Szczepienie drzew owocowych cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p
Od: 19 paź 2009, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II

Post »

Chcę tej wiosny spróbować szczepienia, po raz pierwszy w mojej "karierze" sadownika-amatora.
Mam jabłoń Florina, która pięknie rośnie, ale niezbyt smakują mi jej owoce. Zamierzam zaszczepić na niej 1-2 inne odmiany jabłoni, najchętniej wczesne/średniowczesne. Na przykład Piros, Genewa Early.

Czy ktoś z szanownych Forumowiczów ma te odmiany w swoim sadzie (a może jakieś inne, które poleca) i mógłby pozyskać i przechować dla mnie kilka zrazów?

Jeżeli tak, bardzo proszę o kontakt przez skrzynkę PW.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiedy jest najlepszy okres na szczepienie zimowe sadzonek przechowywanych w pomieszczeniach? Koniec lutego? Czy temp przetrzymywania zaszczepionych sadzonek to ok +10 czy raczej bliska zeru? Czas przechowywania to ok 3 tygodni do momentu wysadzenia w gruncie?
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

Dedert , koniec lutego jest dobry .
Co do temperatury to na forum czytałem, że dla rożnych drzew jest różna, ale żeby się zrosło to ponad 10 stopni musi być.
sebanrg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2016, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich. Potrzebuję znaleźć slownie kilka sztuk zrazów jabłoni. Chciałbym w tym roku spróbować szczepienia czy mi się to uda. A jak szukałem na internecie to szkółki w coś takiego się nie bawią. Tylko hurtowe ilości sprzedają. Może któryś z grupowiczów ma więcej zrazów odlozonych i by się podzielił? Chętnie zapłacę za przesyłkę plus za fatygę. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p

Post »

Zrazów czy podkładki ?
sebanrg
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2016, o 15:46

Post »

Zrazów, najlepiej dwóch odmian wcześnie owocujących.
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p

Post »

Mm trzyletnie drzewko papierówki czerwonej lecz nie ma z niej co uciąć. Poszukaj w watkach forumowiczów osób które maja duże drzewa , po mrozach, przy cięciu na pewno ktoś ci wyśle. Ewentualnie znajdź kogoś kto blisko mieszka ,to zawsze ;:136 można zrobić i zrazów do łobrzydzenia będziesz miał.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Mój szczep po 2 miesiącach wygląda tak. Wyciągnął się niestety, ale jak będzie wsadzony w maju na stałe miejsce, to powinien nadrobić i może wyda drugi przyrost :wink: Swoją drogą ciekawe jak bardzo zostanie skarlony, gdyż jest szczepiony na ok 20 cm nad podłożem na M 27?
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
dedert
500p
500p

Post »

Niedługo będę musiał szczepić moje Redlovy więc mam pytanie. Obecnie drzewka w donicy stoją w nieogrzewanym garażu. Chciałbym spróbować szczepienia zimowego, wiem że po szczepieniu muszę trzymać przez kilka tygodni w temp 10 st żeby się kalus utworzył a później mogę na zewnątrz wystawić czy też wkopać na wiosnę. Ktoś mi tłumaczył że przed szczepieniem należy drzewko rozbudzić trzymając je kilka dni w temp pokojowej żeby soki ruszyły, tak? Czyli teraz pobieram zrazy, daje je do lodówki, a drzewka w ciepłe miejsce. I po 5 dniach mogę szczepić a potem na 2-3 tyg do 10 st pomieszczenia?
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p

Post »

Dedert z tymi temperaturami jest różnie np. pestkowe potrzebują trochę większą . Wydaję mi się , że aby rozbudzić drzewko to potrzeba około 10 dni . Po szczepieniu około 14 dni na zrośniecie . Pamiętaj o wilgotności w jakiej są przechowywane bo to tez ważne.
Awatar użytkownika
KochinyAndzi
100p
100p
Od: 9 lut 2017, o 23:00

Post »

Witam :wit Tu totalna amatorszczyzna, szczepiłam w marcu 2016 ze skutkiem pozytywnym, to jedyna skuteczna metoda, by ocalić stare odmiany jabłoni w sadzie dość zaniedbanym, ktoś użytkował tylko działkę na lato korzystając z owoców ale nie przycinał, kompletna dzicz kiedy tu weszliśmy. Po wstępnym cięciu okazało się, że owoce pyszne, malinówki, szara reneta itp. Szczepiłam wg kalendarza księżycowego - przy pełni i może coś w tym jest. Jabłonki i wiśnie pięknie się przyjęły, miały kwiaty i przyrost. Skorzystam też z tutejszych cennych porad w tym roku też zamierzam działać :tan Pozdrawiam.
Z wszystkiego robimy sobie jaja.
Pozdrawiam, Andzia.
dedert
500p
500p

Post »

Czytając opis moich Redlove dowiedziałem się że Cuckoo to najprawdopodobniej jabłoń kolumnowa (Säulenbaum). I teraz pytanie - chciałem pobrać zrazy Cuckoo i zaszczepić na innym Redlove, które jest na podkładce M9 i czy w takim wypadku mogę to zrobić? Oraz czy w odwrotną stronę zadziała (czyli np. zraz z Redlove Era na kolumnową Cuckoo?)
gladkib
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możesz, obie to odmiany malus domestica i nie będzie niezgodnośći :)
dedert
500p
500p

Post »

Czy w takim razie owoce Cuckoo szczepione na redlove z podkładki M9 będą większe? Intryguje mnie czemu stworzyli Cuckoo na kolumnowej, nie można było od razu na zwykłych podkładkach?
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p

Post »

Jaki wosk użyć do zanurzania pędów po szczepieniu w reku? Chciałem szczepić na dniach, ale mam tylko taki wosk który używam przy korkowaniu wina.'
Udało mi się kupić podkładkę pigwa s1 o raz jabłoń m60. Jak rozmnożyć sobie taka podkładkę na przyszły rok aby nie jeździć i nie" żebrać" o kilkanaście podkładek?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”