Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

Zapachniało latem w najcudowniejszym wydaniu ;:196
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Kochani, jestem po dłuższej przerwie. Tęskniliście? ;:131 Nawet nie wiem od czego zacząć tyle mam zaległości na forum. Pozwólcie, że odpowiem wszystkim jednym zdaniem - dziękuję, że zaglądacie i chwalicie moje pięknotki ;:4 Czasem są takie tygodnie, że na nic nie ma się czasu, a komputer włącza się tylko po to żeby sprawdzić pocztę. Ostatnie kilka dni spędziłam na oblkejaniu się i tortów masą lukrową, ładowaniu kolejnych przetworów do słoików, a dodatkowo udało się nam wybrać na obchody 100 rocznicy walk o Twierdzę Przemyśl, tak więc nawet przy weekendzie, zabrakło czasu na internet. W ogrodzie nadal królują lilie..Gdybyście tylko mogli poczuć ten zapach ;:173 Zaczynają też powtórkę z rozrywki róże. Lady Emma jest cała w pąkach, Comte de Chambord urosła dobre 40 cm, a Mme Louise Leveque mimo że nie powtarza, zaczęła swoje przyrostowe szaleństwo w takim tempie, że za rok będzie spokojnie fajnym, okazałym krzaczorkiem. Venrosa natomiast przerosła samą siebie i mnie o dobre 10 cm :shock: ;:oj Nie obyło się też bez szkód. Koty urządziły sobie safari w mojej rabacie i przywlokły do niej ledwo żywą srokę..Chyba nie muszę dodawać, że ptak dzielnie walczył o życie. W wyniku walk ucierpiała piwonia (mała szkoda, bo już po kwitnieniu), jeżówki (jedna nie wiadomo, czy jeszcze zakwitnie, druga rozłamana na części) i najgorsze..powojnik Ville de Lyon (wydarty tuż przy ziemi..musiały się zwierzaki w niego zaplątać)..opłakujmy straty w milczeniu..Najbardziej szkoda właśnie powojnika miał dziesiątki pączków ;:223 Może odbije od korzeni. Matka Siedliska zaczęła odbijać, więc jest nadzieja ;:224

Zobaczcie tylko co też tu u mnie kwitnie..

Lilia Orienpet Aventino

Obrazek

zaczęła tak nieśmiało..byłam pewna, że w tym miejscu wsadziłam Mister Right i Mister Cas..

Obrazek

zakwitły dwie takie same Flavia..a więc gdzie są wymienieni wyżej panowie??

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lilia Orienpet Solange

Obrazek

Empoli

Obrazek

spóźniona Queen of Africa

Obrazek

Prescott

Obrazek

roszalały się Liatry

Obrazek

sielsko

Obrazek

TAK!! doczekałam się motyli na budlejach ;:138

Obrazek

Obrazek

mieczyki

Obrazek

Obrazek

cudeńkowa lobelia

Obrazek

powojnik sieboldi

Obrazek

Hot Papaya

Obrazek

ładnie przyrasta i aż mi się uśmiecha na to co będzie na przyszły sezon

Obrazek

jedna z nielicznych cynii - przysmaku ślimaków

Obrazek

rozpoczyna kwitnięcie cynobrówka

Obrazek

Doczekałam się kwitnienia Louise Odier..warto było czekać. Ach ten zapach ;:183

Obrazek

Cornelia pięknie powtarza..

Obrazek

Augusta Louise przeszła samą siebie..

Obrazek

na wiosnę była tylko kilkoma maleńkimi patyczkami, a teraz..

Obrazek

Alinka jest wielką niewiadomą..jak ją fotografować żeby ująć jej właściwy kolor..

Obrazek

cudna moja piękność ;:167

Obrazek

i na koniec zapowiedz kwitnienia "kobyły".. jest dosłownie usiana pąkami..

Obrazek
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przykro mi z powodu kociego safari na rabacie, na pocieszenie z własnego doświadczenia powiem, że powojniki bardzo dobrze odbijają z korzeni :) Jeden z dwóch przykładów - Mama przesadzała Violę w inne miejsce, wykopała jak jej się zapewne zdawało całą roślinę, aż ty nagle po dwóch miesiącach z byłej miejscówki wylazł nowy cudny pędzik Violi :lol: Lilie masz przecudne - to które najmocniej pachną? Będę chciała jesienią domówić... U mnie najbardziej daje po nozdrzach Gizmo i taka żółto-maślana - najprawdopodobniej Saltarello. Niestety nie oznaczyłam lilii i teraz próbuję dochodzić wg zdjęć z netu... ;:124 Agusta Luise... ;:167 Czyli Twoja zachowuje się podobnie jak moja - jeszcze niedawno była kwitnącym trzema kwiatkami na krzyż maleństwem, aż tu nagle tak wystrzeliła do góry, że choć zerkam na nią kilka razy dziennie, nagle otworzyłam oczy ze zdziwienia :shock:
Czy kobyłkę regularnie zasilasz? Podobno są bardzo żarłoczne.. Moje rosną za domem na wąskim pasku ziemi nad strumykiem i jakoś zawsze mi nie po drodze z konewką z nawozem.. ;:224
Pozdrawiam z burzowego i mokrego Podbeskidzia :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko długo kazałaś czekać na siebie. ;:302 ;:302 ;:302
Bardzo mi przykro z powodu powojnika. Ale nie martw się, on na pewno odrośnie.
Piękne masz te lilie. Ich cebule (kilka sztuk) zakupiłam na wiosnę tak na odczepnego, bo wszyscy kupowali. :oops: No i stało się. Zakochałam się w nich. Moje trzymają mnie w napięciu, bo mają różnorodny termin kwitnienia.
Adrian
200p
200p
Od: 31 mar 2009, o 15:05

Post »

Sabina,
cudowne masz lilie!! Doskonale rozumiem Twoje zauroczenie i solidne zamówienie - ja tej wiosny zamówiłem 30 odmian lilii w Lilypolu (poza 3 pomyłkami reszta chyba OK)
Twoja Flavia jest bardzo ładna, może "Misterów" posadziłaś gdzieś indziej?
Bardzo dziękuję za zdjęcie Prescotta - śliczny ;:180
(a u mnie kurczę wyrosła jakaś biała ;:145 )
pozostałe kwitnące rośliny też wspaniałe :)
pozdrawiam serdecznie
Adrian
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Straty się zdarzają ale z opisu wywnioskowałam, że nic straconego....wszystko odrodzi się w nowym sezonie zobaczyć.
Upajam się liliowymi zapachami ;:170
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie lilie w zasadzie dopiero zaczynają :D Każdego dnia szukam nowych kwiatów i często znajduję :wink: Wieczorami pachnie cały ogród, więc jesienią jeszcze kilka cebul dokupię-lilie mieszczą się prawie wszędzie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pada. Z małymi przerwami od samego ranka. Pada tak, że nie mam ochoty wychodzić z domu i po cichutku liczę, że zakupy zrobią się same (ręcami i nogami mojego eM) Czyżby już koniec upałów? Na dokładkę zapomniałam wam wczoraj napisać, że cosik "bierze" lilie. Nie wiem co to może być. Rosną sobie jakby nigdy nic i pewnego dnia zaczynają żółknąć, opadają im liście, zasychają pąki i ostatecznie więdną..Kończy się tym, że jestem zmuszona obciąć łodygę. Trafiło już 5 lilii ;:145 Zakupiłam też specyfik na czarną plamistość dla róż. Polecono mi Topsin. Czy to dobry wybór??
Milena, wiesz jak to jest z kotami? Jak widzę straty to marudzę, ze je ze skóry obedrę ;:306 a potem te słodziaki przychodzą się połasić i cały gniew mija :roll: Cieszy mnie to, że powojniki tak fajnie potrafią się odrodzić..Przyznam, że liczę na to ;:108 Lilie będą chyba moją pasja..planuję kolejne zakupy, chociaż patrząc obiektywnie powinnam się wstrzymać z powodu braku wolnego miejsca. Nie wiem czy da się jasno określić która z nich najmocniej pachnie :shock: jeśli miałabym wybrać dwie, no może trzy, to postawiłabym na Empoli, Flavia i właśnie Saltarello, chociaż inne też ostro dają po nozdrzach, szczególnie wieczorem. I jeszcze co do Kobyłki...zasilam ją jak sobie przypomnę - własnoręcznie zrobioną "polewką z pokrzyw" lub Magiczną Siłą ;:108
Aneczka, wiesz jak to czasem jest ;:224 :;230 Lilie, tak jak twoje rozkwitają na raty. Przypuszczam, że to tylko w tym roku, bo tak też kupowałam - ratalnie ;:224 Kiedy już postanowiłam, że na ten rok koniec z liliami w kolejnym ogrodniczym znajdowałam takie odmiany, że nie mogłam przepuścić..Ostatnio zauważyłam wychodzące dwie dodatkowe, kupione na wielkiej wyprzedaży w biedronie..już spisałam je na straty a tu proszę :lol:
Adrian, otwieraj wątek, bo jak mi piszesz o 30 odmianach to serce zaczyna mocniej bić ;:oj Flavia jest bardzo mocno pachnąca, więc wybaczam jej zajęcie miejsca Misterów :D Najgorsze jest to, że w tajemniczy sposób 5 lilii padło, tak więc w tym roku nie dowiem się czy nie było pomyłek w zamówieniu. Póki co na 14 odmian zamawianych w Lilypolu 12 jest zgodnych ;:108
Agnieszko, polecam ci utknięcie w swoim zaczarowanym ogrodzie kilka cebul lilii. Może białe? Znając twoją wrażliwość, będziesz zachwycona i wizualnie i zapachowo ;:168
Ewuś, czy zamawiane na jesień lilie przetrwają zimę?? widziałam, że w lilypolu szykują jesienną ofertę, dlatego pytam. Przecież one zdążą wyrosnąć, ale raczej przed zimą nie zakwitną..Jak to jest??
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W okresie kwitnienia na pewno byłabym zadowolona jednak więcej jest przeciw :?
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

nifredil pisze:Zakupiłam też specyfik na czarną plamistość dla róż. Polecono mi Topsin. Czy to dobry wybór??
Topsin powinien zadziałać. Pamiętaj, żeby powtórzyć po kilku dniach. Musisz obrywać porażone listki i tak opadną, a usuwa się źródło infekcji. Te opadłe liście trzeba wyzbierać.
Lilie masz piękne.
Odpowiem u Ciebie . Te cyklameny to specjalne ogrodowe. Nie mam nazw pod ręką, wstawię u siebie. Te z Obi to odmiany domowe, nie zimujące w gruncie.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko fajnie,że jesteś:) Na lilie w tym roku nie mogę narzekać,ładnie kwitną ;:108
Dziś u mnie pada cały dzień,nareszcie,bo ponad tydzień ani kropla nie spadła.Roślinki piją sobie ;:333
Kobeę masz w gruncie? Moje trzy doniczkowe też mają pąki i co poniektóre dzwonki pokazują.Fioletowa ospała,a biała to dopiero gibka ;:108
Prescott bardzo ładna,podobna do Brasilii ;:170

Pozdrowienia :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Przepiękne masz róże, lilie ;:167
Budleja piękny ma kolorek,moja jaśniejsza i chyba późniejsza, bo jeszcze nie kwitnie :roll:
Cynie kwiaty lata,piękne :D
Ale bardzo spodobała mi się powojnik sieboldi, cudny jest ;:108
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, wszystko przed tobą, a gusta się zmieniają :wink:
Nena08, wszelkie zarażone liście staram się obrywać, co wygląda strasznie - goła łodyga i kwiat na samym końcu.. oprysku póki co nie ma jak zrobić bo pada nieprzeciętnie, ale jak tylko zapowiedzą kilka dni słońca to biorę się do roboty ;:108 nawet nie miałam pojęcia, że są cyklameny ogrodowe i domowe..
Annes77, niesamowite że miałaś taką suszę ;:202 ..U mnie od tygodnia pogoda niby słoneczna, ale co wieczór mieliśmy konkretną burzę. powietrze było wilgotne jak w tropikach :lol: kobeę wsadziłam do gruntu, jak tylko zaczęła wariować na parapecie..przeżyła nawet mały szok termiczny po przymrozku, ale ładnie odbiła ;:173 Nie ma co porównywać Prescott do Brasilii..ta druga o wiele ładniejsza a do tego ma podwójne płatki ;:152
Anabuko1, witaj :wit kokietko, zaglądnęłam i ja do twojego ogrodu. Tam to dopiero piękności można spotkać..Na wieczór pozostawiam sobie podczytywanie twojego wątku od deski do deski ;:108

Wyłapałam moment bezdeszczowej aury..

na początek zdjęcie z ubiegłego tygodnia (przed kocim safari) na zaostrzenie jeżówkowych apetytów Mama Mia..

Obrazek

i dajemy.. zmokłe lilie. Na początek jakaś taka miniaturka, ledwo odrosła od ziemi..ktoś ma pomysł cóż to jest??

Obrazek

nn

Obrazek

Obrazek

kupiłam jako Pretty Woman, ale co to może być? Na PW "trochę" za mała

Obrazek

Prescott

Obrazek

Lady Emma Hamilton

Obrazek

Louise Odier

Obrazek

Arthur Bell

Obrazek

doczekałam się kwitnienia Rhapsody in Blue

Obrazek

Obrazek

Mieczykom jakoś deszcz nie straszny

Obrazek

Obrazek

oraz..moje naparstnicowe przedszkole..na efekty zapraszam za rok ;:183 ;:183

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

:wit
Sabinko bardzo ładnie Ci kwitną lilie. U mnie już przekwitły. No może jeszcze jedna w pąku.
Naparstnice wysiewałaś z tegorocznych nasion?
U mnie też popadało. Ogród podlany i to solidnie.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gusta fakt faktem się zmieniają, ale co było już nie wróci więcej ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”