e-genia - Geniu, drugi pająk zakwitł przedostatnim pąkiem, wreszcie udało mi się go sfocić.
maniusika-Janko, moje hortensje zakwitły i rozrosły się po 3-ch latach od posadzenia ukorzenionej sadzonki do gruntu.Przez cały czas
pilnowałam,żeby miała mokro, przed zimą lekko na początku okrywałam, pilnowałam, żeby młode małe sadzonki nie zjadły ślimaki.
Tereniu, dzisiaj będą dalie.
leszczyna-Krysiu, krzaczki hortensji tej wielkości nie przemarzaja.Kwitną na nowych pędach wypuszczanych wiosną,po ścięciu starych
na wysokosci 10-20 cm od ziemi.
Za ukorzenianie należy sie brać w m-cach: lipiec,sierpień.Ścina się wierzchołkowe pędy bez kwiatostanu z 3-4 parami liści.Ostatnią parę się obrywa.Po tym zabiegu włożyłam do słoika z wodą po 3 szt. odmianowe /podpisujac je/ i postawiłam na parapecie okna w piwnicy/lekko uchylone w lecie/,czekając na pojawienie się białych korzonków.Te bardziej okazałe ,zostały posadzone w doniczce .Kontrolujac wilgotność,zdrowotność/w razie potrzeby oprysk p.chor.grzybowym/- przetrzymałam do wiosny,po "Zimnej Zośce" wysadziłam do gruntu.
Przez 2 lata były mizerne,lekko je okrywałam przed zimą,ale w 3-m odpłaciły się obfitym kwiatostanem.Proste
pelagia72-Agnieszko - jak ja rozmnażam hortensje - patrz wyżej.
Hortensje do rozmnożenia przywiozłam z Mrzeżyna z "Pensjonatu za Regą", za zgodą właścicielki..Uważam,że najpiękniej kwitną i służy im klimat nadmorski.U mnie jest za sucho,teraz kilka razy dziennie podlewam.Przy domu nie ma problemu. Myślę,ze stanowisko lekko zacienione byłoby dla nich najlepsze.
Agnieszko, nie wiem, czy o tym samym liliowcu myślimy. Kolor na fot. nie oddaje rzeczywistego.Ciemny wrzos

nie potrafię go precyzyjnie określić.
Obiecane Tereni dalie :

Cafe au Lait

Nie potrafię określić odmiany, ponieważ w tym roku ma gigantyczny pierwszy kwiat.

Arabia

Maniac

Checkers

Spica ? - parkowa