Letnia odsłona leśnego rancza nad wodą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Letnia odsłona leśnego rancza nad wodą

Post »

Ewidentnie falki Cie lubią :D Ostatni bardzo oryginalny i ja bym mu się nie oparła ;:224 :;230
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ten falek to wprost do mojego pokoju się nadaje. Dobrze ,że carrefoura mam daleko :;230
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Madziu ja robię gnojówkę z pokrzyw i resztki stałe wlewam na kompost, też przyśpiesza rozkład. Super, że warzywnik już przygotowany nasiennie. :)
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ach, jakie Ty masz śliczniutkie storczyki,kobieto ;:138 ;:138 ;:138
Cudeńka, cukiereczki, no po prostu cud - miód. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Magda, takie spontaniczne zakupy sprawiają najwięcej radości ;:333
Przyśpieszacz do kompostu to raczej nie teraz. Wytrzymaj aż będzie na plusie bo przecież musisz go przelać wodą. Ja też używam Agrecolu i jestem z niego bardzo zadowolona.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ewuś-gajowa no też ciekawe rozwiązanie. O tym jeszcze nie słyszałam. Już niedługo się przekonamy co z tym kompostem. Mogłoby się coś zrobić, roślinki przyjadą wiosną i miałyby idealne papu.
Aniu uwierzysz, że jeszcze z 4 lata temu wyrzuciłam na śmietnik storczyka bo przekwitł i z półtora miesiąca długo nic nie było? Nie mogę odżałować tego storczyka. Jestem taka zła.... .
Ewuś-mewa tak, masz racje. Pasował by idealnie :).
Soniu zauważyłaś efekty stosowania tej gnojówki na roślinach?
Lucynko oby było ich tylko więcej.
Jolu ja bardzo lubię tę firmę. Mam większość nawozów od nich i jestem naprawdę zadowolona. Jak przychodzi do mnie wujo i mi mówi tyle dałaś? Ja kupiłem na ryneczku pałeczki za 5 zł itd itd. Jakoś u niego efektu nie widzę. A u siebie zauważam. Może nie na wszystkim jeszcze ale zauważam.

Dzisiaj byłam wreszcie na działeczce ;:138 . Nie macie pojęcia jak te kilka godzinek nabiło mnie energią. Popstrykałam trochę zdjęć. Wyszły ciemne bo i pogoda taka była. Po drugie nie miałam jak się skupić nad aparatem. Małż mnie poganiał bo biedaka po nocce zapędziłam na działkę. Teraz już sobie smacznie śpi a ja przeglądam zdjęcia i marzę... o wiośnie.
Chciałam sprawdzić, czy cebule wystawiły nosy. Niestety nic nie sprawdziłam. Igliwie z lasu tak podmarzło, że nie było możliwości coś zobaczyć.

Odgarnęłam najmniejszego rh żeby zobaczyć czy żyje. Reszty nie ruszałam, bo są w worki zawinięte a ten był tylko przykryty i zasypany igliwiem. Wiecie że zeszłej wiosny kupiłam swoje pierwsze rh. W takim razie podpowiedzcie czy to pąk kwiatowy czy piękny liść raczej z tego wyrośnie? Roślinka jest mała więc nie będę zła jak nie zakwitnie. Ale powiem Wam skrycie, takie to duże że liczę na kwiatka.
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i wiecie co? Wyszło na to, że nie poobcinałam floksów. A byłam pewna że to zrobiłam. ;:223
Pod pudełkiem schowany jest Baron.
Obrazek

Jednego gara też zapomniałam schować.
Obrazek

A tu korzeń wyłowiony ze stawu. Już chyba wiem gdzie pójdzie. Powinnam go zostawić jak jest i rzucić w rabatę czy może napchać w dziury ziemi i wsadzić rojniki?
Obrazek

A tu mój klombik z tawułami Princess Gold.
Obrazek

Mini skalniaczek obok powyższego klombu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
W tym miejscu mąż zażyczył sobie ławeczkę na ryby. Spełniłam życzenie męża i zamówiłam mu ławkę. Zdjęcie będzie trochę niżej.
Obrazek
Patyczki podpierające jałowiec sobie gdzieś poszły. Ale widzę że roślina całkiem dobrze już sobie radzi. Jedna gałązka tylko musi być jeszcze podpierana. Będę musiała jej coś zainstalować następnym razem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Jabłoń w blokach startowych
Obrazek

Czereśnia też
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

A tu miejsce które muszę posprzątać. I to dokładnie posprzątać. Będzie tu miejsce dla powojnika Jackmanii.
Obrazek

A tutaj ten kawałek co pisałam Wam, że musimy wiosną posprzątać. Kręgosłup boli mnie od samego patrzenia na zdjęcie :lol: . Będzie tu trawnik. Który musi wyglądać pięknie ze względu na plany dalekosiężne. Kiedyś, mam nadzieję że będę tędy szła do pomostu prowadzącego na drugą stronę.
Obrazek

Foxer dostał dosłownie kociokwiku dzisiaj. Jego radość była tak ogromna że pojechał na działeczkę a w dodatku spotkał swoją miłość ;:167 . A teraz leży u siebie na miejscu obrażony na cały świat.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wybrałam sobie dzisiaj fajną budkę lęgową z karmnikiem. Wszystkie fajne więc wybór był ciężki. U góry są budki a na dole karmnik. Mam ich sporo, ale bardzo lubię zapraszać ptaki. Pochwalę się że to rękodzieła mojego brata. Jakby komuś się podobało to szczegóły na pw.
Obrazek
Po dyskusjach z Małżem stanęło na
Obrazek
Były jeszcze takie do wyboru
Obrazek
Obrazek

Ostatnie zdjęcia ogólne
Obrazek
Obrazek

No to teraz pokażę dzieło mojego brata, mój prezent dla mojego męża. Jego ławeczka na rybki. Z miejscem na moje róże :lol:
Obrazek
Będzie miała dwie donice po bokach. Ale to zamontujemy je dopiero jak pergole pomalujemy i będzie już stała. Donice wymyśliłam sobie bez dna żeby rośliny nie wysychały.
Obrazek
Ahaaa.. zapomniałam dodać że róże chyba się uaktywniają.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

W kwestii dużego pąka na rododendronie - ewidentnie będzie z tego kwiatek.
Jakie róże posadzisz na pergolo-ławce?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To bardzo dobra wiadomość :).
Pergola ta będzie obsadzona Yellow Charles Austin i Graham Thomas w towarzystwie powojnika Kamila i Kiri Te Kanawa. Z tyłu będzie posadzona magnolia żółta.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Madziu puszysta zima ładnie wygląda w Twoim ogrodzie, pieskowi też się spodobała. ;:63 Zdolnego brata zazdroszczę, domki śliczne, ławeczka z pergolą cudo. ;:215 Ja sypię kompost lub obornik przed sadzeniem do dołka, potem głównie podlewam rośliny gnojówką z pokrzyw, 2-3 razy wiosną i latem. Większość roślin w dobrej kondycji.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ależ u Ciebie pięknie, Madziu!!! ;:138
Taka ekstra przestrzeń ;:63 Fantastyczne pomysły na zagospodarowanie. ;:333
Zazdroszczę tak zdolnego brata, ale co tam , niech tworzy jak najwięcej - również dla Ciebie. ;:215
No a piesio : słodziak. Widać, że lubi wyprać się w śniegu jak dywan. ;:306
Kapitalne zdjęcia pokazałaś. Dużo ;:196 ;:196 ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale się dzieje ;:138
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Rododendron na pewno będzie miał kwiatka.
Magdo macie bardzo ciekawy teren do zagospodarowania , nie dziwie się ,że masz pełno pomysłów w głowie. Ich realizacja na pewno przyniesie super efekty ;:333
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu mojemu pieskowi zima się zawsze podoba. A jak ma dzień taki jak dzisiaj czyli działka + spotkanie z narzeczoną to jest już w ogóle cały szczęśliwy. Nie widział jej dość długo. Miał okazje jedynie wąchać nasze ubrania gdy wysiadamy z auta rodziców w którym jego panienka czasami jest przewożona ( to suczka mojego brata ). Dzisiaj ją wycałował po pyszczku po uszach no miłość taka że szok.
Lucynko dziękuję Ci kochana bardzo :) . Brat jest samoukiem także jestem dumna bo naprawdę pięknie mu wyszła pergola. To jeszcze nie koniec ozdób drewnianych na ten sezon, ale póki są w trakcie robienia. W wolnym czasie wytłumaczę na zdjęciach co i gdzie planuję.
Mati dzieje się i jeszcze trochę będzie się działo. Lubię to ;:333 .
Beatko strasznie się cieszę na tego kwiatka, bo to najmniejszy rh i po cichu liczę że te większe też zapączkują. Pomysłów mam sporo, tylko kasa ogranicza. Ale mam nadzieję że w każdym roku coś tam się będzie polepszać. Może nie będzie tych zmian widać każdego roku, bo czasami są one nie widoczne ale jednak są. I to mnie cieszy.

Rano miasto zasypało a teraz na + i wszystko topnieje. Robi się chlapa i jest bardzo ślisko. Coś gdzieś słyszałam że ma iść przedwiośnie. Oby to była racja.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Madziu, śliczne te storczyki ;:108 i prezent dla męża cudo, fajne nasadzenia zaplanowałaś, strasznie podobają mi się żółte magnolie, ale słyszałam, że wymarzają, zima urocza i dzieciaczki i zwierzaczki szczęśliwe ;:108
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko dziękuję, z prezentu dla męża obydwoje jesteśmy zadowoleni. Oby tylko rośliny nie kaprysiły i pięknie zarastały. Teraz czekam na pozostałe zamówienia no i oczywiście na wiosnę. Niech przychodzi szybko bo tyle jest pracy że nie wiem od czego zacznę :lol: .

Zauważyłam że kilka osób interesuje się intensywnie Artemisem. Wklejam więc kilka swoich zdjęć. Przypomnę, że nie jestem żadnym znawcą a mimo to pięknie u mnie kwitł. Z chorobami problemów też nie było. Bliżej jesieni tworzył same bukiety. Miał na jednej łodyżce u góry po kilkanaście pąków. Wyglądał naprawdę imponująco. Mam jego najgorsze zdjęcia. Najlepszych nie zrobiłam. ;:223 .

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”