękach czosnek pewnie będzie dorodny. Będę trzymała kciuki
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu myślę, że jakbyś tylko ogłosiła tu na FO zapotrzebowanie na płytki, to spokojnie byś uzbierała z resztek, które wiele osób pewnie ma po różnych remontach. A dodatkowo można zajrzeć do dużych marketów budowlanych, bo wydaje mi się że sprzedają w dobrej cenie pojedyncze sztuki jakie im zostają. :wink:

Małgosiu ja już w drodze powrotnej, więc mam nadzieję, że wkrótce ploty dojdą do skutku ;:215

Dziś trochę chwastów... zresztą chyba dobrze znanych nam wszystkim ;:113

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witajcie!

Małgosiu pogoda wyraźnie się załamuje i wieje mocny wiatr ;:202 Już wszystko wiem jak to jest z rodzynkiem :D Trochę boję się tych zapowiadanych przymrozków, bo wszystkie kwiatki w gruncie, ale okryć i tak nie dam rady ;:224
Nie wyobrażam sobie żebyś w sobotę nie pojechała do siebie ;:168

Kasiu i u mnie jest sporo resztek tu i tam i w marketach są ale to nie to, chodzi o wzory i kolory, a takie rzadko u nas bywają. Prawie wcale ;:131 Te chwasta to ktoś potraktował nabłyszczaczem ;:306

Wszystkim udanego weekendu!
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z pogodą jakieś dziwne figle się wyprawiają . U mnie dzisiaj była najcieplejsza noc tego roku , było 12,5 C . Wcześniej popadał deszcze i zieleń nabrała niezwykłego koloru . Nawet chwasty na miejscu dla pomidorów ładnie podrosły . :D

Małgosiu

Masz rację , dawno nie wstawiałam zdjęć mojego ogródka , obiecuję poprawę . ;:108

Mamy postawioną łódkę na jeziorze i łowimy ryby . Trudno nam nadążyć z czasem . Wędkarstwo wciąga podobnie jak ogrodnictwo , a szczególnie jeśli łowi się dobre ryby . Nam szczęście dopisuje i ostatni połów to trzy szczupaki . Poprzednio były liny i okonie .
Sama jestem ciekawa jak uda się połączyć ogrodnictwo z wędkarstwem :?:
W zeszłym roku tego problemu nie było , bo łódka stała na podwórku i jeziora nie widziała .

Życzę Wszystkim miłego weekendu . ;:196
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Beatko ;:168 jak ja bym zjadła taką złowioną i uwędzoną rybkę aż mi ślina cieknie ;:306 ;:306
Miłe życie prowadzisz ;:168 Dobrego dnia i byle ta temperatura nie spadła za nisko :wit
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Kasiu A takiego chwasta nie zabrałaś ze sobą? No po prostu szok, jakie tam ciekawe chwaściory ;:oj
Jak wrócisz i ochłoniesz to na pewno termin ustalimy. Mam dwa możliwe terminy ;:173 Ale z zastępstwem na razie ciężko.... studenci nie są zainteresowani pracą ;:223

Marysiu Ja w prognozach widzę ochłodzenie do 4* ale przymrozków nie. Mam nadzieję, że nie sprawdzą się te prognozy i będzie o 2-3 stopnie więcej niż zapowiadają. Okrywać już nie ma jak więc pozostajecnadzieja, że Matka- natura wie, co nam szykuje i wredna nie będzie ;:306

U mnie za oknem szumi deszcz więc wysadzania jutro chyba nie będzie.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No nie wiem Małgosiu u mnie nie pada ;:185 a w dzień jedynie mżyło momentami. O przymrozkach przy gruncie w radio zapodawali, pewnie co ma być, to.... Owocnego pobytu na wsi ;:196
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maska pisze: Te chwasta to ktoś potraktował nabłyszczaczem ;:306
Marysiu po prostu deszczem .... w końcu to lasy deszczowe ;:306

A z płytkami masz rację. Takie jak tam, to ciężko będzie skompletować. Ale może choć namiastkę uda się stworzyć. Jakbyś dalej poważnie myślała nad tym i potrzebowała inspiracji, to mam sporo fotek rożnych fragmentów tych schodów.

Małgosiu tego bym nie wcisnęła do plecaka. :;230
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak się zaczytałam tym, co Kasia pisze, że całą blachę ciastek przypaliłam ;:124 ;:306
Pięknie tam. ;:138
Szkoda, że jak ja byłam na wycieczce w Afryce Północnej to nie miałam jeszcze aż takiej zbieraczej pasji i nie wyszarpałam nasion z melonów i pomidorów, bo były tam przepyszne-zwłaszcza melony miały zupełnie inny smak.
Przywiozłam rośliny i żółwie-niestety długo nie pożyły. ;:145
Jeśli ktoś z Was wybiera się do Tunezji lub Maroka to pamiętajcie o melonach. ;:173

Małgosiu chwaściory rzeczywiście ciekawe. Jakoś naszych chwastów nikt na świecie nie uprawia w doniczkach, a my ich chwasty bardzo chętnie.. ;:306
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu dopiero teraz to piszesz ... byłam w czwartek przejazdem w Casablance, to bym się rozejrzała za melonami. ;:124 :wink:

Nie wiem jak te z Afryki, bo nie jadłam, ale te w Ameryce Południowej przepyszne były. ;:173 W większości odmiany takie jak można u nas w marketach spotkać, więc nie dłubałam nasion ze wszystkich, ale dorwałam takiego i jego nasiona przywiozłam (nie wiem, czy u nas w sklepach takie bywają?).
Jak ktoś chętny na nasionka, to służę. ;:108
Nie wiem, czy wyłożone dopiero teraz zdążą zaowocować, ale ja będę próbować i jeszcze dziś wylądują do kiełkowania na waciki. Ciekawe, czy choć trochę dorównają w naszych warunkach w smaku oryginałowi. Był przepyszny, słodziutki. ;:173

Obrazek
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

:wit Witajcie w sobotni bardzo pochmurny poranek. :D Mnie na razie mżaweczka próbuje odwieść od dzisiejszych działań,ale nic z tego.Przez ten tydzień jak mnie nie było sporo widzę się u Was działo. ;:108 Wieczorem napiszę o mojej walce z przeciwnościami w ostatnim czasie.póki co jestem górą. ;:333
Małgosiu myślę że za chwilę jedziesz, ;:108 nawet jeśli będzie padać zajęciowy temat zastępczy na pewno sobie znajdziesz do działania. ;:173 Ja takowy plan awaryjny na dzisiejszą sobotę gospodarczą już w razie czego mam obmyślony gdyby padało.
Do usłyszenia niebawem. ;:4 :wit
Pozdrawiam Was pierwszomakowo. :D
Obrazek
I tak kwieciście. ;:108
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Marysiu ja Cię proszę Ty nie bądź pesymistką i nie wywołuj mrozu z lasu. ;:306
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pada u mnie deszcz , a w zasadzie deszczyk . Drobny , ładnie wszystko rosi . Taki deszczyk lubię .
Zimno nie jest , bo 16C na termometrze . U mnie to całkiem dobra temperatura . Wszystko zaczęło rosnąć , zrobiło się mocno zielono .

Obrazek

Obrazek
Pomidory jeszcze w doniczkach na stole , w szklarni .

W szklarni również dużo innego dobra , sadzonki kwiatków i sałaty .

Obrazek

Sałaty w gruncie , między rządkami czosnku .

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”