Przydomowy ogródek Eweliny .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny .

Post »

Ewelinko, jakie ładniutkie kolorki krokusików ;:63 Fajnie się już u Ciebie zieleni, jeszcze chwila i będzie naprawdę pięknie ;:108
Zdrówka życzę ;:196
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Uff, nadrobiłam kilka stron...Mam nadzieję, że ze zdrówkiem już lepiej? ;:196
Wiosna czeka, rabaty też, a u mnie dzisiaj znowu przymroziło. Jutro i pojutrze ma być jeszcze gorzej, bo -4* :twisted: I jak tutaj działać z entuzjazmem, skoro ciągle zimno? Dobrze, że chociaż róże przyjadą po Świętach. Może wreszcie będzie choć trochę cieplej.
Gdzieś tam u Ciebie dojrzałam pierwiosnka gruzińskiego. Swojego mam już dobrych kilka lat i zawsze jest niezawodny. Nie przemarza, nie ginie, tylko kwitnie co roku i pięknie się rozrasta. Muszę pójść i zobaczyć, może też już pokazał pierwsze kwiatki? Natomiast wypatrzyłam pierwsze pąki kwiatowe na narcyzach ;:oj I to dość duże. Wygląda na to, że wkrótce zakwitną. Sadziłam je jesienią i muszę sprawdzić co to za odmiana. Chyba jakaś wczesna.. ;:218
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Zanim odpowiem na Wasze posty najpierw muszę pokazać Wam wczorajsze zdjęcia ,bo pogoda była u mnie bardzo zmienna :

Obrazek

Obrazek

Pogoda jak w marcu, było wszystko- deszcz, grad, słońce i tęcza ;:3 . Śniegu tylko brakowało ;:306 . No a wracając do dnia dzisiejszego to zleciał dość szybko. Emilka po przerwie wróciła do przedszkola bez większego problemu ( całe szczęście ) a ja z Weroniką byłam u Pani od rehabilitacji. Pomijam fakt ,że od dnia wczorajszego zmieniali mi dwa razy godzinę wizyty no ale jakoś udało się to przetrwać . Ustaliliśmy dalszy sposób rehabilitacji i jesteśmy zapisane na 24 maja na turnus ;:224 . W drodze powrotnej zaglądnęłam do Oszołoma , kupiłam obornik granulowany i nawóz do cebulowych . Udało mi się też zakupić dwa krzewy :

Obrazek

Starałam się wybierać grube i ładne sadzonki . Niestety mam tylko fotki samych etykiet :oops: więc musicie mi wierzyć na słowo. Mam nadzieję, że ten Hibiskus będzie faktycznie taki biały ;:333 . Po powrocie i szybkim obiedzie wpadłam do ogródka, posadziłam róże okrywowe Swany i hortensję , podkarmiłam cebulowe, bo podobno one ciągle głodne ;:306 a jutro czekam na dostawę lawendy ;:131 . Jeszcze zastanawiam się gdzie posadzić Hibiskusa ale mam już swój typ więc jutro idzie do gruntu. Zdrowie coraz lepsze, jeszcze trochę kaszel mnie męczy ale jest już o wiele lepiej niż kilka dni temu. Poza tym praca w ogródku mnie bardzo uszczęśliwiła mimo, że to trwało dość krótko .Jutro sobie odbiję bo z lawendą tak szybko nie pójdzie ;:306 . A teraz odpowiedzi .

Olu w zeszłym roku miałam wszystko jakby później więc może w tym roku wiosna chce mi to zrekompensować ;:306 .A czosnki to mam na różnych etapach rozwoju , sadziłam je chyba na różnych głębokościach ;:oj .

Lucynko wczoraj słoneczko było ale na zmianę z chmurami, deszczem i gradem .Dzisiaj zaświeciło dopiero około 17 . Oj tak, ja mam nadzieję, że kilka dni ze słoneczkiem i buchnie kwieciem tak jak piszesz ;:333 .

Małgosiu nie martw się zakwitną i Twoje ;:168 . Prędzej czy później też będziesz miała co podziwiać. U mnie wiele tego nie ma ale każdy kolorek cieszy .

Moniko masz rację, zaczyna robić się już bardzo ładnie ;:224 .Jednak do pełni szczęścia brakuje w moim regionie słoneczka, bo póki co jest go jak na lekarstwo :( .

Soniu tak zrobię ;:333 . Co do pogody mam nadzieję, że teraz zaczną podnosić prognozowaną temperaturę ;:218 . Dziękuję z zdrowiem już zdecydowanie lepiej ;:333 .

Aniu no i bardzo dobrze, za jakiś czas forsycje nam zakwitną i będzie trochę więcej koloru . Moja w zeszłym roku w ogóle mi nie kwitła ,więc czekam na tegoroczne kwitnienie z niecierpliwością. Migdałek też ma malutkie pąki więc mam nadzieję, że zakwitnie mi po raz pierwszy. Mam go na pniu i sadziłam w zeszłym roku .

Andzia dziękuję, już lepiej ;:196 . O tak czekam na więcej zielonego i koloru .

Dorotko ze zdrówkiem lepiej , dziękuję . Dzisiaj przyjrzałam się narcyzom i też niektóre mają paki ale takie małe. A pierwiosnki gruzińskie masz rację są niezawodne. Dostałam od babci eMa i tak ładnie rozrastają się. Przesadzałam je kilka razy a one i tak nic sobie z tego nie robiły. W zeszłym roku były całe polepione kwiatami ,jak poduszki. Mam nadzieję, że w tym roku będzie to samo. Czekamy tylko na słoneczko bo mało go ostatnio. Myślę, że za jakiś czas pogoda u Ciebie poprawi się i będzie cieplej . Tego życzę Tobie i sobie także .

Pozdrawiam i spokojnego wieczoru życzę :wit .
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobry wybór phantom to piękna hortensja :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Udane zakupy, Ewelinko! ;:215
Mam kilka różnych powojników, ale zdradzę Ci w sekrecie, że moim ulubionym jest biały pełny: Maria Skłodowska-Curie. Właśnie dlatego że taki bielutki. ;:138
Słoneczka Ci życzę, bo gdy ono świeci, lepiej pracuje się w ogrodzie. ;:3 ;:3
U mnie dziś pogoda była prześliczna. Aż chciało się żyć. :tan
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko czyli wszystko wraca do normy i do bez zgrzytów ;:333 Zakupy bardzo mi się podobają i jak będę po świętach to poszukam takiego hibiskusa, bo przeglądałam ale nie było więc pewnie nowa dostawa :D Ten na zdjęciu jest śliczny :D Jak będziesz jechała z dziewczynkami to może kup sobie tabletki do picia emskie na kaszel, ale zapytaj w aptece czy na taki kaszel jak Twój będą dobre :D To chyba pierwsza tęcza na FO w tym roku ;:224 Życzę Ci na jutro dobrej pogody i słoneczka ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Zakupy piękne ;:215 Pełnego hibiscusa też bym chętnie przygarnęła, ale póki co jakoś mi nie wpadł w łapki :wink: U mnie w tym tygodniu zimnica była, dobrze, że choć dzisiaj słoneczko się trochę pokazało, to raźniej było robić wiosenne porządki (szkoda, że tylko domowe :wink: ).
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ewelinko widzę nowy nabytek czyli plany powiększenia kolekcji już wprowadziłaś w czyn. Wiosna u Ciebie bardziej kolorowa czyli wcześniej przyszła i więcej ciepełka dała.
Ewelina7 pisze:Ewelinko,
Na przeziębienie i ogólnie infekcje dróg oddechowych odkryłam ostatnio olejek z oregano z miodem. Niesamowicie działa, stawia na nogi praktycznie natychmiast. Jeśli masz możliwość, spróbuj, naprawdę polecam. Olejek z oregano wyprowadził mnie z infekcji, która mi się paprała od listopada.
Olejki z oregano w chwili pojawienia się na rynku były wyjątkowo drogie ... teraz cena znacznie spadła.
Zdrowotne możliwości są dla mnie darem, przepraktykowane na wiele schorzeń - robię go od lat samodzielnie bo wtedy cena nieważna i można sprawdzić działanie na różne schorzenia.
Nic dziwnego,że szybko poczułaś poprawę - masz oregano w ogrodzie ?
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Krysiu zdradzisz przepis na ten olejek? Czy to może tajemnica... :wink:
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Ewelinko,
znowu się wetnę :oops:
Krysiu, mam oregano w ogrodzie, ale właściwie teraz dopiero dowiedziałam się o właściwościach olejku z oregano. Teraz go kupiłam, ale latem zamierzam się zabrać za własną produkcję. na razie rozważam macerację na zimno. Zdradzisz swój sposób?
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

O, takie cudeńka już w Oszołomie ;:oj
Dziś się wybieram, więc koniecznie muszę zajść do działu ogrodniczego ;:108 A i nawóz do cebul się przyda, na razie dostały tylko humusu płynnego.
Dobrze że zdrówko powraca - święta za pasem i pogoda ogrodowa ma być cudna ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A Ty cały czas szalejesz :D
Zakupy to jest najfajniejsza rzecz.
Uwielbiam chodzić pomiędzy roślinami i wybierać
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Widzę, że udało się kupuć hortensje ;:138 oby teraz pięknie rosła :)
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Pewnie większość z Was krząta się teraz w kuchni lub mocno sprząta swoje domy . Ja na szczęście w sobotę już wyjeżdżam z rodzinką i wracamy w poniedziałek. Dzisiaj kurier przywiózł mi lawendę więc musiałam szybką ją posadzić. Dołki miałam wykopane wcześniej więc poszło dużo szybciej. Poza tym porządki w domu i właściwie tylko tyle. Pogoda jest fatalna bo jest bardzo zimno ;:145 . Strasznie tęsknię za słoneczkiem i wyższą temperaturą ;:222 . Mam nadzieję, że po świętach będzie chociaż odrobinę cieplej bo zaczynam łapać jakiegoś doła ;:218 .

Anitko właściwie wielkiego wyboru hortensji nie było a, że ja rzadko bywam w Oszołomie musiałam "coś" kupić. Padło na nią i mam nadzieję, że będzie jej dobrze u mnie . Pędy ciachnęłam jeszcze bo była wysoka na ponad pół metra. Mam nadzieję, że odwdzięczy się za to ;:215 .

Lucynko tak jak piszesz zakupy udane. Mam nadzieję ;:224 . Nie mam tego powojnika ale kto wie może kiedyś i jego zakupię. Nie planowałam kupować Hibiskusa ale jak zobaczyłam takiego białego i to pełnego to musiałam . W dodatku była jakaś promocja i sadzonki były całkiem ładne . Niestety słoneczka jak na lekarstwo :( - znowu.

Marysiu te Hibiskusy są w gazetce więc i u Ciebie powinna być dostawa nowego towaru . Ja mam taki syrop na kaszel od Teściowej . Robi go w jakiś sposób z sosny . Pomaga ale nie tak po jednym dniu niestety ;:173 . Tęcza była śliczna tylko szkoda, że nie zrobiłam ładniejszego zdjęcia.

Małgosiu prędzej czy później trafisz na pełnego hibiskusa. Ja w zeszłym roku widziałam w swojej szkółce te pełne ale nie białego ;:oj . Niestety pogoda niespecjalna , słoneczko pokazało się z raz czy dwa ale ja marzę o takim pełnym przez cały dzień ;:3 .

Krysiu musiałam kupić bo inaczej bym nie przeżyła tego ;:306 . A co do olejku z oregano to Ewelinka mi polecała ale jednak go nie kupiłam bo nigdzie nie spotkałam. Może w przyszłości zaopatrzę się w ten specyfik i będę miała w razie potrzeby . Oregano w ogrodzie nie mam .

Ewelinko nie ma sprawy ;:196 . Piszcie sobie o tym olejku ,ja z pewnością kiedyś też skorzystam.

Zuza ciekawa jestem czy kupiłaś jakieś hortensje. W tym Oszołomie w którym byłam niestety wybór był mały. Były tylko sadzonki Phantom i Grandiflory. Nawozy są na promocji teraz więc można kupić taniej ;:333 .

Małgosiu ja wcale nie szaleję :oops: . Po prostu byłam przy okazji w tym sklepie, a że bywam bardzo rzadko to musiałam coś stamtąd wywieźć ;:306 . Do szkółki wybieram się dopiero końcem kwietnia albo w maju. Jednak zdecydowanie bardziej wolę kupować rośliny z ulistnieniem .

Paulinko skromnie bo tylko jedną ale niestety nie było dużego wyboru. Liczyłam na Limelight ale niestety muszę udać się za nimi do szkółki . Jednak zawsze to jedna więcej :tan .

Pozdrawiam i spokojnego popołudnia życzę :wit .
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Też liczyłam na Limelight lub Strong Anabelle, bo były w gazetce, ale niestety nie było ani sztuki u nas.
Co do kuchni to u mnie do niej daleko, dopiero jutro będę miała czas zając się sprzątaniem i gotowaniem na święta, ale zanim zacznę święta najpierw posadzę wszystkie kapersy, bo ciągle to odkładałam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”