Lilie - uprawa - cz.4
Re: Lilie - uprawa - cz.4
Bardzo nieliczne są wrażliwe na mrozy. Należą do nich longiflorum, niektóre orientalne,oraz
egzotyczne gatunki,jak nepalense.Azjatyckie,trąbkowe, orienpety, grupa LA, wszystko
wytrzymuje zimy.
egzotyczne gatunki,jak nepalense.Azjatyckie,trąbkowe, orienpety, grupa LA, wszystko
wytrzymuje zimy.
Chciałam zasięgnąć Waszej opinii gdyż sama jestem nie bardzo przekonana do mojego pomysłu.
Tak wygląda moja piwoniowa rabata. Piwonie kwitną z końcem maja ale bardzo krótko. Resztę sezonu rabatę zdobią zielone liście. Zastanawiam się nad posadzeniem lilii między piwoniami. Jest miejsce między kłączami piwonii.
Co o tym sądziciei czy to ma sens? Niedługo będę ścinać podsuszone liście piwonii i byłaby okazja dosadzić cebulki.
Myślałm o niewysokich azjatkach w kolorze podobnym do piwonii, ciemnoczerwonych , bordowych. Chodzi mi o takie, które nie wyrosną do 2 metrów jak moje azjatki. Jeśli pomysł jest dobry o może polecicie jakieś odmiany?

Tak wygląda moja piwoniowa rabata. Piwonie kwitną z końcem maja ale bardzo krótko. Resztę sezonu rabatę zdobią zielone liście. Zastanawiam się nad posadzeniem lilii między piwoniami. Jest miejsce między kłączami piwonii.
Co o tym sądziciei czy to ma sens? Niedługo będę ścinać podsuszone liście piwonii i byłaby okazja dosadzić cebulki.
Myślałm o niewysokich azjatkach w kolorze podobnym do piwonii, ciemnoczerwonych , bordowych. Chodzi mi o takie, które nie wyrosną do 2 metrów jak moje azjatki. Jeśli pomysł jest dobry o może polecicie jakieś odmiany?

- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śmiało można! Na lilie zawsze jest miejsce
Ale wydaje mi się, że powinny być wyższe od piwonii, żeby było je widać. Kolor specjalnie nie ma znaczenia, bo lilie kwitną później, więc możesz wybrać jaki Ci się podoba, a może też być rabata wielobarwna. U siebie mam mało miejsca i lilie nie mają własnej rabaty, rosną w mieszanych.

Ale wydaje mi się, że powinny być wyższe od piwonii, żeby było je widać. Kolor specjalnie nie ma znaczenia, bo lilie kwitną później, więc możesz wybrać jaki Ci się podoba, a może też być rabata wielobarwna. U siebie mam mało miejsca i lilie nie mają własnej rabaty, rosną w mieszanych.

Pozdrawiam Eugenia
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Anna55 - Taki pomysł ma jak najbardziej sens. Trzeba tylko zadbać aby do liści lilii docierało światło (inaczej będą bardzo słabo kwitły). U mnie żadne lilie (za wyjątkiem regale - nazwy odmian wraz z wyglądem można podpatrzeć w moim wątku - link w stopce), nie dorastają do dwóch metrów i ich przeciętny wzrost to maksymalnie 1,2m (czyli akurat tyle ile trzeba by wystawać ponad gąszcz piwoniowych liści).
Ebabka - Piękna wielobarwna rabata. Takie wyglądają najlepiej bo cieszą oczy od wiosny do jesieni
. Zdradzisz może, co to za odmiana przetacznika tak pięknie kwitnie razem z liliami?
Ebabka - Piękna wielobarwna rabata. Takie wyglądają najlepiej bo cieszą oczy od wiosny do jesieni

Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- Ebabka

Aniu Galadriela- nie wiem, niestety, jak się nazywa ten przetacznik, ale musi jakiś zwykły

robertP2 - Dziękuję za dobre słowa o moich kwiatuszkach

W czerwcu to miejsce wyglądało tak:

W sierpniu ujęcie z drugiej strony:

A obecnie jak na pierwszym foto

Pozdrawiam Eugenia
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Przypominam, że jest to wątek o liliach a nie autorski ogrodowy.
Kochani nie merytoryczne posty będą usuwane. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3804614
Kochani nie merytoryczne posty będą usuwane. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4#p3804614
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi! W takim razie posadzę lilie między piwoniami.
Ebabka!
Piękne są te Twoje kolorowe rabaty. Widać, że lilie dobrze czują w towarzystwie innych roślin.
Galadrielo!
Zanm dobrze Twoje lilie. Gdzie lilie tam i ja
Moje azjatki posadzone 2 lata temu osiądnęły 180 cm. Nie należę do niskich .ok 167 cm wzrostu a musiałam wspinać się na palcach,żeby zajrzeć do kielicha kwiatu.To najzwyklejsze azjatki - taki miszung kolorów. Dlatego pytałam o jakieś niższe odmiany. Chciałabym żeby nieznacznie górowały nad kępą liści piwoni.
Nie wiedziałm, że Regale jest taka wysoka. Mam dwie sztuki posadzone w tym roku i były niskie (ok 70 cm) i miały tylko po 3 kwiaty.
Moje piwonie sa niziutke.Nie wiem co za odmiana ale nie są tak wysokie jak dwa moje krzewy, które rosną na rabacie z liliami.

Ebabka!
Piękne są te Twoje kolorowe rabaty. Widać, że lilie dobrze czują w towarzystwie innych roślin.
Galadrielo!
Zanm dobrze Twoje lilie. Gdzie lilie tam i ja

Nie wiedziałm, że Regale jest taka wysoka. Mam dwie sztuki posadzone w tym roku i były niskie (ok 70 cm) i miały tylko po 3 kwiaty.
Moje piwonie sa niziutke.Nie wiem co za odmiana ale nie są tak wysokie jak dwa moje krzewy, które rosną na rabacie z liliami.

Pierwsze przymrozki ścięły już niektóre roślinki. Moje orientpety i orientalne mają cały czas zielone liście.
Czekać aż uschną czy lepiej ściąc je teraz?
Jak na razie przymrozki nie wyrządziły większych szkód w liliach ale obawiam się czy jak ostro przymrozi to nie zaszkodzi cebulom.Co radzicie?
Czekać aż uschną czy lepiej ściąc je teraz?
Jak na razie przymrozki nie wyrządziły większych szkód w liliach ale obawiam się czy jak ostro przymrozi to nie zaszkodzi cebulom.Co radzicie?
- Ebabka
Swoje ścięłam w poniedziałek. Chociaż OT też były zielone, ale chyba już nie nie rosną. Z Lilypolu dostałam nowe cebulki OT - to znaczy koniec wegetacji ?
Pozdrawiam Eugenia
- Galadriela
- 500p
U mnie pół na pół żółte i zielone
. Ze dwa/trzy tygodnie sobie jeszcze porosną. 

Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 wrz 2013, o 06:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też wczoraj dostałam cebulki z Lilypolu ( znalazłam ten sklep wysyłkowy dzięki Wam
) od razu je posadziłam. Cebulki przyszły duże i zdrowe
.

chciałam tylko napisać że nie wykopuję lilii i jakoś rosną co roku ( 3 rok) , dla mnie to wygodniejsze niż przechowywanie , suszenie itp.
duduś
Witam
Ja dzisiaj wsadziłam do ziemi około 150 malucieńkich cebulek przybyszowych, ponadto tydzień temu około 50 cebulek które zakwitną w przyszłym roku.
W ziemi mam około 200 cebulek które kwitły w tym roku. Bardzo lubię te kwiaty.
Ja dzisiaj wsadziłam do ziemi około 150 malucieńkich cebulek przybyszowych, ponadto tydzień temu około 50 cebulek które zakwitną w przyszłym roku.
W ziemi mam około 200 cebulek które kwitły w tym roku. Bardzo lubię te kwiaty.
- Adek13
- 200p
- Od: 11 kwie 2013, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
200 kwitnących cebulek lili
to musiało być coś!

- Galadriela
- 500p
Nooo
U mnie było tylko 150... Już zaczynają okres zimowego spoczynku. "Wypatroszyłam" już 10 sztuk, oddzielając cebulki przybyszowe i po dotychczasowych efektach widzę, że ten rok nie był dobry dla lilii (najpierw powódź, potem susza i upał, potem znowu ciągłe deszcze), rozmnażać się rozmnażają, ale nie ma takiego przyrostu cebul, a niektóre nawet się zmniejszyły

U mnie było tylko 150... Już zaczynają okres zimowego spoczynku. "Wypatroszyłam" już 10 sztuk, oddzielając cebulki przybyszowe i po dotychczasowych efektach widzę, że ten rok nie był dobry dla lilii (najpierw powódź, potem susza i upał, potem znowu ciągłe deszcze), rozmnażać się rozmnażają, ale nie ma takiego przyrostu cebul, a niektóre nawet się zmniejszyły

Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli